Now Reading
Μία προσευχή για το περιβάλλον

Μία προσευχή για το περιβάλλον

Το αεροπλάνο της  Titan airways προσγειώθηκε, και μια  περίεργη αλλά  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομάδα, διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών και ειδικοτήτων ετοιμαστήκαμε να αποβιβαστούμε. Ακτιβιστές, επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο είχαμε με χαρά αποδεχθεί την τιμητική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο  7ου Οικολογικό συμπόσιο της οργάνωσης «Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον» που το 2007 θα λάμβανε χώρα στην Γροιλανδία.

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη καταγράφεται από ολα τα διεθνή μέσα

Η ιδέα ήταν να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την τήξη των πάγων και μαζί με τους ηγέτες των Ινουίτ που εμείς ονομάζουμε Εσκιμώους,  να συζητήσουμε τόσο για τα επιστημονικά όσο και για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές

Μέσα στο περίεργο φως του αρκτικού κύκλου διέκρινα τα χρωματιστά ξύλινα σπίτια αυτής της δυναμικής κοινότητας Ινουίτ που αριθμεί γύρω στα 5.000 άτομα. Το Ιλουλισάτ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας και μία από τις πιο βόρειες στο κοσμο. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από ένα  ασφαλές και δραστήριο λιμάνι γεμάτο σκάφη που εξυπηρετούν τους ψαράδες και τους κυνηγούς κατοίκους. Στη προβλήτα επιβιβαστήκαμε σε πλεούμενο που θα μας πήγαινε στο κρουαζιερόπλοιό μας

Το Ιλουλισάτ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας και μία από τις πιο βόρειες στο κόσμο
Σκυλιά παντού, σκυλιά εργασίας, σε ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να ήταν χιονισμένο.

Επιστρέφουμε στα παγωμένα νερά της αρκτικής, τον καθρέφτη της ζωής, όπως είναι και ο τίτλος του συμποσίου. Το  μοναδικό της  οικοσύστημα θεωρείται από τους ερευνητές ένα «έγκαιρο σύστημα προειδοποίησης» για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Η προσπάθεια αφύπνισης συνειδήσεων, ανάπτυξης διαλόγου αλλά και μιας νέας περιβαλλοντικής ηθικής ξεκινά.  Το πλοίο αρμενίζει και πλέουμε προς το Ilulissat Icefjord. Στο δρόμο, παγόβουνα, ξεκομμένα από τον «μητρικό» παγετώνα, κατεβαίνουν αργά το φιορδ με πορεία προς τη θάλασσα. Ο παγετώνας αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και 250 χρόνια και χάρη στην εύκολη πρόσβαση, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της επιστήμης της μελέτης των παγετώνων, στην παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών και των γεωμορφικών διαδικασιών. Από το σημείο όπου σταματάμε, μπορεί κανείς  να παρατηρήσει τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη εν δράσει: Τα τελευταία 15 χρόνια ο παγετώνας έχει αρχίσει να συρρικνώνεται και μέσα σε δύο χρόνια, έχει υποχωρήσει κατά 5 χλμ. Οι  πάγοι λιώνουν πια ανησυχητικά γρήγορα και οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, όχι μόνο για την Γροιλανδία αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Αν λιώσει εντελώς το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας, λένε οι ειδικοί, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 7 μέτρα παγκοσμίως, καταδικάζοντας τις παράκτιες κατοικημένες και μη περιοχές σε βιβλική καταστροφή με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στο οικοσύστημα, τον άνθρωπο και την οικονομία. Τι περίεργο όμως, σκεπτόμουν, μια καταστροφική διαδικασία να γεννά όσο θεαματικές εικόνες.. Κάθε παγόβουνο είχε τη δική του οντότητα, το δικό του σχήμα, είχε πάρει το δικό του δρόμο…

See Also

Κομμάτια του παγετώνα, σκορπισμένα γύρω μας

Σε αυτό το τοπίο και στην πλώρη του FRAM, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με 12 εκπροσώπους μονοθεϊστικών θρησκειών, προσευχήθηκαν σιωπηρά για το αβέβαιο μέλλον του πλανήτη μας που πληρώνει το τίμημα των ανθρώπινων οικολογικών «αμαρτιών». “Now, let us all join in two minutes of silent prayer for the future of our world.” 

Χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, μουσουλμάνοι, ινδουίστές, βουδιστές, σιντοϊστές εβραίοι… όλοι μαζί, σε μια προσευχή για το περιβάλλον.

Είχαν κάτι το μεγαλειώδες εκείνες οι στιγμές που προβάλλονταν από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. Σκεφτείτε: Μια χούφτα ανήσυχοι  άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ενώναμε τις φωνές μας με τη Φύση της Αρκτικής και  τους ανθρώπους της που μας είχαν κυριολεκτικά «περικυκλώσει με τη φιλοξενία τους, έχοντας επίγνωση ότι μόνο μια διαφορετική ηθική, μια διαφορετική αντίληψη της ανάπτυξης, μία σειρά από ανατρεπτικές  επιλογές θα μπορούσαν να υποσχεθούν ένα ευοίωνο μέλλον.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top