Το Άνω Βαθύ είναι από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας. Κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, γύρω από το εκκλησάκι του  Άι Γιαννάκη, έχει με τα χρόνια ενωθεί με την πόλη της Σάμου δημιουργώντας ένα ενιαίο πολεοδομικό σύνολο. Η θέα από ψηλά, προς τη θάλασσα και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

Το Άνω Βαθύ είναι κτισμένο ψηλά, όπως χτιζόντουσαν παλιά όλοι οι οικισμοί των νησιών για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών ενώ στη καρδιά του, στέκει ο Άι Γιαννάκης, ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία της τοπικής  αρχιτεκτονικής, με μια δική του ζωή, με μικρά παραδοσιακά καφενεία, παντοπωλεία και ενορίες που λειτουργούν ακόμα. Οι κάτοικοι του, αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα Ελληνική Βαβέλ: Πελοποννήσιοι εν μέρει, και Χιώτες, εγκατεστημένοι εδώ ήδη από τον 18ο αιώνα για να γλυτώσουν της διώξεις των Τούρκων, Μικρασιάτες και ντόπιοι.

Άνω Βαθύ και Σάμος. Photo: Nikos Angelis

Περπατώντας στα φωτογενή σοκάκια, διαπιστώνεις ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από παλιά,  αφού η Σάμος, όντας ένα νησί της παραμεθορίου με δύσκολη και ακριβή συγκοινωνιακή σύνδεση με την Αθήνα, γλύτωσε την τουριστική «αξιοποίηση» που είχαν πολλά νησιά. Καθώς δεν είναι και παραθαλάσσιο, το Άνω Βαθύ διατήρησε την ατμόσφαιρα και το χαρακτήρα του. Θυμίζει πολύ, σε όσους έχουν προλάβει να ταξιδέψουν στις απέναντι ακτές της Τουρκίας τις καλές εποχές, το πώς ήταν η (Ελληνική) Μικρά Ασία πριν καταστραφεί ολοσχερώς από τους εργολάβους και την μαζική οικοδόμηση των τελευταίων δεκαετιών.

Παρ’ότι η  πολιτεία το έχει ανακηρύξει παραδοσιακό οικισμό και τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, παρ’ότι θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί με την Ύδρα, τα Χανιά ή το Ναύπλιο και να αποτελέσει προορισμό και έναν επιπλέον λόγο για να επισκεφτεί κανείς το νησί, τον Ιούνιο που επισκέφθηκα το Άνω Βαθύ, δεν φαινόταν να έχει μπει σε λειτουργία κανένα «master plan» αποκατάστασης και προβολής. Κάτι ξεβαμμένοι από τον ήλιο χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές, ελλιπής η ανύπαρκτη σήμανση των μνημείων και δύσκολη συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο…

Αλλά και από την άλλη, δεν ξέρω αν δεν το προτιμώ χίλιες φορές έτσι όπως είναι. Φανταστείτε τα σπίτια να αρχίσουν να μετατρέπονται σε ξενώνες και να φεύγουν σιγά σιγά οι κάτοικοι, να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα και μαγαζιά με αναμνηστικά και παρεό φτιαγμένα στην Κίνα… Φοβού τα μεγαλόπνοα σχέδια της πολιτείας!


Author: Δημήτρης Ξανθούλης

Ο Δημήτρης ήταν συντάκτης στο περιοδικό Passport από το πρώτο έως και το τελευταίο τεύχος. Πρώην συνεργάτης του «Φουγάρου» στο Ναύπλιο, επιμελείται εκθέσεις κυρίως εφαρμοσμένων τεχνών και πρώην έμπορος (κατεστραμμένος) είχε για πολλά χρόνια ένα παλαιοπωλείο - γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας, τον «Εξερευνητή» προσπαθώντας να συνδυάσει το traveling & shopping που εξακολουθεί να είναι και η αγαπημένη του ασχολία..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here