Ένα νέο θεματικό πάρκο, το Area Synest τοποθετεί την ορεινή Αιγιαλεία στους «φιλικούς στην οικογένεια» προορισμούς. Μια «φωλιά» φτιαγμένη από τον Άνθρωπο για τη Φύση και την Τέχνη, πραγμάτωση ενός οράματος και απόρροια της αέναης Αναζήτησης. Όπως οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, έτσι και το πάρκο στο Συνεβρό μεταμορφώνεται διαρκώς. Το χειμώνα, τα δέντρα ντύνονται με δαντέλες, τα ξωτικά σκαρφαλώνουν στις φυλλωσιές, η εστία αναμμένη και η φάτνη με αγγέλους περιτριγυρισμένη. Τώρα που μπήκε επίσημα η άνοιξη, πολύχρωμες πεταλούδες, ραμμένες στο χέρι, κατακλύζουν το πάρκο, τα δέντρα στολίζονται με αυγά πασχαλινά και η ανθισμένη φύση είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους…

Ανεβαίνοντας προς το Συνεβρό

Στην Αιγείρα, εκεί στις όχθες του Κορινθιακού, στο μέσο της διαδρομής Αθήνας-Πάτρας, ο δρόμος οδηγεί προς τα χωριά Όαση-Χρυσάνθιο-Συνεβρό. Ο φιδωτός αυτός δρόμος ανεβαίνει τη δυτική πλευρά του Χελμού με θέα τον απότομο –σχεδόν τετράγωνο- βράχο που καταλήγει στη θάλασσα και τραβάει το μάτι κάθε ταξιδιώτη. Η διαδρομή ανηφορική, αλλά ελκυστική, περνά κοντά από το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας και από δύο πανέμορφα μικρά χωριά που μόνο κατά τύχη ή κατά λάθος έβλεπαν μέχρι τώρα επισκέπτες.

Πεταλούδες παντού προμηνύουν τον ερχομό της Άνοιξης

Σε μιάμιση ώρα από την Αθήνα και μισή ώρα από την Εθνική, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς «Συνεβρό» και «Θεματικό Πάρκο Συνεβρού» φτάνετε στο Area Synest, ένα απρόσμενο συναπάντημα της φύσης και της τέχνης. Το πάρκο είναι φτιαγμένο πράγματι «σε ένα τοπίο μυστικό, έντονο και μοναδικό» και ο Μαρτίκ Μανικιάν, ο εμπνευστής και δημιουργός του, μας καλεί να περιηγηθούμε και να γίνουμε ένα με τη φύση έχοντας «προσθέσει» στο απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, «πινελιές» υψηλής αισθητικής που διεγείρουν τις αισθήσεις όλης της οικογένειας. Στην  είσοδο θα σας υποδεχτούν τρεχούμενα νερά και μέσα στο πάρκο σκηνές που ζωντανεύουν όλα τα παιδικά μας παραμύθια!

Πρώτη στάση στη «Φωλιά», που αποτελεί αφορμή και έμπνευση για το Area Synest, όπως και οι πολλές φωλιές που βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο πάρκο και που τα παιδιά λατρεύουν να κρύβονται, να σκαρφαλώνουν και να «φωλιάζουν».

Ακολουθώντας το μονοπάτι, περνάτε από το λαχανόκηπο, τη Χιονάτη που κοιμάται ύπνο βαθύ και φτάνετε στο λαογραφικό μουσείο. Αυτό φιλοξενείται σε έναν αναπαλαιωμένο καφενέ με αναπαραστάσεις επαγγελμάτων που χάθηκαν στο χρόνο και -στον πάνω όροφο- με τα υπάρχοντα και τη διαρρύθμιση ενός παραδοσιακού σπιτιού.

Καθώς κατεβαίνετε το μονοπάτι με θέα τη θάλασσα από τη μία και τις χιονισμένες κορυφές του Χελμού από την άλλη, το θέαμα της αρμένικης πετρόκτιστης εκκλησίας σας μεταφέρει στο Ani ή το Akdamar και στις παλιές, χαμένες στη λήθη, εκκλησίες των Αρμενίων. Και ξαφνικά, ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην ορεινή Αιγιαλεία και θαρρείτε πως ο Χελμός είναι οι πρόποδες του Αραράτ και η θάλασσα η λίμνη Van με το νησάκι και την εκκλησία στα πρότυπα της οποίας κατασκευάστηκε αυτή εδώ του πάρκου.

Η αρμένικη εκκλησία στο Area Synest

Στην «πλατεία» του μεγάλου εξωτερικού αμφιθεάτρου υπάρχει μια Εστία με φωτιά να ζεσταίνει τους επισκέπτες. Πιο κάτω, το κουνελοχωριό, το κοτοχωριό και ο περιστερώνας με σπάνια είδη πτηνών και πουλερικών, όμορφα παγώνια να τους κάνουν παρέα και κουκλίστικα «κοτέτσια» για να φωλιάζουν. Στην πλευρά της χαράδρας, ένα μπαλκόνι κοιτάει το φαράγγι. Στο ποτάμι, τον «Κριό», φτάνετε μέσω ενός εύκολου, αλλά κατηφορικού μονοπατιού (που γίνεται ανηφορικό στην επιστροφή), χωρίς δύσκολα περάσματα σε 10 λεπτά. Η γεφυρούλα οδηγεί στο «δικό μας Πανταβρέχει», μια όμορφη βόλτα αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα. Τα μικρότερα παιδάκια θα ενθουσιαστούν με τα γλυκύτατα και προσεγμένα ζωάκια του πάρκου και τη λίμνη με τις πάπιες και τους κύκνους.

Στο πάρκο υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και μπορείτε κατόπιν συνεννόησης να κάνετε βόλτα με γαϊδουράκια και τοξοβολία. Ο χώρος φιλοξενεί σχολικές εκδρομές, εναλλακτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια, και φυσικά, ενδείκνυται για ημερήσιες εκδρομές από την Αθήνα, καθώς είναι μέρος ιδανικό για οικογένειες με πιτσιρίκια και παρέες με πολλά παιδιά!

Στο χώρο λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο με αρμένικες γεύσεις, σε ένα πανέμορφο και ζεστό χώρο που «ανταγωνίζεται» τα σαλέ που βρίσκονται στα βουνά της δυτικής Ευρώπης.

Το Θεματικό Πάρκο Συνεβρού μπορείτε να επισκεφτείτε αν βρίσκεστε στα Καλάβρυτα, καθώς απέχει 45 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό του Χελμού, ή στη Ζαρούχλα, από την οποία απέχει 32 χιλιόμετρα. Σε 23 χιλιόμετρα βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού.

 

Θεματικό Πάρκο Συνεβρού

Area Synest
Είσοδος: 10 ευρώ (Ενήλικες), 5 ευρώ (Παιδιά έως 12 ετών)
Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (ανοιχτό από 24 Μαρτίου)
Χειμερινό ωράριο: 10:00-17:00
Θερινό ωράριο: 10:00-20:00

Για επισκέψεις σχολείων και συλλόγων υπάρχει δυνατότητα και
για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας κατόπιν συνεννόησης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.areasynest.gr/, ενώ για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.

Author: Ελενη Φωτίου

Από αγάπη για τα ταξίδια, την έρευνα και τη συγγραφή, κι από μία ενδόμυχη κοινωνικο-πολιτική αναζήτηση, σπούδασα διεθνείς σχέσεις με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά. Ήμουν τυχερή κι εργάστηκα ως ερευνήτρια πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μέχρι που απέκτησα την τρίτη μου κόρη, όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλη καριέρα και ισορροπημένη οικογένεια δεν συνδυάζονται. Από τις παλιές αγάπες και τα χούγια του ο άνθρωπος όμως δεν αποχωρίζεται εύκολα: Ταξίδευα πολύ ως φοιτήτρια. Με εθελοντικές οργανώσεις, backpacker τα καλοκαίρια, με ό,τι τρόπο κι αφορμή έβρισκα… Ταξίδευα πολύ και ως ερευνήτρια. Άλλοτε σε κυριλέ ξενοδοχεία, κι άλλοτε κάνοντας οδοιπορικά που κρατούσαν μέρες… Ταξιδεύω πολύ και ως μαμά, αναζητώντας τρόπους να προσαρμόζομαι συνέχεια στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα παιδιά και να απολαμβάνω την ομορφιά του ταξιδιού με την οικογένεια. Κι έτσι, σήμερα γράφω για ταξίδια, εκδρομές και βόλτες με παιδιά (και μωρά) στο mamakita.gr και στο travelsbytravelers.com, γιατί το ταξίδι δεν πρέπει να σταματάει όταν γινόμαστε γονείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here