Οινική φιλοξενία στο Βαλπαραΐσο της Χιλής

Photos Facebook, Booking.com

0
317

Μοιάζει περισσότεροι με το φορτίο ενός κοντεϊνεράδικου (που λένε και στη δημώδη ναυτική γλώσσα) που αρμενίζει στα βαθιά. Και όμως πρόκειται για ένα ξενοδοχείο σύγχρονο και θεματικό στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη του Βαλπαραΐσο.

 

Το ιστορικό λιμάνι της Χιλής βρέχει ο Ειρηνικός ωκεανός. Αγαπημένη πόλη του Πάμπλο Νερούδα, το Βαλπαραϊσο  είναι διάσημο για τα σκαρφαλωμένα  στους λόφους (στα cerros), πολύχρωμα σπίτια του, για τα εμβληματικά τελεφερίκ του και αυτή την αδιόρατη παλιά δόξα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, όταν ήταν γνωστό ως «κόσμημα του Ειρηνικού». Βασικός σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που ταξίδευαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό μέσω του Ακρωτηρίου Χορν και των Στενών του Μαγγελάνου, ήταν τόπος κοσμοπολίτικος, πολύγλωσσος, ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών που με τα χρόνια, δημιούργησε τον δικό του και που παρήκμασε οριστικά με τη διάνοιξη, το 1914, της διώρυγας του Παναμά. Σήμερα αναπτύσσεται και πάλι τόσο εμπορικά, το διαπιστώνει κανείς εύκολα παρατηρώντας  το ασταμάτητο πάρε δώσε των εμπορικών πλοίων τα νερά του, όσο και τουριστικά καθώς οι ιστορικές συνοικίες ανήκουν πλέον στη Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco.

To Βαλπαραϊσο λοιπόν αγάπησε ο εκ Νέας Ζηλανδίας Grant Phelps και σκέφθηκε να μεταφέρει στη ξηρά τα πολύχρωμα κοντέινερ ανακυκλώνοντας τα, κατά την σοφή τάση της εποχής. Το οινο-ξενοδοχείο Wine Box στήθηκε (στη κυριολεξία) πάνω στο λόφο Mariposa (πεταλούδα) μέσα σε πολυταξιδεμένα και αμαρτωλά containers, αφού κάποια από αυτά πιάστηκαν να μεταφέρουν κοκαΐνη μέσα σε κουτιά καφέ!

Η λογική του ξενοδοχείου βασίζεται όπως είπαμε στην ανακύκλωση. Έτσι παλιά βαρέλια κρασιού έγιναν καθίσματα, μπανιέρες έγιναν καναπέδες και μέρος της επίπλωσης προέρχεται από παλέτες μεταφοράς.

Ο ιδιοκτήτης δηλώνει παθιασμένος εραστής του οίνου, έχοντας συνεργαστεί με άλλα οινοποιία πριν φτιάξει το κρασί του WineBox. Μάλιστα οι ίδιο οι  φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου συμμετείχαν -ξυπόλητοι- στο πάτημα των σταφυλιών! Το αποτέλεσμα της εργασίας τους ζυμώνει αυτή τη στιγμή, και όλοι περιμένουν με αγωνία τη πρώτη εμφιάλωση στην αρχή του καλοκαιριού που θα απολαύσουν αποκλειστικά οι φιλοξενούμενοι κι οι επισκέπτες του ξενοδοχείου. Είναι κι αυτός ένας λόγος για ταξίδι!

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here