Now Reading
Στα μέσα Φεβρουαρίου, Ζανζιβάρη με το Travels By Travelers

Στα μέσα Φεβρουαρίου, Ζανζιβάρη με το Travels By Travelers

  • 9-17 Φεβρουαρίου
  • Συνοδεύουν: Μάγια Τσόκλη, Δημήτρης Ξανθούλης
  • Guest: Λεωνίδας Αντωνόπουλος

9-17 Φεβρουαρίου, μία μουσική καλοκαιρινή εξωτική παρένθεση μέσα στο καταχείμωνο!

Το TravelsByTravelers, η Μάγια Τσόκλη και ο Δημήτρης Ξανθούλης, προσκαλούν τον πιο εξειδικευμένο Έλληνα δημοσιογράφο στη World Music, τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο, να μας εισαγάγει και να μας συνοδέψει σ’ ένα από τα κορυφαία μουσικά Φεστιβάλ της Ανατολικής Αφρικής, το Sauti Za Busara στη Ζανζιβάρη!

Το ταξίδι μας ξεκινά με λίγες μέρες απόλυτης παραθαλάσσιας ξεκούρασης, συνεχίζεται με τις ειδικές  ξεναγήσεις της αρχιτέκτονος Αναστασίας Σκάσση στη πατρίδα του Freddie Mercury τη Stone Town και παρακολουθεί -ως VIP- αξέχαστες live συναυλίες  στους αναζωογονητικούς ρυθμούς της Μαύρης Ηπείρου…

Αναχώρηση 9/2/2020 στις 00:20 με την Ethiopean (Star Alliance) ET 761 για Αντίς Αμπέμπα. Άφιξη στις 7:20 και αναχώρηση με την πτήση ET 813 στις 10:20 για Ζανζιβάρη. Άφιξη στις 13:00.

Επιστροφή 17/2/2020 στις 17:00 με την Ethiopean ET 812 για Αντίς Αμπέμπα. Άφιξη στις 19:45 και αναχώρηση με την πτήση ΕΤ760 στις 23:45 για Αθήνα. Άφιξη στην Αθήνα στις 3:45 (18 Φεβρουαρίου).

Μία μικρή εισαγωγή

Σε απόσταση 35 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές της ηπειρωτικής Τανζανίας και μόλις 6 μοίρες νότια του ισημερινού, απλώνεται ένα αρχιπέλαγος, το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης που αποτελείται από τα νησιά Unguja και Pemba καθώς και από ένα σύμπλεγμα μικρότερων νησίδων και κοραλλιογενών ατολών.

Η περιοχή, μετά από μια αιματηρή επανάσταση της αφρικανικής πλειοψηφίας ενάντια στην αραβική άρχουσα τάξη,  ενώθηκε το 1964 με την τότε Τανγκανίκα συγκροτώντας την ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας. Η Ζανζιβάρη λοιπόν –χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των κατοίκων της-  είναι ένα κομμάτι της Τανζανίας, όμως έχει ξεχωριστή διακυβέρνηση και σύνταγμα. Έχει τον δικό της Πρόεδρο -τον Ali Mohamed Shein- το δικό της Υπουργικό Συμβούλιο, γνωστό ως Επαναστατικό Συμβούλιο, το δικό της δικαστικό σύστημα και διατηρεί την πολιτική και οικονομική της αυτονομία.

Τα ατέλειωτα χιλιόμετρα από κατάλευκες παραλίες με φοίνικες,  τα ζεστά νερά του Ινδικού Ωκεανού και ένας τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος καθιστούν σαφώς την Ζανζιβάρη έναν προορισμό μαγευτικό. Να’ταν όμως μονάχα αυτό! Ασσύριοι, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Άραβες, Ινδοί, Κινέζοι, Ευρωπαίοι, έμποροι και εξερευνητές, όλοι κάποτε πέρασαν από εδώ.

Για αιώνες το καλά προστατευμένο λιμάνι της αποτελούσε εμπορικό σταυροδρόμι για τις φυλές που εκμεταλλευόμενες τους μουσώνες διέπλεαν τον ινδικό ωκεανό για να εμπορευθούν με τα παράλια της ανατολικής Αφρικής. Εισβολές, αυτοκρατορίες και ίντριγκες, αιματηροί πόλεμοι και επαναστάσεις έχουν αφήσει το στίγμα τους σε αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη και απεικονίζονται έντονα στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την κουλτούρα της, την γλώσσα της, τη μουσική της και τη κουζίνα της. Φυσικά, και στην όψη των ανθρώπων. Εδώ, στη Ζανζιβάρη, η Αφρική συναντάει την Αραβία, την Ευρώπη και την Ανατολή.

Έξω από τον Αγγλικανικό Καθεδρικό ναό, το μνημείο της δουλείας. Κατά τους 18ο και 19ο αιώνα, στη Ζανζιβάρη αναπτύχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα του κόσμου.

«Εμάς όλους εδώ μας έφερε ο άνεμος,» λένε οι ντόπιοι. «Και ξέρετε με τι παρομοιάζουμε το λαό της Ζανζιβάρης? Με ένα πιλάφι! Το φτιάχνουμε με κάρδαμο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, πιπερόριζα, γαρύφαλλο, κύμινο… αυτοί είμαστε. Όλων των χρωμάτων και όλων των πολιτισμών. Και τώρα που έχουμε και τουρίστες, προσθέτουμε στη συνταγή  και λίγο γάλα καρύδας!»

Το ταξίδι μας

Το ταξίδι ξεκινά ανέμελα και ξεκούραστα, στο Dream of Zanzibar, ένα παραθαλάσσιο resort,  στις ανατολικές ακτές της Ζανζιβάρης.

Από τις 9 έως και τις 13 Φεβρουαρίου λοιπόν, όσοι το επιθυμούν, μπορούν απλά να απολαύσουν το ξενοδοχείο και τις ανέσεις του και να μην κουνηθούν ρούπι από τη ξαπλώστρα τους! Όσοι πάλι αγαπούν τη δράση, μπορούν να μας ακολουθήσουν στις ημερήσιες εκδρομές μας (δεν περιέχονται στη τιμή εκδρομής) στο Νότο, στα τροπικά δάση, την μυρωδάτη ενδοχώρα ή τα μικροσκοπικά κοραλλιογενή νησιά με τις λευκές παραλίες…

Στις 13 μεταφερόμαστε σε άλλο ξενοδοχείο της Stone Town, στο The Seyyida Hotel Zanzibar, 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και το Παλαιό Φρούριο, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις συναυλίες με την άνεσή και την ελευθερία μας!

See Also

Τα πρωινά είναι αφιερωμένα στην ανακάλυψη της πόλης, στα παζάρια και τις αγορές της, στα γοητευτικά της αρχοντικά, στα μουσεία της, στις χριστιανικές εκκλησίες, τους βουδιστικούς ναούς και τα μουσουλμανικά τεμένη, στις βόλτες στο λιμάνι που αλλάζει όψη ανάλογα με την άμπωτη ή τη παλίρροια…

Στο λιμάνι, οι ψαράδες φέρνουν τη καθημερινή ψαριά τους. Έμποροι και νοικοκυραίοι τους περιμένουν για καλύτερες τιμές…

Τα βράδια, μεταξύ συναυλιών, θα βλέπουμε τον ήλιο να βουτάει στον Ινδικό ωκεανό και θα γευόμαστε τις ατέλειωτες γαστριμαργικές επιλογές στο υπαίθριο Forodhani Gardens Food Market…

Τι λέει ο Λεωνίδας για το Φεστιβάλ Sauti Za Busara

Το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ της Αφρικής ανοίγει τις πόρτες τους στις 13 Φεβρουαρίου. Για 4 αξέχαστες ημέρες και νύχτες, περισσότεροι από 400 μουσικοί παρουσιάζονται live στο Παλιό Φρούριο της Stone Town!

Το Sauti Za Busara Festival είναι το κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ανατολικής Αφρικής και σίγουρα το μακροβιότερο. Γίνεται κάθε Φεβρουάριο, για τέσσερις ημέρες, με γνωστά και καταξιωμένα ονόματα πλάι σε νέα σχήματα και αναδυόμενους καλλιτέχνες από πολλές αφρικανικές χώρες, με έμφαση στην Αν.Αφρική. 

Σε μία μαγική τοποθεσία, στο παλιό φρούριο Ngome Kongwe, ένα οχυρό παρατηρητήριο χτισμένο από τους Πορτογάλους κατακτητές πάνω στην παραλία της ιστορικής StoneTown, από τις 4 το απόγευμα έως τη 1:30 τη νύχτα, επί τέσσερις ημέρες και με περισσότερες από 10 συναυλίες την ημέρα, η εμπειρία να βλέπεις ζωντανά, στο παραμυθένιο νησί της Ζανζιβάρης, αυτό που συμβαίνει σήμερα στη μουσική της Αφρικής, δε μοιάζει με καμία άλλη: Από παραδοσιακά συγκροτήματα  taarabτης Ζανζιβάρης μέχρι τις πιο δυναμικές εκδοχές αφρικανικού hiphop, desertrock από μουσικούς Τουαρέγκ, hilife από την Γκάνα, gnawa από το Μαρόκο, afrojazz από τη Ν.Αφρική και Swahili afropop συγκροτήματα που ξεκινούν διεθνή καριέρα!

Καθώς οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τον Δημήτρη Ξανθούλη, στο xanthoulis@travelsbytravelers.com

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top