Η Συκιά Κορινθίας δεν είναι απλώς ένα μικρό και γραφικό χωριό που αγναντεύει τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι το «αραξοβόλι των ποιητών», που ατενίζει με δημιουργικότητα το μέλλον, προωθώντας μια «τοπική» τουριστική ταυτότητα, μέσα από μια πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά δεδομένα- συνεργασία.
Η Συκιά Κορινθίας θα μπορούσε να είναι απλώς ένα θέρετρο ιδανικό για οικογένειες, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μίας και κάτι ώρας από την Αθήνα, διαθέτει φιλική στα παιδιά παραλία και θάλασσα, ταβέρνες, παιδικές χαρές, καθώς και το δροσερό πευκοδάσος για καροτσάδες, ποδηλατάδες, παγωτά και απογευματινούς περιπάτους τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Το ότι δεν είναι απλώς και μόνο αυτό οφείλεται στους κατοίκους της, τους παλαιούς και τους νεότερους. Στο παραθαλάσσιο αυτό χωριό πριν το Ξυλόκαστρο έχουν ζήσει οι ποιητές Άγγελος Σικελιανός και Κώστας Καρυωτάκης, οι συγγραφείς και πανεπιστημιακοί Θεοφάνης και Ιωάννης Κακριδής και Νίκος Καλογερόπουλος, ο τραγουδιστής της όπερας, Θάνος Μπούρλος και ο δημοσιογράφος και ποιητής Σοφοκλής Καρύδης. Έτσι το χωριό φιλοξενεί τις εξοχικές κατοικίες των Ελλήνων διανοουμένων, αλλά και τις «ιστορίες» τους, τις οποίες ο Ιστορικός Προοδευτικός Σύλλογος «Άγγελος Σικελιανός» με τη δραστηριότητά του, σκοπό έχει να τις αξιοποιήσει περαιτέρω για να επαναφέρει τη Συκιά στο επίκεντρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
«Η Βίλα του Σικελιανού, διατηρητέο σήμερα των αδελφών Τυπάλδου, όπου ο εκκεντρικός ποιητής υποδεχόταν το Νίκο Καζαντζάκη, το Γιάννη Τσαρούχη και τον Κωστή Παλαμά και σχεδίαζαν τις «Δελφικές Γιορτές», η οικία του σταφιδέμπορα Ζουζούλα, ο πύργος του Χαλήλ Αγά και το σπίτι της οικογένειας Καρυωτάκη, αποτελούν για εμάς «ορμητήρια» για μία «τοπική» τουριστική ταυτότητα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει η Δάφνη Μαυρομμάτη, ταμίας του Συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός», ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Experience Corinthia και ξενοδόχος στο Daphnes Club Hotel Apartments.
«Δεν θέλουμε να πέσουμε σε χειμερία νάρκη. Υποστηρίζουμε την αποκέντρωση, η οποία προϋποθέτει φυσικά τη ζωντάνια της επαρχίας όλο το χρόνο, όσο και τη διεύρυνση της τουριστικής σαιζόν, στην πράξη, όχι στη θεωρία μόνο. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο», συνεχίζει η κυρία Μαυρομμάτη.
Μεταξύ των δράσεων είναι το πρωτοποριακό θεατρικό πρόγραμμα “Θέατρο+”, ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις θεατρικές δράσεις της θεατρολόγου και κριτικού θεάτρου Μυρτώ Ράις, σε θέατρα του Παρισιού και της Αθήνας. Η κυρία Ράις προτείνει θεατρικές παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας και σχεδιάζει ένα βιωματικό εργαστήρι «κριτικού θεατή» που πραγματοποιείται την επόμενη μέρα στη Συκιά. «Όλοι βλέπουν το κάθε έργο με τα δικά τους μάτια. Κανείς δεν έχει την ίδια εικόνα από την παράσταση. Στο βιωματικό εργαστήρι, προσπαθούμε να αγγίξουμε τη δημιουργική ικανότητα του συμμετέχοντα. Να προσεγγίσουμε τα συναισθήματα που του γεννά η παράσταση», εξηγεί η κυρία Ράις.
Σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης σε τομείς πολιτισμού, η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ευγενής συνεργασία της «ομάδας της Συκιάς», που αποτελείται από πολίτες, επιχειρηματίες, εθελοντές και φίλους, έχει προκαλέσει μια σειρά αξιόλογων δράσεων, όπως για παράδειγμα τη δράση «Η Συκιά Πάει Νεμέα» και «Η Νεμέα πάει Συκιά», μια «ανταλλαγή επισκέψεων» στην Κορινθία για τη γνωριμία μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ή τη «Μουσική Εν πλω», με το παραδοσιακό καΐκι με ζωντανή μουσική που πλέει κατά μήκος της ακτογραμμής της Συκιάς. Ή το «Sykia Circus Night», το ξεσηκωτικό show ξυλοπόδαρων και ζογκλερικών. Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα εξαιρετικό case study προώθησης μιας «τοπικής» τουριστικής ταυτότητας, χρήσιμο παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες τοπικές κοινωνίες.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Συκιά θα βρείτε στις σελίδες http://culture.sykia.gr, και https://www.facebook.com/sykia.gr/ ενώ για περισσότερες ιδέες για ταξίδια στην Ελλάδα με παιδιά, επισκεφτείτε τη σελίδα www.mamakita.gr και https://www.facebook.com/mamakita.gr/.