Now Reading
Μεγάλες αποστάσεις με παιδιά στο αυτοκίνητο: τα βασικά και δυο ιδέες!

Μεγάλες αποστάσεις με παιδιά στο αυτοκίνητο: τα βασικά και δυο ιδέες!

Η Ελένη Φωτίου (mamakita.gr) καλείται να ξεπεράσει το πρόβλημα του μακρινού ταξιδιού με παιδιά στο αυτοκίνητο.

Αν έχετε να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις για δουλειά ή για διακοπές, λάβετε τα μέτρα σας κι εμείς σας προτείνουμε για bonus δύο “family friendly” προορισμούς που ήρθαν πιο κοντά στην πρωτεύουσα χάρη στη παράδοση της νέας Κορίνθου-Πατρών και της Ιονίας οδού.

Όσο ήμασταν ελεύθεροι κι ωραίοι, το ταξίδι μπορούσε να είναι απόφαση της στιγμής. Και σίγουρα δεν έπαιζε και πολύ ρόλο η απόσταση, αλλά κυρίως, η παρέα! Με παιδιά στο αυτοκίνητο όμως, αν το ταξίδι ξεπερνάει το «εύκολο» δυομισάωρο, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, και όσο περισσότερες στάσεις κάνετε, τόσο πιο ατέλειωτο και κουραστικό θα σας φανεί. Υπάρχουν όμως πάντοτε κάποια «τρικ» που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντέξουν ένα πολύωρο ταξίδι κι εσάς –όσο γίνεται- να το απολαύσετε! Δεδομένου του ότι η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικό «ρολόι», τις καλύτερες λύσεις θα τις βρείτε μόνοι σας. Αν ταξιδεύετε όμως πρώτη φορά ως γονείς, λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

  • Φροντίστε το ταξίδι σας να ξεκινήσει και να διαρκέσει το διάστημα που σας βολεύει. Αυτό εξαρτάται από τις συνήθειες της οικογένειας. Γενικά, δεν είναι πολύ σώφρον να ξεκινήσετε ένα μεγάλο ταξίδι μόλις ξυπνήσουν τα παιδιά από μεσημεριανό ύπνο ή το πρωί. Περιμένετε να κουραστούν λίγο, να παίξουν, να βγάλουν λίγο την ενέργειά τους και μετά «δέστε» τα στο αυτοκίνητο. Κάποιοι προτιμούν να ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι την ώρα που τα παιδιά θα κοιμηθούν, είτε για βράδυ, είτε για μεσημέρι. Σε εμάς λειτουργεί αυτό. Έχουμε και λίγο χρόνο ως ζευγάρι να τα πούμε!
  • Καλό είναι να έχετε φορτώσει το αυτοκίνητο από την προηγούμενη μέρα και για την ακρίβεια από το προηγούμενο βράδυ -αν είναι να ξεκινήσετε πρωί ή μεσημέρι. Το φόρτωμα του αυτοκινήτου, την ώρα που τα παιδιά στο σπίτι δημιουργούν χαμό ή συνέχεια ζητούν κάτι ή απλώς την προσοχή σας, μπορεί να τερματίσει την αντοχή σας και να σας κουράσει σωματικά με αποτέλεσμα το ταξίδι να ξεκινάει με γκρίνια (από εσάς!), η οποία θα οδηγήσει νομοτελειακά στη γκρίνια των παιδιών…
  • Προμηθευτείτε CD με οτιδήποτε τους αρέσει (νέο ή δοκιμασμένο). Παραμύθια, παιδικά τραγούδια, δικά σας αγαπημένα, όλα….
  • Προμηθευτείτε σνακς (ξερά φρούτα, μπάρες δημητριακών, φρέσκα φρούτα, τοστάκια, αυγά, παστέλια, μπισκότα) και νερό.
  • Φροντίστε να είστε όλοι άνετα μέσα στο αυτοκίνητο. Όχι πολλά ρούχα, όχι σφιχτά κουμπιά και στενά παντελόνια και περίπου το ίδιο ντυμένοι όλοι (όσον αφορά στη ζέστη ή το κρύο).
  • Τα σκίαστρα να είναι σε εύκολη πρόσβαση αν δεν είναι ενσωματωμένα στο αυτοκίνητο.

Στον άξονα της Ιονίας Οδού

Μπορεί τα διόδια και οι βενζίνες να κοστίζουν, αλλά όσο πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα, μπορείτε πιο εύκολα και πιο οικονομικά να βρείτε οικογενειακά δωμάτια. Η παράδοση της νέας Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών και της Ιονίας οδού έφερε πιο κοντά στην Αθήνα όλη την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία με την υπέροχη φύση και τα μοναδικά χωριά τους. Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας το δελτίο καιρού, αποφύγετε να βρίσκεστε στο δρόμο με χιονόπτωση, προνοήστε για να έχετε ένα άνετο ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο και όλη η δυτική Ελλάδα είναι έτοιμη να σας αποκαλύψει τις ομορφιές της!

Μέτσοβο: ιδανικός προορισμός με παιδιά

Το Μέτσοβο, μέσω της Ιονίας και της Εγνατίας Οδού, είναι πλέον προσβάσιμο από την Αθήνα, ακόμα και για ένα τριήμερο στην καρδιά του χειμώνα, καθώς ο δρόμος έχει γίνει συντομότερος και μια κακοκαιρία πολύ δύσκολα θα «κλείσει» τις νέες οδικές αρτηρίες. Είναι μια πόλη αρχοντική, καθαρή, με πλακόστρωτα και ευρύχωρες πλατείες, ποιοτικό φαγητό και ταβέρνες που δεν στριμώχνουν τα τραπέζια, ιδανικός προορισμός για όλη την οικογένεια. Αν δεν βρέχει ή χιονίζει, μπορείτε να απολαύσετε πανέμορφες βόλτες στα καλντερίμια, στα πάρκα και τον Αβερώφειο κήπο. [Αν είστε με καρότσι, αποφύγετε καλύτερα τα καλντερίμια]. Μέσα στην πόλη, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνετε με παιδιά, ακόμα κι αν βρέχει: επίσκεψη στο αρχοντικό Τοσίτσα, στην πινακοθήκη Αβέρωφ και το παιδικό της εργαστήρι, καθώς και στην Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης μια ξενάγηση στο Κατώγι Αβέρωφ και στο Τυροκομείο είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά ένα ιστορικό οινοποιείο και να γευτούν το μετσοβόνε και τη μετσοβέλα! Σε κοντινή απόσταση (με αυτοκίνητο στα 10 λεπτά), μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγιάς και από εκεί (με τα πόδια ακόμα και με πολύ μικρά παιδιά) το νερόμυλο Γκίνα, στο μετσοβίτικο ποταμό. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τις ώρες που το μοναστήρι είναι ανοικτό. Μια λίγο μεγαλύτερη απόσταση με το αυτοκίνητο είναι προς τις πηγές του Αώου. Το τοπίο εκεί είναι αλπικό, οπότε προϋπόθεση είναι να μην χιονίζει! Αν και στο Μέτσοβο, θα βρείτε πολλά ωραία και μεγάλα δωμάτια, προτεινόμενο ξενοδοχείο για οικογένειες λόγω τοποθεσίας και δωματίων είναι το Hotel Adonis (http://www.metsovohotel.net/).

Τζουμέρκα: στους καταρράκτες και τα πέτρινα χωριά

Ακόμα ένα πάλαι ποτέ δυσπρόσιτο μέρος που έχει πλησιάσει τον «πολιτισμό» με την Ιονία Οδό. Με παιδιά μπορείτε να επισκεφτείτε το δίδυμο καταρράκτη κοντά στο χωριό Καταρράκτης, καθώς το μονοπάτι είναι βατό και σχετικά σύντομο. [Στο πάρκινγκ για τον καταρράκτη λειτουργεί ταβέρνα]. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Σημειώστε ότι ασφαλές είναι ένας ενήλικας να συνοδεύει ένα παιδί και όχι περισσότερα. Στην είσοδο του σπηλαίου λειτουργεί καφέ με ωραίες πίτες. Μια εύκολη βόλτα με το αυτοκίνητο είναι προς το Βουργαρέλι και το Αθαμάνιο, που στο καθένα από αυτά θα βρείτε από τουλάχιστον μία αξιόλογη ταβέρνα. Στα Πράμαντα θα βρείτε επίσης ωραίες ταβέρνες, ενώ στα Άγναντα, μπορείτε με παιδιά να κάνετε μάθημα αναρρίχησης και να πάρετε πληροφορίες και καθοδήγηση για πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, ορειβασία και ορειβατικό σκι στην ευρύτερη περιοχή. Επισκεφτείτε επίσης τη Μονή Κηπίνας και τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα αυτοκίνητα, τα αφήνετε έξω από τα δύο αυτά χωριά και συνεχίζετε με τα πόδια σε στενά καλντερίμια. Οπότε αυτή η βόλτα δεν θα είναι πολύ ευχάριστη αν βρέχει –με παιδιά ή χωρίς! Προτεινόμενη διαμονή για οικογένειες στα Πράμαντα η Ανάβαση (www.anavasi-mountainresort.gr) και οι Ορίζοντες Τζουμέρκων  (http://www.orizontestzoumerkon.gr/).

See Also

Προτεινόμενες στάσεις για ξεκούραση ή φαγητό

Αν χρησιμοποιήσετε την Ιονία Οδό, καλό είναι να έχετε υπ’ όψη σας ότι δεν υπάρχει ΣΕΑ ακόμα. Αν επιθυμείτε να κάνετε στάση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορείτε αντί να περάσετε τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, να πάτε με το καραβάκι, ούτως ώστε να ξεπιαστείτε και να δείτε και λίγο θάλασσα! Αυτή η βόλτα θα σας ξεκουράσει και δεν θα σας καθυστερήσει ιδιαίτερα!

Μια στάση, η οποία όμως αποτελεί μεγάλη παράκαμψη, είναι η Κορωνησία. Πρόκειται για ένα νησί που ενώνεται με μια λωρίδα γης μέσα στον Αμβρακικό, αλλά για να πάτε, θα πρέπει να βγείτε στην Άρτα. Οι εικόνες των αποδημητικών πουλιών και το φαγητό (οι καλύτερες γαρίδες και θαλασσινά) θα σας αποζημιώσουν, οπότε χαλάλι η καθυστέρηση!

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top