Now Reading
Το glamping ταιριάζει πολύ στην Ελλάδα

Το glamping ταιριάζει πολύ στην Ελλάδα

Το glamping μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού και επαφής με την τοπική κοινωνία.    Η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη συζητά με την Έμμα Γαβαλά. 

H Έμμα Γαβαλά, Glamping Expert, εξηγεί πόσο ευρύτερη είναι η συγκεκριμένη έννοια από εκείνη του πολυτελούς camping.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το glamping στην Ελλάδα;

Ε.Γ.: Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα, έχουμε καταλύματα που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία: από ανεμόμυλους σε νησιά μέχρι δεντρόσπιτα ή σκηνές σαφάρι. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία να διευκρινίσουμε τι ορίζεται ως ‘glamping’. Το glamping πρέπει να ξεφύγει από το στενό ορισμό που παραπέμπει σε πολυτελές (glamorous) camping και να εκπροσωπεί οποιαδήποτε μορφή μοναδικής εμπειρίας διαμονής στη φύση. Με άλλα λόγια, είναι η έκφανση του εναλλακτικού τουρισμού στη διαμονή. Ενδεικτικά, το Campsaround.com, η πλατφόρμα που αναδείχθηκε μέσα από τον διαγωνισμό καινοτομίας CapsuleT του ΞΕΕ, είναι η πρώτη επίσημη συνολική καταγραφή που έχουμε για τη χώρα μας, βοηθώντας να διαδοθεί η επίγνωση σχετικά με το τι είναι glamping. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι επίσημες ποιοτικές προδιαγραφές για το σήμα Glamping που, ιδανικά, δεν πρέπει να εγκλωβίσουν το glamping σε ξενοδοχειακά πρότυπα πολυτέλειας.

Πόσο ταιριάζει το glamping στον ελληνικό τουρισμό; Υπάρχουν προορισμοί που προσφέρονται περισσότερο από άλλους;

Ε.Γ.: Η πολυτέλεια στο glamping παίρνει την έννοια της σύνδεσης με τη φύση, της απόδρασης και του retreat. Η Ελλάδα έχει άπειρο φυσικό πλούτο που δεν έχουμε αναδείξει ακόμα και που θα πρέπει να διαχειριστούμε με σεβασμό στο περιβάλλον, και βιώσιμο τρόπο. Το glamping αποτελεί ιδανικό μέσο για να διοχετεύσουμε τουρισμό και στην ηπειρωτική χώρα, με τη δυνατότητα να αποτελέσει καταλύτη της τοπικής ανάπτυξης και της διεύρυνσης της πίτας του τουρισμού. Είμαι πεπεισμένη ότι το glamping ταιριάζει πολύ στο μοναδικό χαρακτήρα της ελληνικής φύσης και ότι οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε συνεργατικά για την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του νέου niche market. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η Λήμνος και το Keros Surf Club, το οποίο έφερε ένα νέο κοινό στο νησί συνδέοντας το με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, πολύ πριν το glamping να γίνει trend! Άλλα αντίστοιχα σημεία στην Ελλάδα είναι η Παύλιανη και το κατάλυμα Βασιλικιά. Στην Κρήτη, απ’ όπου και κατάγομαι, αποτελεί ζητούμενο η διοχέτευση τουρισμού και στο νότο του νησιού. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που έχω ακούσει είναι αυτή της μετατροπής των μιτάτων των βοσκών σε καταλύματα για glamping.   

Τι είδους υπηρεσίες μπορεί να παρέχει μια μονάδα glamping;

See Also
entrance_to_petra

Ε.Γ.: Το φάσμα είναι πάρα πολύ ευρύ και ο glamping operator πρέπει να έχει την ελευθερία να φτιάχνει το ολιστικό πακέτο που κρίνει ότι ταιριάζει στη θεματική του και στον τόπο του. Είναι σαφώς δύσκολο να τυποποιήσουμε το τι αποτελεί μια υπηρεσία glamping από την στιγμή που μιλάμε για μοναδικά καταλύματα που είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Η απάντηση θα πρέπει να έγκειται στον θεματικό χαρακτήρα της περιοχής του glamping και της περιοχής στην οποία βρίσκεται αυτό. Ωστόσο, είναι υποχρέωση του glamping operator να αναπτύξει δίκτυο υπηρεσιών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και να επιτρέψει στο glamping να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής και της οικονομίας της. Δεν νοείται glamping χωρίς συνέργειες. Στην Αγγλία, τις αιτήσεις για νέες μονάδες αυτού του τύπου εγκρίνει μια επιτροπή εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας που περιλαμβάνει από την τοπική pub, μέχρι την τοπική εκκλησία! 

To έβδομο και νεότερο δωμάτιο της μονάδας Treehotel στη Σουηδία,, μια σουίτα σχεδιασμένη για να προσφέρει διαφορετικά «επίπεδα εμπειρίας».

Ποια είναι κάποια «καλά παραδείγματα» ή μοναδικές περιπτώσεις glamping;

Ε.Γ.: Ξεχωριστό είναι το Tree Hotel στον βορρά της Σουηδίας με μια σειρά από διαφορετικά δωμάτια-εμπειρίες όπως η «φωλιά πουλιού» ή το δωμάτιο «δίσκος ούφο», διάσπαρτα στο δάσος. Οι ιδιοκτήτες του Tree Hotel επέλεξαν συνειδητά να αναπτύξουν το concept, σε ένα μέρος με μηδενική επισκεψιμότητα και, με τη βοήθεια ταλαντούχων αρχιτεκτόνων, να το μετατρέψουν σε προορισμό. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργήθηκε μάλιστα μέσα σε μόλις 18 μέρες συγκεκριμένα γι’ αυτούς! Η Καμπίνα των 72 Ωρών, επίσης στη Σουηδία, είναι ένα γυάλινο δωμάτιο τοποθετημένο δίπλα σε μια λίμνη και σηματοδοτεί το εύρος της έννοιας «πολυτέλεια». Ακόμα καλύτερο παράδειγμα που δείχνει ακριβώς πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί το glamping και στην Ελλάδα, αποτελεί εμπειρία διαμονής κυριολεκτικά κάτω από τα αστέρια στο outback της Νότιας Αυστραλίας, σε αυστραλιανού τύπου ‘sleeping bag’ πάνω σε πλατφόρμα, ως διανυκτέρευση περιπατητικού τουρισμού (Arkaba Walk). Μεγάλης κλίμακας glamping είναι από την άλλη το Getaway Cabins στις ΗΠΑ. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ μακριά από την εφαρμογή των παραπάνω παραδειγμάτων λόγω περιορισμών από το νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξη ότι την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα αναδυθεί σε διεθνώς γνωστό προορισμό υψηλού επιπέδου εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού!

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top