«Ποιο είναι το σημαντικότερο μνημείο της Ακρόπολης, μαμά; Γιατί το Ερέχθειο έχει μια τρύπα στην οροφή; τι είναι η ακροπολιτάνα;» Πόσα χρόνια έχετε να ανεβείτε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και να δείτε τον Παρθενώνα από κοντά; Η Ελένη Φωτίου μας προτείνει να πάρουμε μέρος  σε μια οικογενειακή ξενάγηση στα μνημεία μας, με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Bόλτες στην πόλη».

Παραδεχτείτε το! Συμβαίνει και σε εσάς να έχετε πολλά χρόνια να επισκεφτείτε κάποιον από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα γνωστά μουσεία της Αθήνας, παρόλο που μπορεί να τα βλέπετε κάθε μέρα από το παράθυρό σας ή στο δρόμο σας για τη δουλειά. Ενδέχεται το νέο μουσείο της Ακρόπολης να εξαιρείται, λόγω νεότητας (!) και πιθανώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλάκας (Ρωμαϊκή και Αρχαία Αγορά) γιατί ίσως σε κάποιο κυριακάτικο περίπατο στη γειτονιά, σας δελέασε η δωρεάν είσοδος και αποφασίσατε να κάνετε μια βόλτα.

Κι όμως! Ζούμε σε μία πόλη που είναι από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, η οποία κατοικείται αδιάλειπτα χιλιάδες χρόνια και την επισκέπτονται όλο το χρόνο άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου για να ζήσουν την ιστορία της. Σε κάθε της γωνιά υπάρχουν μνημεία που καταμαρτυρούν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, τα οποία για εμάς που κατοικούμε στην Αθήνα, μπορεί να θεωρούνται δεδομένα. Για όσους έχουμε παιδιά όμως, το να συμμετάσχουμε σε μια «οικογενειακή ξενάγηση» που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες των μικρών ηλικιών είναι το ζητούμενο. Για κάποιους, αρκεί μια αφορμή: αρκεί κάποιος να το κανονίσει και να μας προτείνει να ακολουθήσουμε.

Έτσι βρήκαμε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βόλτες στην Πόλη», μια ομάδα από γονείς- εκπαιδευτικούς, ιστορικούς αρχαιολόγους και παιδαγωγούς- η οποία δημιουργήθηκε για να απαντήσει στο ερώτημα παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας «Μαμά, μπαμπά τι είναι αυτό;».  Την απάντηση δίνει η ομάδα κάθε Σαββατοκύριακο με οργανωμένες «Βόλτες στην Πόλη», στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς της  χώρους, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μαζί, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία της πόλης και τους κρυμμένους θησαυρούς της.

Οι ξεναγήσεις ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών -που καλό είναι να τηρούνται και από τους γονείς- που δεν μοιάζουν με εκείνες τις «άοσμες και άχαρες» της σχολικής μας μνήμης, αλλά διανθίζονται με ιστορίες, διηγήσεις, μύθους και θρύλους που μας συνδέουν με το παρελθόν, και όλα αυτά με την πιο όμορφη παρέα, τα παιδιά. Στο τέλος της ξενάγησης, προσφέρεται συνοδευτικά πρότυπο εκπαιδευτικό υλικό ως αφορμή για μια συνέχεια των ερωτήσεων σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Οι «Βόλτες στην Πόλη», εκτός από ξεναγήσεις για οικογένειες, πραγματοποιούν ξεναγήσεις για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, για ενήλικες, αλλά και ξενόγλωσσες ομάδες (σχολεία ή οικογένειες). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε εδώ τις «Βόλτες στη Πόλη»  και τη σελίδα τους στο Facebook.

 

Author: Ελενη Φωτίου

Από αγάπη για τα ταξίδια, την έρευνα και τη συγγραφή, κι από μία ενδόμυχη κοινωνικο-πολιτική αναζήτηση, σπούδασα διεθνείς σχέσεις με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά. Ήμουν τυχερή κι εργάστηκα ως ερευνήτρια πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μέχρι που απέκτησα την τρίτη μου κόρη, όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλη καριέρα και ισορροπημένη οικογένεια δεν συνδυάζονται. Από τις παλιές αγάπες και τα χούγια του ο άνθρωπος όμως δεν αποχωρίζεται εύκολα: Ταξίδευα πολύ ως φοιτήτρια. Με εθελοντικές οργανώσεις, backpacker τα καλοκαίρια, με ό,τι τρόπο κι αφορμή έβρισκα… Ταξίδευα πολύ και ως ερευνήτρια. Άλλοτε σε κυριλέ ξενοδοχεία, κι άλλοτε κάνοντας οδοιπορικά που κρατούσαν μέρες… Ταξιδεύω πολύ και ως μαμά, αναζητώντας τρόπους να προσαρμόζομαι συνέχεια στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα παιδιά και να απολαμβάνω την ομορφιά του ταξιδιού με την οικογένεια. Κι έτσι, σήμερα γράφω για ταξίδια, εκδρομές και βόλτες με παιδιά (και μωρά) στο mamakita.gr και στο travelsbytravelers.com, γιατί το ταξίδι δεν πρέπει να σταματάει όταν γινόμαστε γονείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here