Now Reading
Αρχές Οκτωβρίου, Road trip στις παλιές πρωτεύουσες του Ιράν

Αρχές Οκτωβρίου, Road trip στις παλιές πρωτεύουσες του Ιράν

Μετά από τις πολλές, γνωστές σε όλους μας δυσκολίες των τελευταίων ετών, το Travels by Travelers σε συνεργασία με το Himalaya Travel, ετοιμάζει (ελπίζοντας να μην έχουμε άλλα απρόοπτα) το τέταρτο ταξίδι στο Ιράν: ένα road trip – διαδρομή στις παλιές πρωτεύουσες της Περσίας.

30 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2022
Συνοδεύουν η Μάγια Τσόκλη και ο Δημήτρης Ξανθούλης
Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη

Στο ταξίδι μας αυτό, θα επισκεφθούμε τη μυθική Περσέπολη, την μεγάλη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και τις Πασαργάδες, την πρώτη πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Θα γνωρίσουμε το Shiraz, τη μεγάλη πρωτεύουσα πολλών Περσικών δυναστειών, το χτισμένο από πηλό Yazd, πόλη των ανεμόπυργων και κέντρο του Ζωροαστρικού πολιτισμού.

Θα μείνουμε στο Kashan, τη φημισμένη πόλη της Ερήμου, σταθμό των καραβανιών και τόπο διακοπών των βασιλέων της Σαφαβιδικής δυναστείας και με μία ενδιάμεση στάση στο Qasvin πρωτεύουσα των Σαφαβιδών και αυτή, θα καταλήξουμε στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα της τελευταίας δυναστείας των Qajar και έδρα της σημερινής κυβέρνησης.

Θα περπατήσουμε μαζί σε μερικά από τα πιο όμορφα παζάρια της Ανατολής που διατηρούνται ακόμα ακέραια.

θα δούμε υπέροχα μνημεία αρχιτεκτονικής, θα μπούμε σε παλιά κάστρα, χωριά, συγκλονιστικούς παλιούς κήπους ανακηρυγμένους από την Unesco μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα στα μέρη που συχνάζουν οι ντόπιοι (όπου αυτό είναι εφικτό). Θα ακούσουμε ζωντανή μουσική, θα μιλήσουμε για περσική ποίηση, θα επισκεφτούμε τάφους ποιητών, αλλά και αγίων ανθρώπων του Ισλάμ και άλλα πολλά… Όλα με τον τρόπο του Travels by Travelers.

Προσκεκλημένη μας σε αυτό το ταξίδι, η αρχαιολόγος-ξεναγός Μάχη Καρανίκη, η οποία θα μας ξεναγήσει με τον μοναδικό της τρόπο στα αχαιμενιδικά μνημεία. Για τα ισλαμικά, θα έχουμε μαζί μας έναν από τους καλύτερους Ιρανούς ξεναγούς, μόνιμο συνεργάτη και συνοδό μας στη Περσία

Το πρόγραμμα, περιληπτικά

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση από το Ελ. Βενιζέλος στις 15:40 με την πτήση ΤΚ 1850 της Turkish Airlines για Σιράζ μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη στις 17.15 και αναχώρηση για Σιράζ στις 20.50.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Άφιξη στο Σιράζ στη 01:05 το βράδυ.

Μετά τις διατυπώσεις και τον έλεγχο των διαβατηρίων, μεταφορά στο ξενοδοχείο Shiraz Grand Hotel 5* για check in και διανυκτέρευση. Υπολογίζουμε να είμαστε στο ξενοδοχείο στις 3.00πμ.

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Αναχώρηση στις 10:30 για τους κήπους Eram όπου θα κάνουμε μια πρώτη εισαγωγή στην Ιστορία της Περσίας.

Eram gardens

Διάλειμμα για μεσημεριανό σνακ, απογευματινή επίσκεψη στο Vakil Mosque complex και στην συνέχεια στον τάφο του Ali Ibn Hamza, μεγάλο θρησκευτικό μνημείο του Ιράν και ιερός τόπος των Σιιτών.

Βραδινό και επιστροφή στο ξενοδοχείο

Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση στις 9.30 για το Vakil Bazaar, ένα από τα πιο εντυπωσιακά bazaar της Περσίας.

Μεσημεριανή ανάπαυλα για σνακ και το απόγευμα επίσκεψη στο οχυρό του Karim Khan και στην συνέχεια στους κήπους του Narenjestan που περιβάλουν ένα μικρό ανάκτορο της δυναστείας των Qajar.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Aναχώρηση στις 08:30 για το τζαμί Nasir al-Mulk ( Pink Mosque).

Ελεύθερος χρόνος για όσους θέλουν να ξαναδούν το παζάρι, χρόνος για ψώνια. Διάλειμμα για μεσημεριανό σνακ.

Check out από το ξενοδοχείο και επίσκεψη στους τάφους-μαυσωλεία των δύο μεγάλων ποιητών της Περσίας: του Hafez και του Saadi.

Αναχώρηση για την νεκρόπολη των μεγάλων βασιλέων (Δαρείου, Ξέρξη, Αρταξέρξη κλπ), το Naqsh-e Rostam και στην συνέχεια για την Περσέπολη όπου θα διανυκτερεύσουμε, ουσιαστικά, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αφού το ξενοδοχείο μας Apadana, είχε κτιστεί εκεί την δεκαετία του ’60 για τους αρχαιολόγους που έκαναν τις ανασκαφές και η εμπειρία είναι μοναδική.!

Δείπνο στο ξενοδοχείο

Τρίτη 4 Οκτωβρίου

Πρωινή ξενάγηση στην Περσέπολη αμέσως μετά το πρωινό, (7.45) ώστε να έχουμε τον αρχαιολογικό χώρο δικό μας, πριν μπουν τα αγριεμένα πλήθη των τουριστών.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο, check out και αναχώρηση για το Yazd.

Στάση για κάποιο σνακ στον δρόμο και επίσκεψη στις Πασαργάδες-παλιά πρωτεύουσα των Αχαιμενιδών, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Κύρου.

Άφιξη στο Yazd και check in στο Moshir al Mamalek Garden Hotel ένα μαγευτικό ξενοδοχείο χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πόλεων της ερήμου, μέσα σε ένα κήπο της δυναστείας Qajar .

Δείπνο στο ξενοδοχείο

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τους Πύργους της Σιωπής, το Ζοροαστρικό νεκροταφείο δηλαδή, και τον Ναό της Φωτιάς, έναν από τους τελευταίους Ζοροαστρικούς ναούς που λειτουργεί ακόμα και αδιάλειπτα στην Περσία.

Διάλειμμα για σνακ και περιδιάβαση στην παλιά πόλη, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, για να καταλήξουμε στην δύση για χαλάρωση και τσάι στον κήπο Dowlat Abad. Αυτός ο ιδιωτικός κήπος που ανήκει ακόμη στους απογόνους του δημιουργού του Mohammad Taghi Khan Bafqi, φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα και αποτελεί ένα στολίδι για το Yazd.

Θα υπάρχει επιλογή για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μια επίδειξη Zurkhane, παραδοσιακής γυμναστικής, πάλης και πολεμικών τεχνών από τους παλαιστές της πόλης.

Βραδινό στο εστιατόριο και διανυκτέρευση.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

Νωρίς το πρωί, επίσκεψη στο χωμάτινο κάστρο Saryazd, ένα γιγαντιαίο “χρηματοκιβώτιο” που προστάτευε τα πολύτιμα (σιτηρά, χρήματα, κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή) της περιοχής και που χρονολογείται στην εποχή των Σασσανιδών.

Επιστροφή και πρωινό στο ξενοδοχείο, Check Out, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για την πόλη Na’in, μια προ-ισλαμική πόλη, διάσημη για τα χαλιά και τα μνημεία της.

Στάση για σνακ και στη συνέχεια αναχώρηση για το Isfahan

Στο Isfahan θα καταλύσουμε στο ξενοδοχείο Abbasi. Είναι ένα θρυλικό ξενοδοχείο του Ιράν, παλιό καραβάν σεράι χτισμένο από τον σουλτάνο Husayn στις αρχές του 18ου αιώνα, και ανακαινισμένο στο ύφος της εποχής στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα André Godard.

Ανάλογα με την ώρα αφίξης, βραδινές βόλτες στο ποτάμι και δείπνο στους κήπους του ξενοδοχείου.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Ξενάγηση στις γέφυρες του Ιsfahan, την Jolfa, την Αρμένικη συνοικία και τον Vank cathedral καθεδρικό ναό των Αρμενίων, του 17ου αιώνα.

Διάλειμμα για σνακ και το απόγευμα επίσκεψη στο συγκλονιστικό Jameh Mosque, ένα τζαμί που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες εποχές με προσθήκες και με εμφανή τα ίχνη από το διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ της κάθε εποχής.

Αμέσως μετά θα πάμε στο Chehel Shotun ένα από τα πιο όμορφα ανάκτορα της Περσίας και στο Hasht Behesht το ανάκτορο με τους 40 κίονες.

Βραδινό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Ολόκληρη η μέρα είναι αφιερωμένη στην μεγάλη πλατεία Naqsh-e Jahan, στην «εικόνα του κόσμου» όπως μεταφράζεται από τα Περσικά. Ανακηρυγμένη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, χτίστηκε στην αρχή του 17ου αιώνα.

Θα δούμε όλα τα μνημεία που την περιβάλουν και πιο συγκεκριμένα, το τζαμί Shah, το ανάκτορο Ali Qapu, το τζαμί Sheikh Lotf Allah , καθώς και το μεγάλο παζάρι του Isfahan, που η είσοδός του βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της πλατείας.

Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Πρωινό και αναχώρηση για το Abyaneh ένα ορεινό χωριό, γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και το κόκκινο χρώμα των σπιτιών του.

Ελεύθερος χρόνος για βόλτες και φωτογράφηση.

Αναχώρηση για το Kashan.

Θα καταλήξουμε, με την δύση του ηλίου στον πιο όμορφο κήπο της Περσίας: τον Fin Garden δημιουργημένο την εποχή των Σαφαβιδών, το 1590.

See Also

Check in και δείπνο στο Ameriha Hotel ένα ξενοδοχείο που στεγάζεται σε ένα μικρό ανάκτορο, χτισμένο με την παραδοσιακή «εσωστρεφή» αρχιτεκτονική των πόλεων της ερήμου.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Μετά το πρωινό θα πάμε στο παζάρι, ένα από τα πιο όμορφα bazaar της Περσίας. Εξαίρετα χαλιά και κεραμικά για όσους θέλουν.

Μικρή στάση, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, στο Agha Bozorg Mosque -ένα τζαμί και ταυτόχρονα θεολογική σχολή, χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Το απόγευμά μας, θα είναι αφιερωμένo στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Θα επισκεφτούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ιστορικά σπίτια, όπως το Abbasi και το Ameri.

Δείπνο στο ξενοδοχείο.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Check out & Αναχώρηση για την Τεχεράνη με απρόσμενες επισκέψεις στο δρόμο.

Απογευματινή βόλτα στην πόλη.

Check in στο ξενοδοχείο Espinas International

Δείπνο και διανυκτέρευση.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Μέρα Μουσείων και ξεκινάμε τη μέρα μας με τα δύο πιο σημαντικά μουσεία της χώρας: το αρχαιολογικό και το ισλαμικής τέχνης.

Μεσημεριανό διάλειμμα και επίσκεψη στο ανακτορικό συγκρότημα Golestan, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής της εποχής των Qajar και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένα σύμπλεγμα από βασιλικά περίπτερα και κήπους, έδρα και κατοικία της δυναστείας Qajar (1794–1925) καθώς και της δυναστείας Pahlevi (1925–1979).

Δείπνο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση στις 8.30 με πούλμαν για την Qazvin, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της δυναστείας των Σαφαβιδών για περίπου 40 χρόνια (1555-1598). Στην Qazvin, έχουν αποκαταστήσει το σκεπαστό παζάρι και το Sa’d-al Saltaneh caravanserai τα οποία θα επισκεφτούμε.

Ελεύθερος χρόνος για ψώνια στην αγορά, μεσημεριανό για όσους θέλουν και στη συνέχεια, ανάλογα με τον χρόνο, επίσκεψη σε δύο μνημεία που μαρτυρούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Το Peighambariyeh, όπου βρίσκονται οι τάφοι 4 Εβραίων Αγίων, των Salam, Solum, al-Qiya, και Sohuli, καθώς και την Ορθόδοξη εκκλησία Cantor ( Kelisā ye Kantur) χτισμένη το 1905.

Επιστροφή και δείπνο στο ξενοδοχεί

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

Πρωινό στο ξενοδοχείο

Η τελευταία μέρα είναι αφιερωμένη στην τελευταία δυναστεία του Ιράν, τους Παχλεβί.

Επίσκεψη στο εξαιρετικό μουσείο χαλιών που ιδρύθηκε και σχεδιάστηκε από την τελευταία αυτοκράτειρα του Ιράν, την Farah Pahlavi. Στη συνέχεια θα πάμε στο μουσείο του «Θησαυρού των Εθνικών Κοσμημάτων» ίσως η συγκλονιστικότερη συλλογή κοσμημάτων στον κόσμο: Στεγάζεται στο υπόγειο της Εθνικής Τράπεζας του Ιράν και σύμφωνα με την Financial Tribune, “δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί η αξία της»

Καθώς θα βρισκόμαστε κοντά στο παζάρι, θα κάνουμε βόλτες που θα μας οδηγήσουν και στον δρόμο των παλαιοπωλείων.

Το απόγευμα ελεύθερο με μια επίσκεψη στο Azadi tower για όποιους θέλουν. Ο πύργος που χτίστηκε αρχικά το 1971 για να τιμήσει την 2.500ή επέτειο της περσικής μοναρχίας, έγινε σύμβολο της ελευθερίας και της επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε τη δυναστεία των Παχλαβί . Τότε το όνομά του πύργου άλλαξε από Shahyad Tower, ή Μνημείο των Βασιλέων, σε Azadi που σημαίνει Ελευθερία.

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το αεροδρόμιο στις 10.00μμ

Αναχώρηση στη 01.20 με τη πτήση TK 0881 για Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης. Άφιξη στην Αθήνα στις 09:05 της επόμενης μέρας (15/10)


Όσοι ενδιαφέρονται για το ταξίδι μας στη Περσία, παρακαλούμε θερμά να στείλουν ένα μειλ στο info@travelsbytravelers.com ώστε να λάβουν το πιο λεπτομερές πληροφοριακό υλικό.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top