Now Reading
Το Ελληνικό καλοκαίρι του Κώστα Τσόκλη

Με τρεις ταυτόχρονα εκθέσεις σε Αθήνα, Μύκονο και Τήνο, με performances και αφιερώματα, με εντελώς νέες δημιουργίες αλλά και με νέες αναγνώσεις καταξιωμένων έργων του, ο διεθνής μας εικαστικός προκαλεί τόσο το κοινό με τη χειμαρρώδη παραγωγή και σκέψη του, όσο και τον πανδαμάτορα χρόνο με το νεανικό του σφρίγος.

Κώστας Τσόκλης

Στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο

Το Δημοτικό Ίδρυμα “Μουσείο Κώστα Τσόκλη” δημιουργήθηκε το 2010 στο χωριό Κάμπος, της ενδοχώρας της Τήνου. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού που διατήρησε έτσι τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, ενώ διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει τη δουλειά του διεθνούς μας καλλιτέχνη. Ο Τσόκλης, που επέλεξε το νησί της Τήνου για να στεγάσει το έργο του, έχει δωρίσει στο Μουσείο έναν σημαντικό αριθμό έργων του, προκειμένου σταδιακά να παρουσιαστούν οι βασικές θεματικές της καλλιτεχνικής του πορείας. “Ο τόπος μου έδωσε πολλά, και θέλησα να επιστρέψω ότι μπορούσα.” λέει ο ζωγράφος.

Το Μουσείο αποτελεί έναν πολιτιστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα. Στρατηγικά εξωστρεφές και σε ανοικτό διάλογο με άλλους χώρους πολιτισμού,  επιδιώκει τη συστηματική ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με δημόσιους φορείς όσο και με συλλόγους πολιτών που δρουν οργανωμένα στην περιφέρεια.

Τα έργα που εναλλάσσονται κάθε χρονιά γεννούν νέες ιδέες για σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων και συνοδευτικών εκδηλώσεων ώστε να μένει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προπάντων να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το καλοκαίρι του 18, στους χώρους του Μουσείου διατηρείται η έκθεση «Η θάλασσα όπως τη θυμάμαι», στην οποία μεταξύ άλλων φιλοξενούνται η «Μεγάλη Θαλασσογραφία» και το «Ουράνιο Τόξο», έργα με τα οποία ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1986.

Παράλληλα, παρουσιάζονται έργα που έχουν ως κύρια θεματική τους τη θάλασσα που, άλλωστε, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Τσόκλη από το 1979 έως σήμερα.

«Προσπάθησα» λέει ο καλλιτέχνης «να μεταφέρω την πνευματική δόνηση που μου προκαλεί η θάλασσα. Θέλησα να την κάνω άυλη και αιθέρια… Να αντιδράσω με όλα τα μέσα: με χιούμορ, ευρήματα, ζωγραφικές αντανακλάσεις… Επιθυμία μου είναι να φέρω τη θάλασσα μέσα στο μουσείο αλλά, μη μπορώντας, φέρνω την εικόνα της, όχι όμως την πραγματική της εικόνα, αλλά μια φανταστική, όπως εγώ τη θυμάμαι…»

Και πραγματικά το κατορθώνει, δημιουργώντας πότε νέα έργα και πότε ξανασυνθέτοντας παλαιότερα, με το δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό ποιητικό τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, και αυτό μέσα σε μια μεγάλη γενναιοδωρία του γαλάζιου.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μυκόνου, «Τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης»

Ο Κώστας Τσόκλης κλήθηκε να εγκαινιάσει το πρώτο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μυκόνου εκθέτοντας ένα νέο έργο-περιβάλλον μέσα στα τέσσερα εργαστήρια του Σταθμού της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Μυκόνου, χώρο που γνωρίζει καλά από τη δεκαετία του 50′ και τα φοιτητικά του χρόνια.  Έτσι ανασυστάθηκαν εννοιολογικά, με μέσα τεχνητά, σύγχρονα και φευγαλέα, τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης: Φωτιά, Νερό, Γη και Αέρας. Τα έργα, καμωμένα in situ, θα εκπνεύσουν για πάντα, στις  30 Σεπτεμβρίου 2018, με το τέλος της έκθεσης.

Στην πρόσκληση,  ο Τσόκλης επέλεξε την ευαγγελική ρήση Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος συμπληρώνοντας ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να εντάξει τον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ήδη πλούσιο κατάλογο των απολαύσεων που η Μύκονος προσφέρει στον επισκέπτη…

Φωτιά
Νερό
Γη
Αέρας

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα “Μουσείο Κώστα Τσόκλη”

Φέτος, όπως και άλλες φορές σε άλλους τόπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεπερνώντας τα όρια της Τήνου και με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018, το Μουσείο Τσόκλη προσκλήθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, να μεταφέρει στον σημαντικότερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας μας μια επιλογή από τεκμήρια και έργα του Κώστα Τσόκλη, με στόχο να τιμήσουν τον ιδρυτή του Μουσείου και να υπενθυμίσουν τη σημαντική τομή που επέφερε στη σύγχρονη Τέχνη η “Ζωντανή Ζωγραφική”, τεχνική που επινόησε στα μέσα της δεκαετίας του’80 ο πρωτοπόρος και διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης συνδυάζοντας την ηλεκτρονική εικόνα με τη ζωγραφική.

Σίσυφος, Κώστας Τσόκλης 2015

Η έκθεση στο ΕΜΣΤ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του οργανισμού ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων). Περιλαμβάνει ιστορικά έργα όπως «το Καμακωμένο ψάρι» που συντάραξε την 42η Biennale της Βενετίας το 1986 πρωτοπορώντας διεθνώς, αλλά και τον πιο πρόσφατο «Σίσυφο», που πραγματοποιήθηκε το 2015 και παρουσιάστηκε στην Fondazione Alberto Burri, στην Ιταλία.

To καμακωμένο ψάρι, 1985

Ο Κώστας Τσόκλης λέει για την έκθεση:

«Υπάρχουν έργα αδελφοκτόνα.
Και υπάρχουν έργα πατροκτόνα.
Και είναι εκείνα που ρίχνουν τη σκιά της λαμπρότητάς τους στα άλλα έργα του καλλιτέχνη και είναι αυτά που η φήμη τους ξεπερνά τη διασημότητα του δημιουργού τους. Τα λίγα έργα που εκθέτω στο ΕΜΣΤ (ευχαριστώντας το για τη τιμή που κάνει στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στη Τήνο, φιλοξενώντας το για ένα διάστημα στο πλαίσιο της Ημέρας των Μουσείων) ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Είναι τέκνα πολυμελών οικογενειών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, χάρη στην απλότητα και την αμεσότητά τους. Έργα που δεν χρειάζονται εξηγήσεις, έργα εικαστικά, μονολεκτικά. Έργα – γεγονότα.»

See Also

Κώστας Τσόκλης, Μάιος 2018

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 15 Ιουλίου

www.emst.gr

Έκκληση προς τους συλλέκτες έργων του Κώστα Τσόκλη

Έχουμε ξεκινήσει την έκδοση του Catalogue Raisonné του Κώστα Τσόκλη. Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο μόνο με τη δική σας βοήθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στους κατόχους έργων του Κώστα Τσόκλη να επικοινωνήσουν με την κυρία Χρυσάνθη Κουτσουράκη, Διευθύντρια του Μουσείο Κώστα Τσόκλη, ώστε να πραγματοποιηθεί μια όσο το δυνατό πληρέστερη καταγραφή και μελέτη των έργων του καλλιτέχνη.

Επικοινωνία:
Χρυσάνθη Κουτσουράκη, επιμέλεια του Catalogue Raisonné
τηλ. +306975124313, 2283051009
email: tsoclismuseum@gmail.com
Κάμπος Τήνου, Τ.Θ. 817, Τ.Κ. 84200. ΤΗΝΟΣ

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Το Μουσείο παραμένει ανοικτό για το κοινό έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 6-9μ.μ. Τρίτη κλειστά.
Από 1- 30 Σεπτεμβρίου: 10:00 – 18:00  Τηλ. +30 2283051009, email: tsoclismuseum@gmail.com

tsoclismuseum.gr

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top