19-28 Ιουνίου, φεύγουμε για Σικελία, για “Μια άλλη Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο”

19 – 28 Ιουνίου 2022 κάνουμε ένα συναρπαστικό road-trip στη Σικελία ακολουθώντας την επιρροή των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Ταξιδεύουμε με την ιδανική ξεναγό, επιλέγουμε τα -όσο το δυνατόν- καλύτερα ξενοδοχεία, τρώμε στα εμβληματικά εστιατόρια του νησιού και ψωνίζουμε με τις συμβουλές του ειδικού!!!
Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη
Συνοδεύουν ο Δημήτρης Ξανθούλης και η Ελένη Γιάτσου
Το ταξίδι πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Himalaya Travel
Λεπτομέρειες για το ταξίδι μας, ζητήστε στο info@travelsbytravelers.com

Όταν ο Οδυσσέας ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη και μαζί και άλλοι ήρωες του Τρωικού πολέμου, συναντά πάρα πολλές δυσκολίες. Η Σκύλλα και η Χάρυβδη, οι Λαιστρυγόνες και ο Κύκλωπας, η Κίρκη, δυσκολεύουν το ταξίδι τους. Κάποια στιγμή, καταφέρνουν να φτάσουν σε έναν άξενο και εχθρικό τόπο, τη Σικελία, την οποία και θα κατακτήσουν…

Από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, οι Έλληνες, αλλά και οι ήρωες τους όπως ο Ηρακλής, ιδρύουν αποικίες. Τα οφέλη των αποικιών αυτών είναι πολλά, τόσο για το εμπόριο όσο και για την οικονομία του Ελλαδικού χώρου.

Οι αποικίες αυτές, που ιδρύονται από τις Ελληνικές πόλεις-κράτη ακμάζουν, πλουτίζουν και με τους ιδρυτές-οικιστές τους, φεύγοντας από τη μητρόπολή τους, διατηρούν θρησκεία και παιδεία. Τις διαδίδουν και επηρεάζουν τους γηγενείς Σικελούς, Ρωμαίους αλλά και τους κατακτητές της Σικελίας, τους Νορμανδούς.

Χάρτης Σικελίας 1807
Χάρτης της Σικελίας. 1807, WILKINS, William. The Antiquities of Magna Graecia,

Ο ομφάλιος λώρος με τις μητροπόλεις στην Ελλάδα θα κοπεί με τη Σικελική εκστρατεία. Τότε θα έρθει και η καταστροφή της Αθήνας που για πρώτη φορά θα χάσει το γόητρό της καθώς θα υποδουλωθούν οι Αθηναίοι από τους ομοεθνείς Έλληνες της Δύσης.

Στο ταξίδι μας στη Σικελία θα δούμε πόλεις μαγικές, κτίσματα εντυπωσιακά, θα διακρίνουμε την επιρροή των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, κυρίως από τα ψηφιδωτά στις εκκλησίες. Πρόκειται για ένα ταξίδι ζωής, μία ανείπωτη χαρά, βλέποντας και εξερευνώντας ναούς, θέατρα, υπέροχα τοπία, ηφαίστεια όπως η Αίτνα, και αναγεννησιακά κτήρια που μας θυμίζουν γνωστές αγαπημένες ταινίες με άρωμα μαφίας. Φυσικά θα φάμε εξαιρετικά, θα κολυμπήσουμε και θα επιστρέψουμε με κομψότατα ψώνια!


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αναχώρηση στις  18:35  με  την  πτήση  A3  672  της Aegean για την Κατάνια.

Άφιξη στην Κατάνια και αναχώρηση με το λεωφορείο  για την Ortigia για check in στο ξενοδοχείο   Grand Ηotel Ortigia 5* στις Συρακούσες.
Δείπνο στο ξενοδοχείο
Νύχτα στις Συρακούσες.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για ολοήμερη εκδρομή στις πόλεις Modica και Ragusa.

ragusa

Η Modica είναι μια πόλη μπαρόκ του Val di Noto , μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2002.
Είναι μια πόλη με νεολιθικές ρίζες, πρωτεύουσα μιας αρχαίας και ισχυρής κομητείας, με πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά και ενδιαφέρουσες (στην Ιταλία είμαστε) γαστρονομικές σπεσιαλιτέ. Είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή της σοκολάτας της, η οποία παρασκευάζεται με μεθόδους των Αζτέκων! Φυσικά θα επισκεφθούμε και ένα από τα διάσημα εργαστήρια της!


Θα τριγυρίσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που ανοικοδομήθηκε πλήρως μετά τον σεισμό του 1693 και χωρίζεται σε δύο μεγάλες συνοικίες: τη Modica Alta και τη Modica Bassa. Θα επισκεφθούεμ την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, της Αγίας Μαρίας της Βηθλεέμ, και τη γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τα 5 κλίτη και τις μνημειώδεις σκάλες της.

Το τοπίο γύρω από τη πόλη, καθαρά Μεσογειακό, διαπερνάται από ένα πυκνό δίκτυο “ξερολιθικών τειχών” που οριοθετούν τα οικόπεδα και όπου υψώνονται μεγαλοπρεπείς χαρουπιές, ελιές και φραγκοσυκιές, προσφέροντας πραγματικά υπέροχες εικόνες.

Συνεχίζουμε για τη Ragusa, που και αυτή ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 17ου αιώνα, και χωρίστηκε και αυτή σε δύο μεγάλες συνοικίες, την Άνω Πόλη και τη Ragusa Ibla, που πάτησε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της μπαρόκ περιόδου που χτίστηκαν μετά τον σεισμό στην Val di Noto, αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της UNESCO στον κόσμο.

Περιήγηση στη Ragusa Ibla κατά μήκος του μεσαιωνικού δρόμου που θα μας οδηγήσει στην Piazza Duomo, όπου δεσπόζει η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Rosario Gagliardi. Η Ragusa Ibla διαθέτει περισσότερες από 50 εκκλησίες και πολυάριθμα κτίρια σε μπαρόκ στυλ, όπως το Palazzo di Donnafugata και το “Circolo di conversazione”, σχεδιασμένα από τον Gagliardi.

Ελεύθερο δείπνο και επιστροφή στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση.
Νύχτα στις Συρακούσες.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το πρωί, αφού πάρουμε το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε την επίσκεψη μας στις Συρακούσες. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη και τη γνώση της ελληνικής τέχνης στη Σικελία.

Ξεκινάμε   με   το   Ρωμαϊκό   Αμφιθέατρο,    που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και το περίφημο Αυτί του Διονύσου, ένα ασβεστολιθικό   σπήλαιο λαξευμένο στο λόφο των Τεμενιτών. Το όνομά του, που δόθηκε   από   τον   Michelangelo   da   Caravaggio, προέρχεται από την ομοιότητα του σχήματος με το ανθρώπινο αυτί. Συνδέεται επίσης με τα ακουστικά εφέ μέσα στο σπήλαιο, καθώς λέγεται ότι οι φωνές των ανθρώπων αντηχούν έως και 16 φορές.

ortegia
Ορτυγία, photo Megan Kotlus for unsplash

Στη συνέχεια,   θα περάσουμε μέσω γέφυρας στο νησί της Οrtegia. Επισκεπτόμαστε τα ερείπια του   δωρικού ναού του Απόλλωνα, ο   οποίος   μετατράπηκε   σε βυζαντινή εκκλησία, τζαμί και στη συνέχεια σε Χριστιανική Βασιλική. Θα δούμε τον καθεδρικό ναό στην Piazza Duomo που περιβάλλεται από κομψά μπαρόκ παλάτια χτισμένα πάνω σε έναν αρχαίο ιερό χώρο.

Ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια αναχώρηση για την Taormina.

Άφιξη στο ξενοδοχείο Le Grand Ηotel San Pietro 5*.

Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και δείπνο.
Νύχτα στις Συρακούσες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε την ημερήσια περιήγηση μας στην Taormina. Με ανελκυστήρα θα φτάσουμε στην Πόρτα Κατάνια, την είσοδο της πόλης και θα ξεναγηθούμε στο Ελληνικό Θέατρο, το οποίο είναι το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της ελληνιστικής περιόδου στην Ταορμίνα, που χρονολογείται πιθανώς από τον τρίτο αιώνα.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μεσαιωνικό χωριό της πόλης, τον Καθεδρικό Ναό, την Piazza   IX   Aprile, το   Ρωμαϊκό   Θέατρο   (Ωδείο)   και   την   αυλή    του Palazzo Corvaja, το οποίο είναι το σημαντικότερο μεσαιωνικό ανάκτορο της Ταορμίνας. Θα κάνουμε μια σύντομη βόλτα για να φτάσουμε στον   όμορφο δημοτικό κήπο, πλούσιο σε εξωτικά φυτά και με φόντο τη θέα της Αίτνας.

Γεύμα και απόγευμα ελεύθερο με επιλογή εκδρομής στην Etna, το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Αρχίζουμε να διασχίζουμε φυτείες λεμονιών και πορτοκαλιών και στη συνέχεια τεράστιες εκτάσεις με αμπελώνες που χαρίζουν εξαιρετικό κρασί. Ανεβαίνοντας με το λεωφορείο, συναντάμε διάφορες περιοχές με κωνοφόρα δέντρα και καστανιές.

Φτάνουμε στα 2000 μέτρα, όπου τελειώνει ο δρόμος και συναντάμε τους κρατήρες Silvestri, που σχηματίστηκαν κατά την έκρηξη το 1892.

Δείπνο ελεύθερο με επιλογές.
Νύχτα στις Συρακούσες.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση στις 8.30 π.μ. για την Piazza Armerina όπου θα   επισκεφθούμε   τη Villa Romana del Casaleτο, ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό κτίριο της Σικελίας.

Ελεύθερο μεσημεριανό σνακ και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Cefalu. Πρόκειται για ένα θέρετρο διακοπών στη βόρεια ακτή της Σικελίας, όπου δεσπόζει το ακρωτήριο Rocca. Θα επισκεφθούμε το Νορμανδικό   Καθεδρικό   Ναό,    που    στέκεται    ψηλά πάνω από την κεντρική πλατεία. Στο εσωτερικό του θα σταθούμε στον υπέροχο   κύκλο   ψηφιδωτών   σε επίχρυσο φόντο. Δείπνο ελεύθερο και βόλτα   στην  Cefalu.

Aφιξη   στο   ξενοδοχείο   Plaza   Opera   Hotel   4*    στο Palermo.
Νύχτα στο Παλέρμο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Ξενάγηση στο υπέροχο Παλατινό παρεκκλήσι, με την ωραιότερη ψηφιδωτή διακόσμηση αραβο-νορμανδικής τέχνης στο Palermo. Ο κυρίως ναός έχει μια υπέροχη, ισλαμικής τέχνης, ξύλινη οροφή με “muqarnas” (σταλακτίτες). Κατά μήκος του κυρίως ναού, θα δούμε μεγάλο αριθμό βιβλικών σκηνών σε ψηφιδωτά.

palermo

O θαυμάσιος καθεδρικός ναός, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα πάνω σε ένα προϋπάρχον μουσουλμανικό τέμενος, ανακατασκευάστηκε πολλές φορές μεταξύ του 14ου και του 15ου αιώνα και τροποποιήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Ferdinando Fuga.

Μεσημεριανό ελεύθερο.

Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος για ψώνια και δείπνο με προτάσεις.
Νύχτα στο Παλέρμο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Ολοήμερη εκδρομή στο Erice, στις αλυκές του Τραπάνι και στη Segesta. Κατά μήκος του δρόμου, διασχίζοντας την περιοχή Άλκαμο, στην επαρχία του Τραπάνι, θα θαυμάσουμε τις εκτάσεις των αμπελώνων που παράγουν ένα εξαιρετικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Inzolia, Grillo και Cataratto.

Σύντομη στάση για να θαυμάσουμε το πανόραμα του κόλπου του Castellammare με τις όμορφες αμμώδεις ακτές του. Κατευθυνόμαστε προς το Erice όπου θα περάσουμε μέσα από γεωργικές περιοχές με φόντο πολυάριθμα λατομεία μαρμάρου.

See Also

Άφιξη στο Erice, ένα αρχαίο φρούριο που βρίσκεται 750 μέτρα πάνω από την πόλη Trapani. Θα κάνουμε μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, με μια στάση για νόστιμα αρωματικά αμυγδαλωτά, και θα γνωρίσουμε καλύτερα το μικρό μεσαιωνικό χωριό.

Στη συνέχεια φεύγουμε για τις αλυκές του Τραπάνι, με τις σωρούς θαλασσινού   αλατιού   που προστατεύουν κεραμίδια από τερακότα. Ακολουθεί το ενδιαφέρον μουσείο αλατιού.

Μεσημεριανό ελεύθερο.

Επόμενος σταθμός η Segesta, όπου θα επισκεφθούμε τον επιβλητικό ναό κλασικού δωρικού ρυθμού.

Ελεύθερο δείπνο και επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Νύχτα στο Παλέρμο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Αναχώρηση για το Μonreale, μια μικρή πόλη που βρίσκεται στις πλαγιές του Monte Caputo, όπου υψώνεται ένας μνημειώδης καθεδρικός ναός με τρεις άθικτες ακόμα αψίδες από ψαμμίτη και διακόσμηση από λάβα. Το κτήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα    Νορμανδικής    αρχιτεκτονικής,    που υπάρχουν. Η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με ένα μοτίβο από μικρές τυφλές καμάρες, κάτω από τις οποίες ανοίγει μια μεγάλη πύλη με χάλκινα φτερά που έγινε το 1186 από τον   Bonanno   Pisano. Θαυμάσια, πλήρως καλυμμένα,   επιχρυσωμένα βυζαντινά ψηφιδωτά κυριαρχούν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού. Ένας γιγάντιος Χριστός Παντοκράτορας δεσπόζει στην κύρια αψίδα.

Στη   συνέχεια,   περιήγηση   στο   τετράγωνο   Μοναστήρι σε ένα αβαείο Βενεδικτίνων που βρίσκεται δίπλα στον Καθεδρικό Ναό. Επιστροφή στο Παλέρμο.

Προαιρετική επίσκεψη   στην   Γκαλερί   Μοντέρνας Τέχνης (Galleria   Di Arte   Moderna).    

Δείπνο   ελεύθερο με προτάσεις.
Νύχτα στο Παλέρμο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό    στο    ξενοδοχείο    και    αναχώρηση    για    το Αgrigento.

Eπίσκεψη στην Κοιλάδα των Ναών, η πιο γνωστή τοποθεσία του Αgrigento. Τα μνημεία της Κοιλάδας, είναι ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη Ακράγας, η οποία ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από αποίκους της Γέλα και εξελίχθηκε μέσα σε 100 χρόνια σε μια πολυπληθή ελληνική αποικία. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας, θα δούμε το ναό   της   Ήρας Λακινίας “Juno”, την Concordia, τον καλύτερα διατηρημένο -χάρη στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία-   ναό   στο    Αgrigento,    τους    επτά ανεγερμένους κίονες του Εράκου και τα ερείπια του κολοσσιαίου ναού του Ολυμπίου Διός.

Check in στο Colleverde Park Hotel 4*.

Scala dei Turchi

Βόλτα και ελεύθερο δείπνο στην παραλία Scalla dei Turchi.
Νύχτα στο Agrigento.

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο.

Περίπατος στην παλιά πόλη του Agrigento και ελεύθερος χρόνος για μεσημεριανό γεύμα.

Check out από το ξενοδοχείο και αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Catania.

Αναχώρηση   στις   19:15   με   την   πτήση   Α3   673  της Aegean για  Αθήνα.

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top