Μετά από έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα που οι Σαμιώτες θα θυμούνται για καιρό, το νησί φωτίζεται ξανά από τον δυνατό ήλιο του Αιγαίου. Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει δέκα λόγους να το επισκεφθούμε και να το υποστηρίξουμε. Γιατί το αξίζει.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
Βαθύ, Τ+30 22730 27469
Αρχαϊκή γλυπτική, κεραμική, χάλκινα, ελεφαντοστέινα και ξύλινα ευρήματα και μικροτεχνία. Το γνωστότερο έκθεμα είναι ο ύψους 5 μέτρων Κούρος, ο μεγαλύτερος σωζόμενος στην Ελλάδα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγόρειου
Πυθαγόρειο, Τ+30 22730 61400
Με συλλογή αρχαϊκών στηλών, συλλογή πορτραίτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, τμήμα αφιερωμένο στα νεκρόδειπνα, αρχαία κεραμική, κλπ. Ένα άριστα οργανωμένο μουσείο.
Ευπαλίνειο όρυγμα
Πυθαγόρειο www.eupalinos-tunnel.gr
Ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαίας μηχανικής, μία σήραγγα 1036 μέτρων, σχεδιασμένη από τον Μεγαρέα αρχιτέκτονα και μηχανικό Ευπαλίνο έπειτα από ανάθεση του τυράννου της Σάμου Πολυκράτη τον 6ο αιώνα πχ. Είναι επιτέλους ανοιχτό και επισκέψιμο σε όλο του το μήκος!
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, Ίδρυμα Κ&Μ Ζηγάλη
Μυτιληνιοί,Τ+30 22730 52055, www.nhma.gr
Αφιερωμένο στα παλαιοντολογικά ευρήματα, τον ορυκτό πλούτο, την χλωρίδα και την πανίδα του νησιού.Στις προθήκες, και το “Καπλάνι της βιτρίνας” της Άλκης Ζέη.
Μουσείο Βυρσοδεψίας
Καρλόβασι, T+30 22730 79137, https://karlovasi.wordpress.com/tabakiko
Αφιερωμένο σε έναν κλάδο που μεσουρανούσε στο Καρλόβασι στις αρχές του 20ου αιώνα. Στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο (βυρσοδεψείο) στο Καρλόβασι και παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα κ.ά. σχετικά εκθέματα και αποτυπώνει την ιστορία της Βυρσοδεψίας στην πόλη.
Λαογραφικό Μουσείο Σάμου, Πνευματικό Ίδρυμα «Νικόλαος Δημητρίου»
Ξενοδοχείο Doryssa, T+30 22730 88383
Ένα μουσείο που προσπαθεί να δώσει μία εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί μέχρι και το 2ο παγκόσμιο πόλεμο
Art space
Πυθαγόρειο, Τ+ 30 22730 62169, www.schwarzfoundation.com
Ένα από τα “must” του νησιού. Ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης από το ίδρυμα Schwartz που στεγάζεται σε ένα παλιό ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’70 διαμορφωμένο κατάλληλα από τους αρχιτέκτονες Πένυ Πετράκου και Στέλιο Λουλουργά σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο και χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνών. Κάθε καλοκαίρι το ίδρυμα Schwartz προσκαλεί διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές και οργανώνει μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης που εγκαινιάζεται τον Αύγουστο, καθώς και ένα μουσικό φεστιβάλ. Φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο Summer of Love σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου. http://travelsbytravelers.com/cultural-august-in-pythagorion-samos
Σαμιακός Αμπελώνας
Τα αμπελοτόπια της Σάμου είναι ο θησαυρός της. Ειδικά τα ορεινά, τα δύσβατα, άγονα και άνυδρα, με τις χειροποίητες “πεζούλες” στις πλαγιές των βουνών.
Μουσείο Σαμιακού Οίνου
Από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου
Βαθύ, Τ+30 22730 87511, www.samoswine.gr/5.html
Εξαιρετικά φτιαγμένο! Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές της και τα όργανα χημείου, αλλά και η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν, μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου τον αιώνα. Έγγραφα, βραβεία, φιάλες οίνου, φωτογραφίες και αντικείμενα γραφείου συμπληρώνουν το ιστορικό παζλ. Δεν λείπουν και οι κάβες, μια βαρελιών και μία φιαλών και μάλιστα εν χρήσει, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο χώρο, συνδέοντάς τον με το παρόν. Στεγάζεται σε ένα παλιό οινοποιείο που από μόνο του σαν κτήριο αποτελεί έκθεμα.
Βακάκης, Οινοποιείο
Μεγάλη Λάκα, Τ+30 22730 79282, www.vakakiswines.gr
Ένα μικρό οινοποιείο μέσα στα αμπέλια και τισ ελιές που κατάφερε να λειτουργήσει το 2011. Όμορφη τοποθεσία! Βγάζουν 9 διαφορετικές ετικέτες! Κλείστε θέση για γευσιγνωσία!
Δύο απαραίτητοι οδηγοί:
«Samos Hiking Guide»
Του Στέφανου Ψημένου, www.terrainmaps.gr
«Σάμος: Ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός»
Του Κωνσταντίνου Τσάκου, Εκδόσεις «Έσπερος»