Η Καλαμάτα διαθέτει ένα στολίδι που αξίζει να γνωρίζουμε! Ανάμεσα στο Κάστρο του Βιλλεαρδουίνου, το υπέροχο αρχαιολογικό μουσείο, το Λαογραφικό Ιστορικό μουσείο, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα έξοχα νεοκλασικά μέγαρα από τα παλιά χρόνια της ακμής, βρίσκεται το Λύκειον τω Ελληνίδων Καλαμάτας στο οποίο εκτίθεται η Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια.  Ο Αντώνης Ιορδάνογλου το επισκέφθηκε και ήταν συναρπαστικό!

Travels by Travelers Στην Καλαμάτα, για τις φορεσιές του Λυκείου Πολιτισμός Μουσεία & Galleries Πελοπόννησος HOME SLIDER Sponsored  Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια Λύκειον τω Ελληνίδων Καλαμάτας Καλαμάτα

Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.), Βικτωρία Καρέλια, αρχικά σαν προσωπική συλλογή. Καρπός της συλλεκτικής προσπάθειας 45 ετών, παραχωρήθηκε στη συνέχεια στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης. ‘Εκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.

Travels by Travelers Στην Καλαμάτα, για τις φορεσιές του Λυκείου Πολιτισμός Μουσεία & Galleries Πελοπόννησος HOME SLIDER Sponsored  Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια Λύκειον τω Ελληνίδων Καλαμάτας Καλαμάτα   Η συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια» είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοϋφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής. Η έκθεση είναι αληθινά εντυπωσιακή, στημένη με σύγχρονη αισθητική και με αληθινά ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, που σου δίνουν την αίσθηση οτι περιδιαβαίνεις τις σελίδες ενός παλιού παραμυθιού…

Travels by Travelers Στην Καλαμάτα, για τις φορεσιές του Λυκείου Πολιτισμός Μουσεία & Galleries Πελοπόννησος HOME SLIDER Sponsored  Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια Λύκειον τω Ελληνίδων Καλαμάτας Καλαμάτα   Το διατηρητέο κτίριο που στεγάζει τη συλλογή παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. από το Δήμο Καλαμάτας για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας ιδίαις δαπάναις. Η επέκταση του κτιρίου εντός του προαύλιου χώρου και η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ποικίλλων εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων με αφετηρία την ελληνική ενδυμασία. Το έργο της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου ολοκληρώθηκε με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, χωρίς την οποία δεν Θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί.

Travels by Travelers Στην Καλαμάτα, για τις φορεσιές του Λυκείου Πολιτισμός Μουσεία & Galleries Πελοπόννησος HOME SLIDER Sponsored  Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια Λύκειον τω Ελληνίδων Καλαμάτας Καλαμάτα   Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκανε ο αρχιτέκτονας  Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου και ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος. Τα επεξηγηματικά κείμενα επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια Νάντια Μαχά – Μπιζούμη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ. Ένα μεγάλο μπράβο στην παραπάνω «dream team» για την εξαιρετική δουλειά, η οποία τιμά την πόλη.

Άλλη μια αφορμή για ένα ταξίδι προς τη Καλαμάτα…

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.vgkareliascollection.com/


Που βρίσκεται 

Στην οδό Σταδίου 64, στην Καλαμάτα. Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927.


Διαμονή

 «Κomfy» (Κρήτης & Βύρωνος, 27210 90128, www.comfyhotel.gr). Πολύ καλόγουστο ξενοδοχείο με συγχρονο design και πινελιές κλασσικού, με roof πισίνα από όπου αγναντεύετε τον Ταϋγετο.

«Rex» (Αριστομένους 26, 27210 22334, 94440, www.rexhotel.gr ). Eνα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πόλης που στεγάζεται σε διατηρητέο νεοκλασικό του 1899. Πλήρως ανακαινισμένο με δίκλινα και σουίτες, με υδρομασάζ και πανοραμική θέα ως τη θάλασσα.


Φαγητό

«Πέρασμα» (Νέδοντος & Αμφείας, 27210 81999). Ανοιχτό όλο το χρόνο, με μια βιτρίνα γεμάτη λαχταριστά ταψιά. Διάσημο το γιουβέτσι με γαρίδες ή με μπακαλιάρο βουτηγμένο σε φρέσκια σάλτσα τομάτας.Βγάζει και τραπεζακια έξω.

«Η ψαροταβέρνα του Καννά» (Ποσειδώνος 12, στη Μαρίνα, 27210 91596). Ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια. Φημισμένες πάστες με θαλασσινά, ριζότι, φρέσκα όστρακα, αχινοί και γαρίδες, και διάσημος φρέσκος σολομός ψητός με σάλτσα μουστάρδας.

Προηγούμενο άρθροΠεζοπορία με παιδιά στο Μαίναλο
Επόμενο άρθροΣρι Λάνκα: Οδηγίες χρήσεως
Ο Αντώνης ξεκίνησε το ταξίδι πηγαίνοντας στην Κρήτη να σπουδάσει μαθηματικά και ακόμη δεν το έχει σταματήσει. Μετά από μια μακρά πορεία, ποικίλες σπουδές και αμέτρητα χιλιόμετρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τις εκδόσεις Road ως επικεφαλής χαρτογράφος. Παράλληλα συνέχισε να μπερδεύει τα βιβλία που διαβάζουμε ταξιδεύοντας με αυτά που μας ταξιδεύουν και γι αυτό έγραψε τέσσερις μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς Road (για τη Μακεδονία, το Άγιο Όρος και τη Χίο) και ακόμη αρκετά ταξιδιωτικά βιβλία, στις εκδόσεις Φυτράκη, Αδάμ Πέργαμος , Λιβάνη και Ίνδικτος. Γνωρίζει όσο ελάχιστοι ταξιδιωτικοί συγγραφείς την Ελλάδα και συνεργάστηκε για χρόνια με ολες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά γράφοντας πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και σχεδιάζοντας χάρτες για διάφορους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το περιοδικό «National Geographic». Μαζί με τη Μάγια Τσόκλη έφτιαξαν το ταξιδιωτικό περιοδικό “Passport”, της «Καθημερινής» όπου έγραφε για χρόνια ιστορίες από τις πιο άγνωστες γωνιές της Ελλάδας. Έχει φτιάξει ταξιδιωτικά apps και ήταν αρχισυντάκτης στο ταξιδιωτικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος». Ήταν διευθυντής προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό (έχει πολλές εκατοντάδες ώρες στο «ραδιοφωνικό αέρα») και γραφει για πολλά χρόνια σε περιοδικά για τη θάλασσα και τις καταδύσεις. Είναι δημιουργός του travel blog www.thegreektraveller.com και διευθύνει το αθηναϊκό γραφείο του ταξιδιωτικου οργανισμού My Odyssey Ltd, σχεδιάζοντας πολυτελή ταξίδια Κινέζων στην Ελλάδα. Όμως πέρα και πάνω απ όλα αυτά γράφει για να ταξιδεύει. Και ταξιδεύει για να γράφει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here