Βουτάμε στα νερά της άγνωστης βραχονησίδας Παντιερονήσι, για μια από τις πιο εντυπωσιακές καταδύσεις του Κεντρικού Αιγαίου!

Το κανάλι ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο χαρακτηρίζεται από τα αβαθή νερά του, που φτάνουν μέχρι και το ένα μέτρο σε κάποια σημεία, τις διάσπαρτες μικρές βραχονησίδες και  τις εμφανείς ή μη ξέρες, που δοκιμάζουν τα νεύρα και τη ναυτοσύνη όποιου επιχειρεί να το περάσει με σκάφος ειδικά την πρώτη φορά. Με το βλέμμα κολλημένο στο βαθύμετρο, πλέοντας με αργή ταχύτητα και με πορεία νότια, παράλληλα με τις ακτές της Πάρου, θα βρείτε την βραχονησίδα Παντιερονήσι, η οποία αν και μικρή, ακατοίκητη και ταπεινή, προσφέρει μία από τις πιο εντυπωσιακές καταδύσεις στο Αιγαίο. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της βραχονησίδας αυτής υπάρχει ένα υποβρύχιο σπήλαιο με δύο ευρύχωρες εισόδους στα δέκα μέτρα βάθος  και ατμοσφαιρικό αέρα στο εσωτερικό του που σας επιτρέπει να βγάλετε τον ρυθμιστή σας και να αναπνεύσετε με ασφάλεια.

Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά είναι δύσκολο να εντοπίσετε την ακριβή θέση της εισόδου του σπηλαίου, γι΄ αυτό καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα από τα καταδυτικά κέντρα των γύρω νησιών – της Πάρου, Σύρου, Νάξου ή και Σερίφου-που οργανώνουν εκδρομές στο σημείο αυτό.

Η κατάδυση είναι ρηχή γιατί στην ουσία αφορά μόνο το πρώτο σύντομο κομμάτι της υποβρύχιας διαδρομής που φτάνει στα 8-10 μέτρα βάθος, μέχρι τα δύο μεγάλα ανοίγματα  που οδηγούν στο εσωτερικό του σπηλαίου στο οποίο όταν μπείτε, μπορείτε να αναδυθείτε και να βρεθείτε στην επιφάνεια ξανά αλλά μέσα στο βουνό πλέον, με χιλιάδες υπέροχους σταλακτίτες να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια σας! Φουσκώστε τους ρυθμιστές πλευστότητας για να στέκεστε άνετα στο νερό κι αφεθείτε στη μαγεία του σπηλαίου. Οι κοιλότητες στις οροφές είναι γεμάτες με σταλακτίτες όλων των μεγεθών και χρωμάτων σε σχήματα που θυμίζουν κοχύλια, ή ακόμα και καλαμάρια- για τους πεινασμένους – κι ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Οι έντονοι πράσινοι, λευκοί, καφέ, κόκκινοι και ροζ χρωματισμοί των σταλακτιτών μαρτυρούν και τα ορυκτά ή μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στα πετρώματα του βουνού, όπως ασβέστιο, θείο, χαλκό, σίδηρο, πυρίτιο, καθώς  και τις χημικές ενώσεις τους, που μας χαρίζουν αυτήν την χρωματική πανδαισία. Το σπήλαιο έχει στενά περάσματα που αν τα διασχίσετε «γλιστρώντας» στην επιφάνεια του νερού πάντα με μαλακές κινήσεις για να μη σπάσετε κανένα σταλακτίτη, θα βρεθείτε σε μικρότερες αίθουσες  όπου η ομορφιά των σχηματισμών και των χρωμάτων των σταλακτιτών που θα συναντήσετε εκεί, θα εξακολουθεί να σας αφήνει άφωνους. Περιττό είναι να τονίσουμε πως απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού σας σε αυτή την κατάδυση πρέπει να είναι ένας καλός φακός για να απολαύσετε όλο αυτό το μοναδικό υποβρύχιο τοπίο. Το δεύτερο και  σημαντικότερο κομμάτι του «ηθικού» εξοπλισμού σας πρέπει να είναι ο απόλυτος σεβασμός σε αυτό που η φύση δημιουργεί με υπομονή και μαεστρία σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια και η ανθρώπινη απληστία δυστυχώς μπορεί να καταστρέψει σε λίγα δευτερόλεπτα. Συνεπώς δεν πρέπει να αγγίζετε και πολύ περισσότερο να κόβετε κομμάτια σταλακτιτών που έτσι κι αλλιώς θα μετατραπούν σε άχαρες πέτρες στη «συλλογή» σας αφού θα χάσουν τη λάμψη και το χρώμα τους που οφείλεται στο ότι όταν είναι στη θέση που η φύση τα προόρισε  συνεχίζουν να «αιματώνονται» και να τρέφονται από τα ορυκτά που τα γέννησαν. Άλλωστε αυτού του είδους η «περιουσία» δεν ανήκει σε κανένα μας παρά μόνο στη φύση που τη δημιούργησε χιλιοστό προς χιλιοστό και τη μοιράζεται απλόχερα  με όσους θέλουν να τη χαρούν με τα μάτια τους μόνο. Φυσικά αυτό που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή σε αφθονία είναι ,εκτός από τις αναμνήσεις σας, πολλές και καλές φωτογραφίες με τη βοηθητική χρήση του φλας οπωσδήποτε. Πολύ όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα μπορούν να σας δώσουν και οι  δύο μεγάλες  υποβρύχιες είσοδοι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και χωρίζονται από ένα μονόπετρο βράχο. Ο βυθός στο σημείο της εισόδου και στη γύρω περιοχή είναι κρημνώδης και το βάθος του φτάνει και τα 50 μέτρα. Παραμένοντας όμως στο ρηχό βάθος των 8-10 μέτρων όπως είπαμε για τον εντοπισμό των εισόδων του σπηλαίου, δεν έχετε να ανησυχείτε για «χρόνους βυθού» κι έτσι μπορείτε να μείνετε στο εσωτερικό του με άνεση, απολαμβάνοντας την αίσθηση ότι είστε από τους λίγους που μπορούν να δουν τα σπλάχνα  του βουνού και  θαυμάζοντας το πραγματικά μοναδικό τοπίο.

Το υποβρύχιο σπήλαιο στη θέση Παντιερονήσι είναι πράγματι ένα σημαντικό κεφάλαιο της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου που διαδραματίζεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι διεργασίες της γης  σε αυτό το σημείο του πλανήτη υπήρξαν έντονες για τεράστια χρονικά διαστήματα. Αυτό μαρτυρά  η παρουσία τόσων νησιών και βραχονησίδων που είναι τα «κεφάλια» που έμειναν να εξέχουν πάνω από το νερό όταν κατακρημνίστηκε η ξηρά που κάποτε επικρατούσε στη περιοχή αυτή, καθώς και η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που ακόμα υπάρχει σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, με κύρια παραδείγματα την Αμοργό και τη  Σαντορίνη. Η Αιγαιακή γη συνεχίζει τη δική της αυτόνομη ζωή και δραστηριότητα σε πολλά σημεία του αρχιπελάγους κρυφά από τα μάτια μας, με υπομονή και σύστημα, όπως συμβαίνει στο υποβρύχιο σπήλαιο στο Παντιερονήσι.

Βέβαια τίποτε δεν μένει κρυφό για πολύ από την ανθρώπινη περιέργεια κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να μάθουμε να την υποτάσσουμε πλήρως στο συμφέρον της φύσης και του πλανήτη που μας φιλοξενεί για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και που γρήγορα κάνει χώρο για τις επόμενες γενιές. Έτσι κι εμείς, κρατώντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό μας χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αξιωθήκαμε να απολαύσουμε αυτό το ξεχωριστό φυσικό δημιούργημα στα νερά μας κι ευχόμαστε να έχουμε την τύχη να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε, σεμνά και ταπεινά  πάντα, κι άλλα παρόμοια στο μέλλον. Όσοι «πιστοί» προσέλθετε!

Author: Travelers Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here