Το Μάλι όπως θα έπρεπε να είναι. Ένα ταξίδι που έγινε πριν από μία δεκαετία, όταν αυτή η χώρα της Δυτικής Αφρικής ήταν ασφαλής και περηφανευόταν για το πιο γοητευτικό φεστιβάλ μουσικής της Αφρικής: το Φεστιβάλ στην Έρημο που σήμερα βρίσκεται ακόμη “εξόριστο”.
Η Μάγια Τσόκλη και ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος ταξιδεύουν στο πολύχρωμο Μάλι. Από τη χώρα των Ντογκόν και μετά από ώρες ταξιδιού φθάνουν στο Τομπουκτού. Η μυθική πόλη βρίσκεται σε σημείο στρατηγικό, στο νότιο άκρο της ερήμου και στο σημείο όπου ο Νίγηρας στρίβει προς τον νότο. Υπήρξε από πάντα ο σημαντικότερος σταθμός των δρόμων των καραβανιών που συνέδεαν τη δυτική Αφρική με τη Μεσόγειο. Από την Αίγυπτο την Αλγερία και το Μαρόκο, 12 χιλιάδες καμήλες έρχονταν κάθε χρόνο με αλάτι, μετάξι, και λιβάνι και ξανάφευγαν φορτωμένες χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και σκλάβους που είχαν φέρει μέσω του Νίγηρα οι πιρόγες από το Νότο. Το Τομπουκτού ήταν ο τόπος συνάντησης της Αραβίας και της Αφρικής. Τον 15ο αιώνα είχε 100.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 25.000 ήταν φοιτητές θεολογίας, νομικών και αστρολογίας, οι δε γυναίκες του ήταν διάσημες για την ομορφιά τους. Η ομορφιά είναι και σήμερα πολύ σημαντική στο Μάλι. Αυτό θα πει στη Μάγια μία Μαλινέζα αισθητικός και θα της αποκαλύψει ένα σοβαρό πρόβλημα: Οι εντυπωσιακές γυναίκες της χώρας κάνουν τα πάντα για να γίνουν «λευκότερες»! Βάζουν μέχρι και χλωρίνη πάνω στο δέρμα τους!
Η παρέα αφήνει το Τομπουκτού και φεύγει για την έρημο της Σαχάρας. Στην τοποθεσία Εσακάν λαμβάνει χώρα το πιο απομακρυσμένο μουσικό φεστιβάλ του κόσμου, το Φεστιβάλ στην Έρημο, που ξεκίνησε το 2001 και απέκτησε φήμη πολύ γρήγορα. Σκοπός του είναι να διαδώσει στη Δύση τον πολιτισμό και τα προβλήματα των νομάδων Τουαρέγκ που κατάγονται από τους Βερβερίνους και ζουν ελεύθεροι μεν, με πολλές δυσκολίες δε.
Η εκπομπή τελειώνει στο Μόπτι, στο σημερινό εμπορικό κέντρο της χώρας, μέσα στον απρόβλεπτο Νίγηρα, που χαρίζει ζωή αλλά και βάσανα στους πληθυσμούς που κατοικούν στις όχθες του.
Φωτογραφία/Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Έρευνα/κείμενα/παρουσίαση:Μάγια Τσόκλη
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζακη