Now Reading
Ένα road trip στο Ιράν με το Travels by Travelers

Ένα road trip στο Ιράν με το Travels by Travelers

Ένα ταξίδι σχεδόν δύο εβδομάδων παρέα με τη Μάγια Τσόκλη και τον Δημήτρη Ξανθούλη, από τις 12 έως τις 25 Απριλίου, ώστε να είμαστε πίσω για το ορθόδοξο Πάσχα με τους δικούς μας.

Μας το ζητούσαν φίλοι καιρό τώρα και καταφέραμε (πάντα Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος που λέει και ο λαός) να το οργανώσουμε! Συνδυάζει την επίσκεψη στα πιο δημοφιλή και ενδιαφέροντα μνημεία και πόλεις της χώρας, με το ταξίδι εμπειρίας έτσι όπως το εννοούμε στο “travels by travelers”.

Το πρόγραμμα:

12 Απριλίου

  • Αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη, πτήση των Τουρκικών αερογραμμών TK1850 – 12APR 5 ATHENS-ISTANBUL   15:30-17:00
  • Αναχώρηση για Tabriz με την πτήση ΤΚ882 – 12APR 5 ISTANBUL-TABRIZ     21:30

13 Απριλίου, Tabriz

  • Άφιξη στην Tabriz στη 1.45 πμ
  • Check in στο Tabriz Elgoli Pars Hotel

Ξεκινάμε από την Tabriz γιατί, κάπως αποκομμένη στον βορρά, είναι μία από τις λιγότερο επισκέψιμες πόλεις της Περσίας. Παράλληλα, έχει ένα μοναδικό σκεπαστό παζάρι, ανακηρυγμένο από την Unesco σαν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Λειτουργεί από τον 13ο αιώνα, σαν ένας διαμετακομιστικός σταθμός  στο δρόμο του μεταξιού και  εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα να είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης. Είναι η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά στον κόσμο!

Η ιδέα που είχαμε είναι να ξεκινήσουμε την ξενάγηση κάπως αργά το πρωί και αφού επισκεφτούμε το Μπλε Τζαμί και κάποια άλλα αξιοθέατα της πόλης, να σας αφήσουμε να «χαθείτε» περιπλανώμενοι στο παζάρι, σαν μία εισαγωγή στο ταξίδι και στην Ιρανική καθημερινότητα…

14 Απριλίου, Tabriz-Zanjan

Ξεκινάμε την μέρα μας από το χωριό Kandovan. Ένα τρωγλοδυτικό χωριό, με τα σπίτια του σκαμμένα μέσα στον ηφαιστειογενή βράχο που παρουσιάζει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Θα υπάρξει χρόνος για βόλτες και ίσως κάποιο σνακ. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε οδικώς για το Zanjan  όπου και θα διανυκτερεύσουμε (300 χμ).

Το Zanjan είναι άλλη μία πόλη που σχεδόν κανείς ξένος δεν επισκέπτεται ποτέ, με πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία. Θα επισκεφτούμε το Jameh Mosque ένα πολύ ενδιαφέρον τζαμί της δυναστείας των Qajar, και το παζάρι εάν προλάβουμε.

O/N Zanjan Grand Hotel

15 Απριλίου Zanjan-Tehran

Αναχωρούμε το πρωί για την Qasvin (179 xm), όπου θα δούμε το τζαμί al-Nabi, ένα από τα πιο όμορφα τεμένη της εποχής των Qajar και το Jameh Mosque που έχει τους υψηλότερους μιναρέδες στην Περσία (807 μχ)  και που η παράδοση λέει ότι έχτισε ο Harun al-Rashid . Επίσης, το Rakhtshooy Khaneh Edifice  ένα δημόσιο πλυντήριο της εποχής των Σαφαβιδών, που στεγάζει σήμερα ένα ανθρωπολογικό μουσείο.

Caravanserai

Διακοπή για μεσημεριανό στο Sangi Caravanserai ένα πανδοχείο της εποχής των Σαφαβιδών πάλι, που λειτουργεί σαν εστιατόριο και αμέσως μετά αναχώρηση για την Τεχεράνη (152 χλ).

O/N Espinas Persian Gulf Hotel  

16 Απριλίου, Tehran

Ξεκινάμε την ξενάγηση το πρωί, από το μουσείο Ισλαμικής τέχνης και το αρχαιολογικό. Αμέσως μετά στο Iranian artists forum (χώρος συνάντησης νέων καλλιτεχνών), το μεσημέρι και το απόγευμα ένα guided tour στο παζάρι των μπαχαρικών και των γεύσεων, με μια ξενάγηση – εισαγωγή στην Περσική κουζίνα.

O/N Espinas Persian Gulf Hotel 

17 Απριλίου Tehran-Isfahan

Αναχώρηση νωρίς το πρωί, για το Abynaeh  ένα ορεινό χωριό, από τα παλαιότερα της Περσίας, με την χαρακτηριστική «πλίνθινη» αρχιτεκτονική που διατηρείται ανέπαφο. Βόλτες στο χωριό και αμέσως μετά, στο Kashan.

Το Κασάν είναι μια πόλη χτισμένη στα όρια της ερήμου. Εδώ σώζονται πολλά μνημεία της κοσμικής αρχιτεκτονικής της Περσίας.

Θα δούμε μικρά ανάκτορα και σπίτια, υπάρχουν πολλά, όσα περισσότερα μπορέσουμε, (Abbasi house, Ameri house ), ένα δημόσιο λουτρό, το Sultan Amir,   την σκεπαστή αγορά της πόλης κτισμένης από τους Σελτζούκους για να καταλήξουμε στον κήπο Fin.  Ένα αριστούργημα της Περσικής αρχιτεκτονικής κήπων – τον πιο παλιό σωζόμενο κήπο του Ιράν, που δημιουργήθηκε στο τέλος του 16ου αιώνα και που ανακηρύχτηκε από την Unesco σαν ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναχώρηση για Ισπαχάν. Από το Kashan, το Ισπαχάν  απέχει 131 χμ. Θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

N/O Piroozy Hotel.

18 Απριλίου, Isfahan

Το απόγευμα ελεύθερο για όσους θέλουν… (το κάνουμε αυτό γιατί η επόμενη μέρα είναι αργία και έτσι είναι μοναδική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να κάνουν βόλτες στο παζάρι…)

Ο/Ν www.piroozyhotel.com

19 Απριλίου, Isfahan

Νωρίς το πρωί στην Julfa την Αρμενική συνοικία, θα δούμε τον καθεδρικό ναό τους τον Vank και ένα πολύ ενδιαφέρον μικρό μουσείο που βρίσκεται στον περίβολο του ναού. Αμέσως μετά ξενάγηση στις 5 γέφυρες του ποταμού Zayandeh  που διασχίζει την πόλη.

Μεσημεριανή διακοπή, και άλλα μνημεία το απόγευμα: τζαμί Jāmeh, το πιο παλιό τέμενος της πόλης, που άρχισε να χτίζεται το 771 την εποχή της δυναστείας των Ομεγιαδών, για να τελειώσουμε την μέρα μας στο Chehel Sotoun, ένα ανάκτορο του 17ου αιώνα κτισμένο από τον Σάχη Abbas.

O/N www.piroozyhotel.com

20 Απριλίου Isfahan-Yazd

Ξεκινάμε για Yazd  (313χμ). Μια πόλη μνημείο ανακηρυγμένη από την Unesco σαν ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γρήγορο check in στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά θα πάμε στον κήπο Abad , έναν κήπο του 18ου αιώνα, από τους πιο όμορφους κήπους της Περσίας και θα κάτσουμε μέχρι να πέσει η νύχτα…

Ο/Ν Yazdarg Hotel (στο Yazd διαπραγματευόμαστε ακόμα το ξενοδοχείο.. προσπαθούμε να βρούμε κάτι καλλίτερο..)

21 Απριλίου Yazd

Πρώτη επίσκεψη στον ναό των Ζοροαστρών τον Atash Behram . (Στο Yazd και στα χωριά στα γύρω βουνά, κατοικεί ακόμα ένας σημαντικός αριθμός Ζοροαστρών). O ναός που λειτουργεί ακόμα, είναι κτισμένος σε ένα ύστερο αρχιτεκτονικό Περσικό art deco style, αλλά η φωτιά που καίει μέσα του κρατιέται ζωντανή από τους πιστούς από το 470 μχ.

Walking tour εν συνεχεία μέσα στην πόλη, με πολλές στάσεις σε μνημεία, σπίτια κλπ. Διακοπή για μεσημεριανό σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο και το απόγευμα, ένα μικρό trekking στους «πύργους της σιωπής» το Ζοροαστρικό νεκροταφείο , λίγο έξω από την πόλη…

Ο/Ν Yazdarg Hotel

See Also

22 Απριλίου Yazd-Shiraz

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί για το Shiraz  (431 xm) με ενδιάμεσους σταθμούς φυσικά.

Στον δρόμο θα μιλήσουμε για τα Qanat το αρχαίο αρδευτικό σύστημα της Περσίας που εξακολουθεί να αρδεύει τα χωριά και τις πόλεις μέχρι σήμερα και τα Yakhchāl . Υπόγειες αποθήκες, που δημιουργούσαν πάγο τον Χειμώνα και τον διατηρούσαν το Καλοκαίρι.

Η ιδέα είναι να φτάσουμε αργά το μεσημέρι και μετά από το check in και μία μεσημεριανή διακοπή για φαγητό. Θα αφιερώσουμε απόγευμα στην Περσική ποίηση και θα επισκεφτούμε τα μαυσωλεία 2 μεγάλων ποιητών που βρίσκονται θαμμένοι στο Shiraz. Του Hafez  και του Sa’di  .

O/N Shiraz  Grand 5*Hotel;

23 Απριλίου,  one day trip to Persepolis

Νωρίς το πρωί αναχώρηση για την Περσέπολη και αμέσως μετά νεκρόπολη των Αχαιμενιδών Naqsh-e Rustam  για να δούμε τους τάφους των μεγάλων βασιλέων: του Ξέρξη και του Δαρείου 

Το απόγευμα θα πάμε στο Vakil το μεγάλο παζάρι του Shiraz

O/N Shiraz  Grand 5*Hotel;

24 Απριλίου Shiraz-Tehran

Αναχώρηση αεροπορικά το πρωί για την Τεχεράνη.

Δεν έχουμε ακόμα την ώρα άφιξης. Η σκέψη μας είναι πάντως να σας αφήσουμε την ημέρα ελεύθερη και για όσους θέλουν, μια επίσκεψη στο Golestan palace το ανάκτορο της δυναστείας των Qajar και των Pahlevi.

O/N Tehran Espinas Persian Gulf  

25 Απριλίου, Επιστροφή

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για Κωνσταντινούπολη με την πτήση
TK 879   25APR 4 TEHRAN-ISTANBUL   07:35  09:25 

Και από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα με την:
TK1849  25APR 4 ISTANBUL-ATHENS   13:10  14:35

Άφιξη στην Αθήνα 25 Απριλίου, στις 14.35

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ MAIL ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, xanthoulis@travelsbytravelers.com

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top