Now Reading
PolyphoniK, το ραδιόφωνο και η ακρόαση αποκτούν το διεθνές φεστιβάλ τους στη Τήνο, 23 -28 Ιουλίου

PolyphoniK, το ραδιόφωνο και η ακρόαση αποκτούν το διεθνές φεστιβάλ τους στη Τήνο, 23 -28 Ιουλίου

Το PolyPhoniK είναι ένα φεστιβάλ ραδιοφώνου, ήχου και ακρόασης. Γεννιέται στη Τήνο τον Ιούλιο του 2019 και είναι καρπός μίας γαλλοελληνικής συνεργασίας.

Πριν δύο χρόνια στη Τήνο, η Μάγια Τσόκλη έλαβε ένα τηλεφώνημα από μία κάτοικο του χωριού Κουμάρος που της μετέφερε την επιθυμία ενός Γάλλου, Τηνιακού εξ έρωτος και επίσης κατοίκου Κουμάρου, να συναντηθούν. Στη συνάντηση, ο Laurent Le Gall, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βρετάνης, της μίλησε για το «πνευματικό του τέκνο», το  Φεστιβάλ Longueur d’Onde, ένα πρωτότυπο Φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βρέστη με χιλιάδες επισκέπτες και την επιθυμία του δημιουργίας ενός νέου Μεσογειακού αντίστοιχου Φεστιβάλ με κέντρο τη Τήνο.

Η επαφή μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε από την αρχή ιδιαίτερα θερμή και δύο χρόνια αργότερα, το νέο φεστιβάλ PolyphoniK ανοίγει τις πόρτες του με επίκεντρο το Θέατρο στον Κουμάρο!

Τι είναι το PolyphoniK

Το PolyPhoniK είναι ένα φεστιβάλ ραδιοφώνου, ήχου και ακρόασης. Γεννιέται στη Τήνο τον Ιούλιο του 2019 και είναι καρπός μίας γαλλοελληνικής συνεργασίας.  Στηρίζεται στην επιθυμία των διοργανωτών να στήσουν μια αυθεντική φεστιβαλική εμπειρία βασισμένη σε έναν κοινό παρονομαστή: την απόλαυση της ακρόασης και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του ραδιοφώνου, του θαυμαστού, δυναμικού αυτού μέσου επικοινωνίας. Στηρίζεται επίσης, στην κοινή επιθυμία ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, ιδιαίτερα σε έναν τόπο -την Τήνο- που φιλοξενεί μια πολυάριθμη κοινότητα γαλλόφωνων.

Το γαλλο-ελληνικό αυτό στοίχημα, ξεκινά με μία διαπίστωση: το ραδιόφωνο και κατ’ επέκταση ο ήχος και η ακρόαση είναι φορείς που συμβάλουν στην προσέγγιση των πολιτισμών, καθώς δεν είναι αναγκαστικά απαραίτητο να καταλαβαίνουμε μία γλώσσα για να αφεθούμε στην ομορφιά μίας φωνής, ενός ήχου, μίας δόνησης. Στο στοίχημα αυτό, προστίθεται η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών  να δημιουργήσουν μία εκδήλωση που παρόμοια της δεν υπάρχει άλλη. Τέλος, στηρίζεται στην επιτυχημένη δουλειά που γίνεται στη Γαλλία από το 2003 στα πλαίσια του φεστιβάλ «Longueur d’ondes».

Το PolyPhoniK νοείται ως ένας χώρος διαλόγου δημοσιογραφικών και καλλιτεχνικών ιστοριών και παραδόσεων, ελληνόφωνων και γαλλόφωνων που δεν είχαν μέχρι στιγμής συναντηθεί, ελλείψει κοινής πλατφόρμας.

See Also

Επιλεκτικό, μοναδικό, φιλόξενο και προσιτό, το φεστιβάλ προτείνει κατά τη διάρκεια 6 ημερών ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ενδιαφέρον: Συναντήσεις με γυναίκες και άνδρες ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ζωντανές εκπομπές,  performances, συναυλίες, χρόνος αφιερωμένος στην δημοσιογραφία, τα ντοκιμαντέρ ή τα podcast, εργαστήρια, ραδιοσκηνοθεσίες, μυθοπλασίες, ραδιοφωνικό θέατρο, ομαδικές ακροάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, αρχειακό υλικό…

“Σε μία εποχή ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών, θεωρούμε πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού project, πυρήνας του οποίου θα είναι το ραδιόφωνο, το κατεξοχήν δημοκρατικό μέσο. Έτσι, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το πρώτο Φεστιβάλ στη Τήνο δεν είναι ένα προϊόν «εισαγωγής»! Στόχος μας είναι αυτή η αφιερωμένη στο ραδιόφωνο, τον ήχο και την ακρόαση καλοκαιρινή εκδήλωση, να αποτελέσει για όλους τους κατοίκους του νησιού, τους Τηνιακούς, τους Έλληνες και τους γαλλόφωνους ένα πεδίο κοινής εξερεύνησης  ώστε να θέσουμε το πρώτο λιθαράκι τον Ιούλιο του 2019 προκειμένου το PolyPhoniK να γίνει στο μέλλον ένα Ευρωμεσωγειακό φεστιβάλ ραδιοφώνου και ακρόασης.”

Το αναλυτικό πρόγραμμα σε λίγες ημέρες. Για τη γαλλική ιστοσελίδα, εδώ

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top