Στη καρδιά της Καραϊβικής, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Grand Cayman, είναι το «Stingray City»,  κοινώς η πόλη των σαλαχιών!

«Τουριστοπαγίδα»  χαρακτηρίζουν οι επικριτές της, την «Πόλη των Σαλαχιών», αφού καθημερινά την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες που με φωτογραφικές μηχανές και κινητά, εντός και εκτός νερού απαθανατίζονται σε «επικίνδυνες αποστολές».

Το κανάλι που οδηγεί στην ανοιχτή θάλασσα και τον κοραλλιογενή ύφαλο.

Η «Πόλη» είναι μία αμμώδης περιοχή στο North Sound του Grand Cayman, και βρίσκεται πάνω σε μία ρηχή λουρίδα που εκτείνεται μέσα στον κοραλλιογενή ύφαλο.

Τα νερά είναι σε κάποια σημεία τόσο ρηχά που ακόμη και το καταμαράν κινδυνεύει να κολλήσει στην άμμο.

Λέγεται ότι τα σαλάχια άρχισαν να μαζεύονται εκεί πριν από δεκαετίες, όταν οι ψαράδες, επιστρέφοντας από το ψάρεμα, έμπαιναν πίσω από τον ύφαλο στα ήρεμα και ρηχά νερά να καθαρίσουν βάρκες και δίχτυα. Καθώς πέταγαν στο νερό τα ψάρια και μαλάκια που δεν χρειάζονταν, τα σαλάχια άρχισαν να μαζεύονται και να κάνουν πάρτυ! Σύντομα, γιατί φαίνεται ότι είναι πολύ έξυπνα ζώα, συνέδεσαν την ανθρώπινη παρουσία με το φαγητό, και στη συνέχεια οι ντόπιοι διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τα ταΐσουν και με το χέρι.

Με το που πέσαμε στο νερό, τα σαλάχια άρχισαν να πλησιάζουν.

Η εμπειρία, παρ’ότι συμφωνώ, έχει χαρακτήρα «τουριστοπαγίδας», είναι πραγματικά μοναδική και αξέχαστη, ειδικά αν έχεις τη τύχη (ή τη σοφία)  να βρεθείς εκεί ώρα που τα γκρουπ έχουν αποχωρήσει. Ταξιδεύεις με ταχύπλοο ή όπως κάναμε εμείς, με καταμαράν, διασχίζεις το κανάλι και βγαίνεις μέσα στα προστατευμένα ζεστά νερά του υφάλου.

Ο ντόπιος εκπαιδευτής μας

Και οι πιο κοντοί (καλή ώρα) πατώνουν, οι συνοδοί εκπαιδευτές σου δίνουν βασικές οδηγίες, και ως δια μαγείας (και τροφής) βρίσκεσαι περικυκλωμένος από τα τεράστια αυτά σαρκοφάγα ψάρια που είναι και συγγενικά με τους καρχαρίες!

Τα νερά έχουν το γνωστό χρώμα των καρτ ποστάλ, που μπορούμε να σνομπάρουμε όσο θέλουμε όμως παραμένουν μαγευτικά, και τα σαλάχια σαν κουτάβια έρχονται επάνω σου να τα χαϊδέψεις. Σε καρφώνουν και με αυτά τα περίεργα μάτια στη πλάτη τους και για κάποιες στιγμές νιώθεις φοβερά γενναίος τύπος!

Η αφεντιά μου, θηριοδαμαστής!!!

Φυσικά, υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές που διαφωνούν με τη «συμπληρωματική διατροφή» που δίνεται για την προσέλκυσή των σαλαχιών και υποστηρίζουν ότι η συνεύρεση αυτή με τον άνθρωπο είναι αφύσικη και κινδυνεύει να προκαλέσει μεταβολές στη συμπεριφορά των ψαριών. Είναι κι αυτό ένα θέμα…

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here