Now Reading
Ρουμανία: ένα road-trip στα χνάρια των Φαναριωτών Hγεμόνων και των Αψβούργων

Ρουμανία: ένα road-trip στα χνάρια των Φαναριωτών Hγεμόνων και των Αψβούργων

25 Απριλίου με 6 Μαϊου φεύγουμε για ένα μοναδικό road trip στην ανοιξιάτικη Ρουμανία με ξεναγό τον συγγραφέα Αλέξανδρο Μασσαβέτα.
Ξεναγεί: ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Συνοδεύει: ο Δημήτρης Ξανθούλης

Πληροφορίες και συμμετοχές στο  markella.travelsbytravelers@gmail.com

Γεμάτη όμορφες πόλεις και υπέροχα τοπία, σημείο συνάντησης της κεντρικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια, η Ρουμανία αποτελεί τον πιο υποτιμημένο ευρωπαϊκό προορισμό. Κυρίως για εμάς τους Έλληνες, είναι μια χώρα με ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος μια και εδώ μέσα στην ανθούσα ελληνική παροικία, βρήκε έδαφος και κηρύχτηκε η Ελληνική επανάσταση.

Τη χώρα απαρτίζουν δύο κομμάτια με εντελώς διαφορετική ιστορική πορεία. Οι άλλοτε «Παραδουνάβιες Ηγεμονίες» της Βλαχίας και της Μολδαβίας, αυτόνομες οθωμανικές περιοχές, αποτέλεσαν για αιώνες το «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» και, μετά την ανεξαρτησία τους, το «Παλαιό Βασίλειο», πυρήνα του ρουμανικού κράτους, που στην ιστορία τους έπαιξαν εξέχοντα ρόλο οι Φαναριώτες Ηγεμόνες. Το άλλο κομμάτι, η χώρα δυτικά των Καρπαθίων αποτέλεσε για αιώνες κτήση των Ούγγρων και των Αψβούργων και εθνοτικό μωσαϊκό: Ρουμάνοι χωρικοί ζούσαν δίπλα σε συμπαγείς κοινότητες Μαγυάρων και Σαξόνων. Έως ότου ενωθούν με το «Παλαιό Βασίλειο» της Ρουμανίας το 1918.

Το παρόν road trip σχεδιάστηκε ώστε να δώσει μια καλή εικόνα των διαφορετικών περιοχών και των ιστορικών περιόδων και περιπετειών μιας χώρας, ο ιστορικός και καλλιτεχνικός πλούτος της οποίας παραμένει, ακόμη, στην σκιά. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας έχει μελετήσει την ιστορία των Φαναριωτών ηγεμόνων στα πλαίσια της έρευνας που έκανε για το βιβλίο του «Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες» όπου αναφέρεται εκτεταμένα για αυτούς.

Δευτέρα του Πάσχα 25/4

Αναχώρηση στις 18:55 με την πτήση RO 274 της Tarom Αθήνα – Βουκουρέστι.

Άφιξη στο Βουκουρέστι στις 20:30 και εγκατάσταση στο ιστορικό ξενοδοχείο Athénée Palace Hilton 5*, ένα ανάκτορο art nouveau, χτισμένο το 1912, απέναντι από το βασιλικό ανάκτορο στην καρδιά της πόλης – φημισμένο άντρο κατασκόπων κατά τον μεσοπόλεμο αλλά και μέχρι το τέλος του «ψυχρού πολέμου»

Θα δειπνίσουμε στο ξενοδοχείο και εάν μας το επιτρέψει ο χρόνος, θα κάνουμε ένα μικρό walking tour στα πέριξ για μια πρώτη επαφή με το νυχτερινό Βουκουρέστι.

athenee-palace

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας θα μας μιλήσει για την ιστορία του ξενοδοχείου και της Ρουμανίας στον Μεσοπόλεμο και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δείπνο ελεύθερο.

Τρίτη 26/4

Ξεκινάμε το πρωί για μια περιήγηση στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και επίσκεπτόμαστε τα μνημεία που σχετίζονται με τους Ηγεμόνες της Βλαχίας, ντόπιους και Φαναριώτες: Curtea Veche, HanuluiManuc, Εκκλησία Σταυροπόλεως (με την τοιχογραφία της οικογένειας του κτήτορα, Ηγεμόνα Νικολάου Μαυροκορδάτου), Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, Παλάτι Καντακουζηνών. Θα μιλήσουμε για την νεο-βυζαντινή αρχιτεκτονική Brancovenesc.

Το “Hanul lui Manuc” είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα απομεινάρια των εξαφανισμένων πια καραβάν σαράι του Βουκουρεστίου και της πατριαρχικής πόλης.

Επίσκεψη στο βασιλικό ανάκτορο (νυν Εθνικό Μουσείο Τέχνης), με έμφαση στην τέχνη των ντόπιων και Φαναριωτών Ηγεμόνων.

Στάση για μεσημεριανό για όσους θέλουν, στο ιστορικό εστιατόριο Carul cu bere, ίσως το πιο όμορφο εστιατόριο της πόλης που λειτουργεί από το 1872 για να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Για το απόγευμα οργανώνουμε ένα walking tour στην ιστορική Calea Victoriei – εισαγωγή στην χρυσή εποχή της Ρουμανίας: τον μεσοπόλεμο.

Το βράδυ ελεύθερο. Θα υπάρξουν προτάσεις εστιατορίων και ότι “hot” συμβαίνει στην πόλη.

Τετάρτη 27/4

Επίσκεψη στο μόνο ηγεμονικό ανάκτορο που σώζεται, το Mogoșoaia (18ουαιώνα), που οικοδόμησε ο Ηγεμών Constantin Brâncoveanu, συγγενής των Καντακουζηνών.

Το παλάτι Mogosoaia

Επίσκεψη στο Muzeul Naţional al Ţăranului Român, με την αξιόλογη συλλογή παραδοσιακών εφηρμοσμένων τεχνών που είναι ακόμα πολύ ζωντανές στην χώρα. Έχει ένα πολύ αξιόλογο πωλητήριο με αντικείμενα από όλη την χώρα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το μεσημεριανό ελεύθερο όπως και το υπόλοιπο της ημέρας.
Για όσους θέλουν οργανώνουμε ένα περίπατο στα μεγάλα μπουλβάρ της πόλης…

Πέμπτη 28/4

Αναχώρηση 8:30 (με τις αποσκευές) με κατεύθυνση την Sibiu, ιστορική πόλη των Σαξόνων και παλιά πρωτεύουσα του Πριγκηπάτου της Τρανσυλβανίας. Αριστοκρατική κομψότητα, με χαρακτηριστική art nouveau αρχιτεκτονική και χρυσοποίκιλες εκκλησίες. Είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ρουμανίας. Ήταν και εξακολουθεί να είναι, η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας, κέντρο της σύγχρονης μουσικής σκηνής. του κινηματογράφου, αλλά και της όπερας. Θα δούμε τι «παίζει» όταν θα βρισκόμαστε εκεί, και θα υπάρξουν προτάσεις για το βράδυ…

Στο δρόμο, θα σταματήσουμε για 2 ώρες στο Târgoviște, ιστορική πρωτεύουσα της Βλαχίας στους πρόποδες των Καρπαθίων και θα περπατήσουμε στα ερείπια της παλιάς ηγεμονικής αυλής και στο παρεκκλήσιο όπου ο Ηγεμών Vasile Lupu νυμφεύθηκε την Λοξάντρα Σκαρλάτου, μητριάρχη αργότερα του γένους των Μαυροκορδάτων.

Τα εντυπωσιακά ερείπια της Ταργκοβίστε από ψιλά

Ελεύθερος χρόνος για σνακ στους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου της πόλης. Αμέσως μετά και ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε, θα σταματήσουμε στη Μονή Χορέζου (17ος αιώνας), ένα εξέχον δείγμα του ντόπιου νεο-βυζαντινού ρυθμού, με κτήτορα τον Ηγεμόνα Constantin Brâncoveanu, συγγενή των Καντακουζηνών με ένα περίφημο κέντρο αγγειοπλαστικής εντός της μονής.

Ο Ηγεμών Constantin Brâncoveanu, κτήτωρ της Μονής Χορέζου, με την οικογένειά του, τοιχογραφία στο καθολικό της μονής

Μετάβαση στην Sibiu όπου θα καταλύσουμε στο CONTINENTAL FORUM SIBIU 4*, ιστορικό κατάλυμα και σημείο αναφοράς, χτισμένο το 1912, στο κέντρο της πόλης. Βραδινό στον ξενοδοχείο.

Παρασκευή 29/4

Walking tour στο κέντρο της Sibiu με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας.

Πρωινό περπάτημα και επίσκεψη στην κοντινή Cisnădie, με την οχυρωμένη γερμανική εκκλησία. Οι οχυρωμένες εκκλησίες των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO.

Στο υπαίθριο μουσείο ASTRA της Σιμπίου διασώζονται εξαιρετικά δείγματα των ξύλινων εκκλησιών των Ορθοδόξων και Ουνιτών της Τρανσυλβανίας

Επίσκεψη στο υπαίθριο μουσείο ASTRA, με τις αγροικίες και τις ξύλινες εκκλησίες των ελληνοκαθολικών («Ουνιτών») Ρουμάνων από τα χωριά της Τρανσυλβανίας.

Βραδινό στο ξενοδοχείο….

Σάββατο 30/4

Αναχώρηση στις 8:30 (με τις αποσκευές) για το φρούριο Câlnic, ιστορική κοιτίδα των Σαξόνων. Επίσκεψη στην οχυρωμένη εκκλησία.

Η καστρο-εκκλησία του Câlnic, μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO.

Αναχώρηση για την Alba Iulia, πρώτη πρωτεύουσα και κέντρο των Μαγυάρων της Τρανσυλβανίας. Περπάτημα και επίσκεψη στο φρούριο Alba Carolina, το μεγαλύτερο της Ρουμανίας, όπου ψηφίσθηκε η Ένωση της περιοχής με την Ρουμανία, το 1918. 

Στο φρούριο Alba Carolina της Alba Iulia

Αναχώρηση για την Cluj, μεγαλύτερη πόλη και «ανεπίσημη πρωτεύουσα» της Τρανσυλβανίας, με την χαρακτηριστική  Αρ Νουβώ αρχιτεκτονική και την πολυπληθή ουγγρική κοινότητα.

Θα καταλύσουμε στο DOUBLE TREE BY HILTON CLUJ CITY PLAZA 5*, που βρίσκεται σε ένα ήσυχο δρόμο, πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Κυριακή 1/5

Πρωτομαγιά στην Cluj. 8:30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο με τις αποσκευές. Walking tour στο ιστορικό κέντρο της Cluj.

13:00 Αναχώρηση για την Bistrița, μια από τις πιο ειδυλλιακές κωμοπόλεις της Ρουμανίας, ιστορική κοιτίδα των Σαξόνων με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική.
Σνακ και περίπατος. 

17:00 Αναχώρηση για τη Gura Humorului. Τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο BEST WESTERN BUCOVINA CLUB DE MUNTE 4*.

Δευτέρα 2/5

Ξεκινάμε (08:00’) για το «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο», τις μονές Βορονέτς, Σουτσεβίτσα και Μολντοβίτσα, αριστουργήματα της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Μετάβαση στην κωμόπολη Rădăuți και επίσκεψη στο φημισμένο εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Florin Colibaba.

See Also

Οι εξωτερικοί τοίχοι των μονών είναι καλυμμένοι με τοιχογραφίες έκπαγλης τέχνης.

Στάση για σνακ και αναχώρηση για το Ιάσιο, πρωτεύουσα της Μολδαβίας συνδεδεμένη με τους Φαναριώτες αλλά και την ιστορία του νεότερου ελληνισμού μια και εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 1821.

Τακτοποίηση και δείπνο στο ξενοδοχείο GRAND HOTEL TRAIAN 4*, ένα αντιπροσωπευτικό κτίριο της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής στη Ρουμανία, σχεδιασμένο από τον Gustave Eiffel, γνωστό σε εμάς από τον πύργο του, στο Παρίσι. Στο τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το Grand Hotel υπήρξε για ένα διάστημα η έδρα της Ρουμανικής κυβέρνησης.

Τρίτη 3/5

Περιδιάβαση στο κέντρο του Ιασίου. Επίσκεψη στην Μονή των Τριών Ιεραρχών και την Μονή Cetățuia.

Μοναστήρι-Τσετατουια-ρουμανία
Η Μονή Cetățuia

Βήματα στα χνάρια του Υψηλάντη, που κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση εδώ στις 24 Φεβρουαρίου 1821. Η ανθούσα ελληνική κοινότητα του Ιασίου μέχρι τον Μεσοπόλεμο.

Ελεύθερος χρόνος για βόλτες. Δείπνο στο ξενοδοχείο….

Τετάρτη 4/5

Αναχώριση (με τις αποσκευές) από το Ιάσιο στις 8:00. Περνάμε από το ειδυλλιακό φαράγγι του Ολτ και κατά το μεσημέρι κάνουμε στάση στην μικρή πόλη Γκεοργκένι, στην περιοχή των Μαγυάρων Σέκεϊ (Székely), για μεσημεριανό.

gheorgheni-province

Αναχώρηση κατά τις 14:00 για την Μπρασόβ, παλαιό εμπορικό κέντρο και προπύργιο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας. Βόλτα στο κέντρο της πόλης και δείπνο στο ξενοδοχείο ….

Πέμπτη 5/5

Η πόλη είναι υπέροχη, τοιχισμένη, με το ιστορικό της κέντρο να σώζεται σχεδόν αυτούσιο! Θα ξεκινήσουμε με την γοτθικού ρυθμού Μαύρη Εκκλησία, το κύριο μνημείο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας (14ος αιώνας). Στο εσωτερικό της θα δούμε την μοναδική συλλογή από πρώιμα οθωμανικά χαλιά τα Τρασυλβανικά όπως ονομάζονται στην διεθνή βιβλιογραφία, επειδή ακριβώς βρέθηκαν συγκεντρωμένα – δώρα μάλλον από τους έμπορους προσκυνητές στην συγκεκριμένη εκκλησία.

Η Μπρασόβ, με καθαρά κεντρο-ευρωπαϊκό αέρα.

Θα συνεχίσουμε με τον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδος και το ελληνικό κοιμητήριο, και την ιστορική γειτονιά Schei.

Επίσκεψη στην μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη οχυρωμένη εκκλησία των Σαξόνων, στο χωριό Prejmer.

Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Παρασκευή 6/5

Αναχώριση (με τις αποσκευές) προς Βουκουρέστι.

Στάση στην Σινάια, θέρετρο των Καρπαθίων. Επίσκεψη στην Μονή Σινάια, που ίδρυσε ο Μιχαήλ Καντακουζηνός το 1695, στο Peleș Castle, χτισμένο τον 19ο αιώνα από τον βασιλιά Κάρολο που θεωρείται σαν ένα από τα πιο όμορφα της Ευρώπης και εάν προλάβουμε Pelișor Castle με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική.

κάστρο-πελες-ρουμανία

Σνακ σε καφέ και αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

Αναχώρηση στις 16:30 με την πτήση RO 273 της Tarom για Αθήνα.


Πληροφορίες και συμμετοχές στο  markella.travelsbytravelers@gmail.com

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top