Εναλλακτική κατασκήνωση για όλη την οικογένεια στον Πολυχώρο NISI στις Ράχες Φθιώτιδας

«Έχεις κάνει ποτέ glamping;», διαβάζω στο πρωινό μήνυμα. «Glamorous camping! Πού ζεις;» με αποπήρε όταν συνειδητοποίησε την άγνοιά μου τόσο στην εναλλακτική αυτή μορφή κατασκήνωσης, όσο και στο ότι πλέον υπάρχει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Και ως γνωστόν το ταξίδι ξεκινάει ήδη από την προετοιμασία. Από τον πρώτο χάρτη που θα ανοίξεις, από το πρώτο «κλικ» που θα πατήσεις στον υπολογιστή μεγεθύνοντας τη φωτογραφία, από τα πρώτα σχέδια που θα μοιραστείς με την οικογένειά σου…

Ο πολυχώρος NISI απέχει από την Αθήνα περίπου 2 ώρες, αλλά από τα συνηθισμένα απέχει έτη φωτός. Από τη μία, η απόλυτη ηρεμία ανάμεσα στα δέντρα, τα δεντρόσπιτα, τις σκηνές και τα cobs και από την άλλη, άπλετος χώρος για ελεύθερο παιχνίδι, αθλητισμό, καφέ, παγωτό, φαγητό, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, γιόγκα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

«Μαμά, θα ήθελα να διαβάσω μέσα στο ξύλινο σπιτάκι», μου ζήτησε η μεσαία κόρη μου διστακτικά την ώρα που οι άλλες δύο βιάζονταν να ξαμοληθούν στο πράσινο, για τραμπολίνο και για «κρυμμένο θησαυρό» στη χειροποίητη παιδική χαρά. «Να νομίζω ότι έχω πάει σε μια άλλη χώρα με χειροποίητα σπίτια!», συνέχισε με μάτια που εκλιπαρούσαν για λίγο… ουτοπία. Διάσπαρτοι στο χώρο, αλλά με αίσθημα ασφάλειας, είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε ό,τι πραγματικά ήθελε ο καθένας, εξαιρετικά σπάνιο για μια πενταμελή οικογένεια.

Η κοινότητα Wheeling2help και τα ταξίδια αλληλόδρασης και εθελοντισμού

Το NISI είναι το «θερινό σπίτι» του Έλπι και της Δώρας, του νεαρού ζευγαριού που βρίσκεται πίσω από την ιδέα των ταξιδιών αλληλόδρασης και εθελοντισμού σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και όλης της κοινότητας Wheeling2help.

«Κάθε χειμώνα κάνουμε ταξίδια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ζούμε κοντά στις τοπικές κοινότητες, προσφέρουμε γνώση και λαμβάνουμε γνώση», εξηγεί η Κέλλυ που είναι μέρος της κοινότητας και του «Νησιού». «Εδώ στις Ράχες, ο Έλπις, ο Γιώργος, ο Τάσος, ο Φίλιππος, όλοι από τη Λαμία, αλλά με διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες ιδιότητες, δημιούργησαν τον Πολυχώρο NISI το 2017 για να «επιστρέψουν» τη γνώση στον τόπο τους», συνεχίζει την ώρα που οι κόρες μου φτάνουν καταϊδρωμένες από το παιχνίδι.

Το NISI εκτός από την ξεχωριστή εμπειρία διαμονής σε σκηνές τύπου glamping και camping, διοργανώνει πληθώρα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με βάση τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό, όχι μόνο για τους ενοίκους, αλλά και για οικογένειες που ζουν στην  ευρύτερη περιοχή.

«Διατηρούμε το δικό μας λαχανόκηπο, κάνουμε κομποστοποίηση, ανακύκλωση, οργανώνουμε καθαρισμούς παραλιών, δενδροφυτεύσεις, πεζοπορίες, προβάλλουμε ντοκιμαντέρ, κάνουμε παρουσιάσεις για τα ταξίδια και τον εθελοντισμό σε μαθητές, φιλοξενούμε αιμοδοσία, εργαστήρια με ρομποτική, ανανέωσιμες πηγές ενέργειας, φυσική δόμηση, και άλλα πολλά», μου περιγράφει η ομάδα ενθουσιασμένη, την ώρα που παρακολουθούμε τα πρώτα πειράματα ανακύκλωσης πλαστικού για την κατασκευή μεγάλων Lego στο «Remake Plastic Lab» που τους δώρισε το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη.

See Also

Το νεότερο project είναι το δίκτυο συλλογής πλαστικού και κομποστοποίησης με το Bamboo bike trailer, το οποίο κατασκέυασε η ομάδα χρησιμοποιώντας το «σκελετό» ενός ποδηλάτου που έφερε ο Έλπις από τη Γκάνα και την κοινωνική επιχείρηση Boomers, το εργοστάσιο της οποίας επισκέφτηκε τον προηγούμενο μήνα και να παρακολουθήσει από κοντά όλη τη διαδικασία. «Σκοπός μας είναι να συγκεντρώνουμε πλαστικά μπουκάλια και υπολείμματα καφέ από καφετέριες και εστιατόρια στις Ράχες μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Καμιά ιδέα για όνομα για το ποδήλατο;», αναρωτιέται χαμογελαστός και μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σε αυτό το δημιουργικό Brainstorming στη σελίδα στο Facebook.

Εκδρομές στις Ράχες

Αν και η χαρά των παιδιών μπορεί να μη σας αφήσει να πάτε ούτε ένα μέτρο μακριά από το NISI, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που θα παρατείνουν τη διαμονή σας στις -μέχρι τώρα- μάλλον άγνωστες Ράχες Στυλίδας.

  • Επίσκεψη στο ιδιαίτερο οινοποιείο La Tour Melas
  • Μπάνιο στις πολύ ωραίες παραλίες της Γλύφας και του Αγίου Γεωργίου
  • Εκδρομή με καΐκι στα Λιχαδονήσια, τις «Σεϋχέλλες» της Ελλάδας, όπως συχνά αποκαλούνται από ενθουσιασμένους ταξιδιωτικούς συντάκτες!
  • Πεζοπορία στις πηγές και το φαράγγι του Βελλά
  • Εκδρομή στο βουνό, στη «ζωγραφιστή» Παύλιανη και το «χειροποίητο» Φυσικό Πάρκο του Ασωπού. Δείτε περισσότερα εδώ.
  • Κρεατοφαγία στη δροσερή πλατεία της Γαύριανης ή ψαροφαγία μετά ούζου και τσίπουρου στις παραλίες του Φτελιού, του Αχιλλείου και στο Πηγάδι
  • Βόλτα στο μοναδικής ομορφιάς βιότοπο και δρυόδασος Κουρί του Αλμυρού
  • Και φυσικά, όταν έρθει ο Σεπτέμβρης, βόλτα στα ελαιοτριβεία της περιοχής, που είναι όλα ανοιχτά στο κοινό για ξεναγήσεις και βιωματικές δράσεις στη Γιορτή της Ελιάς.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα https://nisi.com.gr/.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top