Now Reading
Πεζοπορία με παιδιά στο Μαίναλο

Πεζοπορία με παιδιά στο Μαίναλο

Η επίμονη μητέρα Ελένη Φωτίου μας προτείνει εφικτές και δοκιμασμένες ιδέες για οικογενειακές πεζοπορίες στο υπέροχο Μαίναλο.

Ποιος είπε ότι την πεζοπορία πρέπει να την ξεχάσεις άμα γίνεις γονιός; Σίγουρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, τα μονοπάτια που θα διαβείς και το χρόνο που θα χρειαστείς, αλλά η πεζοπορία είναι λυτρωτική, καθαρίζει το μυαλό, ξεκουράζει την ψυχή και αφαιρεί από το σώμα την «τοξική» κούραση.

Ακόμα και με παιδιά; Ναι! Κι αν φοβάστε να το τολμήσετε, την πρώτη φορά επιλέξτε να πάτε με κάποιο πεζοπορικό σύλλογο, με συνοδεία ενός οδηγού βουνού και με φίλους –που έχουν κι αυτοί παιδιά- που το θέλουν το ίδιο με εσάς. Έτσι θα απολαύσετε μια οικογενειακή βόλτα στη φύση που θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς σίγουρα τα παιδιά θα έχουν φροντίσει γι’ αυτό μαζεύοντας πολλούς από τους θησαυρούς της!

Κάτω από την Ιερά Μονή Προδρόμου

Ποιο είναι το κατάλληλο μονοπάτι;

Κατάλληλο είναι ένα μονοπάτι που το ξέρετε ή σας έχουν μιλήσει γι’ αυτό πεζοπόροι που έχουν πάει με παιδιά. Ένα μονοπάτι που δεν έχει υψομετρικές διαφορές, ούτε επικίνδυνα σημεία π.χ. σε γκρεμό ή σε ποτάμι-φαράγγι, ενδείκνυται για πεζοπορία με παιδιά. Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε σε ποια σημεία μπορεί να προσεγγίσει αυτοκίνητο για να σας παραλάβει αν χρειαστεί και καλό είναι το μονοπάτι να είναι σηματοδοτημένο ή ελεγχόμενο, π.χ. μέσα σε κάποιο φυσικό πάρκο και όχι στο ανοιχτό δάσος.

Στο Ρέμα Ελλά

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία των παιδιών. Όσο πιο πολύ έχετε εντάξει τα παιδιά στην προετοιμασία, τόσο πιο ενεργά θα είναι κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Καλό είναι να τα έχετε κατατοπίσει με ένα χάρτη ή κάποιο σκαρίφημα, το οποίο θα έχουν μαζί τους και να έχετε ετοιμάσει από κοινού τα πράγματα που θα κουβαλάτε, εξηγώντας τη χρήση και τη σημασία τους. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην ωραιοποιήσετε τη διαδικασία. Τα παιδιά είναι απολύτως «αντικειμενικά» στο πώς αποτυπώνουν αυτό που φαντάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε οικογένεια έχει το δικό της ρυθμό, τις δικές της αντοχές και ισορροπίες, τις δικές της προτιμήσεις και προσδοκίες, οπότε η επιλογή του μονοπατιού είναι κάτι απολύτως υποκειμενικό. Ακόμα και σε οικογένειες που και οι δυο γονείς είναι «έμπειροι» πεζοπόροι, τα παιδιά αλλάζουν τα δεδομένα και χρειάζεται επανατοποθέτηση.

Στο διεθνώς πιστοποιημένο Menalon Trail

Το Μαίναλο, ένα ήπιο βουνό –χωρίς άγρια ζώα όπως και η υπόλοιπη Πελοπόννησος- είναι ιδανικό για να γνωρίσουν τα παιδιά την πεζοπορία και για να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που αγαπάτε. Σημειώστε ότι το Μονοπάτι του Μαινάλου (Menalon trail), ένα μονοπάτι 75 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιείτο παλαιότερα στις καθημερινές μετακινήσεις, είναι διεθνώς πιστοποιημένο, επομένως ασφαλές και σηματοδοτημένο όλο το χρόνο (όσο –βέβαια- είναι ανθρωπίνως δυνατόν). Διατίθεται ενημερωμένος χάρτης και εφαρμογή κινητού που λειτουργεί και χωρίς σύνδεση ίντερνετ.   http://menalontrail.eu.

Τα τμήματα του μονοπατιού από τη Στεμνίτσα ως την Ελάτη έχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές και δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Ένα κομμάτι του 1ου τμήματος που μπορείτε να κάνετε με παιδιά είναι η κατηφορική διαδρομή από την Ιερά Μονή Προδρόμου ως τη γέφυρα του Κόκκορη (Πολυγένη), όπου πρέπει κάποιοι από την παρέα να έχετε αφήσει το αυτοκίνητό σας για να μη χρειαστεί να γυρίσετε πίσω. Είναι κατηφόρα από τη Μονή Προδρόμου μέχρι το Λούσιο και τον παλιό νερόμυλο και ήπια πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και του γεφυριού του Κόκκορη. Ακολουθείτε τη σήμανση για Αρχαία Γόρτυνα, όχι για Μονή Φιλοσόφου. Η πεζοπορία με παιδιά διαρκεί γύρω στη μία ώρα. Για οδηγό βουνού απευθυνθείτε στην Trekking Αρκαδίας .

Στο φαράγγι του Μυλάοντα

Μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή είναι κομμάτι του τμήματος 4 (Ελάτη-Βυτίνα) και περνάει μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Μυλάοντα. Τόσο από την άσφαλτο μέχρι τις πηγές Πυργακίου με κατεύθυνση προς την Ελάτη, όσο και προς τη Βυτίνα, η διαδρομή είναι εύκολη και εντυπωσιακή, καθώς κινείστε στην κοίτη του ποταμού. Με παιδιά, θα χρειαστεί να περπατήσετε γύρω στη μισή ώρα για να φτάσετε από το δρόμο στις πηγές Πυργακίου, αλλά υπολογίστε και επιστροφή. Από το δρόμο μέχρι τη Βυτίνα είναι περίπου μισή ώρα, αλλά αν έχετε αφήσει αυτοκίνητο στο χωριό, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε.

Αν τα παιδιά είναι μικρότερα, μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο στην Τρανή Βρύση (λίγο μετά την Ελάτη) με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε γύρω από το ποταμάκι και να κάνετε πικ νικ την άνοιξη. Μπορείτε επίσης, λίγο πριν την Ελάτη, να επισκεφτείτε το υπαίθριο εργαστήρι ξυλογλυπτικής στη μέση του δάσους. Στο ίδιο σημείο, μπορείτε να κάνετε ιππασία ή βόλτα με τα άλογα, με συνοδό τον κύριο Χρήστο. 

Ελάτη

Βαλτεσινίκο ως «βάση»

Τα καταλληλότερα για οικογένειες μονοπάτια του Μαινάλου είναι γύρω από το Βαλτεσινίκο. Κρυμμένο στο ελατόδασος, με τουριστική υποδομή που έχει σεβαστεί την αρχιτεκτονική της περιοχής, ωραίες ταβέρνες, όπως η «Ταβέρνα του Βασιλικού» και η «Κληματαριά», παιδική χαρά και πολλά παιδιά, αποτελεί την ιδανική «βάση» για ένα οικογενειακό πεζοπορικό διήμερο.

Βαλτεσινίκο

Γύρω από το Βαλτεσινίκο, μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας με αυτοκίνητο ή με τα πόδια. Είναι περίπου 15 λεπτά από το χωριό αν είστε με παιδιά. Για να φτάσετε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (παλαιομονάστηρο), όπου κείτεται το «κουφάρι» του παλιού Βαλτεσινίκου, που έκαψε ο Ιμπραήμ, ως εκδίκηση για το θάνατο του ανιψιού του, απαιτείται περισσότερο περπάτημα και κατέβα-ανέβα σε σκάλες –γύρω στη μία ώρα από το χωριό με μεγαλύτερα παιδιά. Μπορείτε με αυτοκίνητο να ανεβείτε στην Αγία Τριάδα, τον Άγιο Παντελεήμονα και τον Άγιο Θεράποντα για να θαυμάσετε το πλούσιο δάσος και τη θέα! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Βαλτεσινίκο, επισκεφτείτε τη σελίδα του χωριού http://www.e-valtesiniko.gr.

See Also

Το οροπέδιο «οι Ρούχοι»

Από το Βαλτεσινίκο, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό στην κορυφή της Οστρακίνας, που είναι η ψηλότερη κορυφή του Μαινάλου. Θα βρείτε δάσκαλο του σκι και έλκηθρα προς ενοικίαση. Λίγο πιο πέρα, υπάρχει ένα πανέμορφο οροπέδιο «οι Ρούχοι», που μπορείτε να παίξετε χιονοπόλεμο, να περπατήσετε μέσα στο δάσος, ή αν είναι άνοιξη, να κάνετε πικ νικ.

Στα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων»

Στα «Μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων», που απλώνονται γύρω από το Βαλτεσινίκο πραγματοποιούνται οργανωμένες πεζοπορίες κάθε φθινόπωρο.

Το μονοπάτι που ξεκινάει από το Σανατόριο της Μάνας κι ακολουθεί το Ρέμα Ελλά, καθώς και το μονοπάτι για τη βρύση «Γριάς το Λιθάρι» είναι πορείες μέσα στο ελατόδασος με ωραία γεφυράκια και πλούσια βλάστηση, βατά σε οικογένειες με παιδιά. Για μικρότερα παιδιά, αφήνετε το αυτοκίνητο κοντά στο Πορί και περπατάτε παράλληλα με το ρέμα μέχρι το μύλο «του Παυλόπουλου». Θα δείτε βατραχάκια και καβούρια ποταμίσια! Για οδηγό βουνού, γνώστη της περιοχής, της πανίδας και της χλωρίδας της, απευθυνθείτε στον κύριο Παναγιώτη Παναγόπουλο 6938169580. Δείτε περισσότερα στη σελίδα https://www.explore-mainalo.gr.

Μερικά tips ξεκούρασης και χαλάρωσης

Μετά την πεζοπορία, το Καφενείο του «Αη Γιώργη» στην πλατεία της Λάστας, είναι πάντα ανοιχτό! Μπαίνετε, διαλέγετε μόνοι σας ό,τι θέλετε, αφήνετε τον οβολό σας και πλένετε ό,τι λερώσατε!

Για τη διαμονή σας, το Βαλτεσινίκο και η Βυτίνα έχουν αξιοπρεπέστατα καταλύματα. Τα πιο φιλικά στις οικογένειες είναι η «Καλή Θέα» στο Βαλτεσινίκο , τα Valtessiniko Studios,  και η «Αιώρα» στη Βυτίνα.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top