Κάποιοι χώροι φιλοξενίας καταφέρνουν να δημιουργούν έναν παράλληλο, δικό τους κόσμο, προστατευμένο από κάθε έννοια καθημερινότητας. Διασχίζοντας τη πύλη τους, ακολουθείς πειθήνια τη διήγησή τους συσσωρεύοντας αναμνήσεις που θα σε ακολουθούν. Έναν τέτοιο κόσμο έχει οικοδομήσει ο Περίβολας στην Οία της Σαντορίνης.

Είναι η φύση της δουλειάς. Έχω κοιμηθεί σε μία ευρύτατη γκάμα καταλυμάτων: Σε σπίτια ντόπιων στη Νουβία του Σουδάν όπου το νερό ερχόταν με κουβά, σε σκηνές εν μέσω της ερήμου αλλά και μέσα στην οδυνηρή υγρασία δίπλα σε ποτάμια, σε άθλια ξενοδοχεία μιας βραδιάς για  κινέζους στρατιώτες στο Θιβέτ, σε μελαγχολικούς σοβιετικούς χώρους φιλοξενίας στη Κεντρική Ασία. Επίσης έχω κοιμηθεί σε εντυπωσιακά  lodges δίπλα σε θορυβώδεις ιπποπόταμους στη Κένυα, στο διάσημο επτάστερο Bourj el Arab στο Ντουμπάι, σε εξωτικά πολυτελέστατα  resorts στη Καραϊβική και στον Ινδικό, σε boutique hotels σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής… τα πάνω και τα κάτω του επαγγέλματος!

Η εμβληματική infinity pool του Περίβολα φιλοξενείται συχνά -και δικαίως- στα εξώφυλλα σημαντικών διεθνών ταξιδιωτικών περιοδικών ως το πρότυπο του καλοκαιρινού ονείρου…

Κουβεντιάζοντας λοιπόν τελευταία στο αεροπλάνο με έναν συνταξιδιώτη μου χρειάστηκε να απαντήσω στην εξής ερώτηση: «Ναι, αλλά σε ποιο ξενοδοχείο θέλεις πάντα να επιστρέφεις;» Απάντησα αυθόρμητα «Στον Περίβολα, στην Οία της Σαντορίνης». Τον είδα να περιμένει περεταίρω εξηγήσεις…

Είναι ωραία τα τιρκουάζ νερά και τα κοράλλια και οι λευκές παραλίες, αλλά εμένα το Αιγαίο μιλάει στη ψυχή μου! Μ’αρέσουν οι τροπικοί, αλλά είναι το ξερό, πέτρινο τοπίο των Κυκλάδων και ο καθαρτήριος αέρας τους που με αναζωογονεί. Όταν λοιπόν βρίσκομαι σ’αυτή τη μαγική γειτονιά της Οίας, στο Περίβολα –απ’όπου ο εξαιρετικός ξενώνας πήρε το όνομα του- και αγναντεύω όλη τη Καλντέρα, με τη Θηρασιά, τις Καμένες, τ’Ασπρονήσι και  τ’Ακρωτήρι, τότε –όπως σωστά λέει ο τεως δήμαρχος της Οίας ο Γιώργος Χάλαρης- νιώθω ότι βρίσκομαι στον ομφαλό της Γης. Ξεχνάω την υπόλοιπη Σαντορίνη και τον οικιστικό βιασμό που έχει υποστεί, ξεχνάω την εθνική  ντροπή του βυθισμένου Sea Diamond και μεταφέρομαι σ’έναν ιδανικό, ιδεατό, κόσμο.

Στο Περίβολα, βουτάς στον πολιτισμό των Κυκλάδων και της Σαντορίνης. Πρώτα είναι τα υλικά. Οι αρχέγονες φόρμες της κάναβας και των υπόσκαφων που λαξεύτηκαν μέσα στην άσπα, την τέφρα των ηφαιστειακών εκρήξεων, η δύναμη της μαυρόπετρας, η υφή του  κονιάματος, όλα τα φυσικά ηφαιστιογενή οικοδομικά υλικά  που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συγκρότημα, σε κάνουν να ριζώνεις μέσα στη γη της Θήρας. Μετά, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η  αισθητική στη ζωή μας.

Μία από τις σουίτες στου ξενοδοχείου

Το λευκό και το γκρίζο, οι καμπύλες αρχιτεκτονικές γραμμές,  οι ελάχιστες διακοσμητικές επεμβάσεις, ηρεμούν τα μάτια  σου. Η σοφή διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων που  βασίζεται στη λαϊκή σοφία των μαστόρων σε εντάσσουν στο γλυπτό περιβάλλον. Το γαλάζιο της πολύφωτογραφημένης πισίνας που μοιάζει να χύνεται στη θάλασσα, κυριολεκτικά προκαλεί ανάταση ψυχής και γεννά σε όλους τους τυχερούς επισκέπτες έναν σεβασμό απέναντι στο χώρο που αντανακλάται στους χαμηλούς τόνους που όλοι διατηρούν. Όμως και οι ιδιωτικές πισίνες των δωματίων παραδίδουν ένα ασυνείδητο μάθημα γλυπτικής…

Βέβαια πάνω απ’όλα, είναι ο χαρακτήρας του ιδιοκτήτη του Περίβολα, του Κωστή Ψύχα που καθρεφτίζεται παντού: τιμώντας το όραμα της μητέρας του Νάντιας και του θείου του Γιάννη Τσεκλένη, ο Κωστής ανέβασε την έννοια της φιλοξενίας σε άλλα επίπεδα. Η αγάπη και η γνώση του για τις πρώτες ύλες της αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, ο πολιτισμός που αναδύεται σε κάθε λεπτομέρεια, η ανεπιτήδευτη ομορφιά, η συνέπεια, η απλότητα, η αμεσότητα, η μετριοφροσύνη, η διακριτική παρουσία του προσωπικού και κυρίως η έλλειψη κάθε νεοελληνικής υπεροψίας στο ξενοδοχείο που έχει γίνει πολλές φορές εξώφυλλο στα αγγλόφωνα Conde Nast Traveller, όλα τα παραπάνω, φέρουν τη δική του υπογραφή. Και με τόσο ανταγωνισμό γύρω σου, το να αποτελείς πρότυπο, διατηρώντας τη φήμη σου, τα βραβεία σου και τη φρεσκάδα σου μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι η πεμπτουσία της επιτυχίας!

Τι μας αρέσει

Η σπαρτιάτικη, απόλυτη αισθητική που υποκλίνεται στο μεγαλειώδες τοπίο, η πολυτέλεια του βασικού, ο επαγγελματισμός και η διακριτικότητα του προσωπικού, το υπέροχο πρωινό με θέα, το εστιατόριο που τιμά τα Σαντορινιά προϊόντα.

Έχετε υπ’όψιν σας

Αν ο Περίβολας είναι μία όαση ηρεμίας, έξω από τα όριά του, η Οία βογκά από την επιτυχία της…

Για περισσότερη Σαντορίνη, παρακολουθήστε την εκπομπή » The secret of mediterranean » με τον  Trevor Mc’Donald: ξενάγηση στον Περίβολα αλλά και στο μαγευτικό Perivolas Hideway από τον Κωστή Ψύχα.

Πρακτικές λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον Περίβολα, θα βρείτε –αν ομιλείτε την αγγλική- στην ιστοσελίδα του: www.perivolas.gr και στο τηλέφωνο 22860 71308.

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here