Ταξιδεύοντας στο Σουδάν

0
492

Στη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής που έχουμε συνδέσει μόνο με πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, μας ταξιδεύει η Μάγια Τσόκλη.

Το οδοιπορικό της αρχίζει από την πρωτεύουσα, το Χαρτούμ, που βρίσκεται στη συμβολή του Γαλάζιου και του Λευκού Νείλου σε μια θέση στρατηγική. Συνεχίζει με τετρακίνητο για τον Βορρά, για ένα ταξίδι που θα διαρκέσει δέκα μέρες και θα την οδηγήσει στη Γουάντι Χάλφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Η διαδρομή κρύβει διασχίσεις στην έρημο, επισκέψεις σε χωριά με εξαιρετική αρχιτεκτονική, διανυκτερεύσεις σε σπίτια παραδειγματικά φιλόξενων ανθρώπων και απρόσμενους αρχαιολογικούς χώρους, αφού και το Σουδάν υπήρξε για χιλιάδες χρόνια ο τόπος συνάντησης μεταξύ των λαών της Κεντρικής Αφρικής και του Μεσογειακού κόσμου.

Το Βόρειο Σουδάν ήταν στα αρχαία χρόνια γνωστό ως Νουβία. Κατακτήθηκε από τους Αιγύπτιους που άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην περιοχή και έτσι γεννήθηκε ο πολιτισμός του Κους που έμεινε ζωντανός μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Ύστερα ήρθαν οι χριστιανοί ιεραπόστολοι αλλά και οι μουσουλμάνοι Άραβες και εδραίωσαν το ισλάμ. Αφρικανικές φυλές εγκαταστάθηκαν στις αχανείς εκτάσεις του πριν επανέλθουν οι Αιγύπτιοι τον 19ο αιώνα, μαζί με τους Εγγλέζους. Η Μάγια διασχίζει την έρημο της Μπαγιούντα μέσα σ’ ένα τοπίο που καθαρίζει τα μάτια από τα «σκουπίδια» της δυτικής καθημερινότητας, επισκέπτεται ανασκαφές βυζαντινές γεμάτες ελληνικές επιγραφές, σκαρφαλώνει στο θρόνο του Άμμωνα στο Τζέμπελ Μπάρκαλ και ανακαλύπτει την εξαιρετική αρχιτεκτονική της περιοχής. Είναι ένα  ταξίδι συναρπαστικό, ιστορικής αξίας αφού πολλά από τα μέρη που παρουσιάζονται έχουν πλέον  «κατακτήθεί»  από τον σύγχρονο πολιτισμό…

Σκηνοθεσία/Φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Κείμενα/παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Έρευνα: Ελένη Πετρουλά
Παραγωγή: Onos Productions

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here