Μια οικογενειακή απόδραση στη Μεσσηνία του Σεπτέμβρη
Οι «διακοπές στο χωριό» είναι γεμάτες ξέγνοιαστες παιδικές αναμνήσεις. Είναι παιχνίδι στη θάλασσα από το πρωί ως το βράδυ· μάζωξη με όλα τα παιδιά στη γειτονιά· ελευθερία· επαφή με τη φύση. Γονείς να γελούν με τους φίλους τους και παιδιά να ρίχνονται ανενόχλητα σε εξερευνήσεις μαγικές, σε σκανταλιές που δεν θα καταλήξουν ποτέ σε σοβαρή κατσάδα. Είναι οι «άγκυρες» ευτυχίας» που μας βοηθούν να ξεπερνάμε τα προβλήματα που έρχονται στο διάβα μας μεγαλώνοντας.
«Πώς μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω;», σκέφτομαι συχνά. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, αλλά εμείς αλλάζουμε «ρόλους». Κι από τη θέση του γονιού μπορούμε να δούμε τώρα τα παιδιά μας να δημιουργούν τις δικές τους αναμνήσεις. Και λίγο πριν «κλείσει» το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του φετινού καλοκαιριού, φτάσαμε στο παραλιακό χωριό των Χράνων.
Το χωριό του Πάρη
Η Αγγελική μας υποδέχτηκε με ένα καλάθι χειροποίητα γλυκά, φρούτα και σαντουιτσάκια για «καλημέρα» και με ένα πλατύ χαμόγελο. Ήρθε κι αυτή πρώτη φορά ως παιδί στους Χράνους, έζησε τα δικά της παιδικά καλοκαίρια κι έφτιαξαν με την οικογένειά της, εκτός από πολλές αναμνήσεις, το Paris Village σε ένα μεγάλο κήπο με ελιές που μας πήγε πίσω στις δικές μας «διακοπές στο χωριό».
Ο παππούς -πια- Πάρης με μεράκι και αγάπη φροντίζει τον κήπο, μαζεύει τα λεμόνια, φτιάχνει γλυκά, υπόσχεται barbeque στα παιδιά και –φαίνεται να- είναι η έμπνευση και η αναφορά του ξενοδοχείου στον … Τρωικό Πόλεμο! Όλα τα σπιτάκια με ονόματα που παραπέμπουν στους «ήρωες» της Ιλιάδας είναι χτισμένα σαν σε μια γειτονιά με πλατείες, σοκάκια και σκιές. Εδώ, η Αγγελική με τον σύζυγό της πια και με την εμπειρία των δικών τους παιδιών διατηρούν την αυθεντικότητα του ελληνικού καλοκαιριού στην πιο «φιλική στις οικογένειες» πλευρά του.
Ο μεγάλος κέδρος έριχνε τη σκιά του γύρω από την πισίνα, οι μεγάλες μου κόρες εξερευνούσαν την «παιδική βιβλιοθήκη», ενώ η μικρότερη πλατσούριζε με τα παιχνίδια στην παιδική πισίνα. «Πάμε λίγο στην παραλία;», ρώτησα διστακτικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία ακόμα διαπραγμάτευση. Η θέα της φουσκωτής βαρκούλας τις έπεισε και έτσι βρεθήκαμε στην αμμουδερή παραλία των Χράνων.
Η παραλία, ιδανική για βρέφη και μικρά παιδιά, ρηχή, ζεστή και πεντακάθαρη, αγναντεύει το Μεσσηνιακό κόλπο ως απέναντι, τη Μεσσηνιακή Μάνη και το Ταίναρο. Προστατευμένη από τα μελτέμια και όλες τις αναποδιές του καιρού τέτοια εποχή, έχει και ελεύθερο χώρο και 3 παραθαλάσσια καφέ με ομπρέλες και ξαπλώστρες για να καλύψει όλα τα γούστα. Στο χωριό θα βρείτε ταβέρνες σε κήπους, που λειτουργούν κυρίως από το απόγευμα, ενώ ψαροταβέρνες πάνω στη θάλασσα υπάρχουν στο γειτονικό Καλαμάκι, στο Πεταλίδι, τον Άγιο Ανδρέα και φυσικά στην Κορώνη.
Τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής όμως θα τις βρείτε στην ενδοχώρα. Σε μικρή απόσταση από την Κορώνη, στο χωριό Φαλάνθη, βρίσκεται η «Αγία Πλαγιά», μια «όαση» με πηγή, πλατάνια κι ένα παλιό γεφύρι. Στη μικρή ποταμιά, που βρίσκεται δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται η ομώνυμη ταβερνούλα http://www.agia-plagia.gr. Στο χωριό Βασιλίτσι βρίσκεται επίσης μία δημοφιλής ταβέρνα, «ο Νίκος» με τον ωραίο κήπο. Ανοίγει τα απογεύματα και τις περιόδους «κίνησης» χρειάζεται να κάνετε κράτηση.
Οικογενειακές περιπλανήσεις
Οι Χράνοι απέχουν λιγότερο από μισή ώρα από την Κορώνη, το ίδιο από το κέντρο της Καλαμάτας, κάτι περισσότερο από την Πύλο και αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για εξορμήσεις στη Μεσσηνία.
Στην Κορώνη, στον παραλιακό πεζόδρομο, θα βρείτε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία (και παγωτά «Δωδώνη» με παιδικό μενού!), καθώς και την καλύτερη αστακομακαρονάδα της περιοχής. Αν δεν έχει αστακούς, έχει κωλοχτύπες που είναι ακόμα καλύτερες για τη μακαρονάδα. Προσοχή μόνο μην πέσουν τα μικρά παιδιά στο νερό ταΐζοντας τα ψάρια. Στο τέρμα της παραλίας θα βρείτε μια προσεγμένη παιδική χαρά.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Κάστρο μέχρι τη Μονή του Αγίου Ιωάννη και την Αγία Ελεήστρια που αγναντεύει την παραλία Ζάγκα και Μεμί. Το Κάστρο είναι γεμάτο μοσχοβολιστούς κήπους και δέντρα. Είναι επομένως σκιερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά το ηλιοβασίλεμα «ντύνεται» στα καλύτερά του χρώματα.
Οι παραλίες Ζάγκα-Μεμί και η ακτή Περούλια είναι αμμώδεις, ρηχές, ιδανικές για κάστρα, άρα και φιλικές στα παιδιά. Θα βρείτε ελεύθερο χώρο, αλλά και ξαπλώστρες με ταβερνάκια ή beach bars σε ορισμένα σημεία.
Οι πιο περιπετειώδεις, στο ακρωτήριο Ακρίτας (όνομα και πράμα!), θα βρείτε τις πιο ανέγγιχτες παραλίες της περιοχής. Μετά το Βασιλίτσι και τη Φανερωμένη, στο Καλαμάκι, θα βρείτε μια ανοργάνωτη παραλία που αγναντεύει το νησάκι Βενέτικο. Είναι αμμώδης και ρηχή και το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Στην άλλη μεριά του ακρωτηρίου, στο δρόμο προς τη Φοινικούντα, ακολουθώντας χωματόδρομο, θα βγείτε στην παραλία Τσαπί με την ταβέρνα της Μαρίας και το κάμπινγκ. Ενημερωτικά, στο Μαράθι μπορείτε να πάτε μόνο με σκάφος.
Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
Στους Χράνους θα βρείτε μια επισκέψιμη φάρμα με άλογα για ιππασία στα μονοπάτια της περιοχής συνοδεία της έμπειρης εκπαιδεύτριας Ίριδας. Δείτε περισσότερα στη σελίδα www.peripeteia.de.
Από τον Άγιο Ανδρέα μπορείτε να πλεύσετε με το Areion Sail σε όλη τη μεσσηνιακή ακτογραμμή. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://www.areionsail.com.
Η περιήγηση με θαλάσσιο καγιάκ από την Καλαμάτα μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια, ειδικά αν συνοδεύεστε από τους ειδικούς για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως σε όλες τις φυσιολατρικές δραστηριότητες. Δείτε περισσότερα για τους ειδικούς στη Μεσσηνία στη σελίδα www.exploremessinia.com.
Ακολουθήστε τις δράσεις της Οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Η οργάνωση έχει βάση στην Κορώνη όπου η caretta-caretta γεννάει τα αβγά της. Ενδέχεται κάποιο απόγευμα να βρεθείτε ενώπιον του μοναδικού θεάματος των μικρών χελωνών που ξεπροβάλλουν από την άμμο για το μεγάλο τους ταξίδι. Δείτε περισσότερα στη σελίδα http://www.archelon.gr.
Το δειλινό, βρήκα τα παιδιά κάτω από το μεγάλο πλάτανο που σκιάζει την παιδική χαρά να παίζουν και να γελούν με τις παρέες που είχαν δημιουργήσει μόνο μέσα σε μια μέρα. Όταν πια «με το ζόρι» τις πήρα στο δωμάτιο, είδα στο βλέμμα τους τη δική μου παιδική ανάμνηση ευτυχίας από τις «διακοπές στο χωριό». Δείτε περισσότερα στη σελίδα https://www.parisvillage.gr/.