Now Reading
Τα πρακτικά του Ιράν

Τα πρακτικά του Ιράν

Τι να φορέσω, πως θα πληρώνω, με ποιο τρόπο θα διατηρήσω την ιντερνετική σύνδεσή μου με τους φίλους μου όσο ταξιδεύω στο Ιράν. Μερικές πρακτικές απαντήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις.

Το πριν και το μετά

Πριν την Ισλαμική Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, οι Ιρανές ακολουθούσαν τις προσταγές της Δυτικής μόδας.  Μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι κατάσταση άλλαξε άρδην και σε όλες οι γυναίκες στο Ιράν, ντόπιες και ξένες, επιβλήθηκε η “σεμνή περιβολή”, γνωστή ως χιτζάμπ, όρος που χρησιμοποιείται και για τη μαντήλα που καλύπτει τα μαλλιά.

Η επιβεβλημένη ενδυμασία

Οι κυρίες, οφείλουν να φορούν χιτζάμπ με τη προσγείωση!

Προσοχή: Στο Ιράν, το χιτζάμπ δεν είναι έθιμο, είναι νόμος του κράτους!

Στο Ιράν σήμερα, οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι πιο συντηρητικές φορούν καθημερινά μαύρο τσαντόρ, οι πιο σύγχρονες ακολουθούν απλά τους κανόνες του χιτζάμπ, της “σεμνής περιβολής”.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε την εσάρπα/μαντήλα μαζί σας στην τσάντα σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και να την φορέσετε με τη προσγείωση, αφού θα πρέπει να είστε καλυμμένες στο αεροδρόμιο. Πάντα μαντίλα όταν είστε εκτός δωματίου σας (στο λεωφορείο, στο πρωινό, παντού!) κάτι που ομολογουμένως, χωρίς εμπειρία, μπορεί να αποτελέσει μία σοβαρή πρόκληση!!!

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, στις μεγάλες πόλεις όπως η Τεχεράνη, το Ισφαχάν ή το Σιράζ, οι γυναίκες fashionistas φορούν το “ρουσάρι” πιο ανέμελα αφήνοντας τα μαλλιά τους μπροστά να φαίνονται. Μακριά από τα σύγχρονα κέντρα, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο συντηρητικά, θα μας το πει και ο τοπικός ξεναγός μας. Από πλευράς χρώματος είστε ελεύθερες, δεν υπάρχει dress code, είναι θέμα γούστου. Σημειώστε ότι οι πιο εύχρηστες μαντίλες είναι από υφαντό βαμβάκι γιατί στέκουν καλύτερα και δεν γλιστρούν.

Η “σεμνή περιβολή” είναι εύκολη. Βασικός στόχος είναι να μην φαίνονται οι γυναικείες καμπύλες, το ντεκολτέ, οι γάμπες. Επιβάλλει μαντό πάνω από τα ρούχα σας ή φαρδιά tunique  (με κλειστή λαιμόκοψη) που να φτάνει τουλάχιστον μέχρι το μέσο του μηρού (να καλύπτει τα οπίσθια δηλαδή), ιδανικά βαμβακερή για να αναπνέει. Μανίκια μακριά, όμως μπορείτε να τα ανεβάσετε στη ζέστη. 

Παντελόνι ή φούστα μέχρι τον αστράγαλο. Ένα κανονικό παντελόνι (τύπου τζιν) είναι απολύτως επιτρεπτό. Όχι κάπρι! Οφείλετε να μην δείχνετε δέρμα μέχρι τον αστράγαλο!
Τα νεαρά κορίτσια πρέπει και αυτά να φορούν χιτζάμπ με την αρχή της εφηβείας τους.

Εάν οι πιο “εθνικ” εμφανίσεις δεν είναι του τύπου σας, το στυλ “Princess Margaret” είναι επίσης αποδεκτό! Προσοχή μόνο στο ντεκολτέ και στο μάκρος του παλτού!

Chador στα τεμένη (τέντα στα φαρσί)

Στις γυναίκες επισκέπτες, τσαντόρ επιβάλλεται μόνο για την επίσκεψη σε σημαντικά τεμένη και παρέχεται στην είσοδο.

Για τους κυρίους, ποιος τη χάρη τους!

Τα πράγματα για τους κυρίους είναι πιο απλά: μόνος κανόνας είναι ΟΧΙ σορτς και βερμούδες. Μόνο μακριά παντελόνια.

See Also

Tip: ένα έξτρα ζευγάρι κάλτσες στο back pack σας για τις επισκέψεις σε τεμένη.

Rial, το πιο περίπλοκο νόμισμα του κόσμου! 

Δυστυχώς στο ταξίδι μας πρέπει να έχουμε μαζί μας ρευστό, διότι δεν μπορούμε να τραβήξουμε χρήματα από ATM και  οι πιστωτικές κάρτες μας δεν λειτουργούν. Τα ευρώ μας τα αλλάζουμε στις τράπεζες ιδανικά… ή σε καταστήματα/πλανόδια ανταλλακτήρια που όμως είναι ολίγον παράνομα. Ετοιμαστείτε για μεγάλο όγκο χαρτονομισμάτων! Εκτός και εαν δοκιμάσετε κάτι νέο: Καθώς ο τουρισμός αναπτύσσεται, υπάρχει πλέον δυνατότητα αγοράς μίας προ πληρωμένης κάρτας της MahCard που -εφόσον τη παραγγείλετε- θα σας παραδοθεί στο ξενοδοχείο σας. 

Το τοπικό νόμισμα είναι το Rial. Λόγω των πολλών υποτιμήσεων οι τιμές των αγαθών έχουν συνήθως στο τέλος τους πολλά μηδενικά! Έτσι, για λόγους πρακτικούς χρησιμοποιείται ο όρος “toman”, που “τρώει” ένα δεκαδικό από το ριάλ…

Δηλαδή, δεξιά, βλέπετε ένα χαρτονόμισμα 50.000 ριάλ που ισοδυναμεί με περίπου 1,19 ευρώ.. 50.000 ριάλ είναι 5.000 τουμάν. Όμως στο δρόμο μπορεί να δείτε μια τιμή «5» που μάλλον σημαίνει 5.000 toman, ή αλλιώς 50.000 rial!!! Αλλά μπορεί και όχι…Τουλάχιστον στην αρχή η βοήθεια του τοπικού μας ξεναγού θα μας διευκολύνει πολύ!

Ίντερνετ

Υπάρχει φυσικά, όμως είναι πολύ αργό και απαγορεύει την είσοδο σε πολλές ιστοσελίδες και social media. Δεν μπορείτε να μπείτε πχ στο youtube, το BBC, το tweeter, στο facebook, στο messenger, σε αντίθεση με το what’s App και το  Instagram που χρησιμοποιούνται πολύ.  Εαν είστε ενεργός χρήστης και θέλετε οπωσδήποτε πρόσβαση σε ελεύθερο ιντερνετ, η λύση είναι το VPN που θα εγκαταστήσετε στο τηλέφωνο σας από την Ελλάδα.  Για συστήματα iOS, προτείνουμε τη χρήση του  “Turbo VPN”, “VPN Master”, και “ThunderVPN”. Για τηλέφωνα Android, προτείνουμε τα “Hotspot Shield”, “Psiphone”, and “ExpressVPN”. Για μεγαλύτερη σιγουριά, εγκαταστήστε δύο διαφορετικά applications, μήπως και το ένα δεν δουλεύει καλά. Το wifi είναι συνήθως αργό στη χώρα, οπότε μια ιδέα είναι να προμηθευτούμε μια Ιρανική simcard για καρτοτηλέφωνο (θα μας βοηθήσει ο ξεναγός σ’αυτό), αφού το 4G είναι πολύ πιο γρήγορο από το wifi. Η καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι η εταιρία Irancell.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top