Now Reading
10-22 Απρίλιου, στη Σρι Λάνκα, με στυλ…

10-22 Απρίλιου, στη Σρι Λάνκα, με στυλ…

Το TravelsByTravelers, η Μάγια Τσόκλη και ο Δημήτρης Ξανθούλης με την υποστήριξη του Himalaya Travel, σχεδίασαν ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Σρι Λάνκα. Ένα ταξίδι ανακάλυψης, πολιτιστικών και αισθητικών συγκινήσεων, χαλαρών ρυθμών και, βαδίζοντας στα αρχιτεκτονικά βήματα του Geoffrey Bawa (1919–2003) του δημιουργού της σχολής του τροπικού μοντερνισμού, ένα ταξίδι τροπικής πολυτέλειας!


Εάν ενδιαφέρεστε γι αυτό το ταξίδι, ενημερώστε μας στο info@travelsbytravelers.com ώστε να σας στείλουμε όλες τις λεπτομέρειες.


Η Κεϋλάνη, βαθιά βουδιστική χώρα, είναι ένας πλούσιος, τροπικός νησιωτικός μικρόκοσμος, μια περιβαλλοντικά ποικιλόμορφη χώρα, με εννέα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς (το παλαιότερο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.), 14 εθνικά πάρκα, 100 προστατευόμενες περιοχές και μια συγκλονιστική ακτογραμμή με φοίνικες και αμμώδεις τροπικές παραλίες που βρέχονται από τον Ινδικό ωκεανό. Ένας επίγειος παράδεισος!

Είπαμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε με στυλ, ακολουθώντας τα βήματα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Geoffrey Bawa (1919–2003) δημιουργού της σχολής του τροπικού μοντερνισμού που ο Δημήτρης είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά στα πρώτα του ταξίδια στη χώρα την δεκαετία του ’80. Πρόκειται για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική σχολή που προσαρμόζει τις αρχές του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στις απαιτήσεις του τροπικού κλίματος και της εδαφικής ιδιαιτερότητας, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.

θα διανυκτερεύσουμε σε μερικά από τα πιο θρυλικά ξενοδοχεία της χώρας, όπως στο Galle Face Ηotel, στο Colombo, ένα ξενοδοχείο χτισμένο τον 19ο αιώνα, σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες της εποχής στον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού, ή στο Cinnamon Beach στην Bentota, θρυλικό με έναν άλλο τρόπο, καθώς ήταν το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο – θέρετρο, επάνω στον Ινδικό ωκεανό, που χτίστηκε με το άνοιγμα της χώρας προς τον έξω κόσμο την δεκαετία του ’60, ανακαινισμένο βέβαια εκ βάθρων τα τελευταία χρόνια.

Θα κατεβάσουμε ρυθμούς και να απολαύσουμε τα δώρα του τόπου. Θα χαρίσουμε στον εαυτό μας χρόνο για περιπλανήσεις, βουτιές και σπα στην απαλή θάλασσα του Ινδικού Ωκεανού. Έτσι, εκτός από το Cinnamon beach, θα μείνουμε άλλες 2 μέρες στο Galle, στην ομολογουμένως πιο όμορφη μικρή πόλη της Σρι Λάνκα, σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο χτισμένο επάνω στην θάλασσα…

Ακόμα το ταξίδι μας θα μας οδηγήσει σε μαγευτικές φυτείες τσαγιού, σε χειροποίητους κήπους, σε βουδιστικά μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο, σε Ολλανδικά οχυρά της εποχής της αποικιοκρατίας και παραθεριστικά θέρετρα χτισμένα από τους Άγγλους. Και πολλά, πολλά άλλα…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Η1. Τετάρτη 10 Απριλίου

ναχώρηση στις 09.55 με Turkish και την πτήση TK 1844 για Κωνσταντινούπολη. Άφιξη στις 11.20. Αναχώρηση στις 18.35 με την πτήση TK 0730 για Colombo*.

*Επειδή ο χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι μεγάλος, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να οργανώσουμε, για όσους θέλουν και με ένα έξτρα κόστος, ένα μικρό tour με μεσημεριανό, στην Πόλη.

H2. Πέμπτη 11 Απριλίου

Άφιξη στο Colombo ξημερώματα, στις 5.26πμ

Στο αεροδρόμιο θα μας περιμένει ο τοπικός μας συνεργάτης για να μας βοηθήσει με τα διαδικαστικά.

Αναχώρηση για το ξενοδοχείο Galle Face 5* Luxury Hotel στο Colombo. Η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά.

Εμβληματικό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη, καταχωρημένο στην λίστα των 1000 Places to See Before You Die (1000 μέρη που θα πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει), xτισμένο τον 19ο αιώνα, με πολύ λίγες προσθήκες και αλλαγές μέχρι τις μέρες μας, το Galle Face είναι ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία στην Ασία που άνοιξαν ανατολικά της διώρυγας του Σουέζ.

Check in, πρωινό και χρόνος για ξεκούραση. Μεσημεριανό στο ξενοδοχείο και ανάλογα με την ώρα, μια πρώτη περιήγηση στην πόλη.

Βράδυ ελεύθερο με προτάσεις.

H3. Παρασκευή 12 Απριλίου

Μετά το πρωινό, περιήγηση στο Colombo, (παλιά πόλη, εμπορικό κέντρο, μνημεία, κτήρια που έχει σχεδιάσει ο Geoffrey Bawa). Το Colombo είναι η πρώην διοικητική πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα. Είναι πολυσύχναστη και ζωντανή, με ένα μείγμα σύγχρονης ζωής και απομεινάρια μιας περασμένης αποικιακής εποχής. Η τοποθεσία ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους εμπόρους πριν από 2.000 χρόνια λόγω του μεγάλου λιμανιού της και της στρατηγικής της θέσης κατά μήκος των θαλάσσιων εμπορικών οδών που μετέφεραν τα εμπορεύματα της ανατολής στην δύση και αντίστροφα. Στάσεις για ψώνια και μεσημεριανό.

Δείπνο στο The Gallery Cafe. Είναι ένα εστιατόριο – γκαλερί που στεγάζεται στα πρώην γραφεία του Geoffrey Bawa. Όλες οι αρχές του τροπικού μοντερνισμού, εφαρμοσμένες στον προσωπικό χώρο του δημιουργού τους… Περιλαμβάνεται στην λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων της Ασίας του Conde-Nast !

Διανυκτέρευση στο Galle Face hotel

H4. Σάββατο 13 Απριλίου

Μετά το πρωινό, αναχώρηση με το πούλμαν για την Bentota, που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της Σρι Λάνκα, με τις καλύτερες παραλίες στο νησί και όλα τα μεγάλα 5άστερα ξενοδοχεία. (Η διαδρομή είναι 2 ώρες περίπου)

Θα καταλύσουμε στο Cinnamon `Bentota Beach 5* Σχεδιασμένο από τον Geoffrey Bawa, χτίστηκε το 1967 και ήταν το πρώτο πολυτελές θέρετρο της Σρι Λάνκα.

Στη διαμόρφωση των εσωτερικών του συνεργάστηκαν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες και χειροτέχνες της χώρας, όπως η Barbara Sansini του Bare Foot που θα επισκεφτούμε στο Κολόμπο. Ενσωματώνει πραγματικά το αρχιτεκτονικό όραμα του Bawa, το πάντρεμα δηλαδή του μοντερνισμού με το τροπικό κλίμα και την τοπική παράδοση στις τέχνες και την χειροτεχνία. Χτισμένο επάνω σε μία παραλία του Ιvδικού ωκεανού και μέσα σε έναν τροπικό κήπο, αποτελεί από μόνο του ένα σημείο αναφοράς στη χώρα.

Μετά το check in και το μεσημεριανό, ελεύθερος χρόνος για βουτιές στον Ινδικό ωκεανό και χαλάρωση.

Θα υπάρξουν προτάσεις, ίσως κάποια εκδρομή με καραβάκι στον ποταμό Bentota.

H5. Κυριακή 14 Απριλίου

Μετά το πρωινό, αναχώρηση με το πούλμαν για μια ημερήσια εκδρομή.

Πρώτη στάση η Kosgoda, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη – ψαροχώρι και ένα από τα βουδιστικά κέντρα της χώρας. Θα επισκεφτούμε τις προστατευόμενες παραλίες όπου οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αυγά τους (ο Απρίλιος είναι ιδανικός μήνας), ένα εκκολαπτήριο χελωνών και τον παλιό Βουδιστικό ναό της πόλης (16ος αιώνας).

Διακοπή για μεσημεριανό σνακ και αμέσως μετά φεύγουμε για την Balapitiya. Μικρή βόλτα στην πόλη, στον βουδιστικό ναό και έπειτα βόλτα με καραβάκι στον ποταμό Madu.

Επιστροφή και δείπνο στο ξενοδοχείο.

H6. Δευτέρα 15 Απριλίου

Μετά το πρωινό, αναχώρηση με τις βαλίτσες για το Galle.

Πρώτος σταθμός, ο κήπος Lunuganga του Geoffrey Bawa, ένα μεγάλο πάρκο στην πραγματικότητα, που εκτείνεται σε 60 στρέμματα.

Είναι το έργο ζωής του Geoffrey Bawa. Ξεκίνησε να διαμορφώνει τον κήπο από τη στιγμή που αγόρασε το 1948 μια εγκαταλειμμένη φυτεία καουτσουκόδεντρων, μέχρι το τέλος της ζωής του το 2003. Work in progress λοιπόν και ένας κήπος αγγλικού στυλ, αλλά με τροπικά δένδρα και φυτά και διάσπαρτα περίπτερα σχεδιασμένα από τον ίδιο και χτισμένα μέσα στις δεκαετίες, που αντανακλούν την αρχιτεκτονική του ιδιοφυία. Είναι από τα πιο γοητευτικά «μυστικά» μέρη της Σρι Λάνκα. Θα μας υποδεχτούν οι άνθρωποι του Ιδρύματος για να μας ξεναγήσουν και θα μας έχουν ετοιμάσει ένα μεσημεριανό με παραδοσιακή Σριλανκέζικη κουζίνα.

Επόμενος σταθμός το Galle. Είναι μια μικρή τοιχισμένη πόλη, χτισμένη από τους Ολλανδούς τον 17ο αιώνα που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Μικρή περιπατητική ξενάγηση στους προμαχώνες με θέα στο αρχαίο λιμάνι για να προσανατολιστούμε.

Στην συνέχεια check in στο ξενοδοχείο Le Grant Galle 5* Hotel, ένα πολυτελές θέρετρο, χτισμένο επάνω στην θάλασσα, ακριβώς έξω από τα τείχη, με θέα στα τείχη και στην παλιά πόλη.

Η7. Τρίτη 16 Απριλίου

Μια ξεκούραστη μέρα, με βουτιές στον Ινδικό ωκεανό αφιερωμένη στην εξερεύνηση της Galle.

Πρωινό περπάτημα με ξενάγηση στην πόλη και στα κυριότερα μνημεία της, (δικαστικό μέγαρο, Αγγλικανική εκκλησία των Αγίων Πάντων, φάρος, τζαμί Meeran, ναυτικό μουσείο, ολλανδικό νοσοκομείο και Ολλανδική εκκλησία του 17ου αιώνα), ελεύθερος χρόνος για βόλτες, ψώνια και μεσημεριανό.

Απόγευμα ελεύθερο.

Γεύμα και διανυκτέρευση στο Le Grand, Galle.

Η8. Τετάρτη 17 Απριλίου

Αναχώρηση μετά το πρωινό για την Ella. (Η διαδρομή είναι περίπου 3.5 ώρες).

Η Ella είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, κρυμμένη ανάμεσα στα ομιχλώδη βουνά της ορεινής χώρας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ανάμεσα σε ειδυλλιακούς καταπράσινους λόφους. καταρράκτες και φυτείες τσαγιού. Ευκαιρία για μας να δούμε μια άλλη πλευρά της χώρας, συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς. Εύκολο περπάτημα και αναρρίχηση για τους πιο τολμηρούς στα μεθυστικά ύψη του Ella Rock, επίσκεψη στη γέφυρα Nine Arch Bridge, και στους καταρράκτες Diyaluma (οι δεύτεροι ψηλότεροι στη χώρα). Θα μπούμε μέσα στις φυτείες τσαγιού και στο Ella Gap, μία σχισμή των βράχων από την οποία αποκαλύπτεται η καλύτερη θέα προς την κοιλάδα.

Είκοσι λεπτά από την Ella βρίσκεται η Demodera, η έδρα του διάσημου σιδηροδρόμου Demodera Loop, ένα επίτευγμα μηχανικής που κατασκεύασαν (κατά τη συνήθειά τους) οι Άγγλοι, όταν είχαν αποικήσει την χώρα.

Θα μείνουμε στο 98 Acres Ella ένα boutique resort και spa, με καλύβες χτισμένες από φυσικά υλικά, και αχυρένιες στέγες, ενσωματωμένες στο φυσικό ορεινό περιβάλλον μέσα σε μια φυτεία τσαγιού.

Για όσους θέλουν, το ξενοδοχείο οργανώνει ένα μάθημα μαγειρικής, για μικρά γκρουπ 5 ατόμων, με ένα έξτρα κόστος. (εισαγωγή στην σριλανκέζικη κουζίνα, μπαχαρικά, 3 curry με λαχανικά και ένα με κρέας)

Η9. Πέμπτη 18 Απριλίου

Μετά το πρωινό, αναχωρούμε για το Kandy που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (Η διαδρομή είναι περίπου 3.5 με 4 ώρες).

Το Kandy ήταν η πρωτεύουσα του τελευταίου ανεξάρτητου βασιλείου της Σρι Λάνκα, γνωστού ως Kanda Uda Rata που σημαίνει η χώρα των λόφων. Η πόλη επέζησε δύο αιώνες αποικιακών εισβολών πριν τελικά πέσει στους Βρετανούς στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Η ιστορική πόλη βρίσκεται περίπου 480 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από βουνά.

Θα καταλύσουμε στο Mahaweli Reach 5*. ένα ξενοδοχείο χτισμένο στις όχθες του ποταμού Mahaweli.

See Also

Check in, ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, μεσημεριανό και ανάλογα με τον χρόνο μια μικρή βόλτα γνωριμίας στην πόλη.

Η10. Παρασκευή 19 Απριλίου

Μετά το πρωινό, θα ξεκινήσουμε για το μεγάλο προσκύνημα του Βουδιστικού Κόσμου, για τον ναό του Δοντιού. Ο ναός, οπού φυλάσσεται κατά τη παράδοση, ο αριστερός κυνόδοντας του Γκαουτάμα Βούδα, τιμάται καθημερινά από χιλιάδες ντόπιους και ξένους πιστούς, και μπήκε στη λίστα της UNESCO το 1988. Χτισμένος με το χαρακτηριστικό τοπικό αρχιτεκτονικό στυλ, αποτελεί μέρος του μεγάλου ανακτορικού συγκροτήματος της πόλης. Κάθε Παρασκευή, λαμβάνει χώρα μια συμβολική τελετή, όπου το ιερό λείψανο «λούζεται» με αρωματισμένο νερό και λουλούδια. Θα προσπαθήσουμε, εάν είναι εφικτό, να την παρακολουθήσουμε.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη τοπική αγορά, φημισμένη για τις πολύτιμες πέτρες, τα υφάσματα, τα μεταξωτά και τα χειροτεχνήματα, (τουριστικά ή μη τουριστικά) που εκτιμούν ντόπιοι και επισκέπτες.

Η μέρα μας θα κλείσει νωρίς το βράδι με μία παράσταση Kandyan χορού που ολοκληρώνεται στο φινάλε του με έναν ιερό χορό αναστενάρηδων.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο

Η11. Σάββατο 20 Απριλίου

Μετά το πρωινό, αναχώρηση με τις βαλίτσες μας για την Dambulla.

Πρώτη στάση στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους. Κήποι διαμορφωμένοι από τον 19ο αιώνα, το 1821, αγγλικού στυλ, αναπτύσσονται σε μία έκταση 240 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία που συγκεντρώνει όλη τη τοπική χλωρίδα, με περισσότερα από 4000 είδη δένδρων και φυτών του νησιού. Πολύ ενδιαφέρον!

Συνεχίζουμε για την Dambulla (2 με 2,5 ώρες)

Check in στο Heritance Kandalama 5*, ένα πραγματικά μοναδικό ξενοδοχείο, από τα τελευταία έργα του Geoffrey Bawa, ενσωματωμένο άψογα στο φυσικό περιβάλλον, αποτελεί μία εφαρμογή της οραματικής προσέγγισής του, που συνδυάζει τις αρχές του μοντερνιστικού σχεδιασμού με βαθύ σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

H12. Κυριακή 21 Απριλίου

Dambulla / Sigiriya / Hiriwadunna / Dambulla

Μετά το πρωινό, ξεκινάμε για το κάστρο Sigirya. Είναι ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου, (φανταστείτε κάτι σαν τα Μετέωρα σε τροπικό δάσος, τηρουμένων των αναλογιών), μια εντυπωσιακή ακρόπολη που υψώνεται απόρθητη ανάμεσα στις τροπικές πεδιάδες… Χτισμένο από τον βασιλιά Kashyapa (477-495), προστατεύεται από την UNESCO και αποτελεί ένα από τα πολύ ξεχωριστά μνημεία της Σρι Λάνκα.

Μια τάφρος, ένας προμαχώνας και εκτεταμένοι κήποι, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων κήπων νερού, περιβάλλουν τη βάση του βράχου. Θα δούμε επίσης τις τοιχογραφίες των ”Ουράνιων Παρθένων” της Σιγκιρίγια, οι οποίες βρίσκονται σε έναν προστατευμένο θύλακα του βράχου που προσεγγίζεται από μια σπειροειδή σκάλα.

Αμέσως μετά ξεκινάμε για το Hiriwadunna Villlage, ένα καταπράσινο χωριουδάκι που βρίσκεται στη βόρεια κεντρική επαρχία της Σρι Λάνκα και που προσφέρει μια άλλη ιδανική ευκαιρία για τους ταξιδιώτες να παρατηρήσουν από κοντά την αγροτική ζωή. Η περιήγηση στο χωριό περιλαμβάνει μια εκδρομή στην ύπαιθρο, δίπλα στις αχυρένιες καλύβες, τους ανθισμένους ορυζώνες, τα ρυάκια, τα ποτάμια και τις κρυστάλλινες πηγές. Θα προσπαθήσουμε να επισκεφθούμε και ένα πάρκο ελεφάντων που βρίσκεται πολύ κοντά.

Θα δούμε επίσης φυτείες μπανάνας, θα διασχίσουμε μια μεγάλη ανοιχτή δεξαμενή, την Hiriwadunna, με βάρκα, για να βρεθούμε στην απέναντι πλευρά, όπου οι χωρικοί, εξακολουθούν να καλλιεργούν την γη με τον τρόπο της chena, που θεωρείται η παλαιότερη μορφή καλλιέργειας στη Σρι Λάνκα, αφού μας πάει πίσω στην ιστορία της 5000 χρόνια. Θα ανεβούμε σε δενδρόσπιτα – βίγλες για να θαυμάσουμε τις καλλιέργειες από ψηλά και θα πιούμε ένα φλυτζάνι τσάι με τους χωρικούς.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο. Βαλίτσες, ξεκούραση (όση γίνεται) και προετοιμασία για τον δρόμο της επιστροφής…

H13. Δευτέρα 22 Απριλίου

Αναχώρηση για το αεροδρόμιο του Colombo στις 24.30 (πρωινές ώρες της Δευτέρας) ώστε να προλάβουμε τη πτήση μας για Κωνσταντινούπολη.

Αναχώρηση από Κολόμπο για Κωνσταντινούπολη με την πτήση ΤΚ 0731 στις 06.55. Αφιξη στις 12.45.

Αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη για Αθήνα με την πτήση ΤΚ1845 στις 18.50. Αφιξη στην Αθήνα 20.15.


Εφόσον ενδιαφέρεστε για το ταξίδι στη Σρι Λάνκα, στείλτε μας email στο info@travelsbytravelers.com για να λάβετε τις λεπτομερείς πληροφορίες.

Για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση 25 ατόμων.

Κόστος ταξίδιού €€€€

€ μέχρι 1500, €€ μέχρι 2500, €€€ μέχρι 3500, €€€€ πάνω από 3500

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top