Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος επιστρέφει στην Τήνο ξανά. Σαν τάμα! Στον τρίτο χρόνο μιας προσπάθειας που ακούστηκε σαν χτυποκάρδι, έγινε θέληση, έγινε πάθος, ελπίδα, άγγιξε ευαίσθητες χορδές, ενεργοποίησε πλήθος κόσμου…

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στον Τριπόταμο, επί το έργον

Σήμερα ο επισκέπτης της Τήνου γνωρίζει ότι έρχεται σε ένα νησί που έχει πολλά να του δώσει. Κι αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μιας παρέας ντόπιων επαγγελματιών. Άνοιξαν την βεντάλια του νησιού και κάθε χρόνο την ανοίγουν ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη, δεν είναι η Χώρα, δεν είναι τα χωριά. Δεν είναι τα εξωκκλήσια κι οι περιστεριώνες. Είναι εκλεκτά προϊόντα, αγροτικά, τυριά, κρέατα, μπαξεβανικά. Είναι μονάδες παραγωγής και μεταποίησης, είναι εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ονομαστά και καφενέδες.

Τα τοπικά tapas που ετοίμασε το Tinos Food Paths για τους καλεσμένους του Aegean Cocktails and Spirits, κατά την επίσκεψη στους Τηνιακούς Αμπελώνες

Είναι ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα. Είναι εκδηλώσεις πολιτισμού, μουσικές, θεατρικές, εικαστικές. Είναι μουσεία, σύγχρονη τέχνη και παραδοσιακή. Είναι αθλητικά γεγονότα, στη θάλασσα και στη στεριά. Είναι μονοπάτια μοναδικά, χαραγμένα κι αχάρακτα, που αξίζει να τα περπατήσεις. Είναι θάλασσες, και παραλίες, φύση εναλλασσόμενη, τοπίο ήπιο και φιλικό παρά τις εξάρσεις κι ένας αέρας που φυσά απ’ το βοριά, που τον είπανε γιατρό. Κυρίως είναι μια ποιότητα ζωής για εκλεκτούς ανθρώπους που επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους. Κι όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο κάθε άνθρωπος στις διακοπές του κουβαλά τον πολιτισμό και τις συνήθειές του. Πέρα από τον Θρησκευτικό τουρισμό, πέρα από την σωτήρια κουρτίνα της Μεγαλόχαρης, οι επιλογές εδώ είναι πολλές. Η Τήνος δίνει την ευκαιρία στους φίλους της να απολαύσουν διακοπές μοναδικές, να πάρουν γεύση γνήσια ενός Κυκλαδίτικου νησιού.

Στο Tuttiblu Living Space. Freedom upon tradition: Γευστική δοκιμή και παρουσίαση της τηνιακής παράδοσης σε σχέση με τις τάσεις και την αισθητική της ευρωπαϊκής γαστρονομίας.

Η κίνηση του Food Paths να αναδείξει τις πολλαπλές δυνατότητες για διακοπές και αναψυχή που προσφέρει το νησί υπήρξε καθοριστική.
Φέτος, όσοι συμμετείχαμε σαν καλεσμένοι των κατοίκων της Τήνου, αισθανθήκαμε μια απίστευτη πληρότητα. Και πως θα ήταν διαφορετικά;

To Tinos Food Paths αναζητά τις ρίζες του: τα τηγανατζίδικα. Οι λαογράφοι μιλούν, οι γυναίκες τηγανίζουν και τα παιδιά κερνάνε μεζέ με ιστορία

Όταν με συγκίνηση χειροκροτήσαμε τετράχρονα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, ένα μυρωδάτο μπουκέτο δώδεκα μικρών Αποστόλων. Με τα τηγάνια σηκωμένα ψηλά δεν ανήγγειλαν απλά την αναβίωση των τηγανιτζίδικων, αλλά σε μια ιδιότυπη τελετή μύησης αναλάμβαναν θαρρείς την υποχρέωση να κηρύξουν στις ερχόμενες γενιές, όσα νόστιμα συμβαίνουν στον ευλογημένο τούτο τόπο.

Συζήτηση στο Θέατρο Τσόκλη στον Κουμάρο

Όταν μπαίνοντας στο δρόμο για το θεατράκι του Τσόκλη βρεθήκαμε στην καρδιά του χωριού Κουμάρος. Εκεί που συντονίστηκε το βήμα το δικό μας με τη λαχτάρα για ζωή μιας παρέας υπερηλίκων γυναικών και αντρών, που μαζί με νεώτερους μας φίλεψαν Κιούνκιο, Μουρταδέλα, Μπισκότο, καφέ, ρακή στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο του χωριού.
Όταν σε μια μοναδικής σύλληψης στιγμή, κάτω από τον ήχο της αέναης διαδρομής ενός βαμβακερού νήματος, υφάνθηκε το σεμέν της Τηνιακής διατροφής, ίνα την ίνα, εικόνα την εικόνα, μπουκιά τη μπουκιά, από τις κυρίες στη Σχολή Υφαντικής.
Όταν επεκτείνουν και δίνουν περιεχόμενο ουσιώδες στην ιδέα της συνεργασίας με τα γύρω νησιά. Μια συνεργασία γευστικών χαρακωμάτων, όπου ο καθένας μιλά για τη δικιά του εμπειρία, για τον δικό του τρόπο. Μίλησαν εκπρόσωποι νησιών για τις συνήθειες του μικρού τους τόπου, που γίνεται ξαφνικά ένας μεγάλος κι ενιαίος, ομοούσιος και αδιαίρετος, ένας ευρύτερος τόπος που μας χωρά όλους.

Το μακρύ ταξίδι της λούζας στο χρόνο και τον χώρο. Οι διαφορετικές λούζες των Κυκλάδων συναντιόνται στα κατώγια του Τριπόταμου

Στον Τριπόταμο δεν ενώνονται μόνο τρία λαγκάδια σ’ έναν ποταμό. Ήρθαν ρυάκια γάργαρης γνώσης στη διαχείριση των Κυκλαδίτικων αλλαντικών από τρία νησιά, την Άνδρο, την Μύκονο, την Σύρο. Εδώ ενώθηκαν με της Τήνου σ’ ένα μεγάλο ποτάμι ρέουσας πολιτισμικής περιουσίας. Από τις αναφορές του Ομήρου, τις Ελληνικές αποικίες στην Κάτω Ιταλία, τα σπαράγματα πληροφοριών της κλασσικής περιόδου, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τους Βενετσιάνους, την Κύπρο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, ως τα χοιροσφάγια των νησιών μας σήμερα. Στα κατώγια του χωριού, κεράστηκαν, δοκιμάστηκαν, συζητήθηκαν διαφορετικές τεχνικές. Ο καθένας με το έχει του. Με τις συνήθειες και τον τρόπο του, που κάνει τα πράγματα δικά του. Αναγνωρίσιμα και δεμένα με το ανθρώπινο και το φυσικό περιβάλλον. Η πεμπτουσία της διαχείρισης των υλικών και των προϊόντων που μας δίνει ένας τόπος αναδείχθηκαν εδώ.

Φιλοξενία στο οινοποιείο του Κοντιζά

Ένας Τηνιακός από επιλογή, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, έλεγε πως «επανάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα αίμα». Ο ίδιος έλεγε επίσης: «Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι». Η επανάσταση είναι ανατροπή και το Food Paths ανέτρεψε την χρόνια ραθυμία. Απασφάλισε τον αυτόματο πιλότο. Δεν αποτελείται από λομπίστες και δεν επανακαθορίζει τα μονοπάτια του νησιού από χόμπι.

Είναι μια επαναστατική, τολμώ να πω, συλλογικότητα, που έχει δημιουργηθεί εδώ χάριν της Τήνου. Άντλησα δύναμη, συζητώντας κι ανταλάσσοντας απόψεις με φίλους και πατριώτες. Επαγγελματίες που θα είναι εδώ χειμώνα καλοκαίρι κι από Δευτέρα που θα φύγει κι ο τελευταίος καλεσμένος κι από τον Οκτώβρη που κάποιοι θα κλείσουν τις πόρτες των μαγαζιών και θ’ αρχίσουν την προετοιμασία για τον επόμενο χρόνο. Θα είναι εδώ, στρωμένοι στις δουλειές και στα όνειρά τους. Θέλω κλείνοντας και απευθυνόμενος στην ψυχή του Food Paths, να σημειώσω αυτό που θαρρώ ότι είναι το πιο σημαντικό:
-Τις δικές μας καρδιές τις έχετε κερδίσει. Άμα μεγαλώσουμε κι εμείς …εσόμεθα πολλώ κάρονες …θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας!
Αντιλαμβάνομαι και δεν είμαι ο μόνος, ότι εδώ κτυπά σήμερα η καρδιά της κουζίνας των Κυκλάδων.

Μην ξεγελαστείτε από γραφόμενα, λεγόμενα, κριτικές και διαδικτυακές αναρτήσεις. Ούτε λεπτό μη χαριστείτε στις Σειρήνες.
Υπάρχουν γύρω σας παραδείγματα και καλά και κακά. Κυρίως όμως εσείς είστε το παράδειγμα. Και η ελπίδα…

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΤΑΜΑ, η ελεύθερη έκδοση της Τήνου»

Author: Travelers Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here