Ο Κώστας Κοτσανάς ολοκληρώνει το όραμά του να αναδείξει την τεχνολογία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, στεγάζοντας τα πολυάριθμα εκθέματα-ακριβή λειτουργικά αντίγραφα στα τρία Μουσεία στο Κατάκολο, την Αρχαία Ολυμπία και πλέον και στο art-nouveau κτήριο της οδού Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στην Αθήνα.

Ρομπότ-θεραπαίνιδες σερβίρουν κρασί -και μάλιστα όσο νερωμένο επιθυμεί ο καθένας.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων στο φυσικό του μέγεθος και σε μεγάλο διαδραστικό έκθεμα προβλέπει τα σημαντικά αστρονομικά και ημερολογιακά γεγονότα περιστρέφοντας έναν χειρομοχλό.

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος και ο ηχητικός συναγερμός που περιγράφεται από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα χαλάνε την ησυχία.

Οι πύλες του αρχαίου ναού ανοίγουν με τη τέλεση θυσίας στο βωμό κι αποκαλύπτουν το …σκάνδαλο.

Με νόμισμα ενεργοποιείται ο πρώτος αυτόματος πωλητής αγιασμού της αρχαιότητας.

Μα πώς; «Ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός δεν είναι μια αύξουσα καμπύλη εξέλιξης, όπως συνήθως πιστεύεται, αλλά μια ταχύτατη ανάπτυξη και κορύφωση κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., μια υποχώρηση και απώλεια αυτής της τεχνολογίας στους επόμενους αιώνες και μια σταδιακή επανάκτησή της, με τον 13ο αιώνα μ.Χ. να ισοβαθμίζει την τεχνολογία αιχμής των αρχών του 2ου π.Χ. αιώνα» μας λέει ο κύριος Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής των τριών μουσείων αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. «Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η αξιοποίηση της υδραυλικής και της αιολικής ενέργειας, η εφαρμογή της ιμαντοκίνησης, της οδοντοκίνησης και της αλυσοκίνησης και πολλές άλλες επιστήμες και τεχνικές επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα».

Το Μουσείο Κοτσανά αποτελεί το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που προβάλλει το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας, μέσα από τους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους και τις περιοδεύουσες εκθέσεις του: Ο πρώτος μόνιμος χώρος του Μουσείου ιδρύθηκε το 2003 στο Κατάκολο του νομού Ηλείας, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πύργου. Ο δημοφιλής γερμανόγλωσσος ταξιδιωτικός οδηγός «PELOPONΝES» των εκδόσεων DUMONT το συγκαταλέγει στους 10 κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου και στους δύο σημαντικότερους της Ηλείας (μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας).

Ακολούθησε το Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία το 2014, αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη και στην εποχή του. Στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρωτοβουλία του Συλλόγου εμπόρων και ξενοδόχων της περιοχής. Ο ταξιδιωτικός οδηγός FlightNetwork, ένας από τους μεγαλύτερους ​και εγκυρότερους​ του Καναδά, το κατατάσσει δεύτερο στ​η​ λίστα των 10 «καλύτερα κρυμμένων» Μουσείων της Ευρώπης, έχοντας εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά του. Λειτουργεί μέχρι σήμερα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://archimedesmuseum.gr

Μουσείο Κοτσανά στην Αθήνα

Η λειτουργία του Μουσείου στην Αθήνα ολοκληρώνει το τρίπτυχο των Μουσείων Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας. Στεγάζεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με βαριά ιστορική κληρονομιά στο Κολωνάκι, το οποίο υπήρξε η κατοικία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’, ενώ αργότερα φιλοξένησε επί σειρά ετών το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από τις 8 Ιανουαρίου 2018 στεγάζει περισσότερα από 150 διαδραστικά εκθέματα και 24 θεματικές ενότητες που στοχεύουν να γνωρίσουν σε παιδιά και ενήλικες τις άγνωστες πτυχές της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας μέσα από τις δύο μόνιμες εκθέσεις του:

  • Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 και πλέον διαδραστικά εκθέματα, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το ρομπότ-υπηρέτρια και ο «κινηματογράφος» του Φίλωνος, το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, το πλανητάριο του Αρχιμήδη, ο τετράντας του Ιππάρχου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και 100 ακόμα εφευρέσεις που ενέπνευσαν τον Ντα Βίντσι, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα.
  • Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» με 42 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα, όπως – ενδεικτικά – η περίφημη «ύδραυλις» του Κτησιβίου (το πρώτο πληκτροφόρο όργανο παγκοσμίως, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει από αυτήν το τραγούδι του Σείκιλου, την αρχαιότερη πλήρως σωζόμενη μουσική σύνθεση της αρχαιότητας), ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, καθώς και πλήθος ανακατασκευασμένων παιχνιδιών του αρχαιοελληνικού κόσμου.
  • Στο ίδιο κτήριο το προσεχές διάστημα θα ανοίξει τις πύλες της και η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ – σκέψου σαν τον Αρχιμήδη» με απολύτως διαδραστικά εκθέματα αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη.
Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια

Διαθέτει ένα εξαιρετικό πωλητήριο και e-shop με 32 ακριβή χειροποίητα λειτουργικά αντίγραφα των μοναδικών εφευρέσεων της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, επιλεγμένα για παιδιά, ενήλικες αλλά και σαν το ιδανικό δώρο, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από το Μάριο Κοτσανά, έναν από του τρεις γιους του ιδρυτή, οι οποίοι αφιλοκερδώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Μουσείου και του οράματος του πατέρα τους.

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671 Αθήνα

Επικοινωνία: 211 4110044, 6907 292002

Ώρες λειτουργίας: 09:00–17.00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα

09:00–20.00 τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο

Website: http://kotsanas.com/

E-shop: https://www.kotsanasmuseumshop.com/el

Facebook: @KotsanasMuseumOfAncientGreekTechnology

Instagram: @kotsanasmuseum

Author: Ελενη Φωτίου

Από αγάπη για τα ταξίδια, την έρευνα και τη συγγραφή, κι από μία ενδόμυχη κοινωνικο-πολιτική αναζήτηση, σπούδασα διεθνείς σχέσεις με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά. Ήμουν τυχερή κι εργάστηκα ως ερευνήτρια πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μέχρι που απέκτησα την τρίτη μου κόρη, όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλη καριέρα και ισορροπημένη οικογένεια δεν συνδυάζονται. Από τις παλιές αγάπες και τα χούγια του ο άνθρωπος όμως δεν αποχωρίζεται εύκολα: Ταξίδευα πολύ ως φοιτήτρια. Με εθελοντικές οργανώσεις, backpacker τα καλοκαίρια, με ό,τι τρόπο κι αφορμή έβρισκα… Ταξίδευα πολύ και ως ερευνήτρια. Άλλοτε σε κυριλέ ξενοδοχεία, κι άλλοτε κάνοντας οδοιπορικά που κρατούσαν μέρες… Ταξιδεύω πολύ και ως μαμά, αναζητώντας τρόπους να προσαρμόζομαι συνέχεια στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα παιδιά και να απολαμβάνω την ομορφιά του ταξιδιού με την οικογένεια. Κι έτσι, σήμερα γράφω για ταξίδια, εκδρομές και βόλτες με παιδιά (και μωρά) στο mamakita.gr και στο travelsbytravelers.com, γιατί το ταξίδι δεν πρέπει να σταματάει όταν γινόμαστε γονείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here