Το Πόρτο Γερμενό, που διατηρεί και το αρχαίο του όνομα Αιγόσθενα, είναι ένα χωριό που ο Αντώνης Ιορδάνογλου θυμάται από μικρός.  Θρυλικές εξορμήσεις αρχαίων ψαροτουφεκάδων της δεκαετίας του 1960 και μυθικές ψαριές με θηριώδεις ροφούς, στοίχειωναν για χρόνια την παιδική του ψυχή!  Ξαναβρέθηκε στην γλυκιά αυτή ακρογιαλιά, ψάχνοντας τα ίχνη ενός κορυφαίου θεραπευτή της αρχαιότητας. Φυσικά δεν τον βρήκε…αλλά αυτή είναι η ιστορία μας…

Κατηφόριζα οδηγώντας τη μοτοσικλέτα μου από τις ψηλές πλαγιές του Κιθαιρώνα. Ένα ψυχρό αγιάζι πάγωνε τα δάχτυλα στο τιμόνι της μοτοσικλέτας μου παρά την ολόλαμπρη μαρτιάτικη λιακάδα. Γι αυτό καταφχαριστήθηκα την γλυκιά ζέστη του ελαιώνα που με τύλιξε λίγο πριν φτάσω στην  ήσυχη αμμουδιά που το μαλακό κύμα στόλιζε με μια αφρισμένη δαντέλα.

Ασπαλάθια, αγριελιές πουρνάρια και φλόμοι σκέπαζαν τους χαμηλούς λόφους και στιον πιο ωραίο από αυτούς ο ήλιος πύρωνε τα καλοπελεκημένα λιθάρια από τα τείχη του κάστρου των Αιγοσθένων. Το Φρούριο των Αιγοσθένων κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ  και αποτελείται από την Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη, η οποία προστατευόταν από μακρά τείχη που έφταναν μέχρι τη θάλασσα.

Παλιά κελιά του μοναστηριού μέσα στο φρούριο

Α, μα τι ωραίο που είναι αυτό το κάστρο μέσα στην ανοιξιάτικη λιακάδα και σιωπή. Σήμερα ήρθα να βρω τη μνήμη του φοβερού Μελάμποδα. Στα Αρχαία Αιγόσθενα υπήρχε ένας διάσημος ναός όπου αυτός ο δαιμόνιος μάντης και θεραπευτής λατρευόταν σαν θεός.

Ο Μελάμποδας εξαγνίζει τις Προιτίδες.

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πύλου και θεωρείται ο πρώτος μάντης των αρχαίων Ελλήνων.  Αγαπούσε τα φίδια και καθώς έσωσε τα μικρά φιδάκια από ένα ζευγάρι φίδια που σκότωσαν κάτι δούλοι, αυτά τα φιδάκια μπήκαν καθώς κοιμόταν στα αυτιά του και του έμαθαν την γλώσσα των ζώων και των πουλιών. Ο Μελάμποδας είχε εφεύρει διάφορες θεραπείες, ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε ψυχαναλυτικές μεθόδους και συνέδεσε ασθένειες του σώματος με διαταραχές της ψυχής και του πνεύματος. Θεράπευε ιδιαίτερα κάθε είδους μανίες και τρέλες, ήξερε όλα τα βοτάνια και τα μαντζούνια και το αγαπημένο του χόρτο ήταν ο… ελλέβορος, γνωστό και ως γαλατσίδα ή σκάρφη. Σε μικρές δόσεις λειτουργούσε ως ηρεμιστικό. Το αγαπημένο κοκτέιλ του Μελάμποδα δε, ήταν ελέβορος με γάλα κατσίκας. Μάλιστα από αυτές τις κατσίκες που δυνάμωναν όταν έτρωγαν ελέβορο πήρε το όνομα της η πόλη: Αιγόσθενα (εκ του Αίγες και Σθένος).

Όπως ήταν φυσικό τίποτε δεν υπάρχει στα Αιγόσθενα που να θυμίζει τον Μελάμποδα , εκτός από το αρχαίο τους όνομα. Αγριελιές και μικρές μαραγαρίτες πολιορκούσαν τις επάλξεις με τις μεγάλες καλοπελεκηένες πέτρες. στην κάτω πόλη. Η Ακρόπολη λίγο ψηλότερα υψώνει φοβερά σταχτιά τείχη με ψηλούς τετράπλευρους πύργους.  Από τους πύργους φαίνεται ο Κορινθιακός να λάμπει μέσα στην χαρούμενη λιακάδα.  Αν και δύσκολα θυμάσαι εδώ το Μελάμποδα πιο εύκολο σου είναι να φανταστείς το μεταβυζαντινό μοναστήρι που λειτούργησε μέσα στην αρχαία Ακρόπολη: κελιά και αρχαία δωμάτια υπάρχουν ακόμη , αν και ερειπωμένα.

Είδα σχεδόν ολόκληρο τον οχυρωματικό περίβολο, την καλοδιατηρημένη ακρόπολη και το ισοδομικό τείχος με τους πελώριους δόμους. Το βάρος των λίθων και η εξαιρετική ποιότητα οικοδόμησής του τείχους, είναι οι λόγοι που διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση παρά τη σεισμικότητα της περιοχής. Ορισμένοι από τους πύργους του πλησιάζουν τα 15 μέτρα ύψος, ενώ ο ακρογωνιαίος πύργος της νοτιοανατολικής πλευράς θεωρείται το πιο έξοχο παράδειγμα αρχαίας οχύρωσης που διασώζεται.

Ο Άγιος Γεώργιος μέσα στο φρούριο των Αιγοσθένων

Κατά την Ύστερη βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο ο χώρος της Ακρόπολης, αποτέλεσε μοναστήρι, που αναπτύχθηκε γύρω από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι πύργοι και το εσωτερικό τμήμα των αρχαίων τειχών μετατράπηκαν σε κελιά και εργαστηριακούς χώρους. Ο ναός είναι πολύ ατμοσφαιρικός και ειδα αρκετές τοιχογραφίες στο τεμπλο κυρίως, με ζωηρά χρώματα, φτιαγμένες από λαϊκους ζωγράφους.

Από τις σκέψεις με έβγαλαν οι φωνές από τους εργάτες που δούλευαν στον βορινό πύργο, στις εργασίες αναστήλωση και στερέωσης. Μεγάλου γερανοί γύρω από τον πύργο σαν σιδερένιες αράχνες βοηθούσαν στο έργο τους.  Ένας από αυτούς με ρωτησε καθώς περνούσε δίπλα μου, τι ψάχνω…

-Ε, ιστορίες για ένα Μελάμποδα…απάντησα για  πλάκα.
-Δεν μένει εδώ κανένας ρε φιλε…ερείπια είναι,…απάντησε.
– Το ξέρω… αλλά υπήρχε το ιερό του εδώ…
Δεν φάνηκε να νοιάζεται….
– και γιατί τον λέγαν έτσι? το όνομα του φάνηκε πιο ενδιαφέρον .
-Γιατί είχε μαυρισμένα πόδια από…. δεν πρόλαβα να τελειώσω την φράση μου και τον άκουσαν να γελάει βροντερά.
-Ε…είμαστε όλοι τέτοιε εδώ …δε βλέπεις…και γελώντας  μου έδειξε τις μαύρες γαλότσες του.
Δίκιο είχε… Γεμάτο Μελάμποδες ήταν το αρχαίο φρούριο… Όλοι σχεδόν οι εργάτες που μυρμήγκιαζαν στους αρχαίους ογκόλιθους φορούσαν μαύρες γαλότσες…
Μα πως δεν τους είδα τόση ώρα? Να τους ζητούσα δηλαδή τίποτα ελέβορο…
Μπα… το πολύ να μου έδιναν κάνα τσιγάρο….

Βίλια

Αφήνοντας πίσω μου το Πόρτο Γερμενό επέστρεψα στα Βίλια, μια ήσυχη ημιορεινή κωμόπολη σε υψόμετρο 600 μ. με θαυμάσιο κλίμα. Είναι γνωστός και δημοφιλής τόπος παραθερισμού, αν και έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Τα Βίλια έχουν διάσημα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, ανθότυρο, γιαούρτι και ντόπια κρέατα. Τα δοκίμασα και ήταν όλα έξοχα!

Στο χωριό υπάρχουν αρκετές βίλες και εξοχικά και οι λάτρεις της δράσης έρχονται εδώ για να κάνουν πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς από τις πλαγιες του Κιθαιρώνα. Βρήκα το  ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του 1893 με την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Τσίλερ. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παλιότεροι αξιόλογοι ναοί στην περιοχή όπως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του 1637 στην πλατεία του χωριού, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη θέση που ήταν το Παλιοχώρι, η Παναγία της Γκούρας στην ανατολική πλευρά του βουνού Λεστόρι και ο ναός του Αγίου Αθανασίου του 12ου αιώνα, στο κέντρο των Βιλίων. Αυτούς θα τους δω την επόμενη φορά…

Προς την κορυφή του Κιθαιρώνα

Ανηφόρισα τον δρόμο προς την κορυφή του Κιθαιρώνα. Μπροστά μου και νότια έβλεπα το όρος Πατέρας και τα Γεράνεια με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς τον πανύψηλο πύργο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Στο τέρμα της μεγάλης ευθείας, στη θέση Πέταλο, συνάντησα το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας «Βαγγέλης Τσακός», σε υψόμετρο 1090 μέτρων: μία εξαιρετική πρόταση για διαμονή σε ορεινό περιβάλλον, αλλά αυστηρά μόνο για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων. Από εδώ περνάει και το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι 22. Το καταφύγιο είναι ένα σύγχρονο κτίριο, με πλακόστρωτη βεράντα και εξαιρετική θέα.

Πανοραμική θέα από την κορυφή του Κιθαιρώνα

Ο παλιός ασφάλτινος δρόμος έφερε τη μοτοσικλέτα μου κυριολεκτικά στην κορυφή του Κιθαιρώνα, καθώς  εδώ παλιότερα λειτουργούσε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας (εξ αυτης και ο ασφαλτόδρομος, που είναι σε κακό χάλι σήμερα). Η θέα από εδώ ήταν συναρπαστική – ένα πανόραμα των βουνών της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της βόρειας Πελοποννήσου και των ακτών του Κορινθιακού!

Και παρότι Μάρτης μήνας με λιακάδα είχε και λίγο χιόνι ολόγυρα…..

 

Που βρίσκεται

 

Τα Αιγόσθενα, ή Πόρτο Γερμενό, βρίσκονται στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, πάνω στην ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε είναι οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Ελευσίνας – Θήβας. Στη διασταύρωση για Βίλια στρίβετε αριστερά, και μετά τα Βίλια ακολουθείτε τον μοναδικό ασφαλτόδρομο που κατηφορίζει στο χωριό.

Το Πόρτο Γερμενό

 ΦΑΓΗΤΟ

Στο Πόρτο Γερμενό

«Μαραμπού» (22630 41301). Ψαροταβέρνα δίπλα στο κυμα με φρέσκα θαλασσινά, λιγο μετα το παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Φημίζεται για το ψητό χταπόδι και την κουτσομούρα.

Στα Βίλια

«Όπως παλιά» (22630 22510). Πολύ καλή ταβέρνα στο κέντρο του χωριού με εξαιρετικά ψητά και σουβλιστά κρέατα. Περίφημη προβατίνα και κοντοσούβλι και ωραία ντόπια τυριά.

Στην Κάζα

«Η Κάζα» (22630 22753). Κλασική ψησταριά με σταθερή αξία το ντόπιο αρνάκι στη σούβλα.

 

Author: Antonis Iordanoglou

Ο Αντώνης ξεκίνησε το ταξίδι πηγαίνοντας στην Κρήτη να σπουδάσει μαθηματικά και ακόμη δεν το έχει σταματήσει. Μετά από μια μακρά πορεία, ποικίλες σπουδές και αμέτρητα χιλιόμετρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τις εκδόσεις Road ως επικεφαλής χαρτογράφος. Παράλληλα συνέχισε να μπερδεύει τα βιβλία που διαβάζουμε ταξιδεύοντας με αυτά που μας ταξιδεύουν και γι αυτό έγραψε τέσσερις μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς Road (για τη Μακεδονία, το Άγιο Όρος και τη Χίο) και ακόμη αρκετά ταξιδιωτικά βιβλία, στις εκδόσεις Φυτράκη, Αδάμ Πέργαμος , Λιβάνη και Ίνδικτος. Γνωρίζει όσο ελάχιστοι ταξιδιωτικοί συγγραφείς την Ελλάδα και συνεργάστηκε για χρόνια με ολες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά γράφοντας πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και σχεδιάζοντας χάρτες για διάφορους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το περιοδικό «National Geographic». Μαζί με τη Μάγια Τσόκλη έφτιαξαν το ταξιδιωτικό περιοδικό “Passport”, της «Καθημερινής» όπου έγραφε για χρόνια ιστορίες από τις πιο άγνωστες γωνιές της Ελλάδας. Έχει φτιάξει ταξιδιωτικά apps και ήταν αρχισυντάκτης στο ταξιδιωτικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος». Ήταν διευθυντής προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό (έχει πολλές εκατοντάδες ώρες στο «ραδιοφωνικό αέρα») και γραφει για πολλά χρόνια σε περιοδικά για τη θάλασσα και τις καταδύσεις. Είναι δημιουργός του travel blog www.thegreektraveller.com και διευθύνει το αθηναϊκό γραφείο του ταξιδιωτικου οργανισμού My Odyssey Ltd, σχεδιάζοντας πολυτελή ταξίδια Κινέζων στην Ελλάδα. Όμως πέρα και πάνω απ όλα αυτά γράφει για να ταξιδεύει. Και ταξιδεύει για να γράφει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here