Η επίμονη μαμά Ελένη Φωτίου, μας συστήνει το Dig It, ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην Αρχαία Ολυμπία με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης κοινού σχετικά με την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου.

Να και κάτι που έλειπε από τον τόπο που γέννησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το ιδεώδες του Ολυμπισμού. Καιρό τώρα αναρωτιόμουν αν υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο το επάγγελμα του αρχαιολόγου, τα οποία να περιλαμβάνουν και την ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, ανασκαφή. Γνώριζα τις ανασκαφές που κάνουν Έλληνες αρχαιολόγοι με την παρουσία κοινού για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά για ένα παιδί –αν κάποιος από τους γονείς του δεν είναι αρχαιολόγος- αυτές δεν είναι προσβάσιμες. (Αμυδρά θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, κάποιες ανασκαφές στις οποίες συμμετείχε η μητέρα μου στη Σαντορίνη και την Κρήτη). Πρόσφατα λοιπόν έμαθα για το Dig It, ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο με θέμα την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε οικογένειες αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον να ζήσει την εμπειρία της ανασκαφής.

Το Dig It ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2017 με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου Έλενας Αλέξη. Πρόκειται για ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο με σκοπό την επιστημονικά άρτια, οργανωμένη αλλά και διασκεδαστική ενημέρωση κοινού για την αρχαιολογία, την ανασκαφή και το επάγγελμα του αρχαιολόγου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Dig It πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά και προσαρμόζονται στην ηλικία των επισκεπτών, που είναι κατά βάση σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά από 4 ετών.

Στο Dig It, o επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ολοκληρωμένη ανασκαφική εμπειρία με την καθοδήγηση του αρχαιολόγου και του συντηρητή. Σε αυτό πολύτιμη είναι η συμβολή της συντηρήτριας Όλγας Πετροπούλου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 1,30’ ώρας, υλοποιείται εντός του κέντρου -που στεγάζεται σε ισόγειο με αυλή πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας- και περιλαμβάνει μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο της αρχαιολογίας και ανασκαφή σε τεχνητά σκάμματα στον εσωτερικό χώρο. Η ροή του προγράμματος στη συνέχεια προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία. Τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται θεματικές δράσεις και σε συνεργασία με ξεναγούς της Ολυμπίας, το πρόγραμμα συνεχίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ας γίνουμε λοιπόν όλοι αρχαιολόγοι για μια μέρα κι ας γνωρίσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας την επιστήμη της αρχαιολογίας, γιατί έτσι «θέτουμε τα θεμέλια για την κατανόηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων και δημιουργούμε τις βάσεις για την προστασία και το σεβασμό προς το πολιτιστικό μας περιβάλλον», υπογραμμίζει η Έλενα Αλέξη.

Info

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ με ράμπα εισόδου και ειδικό WC και ασφαλής για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, τα ωράρια, τις τιμές εισιτηρίων, επισκεφτείτε τη σελίδα του Dig It στο Facebook https://www.facebook.com/digitolympia/ και επικοινωνήστε με το digitolympia@gmail.com και 26240 26232.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

Author: Ελενη Φωτίου

Από αγάπη για τα ταξίδια, την έρευνα και τη συγγραφή, κι από μία ενδόμυχη κοινωνικο-πολιτική αναζήτηση, σπούδασα διεθνείς σχέσεις με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά. Ήμουν τυχερή κι εργάστηκα ως ερευνήτρια πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μέχρι που απέκτησα την τρίτη μου κόρη, όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλη καριέρα και ισορροπημένη οικογένεια δεν συνδυάζονται. Από τις παλιές αγάπες και τα χούγια του ο άνθρωπος όμως δεν αποχωρίζεται εύκολα: Ταξίδευα πολύ ως φοιτήτρια. Με εθελοντικές οργανώσεις, backpacker τα καλοκαίρια, με ό,τι τρόπο κι αφορμή έβρισκα… Ταξίδευα πολύ και ως ερευνήτρια. Άλλοτε σε κυριλέ ξενοδοχεία, κι άλλοτε κάνοντας οδοιπορικά που κρατούσαν μέρες… Ταξιδεύω πολύ και ως μαμά, αναζητώντας τρόπους να προσαρμόζομαι συνέχεια στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα παιδιά και να απολαμβάνω την ομορφιά του ταξιδιού με την οικογένεια. Κι έτσι, σήμερα γράφω για ταξίδια, εκδρομές και βόλτες με παιδιά (και μωρά) στο mamakita.gr και στο travelsbytravelers.com, γιατί το ταξίδι δεν πρέπει να σταματάει όταν γινόμαστε γονείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here