Τα Δωδεκάνησα είναι μεν ένας μακρινός προορισμός, είναι όμως ιδανικός για καλοκαιρινές διακοπές με μικρά παιδιά: μικρά νησιά με καταλύματα πάνω στη θάλασσα και δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες παραλίες με εκδρομικά καΐκια. Αξίζει να το βάλετε στα πλάνα σας αν οι διακοπές σας κρατήσουν παραπάνω από μία εβδομάδα και αν μπορείτε να προγραμματίσετε αεροπορικά εισιτήρια εγκαίρως.

Επιλογή 1: Λειψοί-Μαράθι

Μαράθι

Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε «Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος ο οποίος πριν πεθάνει είχε την καλή τύχη να ταξιδέψει στο Αιγαίο Πέλαγος. Πουθενά αλλού δεν μπορεί κανείς να περάσει τόσο εύκολα από την πραγματικότητα στο όνειρο». Μάλλον τους Λειψούς εννοούσε. Προτιμήστε να μείνετε πάνω στην παραλία της Λιεντούς, στο ξενοδοχείο Αφροδίτη (που έχει και ταβέρνα) για να είστε κάθε πρωί ένα βήμα από την αμμουδιά. Στο λιμάνι, οικογενειακά δωμάτια έχει ο κύριος Μιχάλης, ενώ λίγο πιο ψηλά με ωραία θέα και κήπο βρίσκονται τα δωμάτια Helios Lipsi με πολύ μερακλή και εξυπηρετικό ιδιοκτήτη. Από το λιμάνι, η απόσταση για τη Λιεντού και για τις άλλες τρεις παραλίες -συνέχεια της Λιεντούς καλύπτεται εύκολα παίρνοντας το καρότσι αν το παιδί είναι μικρό. Η κατάσταση στο νησί είναι οικογενειακή! Η κυκλοφορία οχημάτων είναι περιορισμένη κι έτσι τα παιδιά δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, έχει ωραία παιδική χαρά και πάνω από όλα, πολλά ντόπια παιδάκια διαφόρων ηλικιών που θα ενσωματώσουν τα δικά σας πολύ εύκολα στην παρέα τους. Οι Λειψιώτες κάνουν πολλά παιδιά, τα οποία έχουν συνηθίσει να κάνουν baby sitting στα μικρότερα! Παραλίες με ταβέρνα πάνω στη θάλασσα είναι ο Πλατύς Γιαλός, η Κατσαδιά και η Λιεντού. Όλες οι παραλίες είναι «μπεμπίσιες» (ρηχές με άμμο) και πολλά κοχύλια!

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διαμονή σας με μια ημερήσια εκδρομή στα Ασπρονήσια, Μακρονήσι, Αρκιούς και Μαράθι. Κοντινές αποστάσεις με ήρεμη θάλασσα μιας και βρισκόμαστε συνεχώς μέσα σε σύμπλεγμα νησιών. Στο Μαράθι εκτός από ημερήσια εκδρομή, μπορείτε να περάσετε και πολύ όμορφες διακοπές με παιδιά. Δύο καταλύματα πάνω στη θάλασσα με ταβέρνα, ο Παντελής  και ο Σταυραγός, σκιά, μπεμπίσια νερά σαν σε λίμνη, χωρίς καθόλου αυτοκίνητα!
Μέσω Λέρου, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Επιλογή 2: Ψέριμος

Στην Ψέριμο όπου και να μείνετε, είστε πάνω στη θάλασσα. Το πιο κοντινό με μεγάλο δωμάτιο για οικογένεια -με κουζινάκι- είναι το Κάλλιστον (Τ/6980 389276). Δεν θα βρείτε μεγάλες πολυτέλειες αλλά τελευταία, λειτουργεί εδώ ένα πολύ κυριλέ κατάλυμα, το Pserimos Village, με πανέμορφη αυλή, όπου χάνετε όμως την αίσθηση ότι είστε πάνω στη θάλασσα. Αυτό έχει και παιδική χαρά. . Οι ταβέρνες είναι πάνω στην παραλία, με φρέσκο ψάρι Α’ κατηγορίας, όπως σαργοί και συναγρίδες και σερβίρουν κάθε μέρα ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό. Η Ταβέρνα Μανώλα, πέραν όλων των προηγούμενων, σερβίρει ωραία λαδερά και έχει κι ένα εξαιρετικό τυρί -το ονομάζουν μυζήθρα ή χλωρή- το οποίο τρώγαμε κάθε μέρα για πρωινό, τηγανητό με μέλι και φρέσκο ψωμάκι. Υπάρχουν δύο μίνι μάρκετ με όλα τα απαραίτητα -και φρούτα- και τα νερά είναι «μπεμπίσια». Ρηχά και αμμουδιά. Η παραλία προφυλάσσεται από το βοριά, αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, παρά μόνο το σκουπιδιάρικο μία φορά την ημέρα και μερικά μηχανάκια μόνο από τη μία μεριά της παραλίας. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα μπορείτε να κάνετε πεζοπορία. Αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία και τα παιδιά είναι μικρά, μπορείτε να ξυπνάτε εναλλάξ με το σύζυγο από νωρίς και επιστρέφετε μέχρι να ξυπνήσουν τα μικρά. Οι πεζοπορικές αποστάσεις είναι 45 λεπτά το πολύ one way, απλώς φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τη διαδρομή γιατί τα μονοπάτια δεν είναι σηματοδοτημένα.
Μέσω Κω, όπου φτάνετε με αεροπλάνο. Είναι 20 λεπτά από το Μαστιχάρι.

Επιλογή 3: Αστυπάλαια

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια είναι πολύ όμορφη και ιδανική για οικογένειες, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική, πας με αεροπλάνο και μπορείς να αποφύγεις το αυτοκίνητο γιατί στις παραλίες μπορείς να βρεθείς με καΐκι ή και με το τοπικό λεωφορείο, του οποίου τα δρομολόγια είναι πολύ βολικά. Η πλούσια ακτογραμμή του νησιού σχηματίζει πολλούς απάνεμους κόλπους, οι οποίοι όμως δεν είναι προσβάσιμοι ούτως ή άλλως με το οδικό δίκτυο, το εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλες σχεδόν οι παραλίες έχουν θέα του Κάστρου.

Ιδανική επιλογή διαμονής είναι ο Πέρα Γιαλός και κυρίως τα διαμερίσματα και ξενοδοχεία που είναι στη δεξιά πλευρά της παραλίας, όπως ο Βυθός . Έχουν θέα του Κάστρου και άμεση πρόσβαση στη βοτσαλωτή παραλία (πολύ ψιλό χαλίκι), που είναι πανέμορφη για παιδιά και έχει όλες τις ανέσεις (και πολλά παιδιά). Στην αριστερή γωνία της παραλίας υπάρχει τυροπιτάδικο, που λειτουργεί από πολύ νωρίς το πρωί και εκτός από τοπικές τυρόπιτες έχει μάφινς σε όλες σχεδόν τις γεύσεις! Προμηθευτείτε παξιμάδια και κουλουράκια από το εργαστήριο «Ηλιάνα» για το δρόμο. Υπάρχουν σε όλα τα μπακάλικα και σούπερ μάρκετ του νησιού.

Η βόλτα στη Χώρα μπορεί να γίνει παίρνοντας το λεωφορείο, και αν δεν υπάρχει καρότσι, κατεβαίνοντας από το μονοπάτι με τα φαρδιά σκαλοπάτια. Συμβουλή μου να μην ανέβετε στο ψηλότερο μέρος του Κάστρου με τα παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνα!

Το Λιβάδι είναι ακόμα μια παραλία ιδανική για οικογένειες, από την άλλη μεριά του Κάστρου με δυνατότητες διαμονής και φαγητού. Κι εδώ η μετακίνηση μπορεί να γίνει με το λεωφορείο, αλλά το Λιβάδι δεν είναι το «κέντρο του νησιού», οπότε αν θέλετε να πάτε σε άλλες παραλίες θα πρέπει να περάσετε από τον Πέρα Γιαλό. Άλλη τέτοια περίπτωση είναι η Μαλτεζάνα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Maltezana Βeach με πισίνα και θαλάσσια σπορ, από όπου μπορείτε να νοικιάσετε καγιάκ για μια θαλάσσια βόλτα στους κοντινούς κολπίσκους . Τόσο η Μαλτεζάνα, όσο και ο Σχοινώντας έχουν παραλία ιδανική για παιδιά και ωραία ταβερνάκια, αλλά αν δεν έχετε αυτοκίνητο, η πρόσβαση στη Χώρα, σε άλλες παραλίες του νησιού και στο λιμανάκι για τα καΐκια που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Κάντε οπωσδήποτε την εκδρομή σε Βάτσες και Καμινάκια (ημερήσια), καθώς και Κουνούπα και Κουτσομύτη (ημερήσια). Υπάρχουν δύο καΐκια που κάνουν αυτές τις εκδρομές καθημερινά. Στα νησάκια σας βγάζει μια μπενζίνα, στις Βάτσες και τα Καμινάκια υπάρχει ταβέρνα και σκίαση. Το ίδιο και στην Κουνούπα, αλλά στον Κουτσομύτη όχι. Μπορείτε πάντα να παραμείνετε στο σκάφος. Σε περίπτωση που κολυμπήσετε προς την ακτή, να γνωρίζετε ότι τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά (υπόγεια), βγαίνετε εύκολα στην παραλία, αλλά κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται μόνα τους να γυρίσουν πίσω στο σκάφος. Ωραία παραλία για παιδιά είναι και το Μεγάλο Στενό (με καντίνα χωρίς καταλύματα).
Απευθείας με αεροπλάνο.

Επιλογή 4: Αγαθονήσι

Αγαθονήσι

Το νησάκι είναι μικρό, με πολύ περιορισμένη κυκλοφορία οχημάτων, με δωμάτια και ταβέρνες πάνω στην παραλία. Η παραλία του λιμανιού είναι πεντακάθαρη -όχι όλο το μήκος της με άμμο, έχει και ψιλό χαλίκι- και προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές, μιας και υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο Γλάρο, τη Μαρία και τη Θεολογία αρκεί να μην έχετε υψηλές απαιτήσεις. Το Αγέρι είναι πιο πολυτελές αλλά έχει σκαλιά. Στην παραλία υπάρχει επίσης ένα καφέ, ένα μίνι μάρκετ, ένα ταβερνάκι, ο «Γλάρος», όλα δίπλα δίπλα για ήσυχες διακοπές. Λίγο παρακάτω προς το λιμάνι υπάρχει άλλο ένα μίνι μάρκετ και άλλη μια ταβέρνα.

Περπατώντας, με καρότσι για τα μωρά, μπορείτε στα 500 μέτρα να πάτε στην παραλία Σπηλιά. Πάρτε όμως μαζί σας τα απαραίτητα διότι έχει μόνο τρία με τέσσερα αρμυρίκια. Το δειλινό αξίζει να ανεβείτε στον περιφερειακό δρόμο -άλλη μια ωραία καροτσάδα- προς το Μικρό Χωριό και από εκεί περιμετρικά του λιμανιού προς το Μεγάλο Χωριό, που είναι και η «πρωτεύουσα» του νησιού, (όπου βρίσκεται και το αγροτικό ιατρείο, αχρείαστο να’ναι)! Στον περιφερειακό δρόμο υπάρχει και μια ωραία ταβέρνα με υπέροχη θέα και καλά μαγειρευτά. Κάνει και ντελίβερι κάτω στην παραλία. Η μαγείρισσα είναι κόρη της κυρίας Μαρίας που έχει τα δωμάτια. Μια μικρή παιδική χαρά υπάρχει στο τέλος της παραλίας κι έχει σκίαση.
Μέσω Λέρου ή Σάμου, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Επιλογή 5: Σύμη

Σύμη

Πολύ γραφική και πολύ μακρινή, αλλά δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Σε όλες τις παραλίες πηγαίνουν εκδρομικά καΐκια. Μπορείτε να μείνετε στο γυαλό αλλά δεν θα βρίσκεστε μπροστά από παραλία. Η περατζάδα όμως, ιδιαίτερα το σούρουπο είναι εκπληκτική. Οικογενειακά δωμάτια με ωραία θέα θα βρείτε κοντά στο μουράγιο, στην Οδύσσεια. Αν θέλετε να έχετε τη θάλασσα στα πόδια σας, μείνετε στο Πέδι. Πολύ βολικό είναι το Pedi Beach. Όλες οι παραλίες είναι εκπληκτικές, αλλά για να κάνετε το γύρο του νησιού και να πάτε στον Πανορμίτη πρέπει να το επιτρέπει ο καιρός. Έχετε στο νου σας ότι επειδή είναι κοσμοπολίτικο νησί, δεν έχει τη «χαλαρότητα» των οικογενειακών διακοπών. Οι παραλίες είναι μικρές και τα εστιατόρια δεν είναι τόσο «children friendly», με αποτέλεσμα να αισθανθείτε άσχημα αν ενοχλήσουν τα παιδιά σας.
Με καταμαράν μέσω Ρόδου ή Κω, όπου φτάνετε με αεροπλάνο.

Save

Save

Save

Author: Ελενη Φωτίου

Από αγάπη για τα ταξίδια, την έρευνα και τη συγγραφή, κι από μία ενδόμυχη κοινωνικο-πολιτική αναζήτηση, σπούδασα διεθνείς σχέσεις με ειδίκευση στα ελληνοτουρκικά. Ήμουν τυχερή κι εργάστηκα ως ερευνήτρια πολύ κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής μέχρι που απέκτησα την τρίτη μου κόρη, όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλη καριέρα και ισορροπημένη οικογένεια δεν συνδυάζονται. Από τις παλιές αγάπες και τα χούγια του ο άνθρωπος όμως δεν αποχωρίζεται εύκολα: Ταξίδευα πολύ ως φοιτήτρια. Με εθελοντικές οργανώσεις, backpacker τα καλοκαίρια, με ό,τι τρόπο κι αφορμή έβρισκα… Ταξίδευα πολύ και ως ερευνήτρια. Άλλοτε σε κυριλέ ξενοδοχεία, κι άλλοτε κάνοντας οδοιπορικά που κρατούσαν μέρες… Ταξιδεύω πολύ και ως μαμά, αναζητώντας τρόπους να προσαρμόζομαι συνέχεια στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα παιδιά και να απολαμβάνω την ομορφιά του ταξιδιού με την οικογένεια. Κι έτσι, σήμερα γράφω για ταξίδια, εκδρομές και βόλτες με παιδιά (και μωρά) στο mamakita.gr και στο travelsbytravelers.com, γιατί το ταξίδι δεν πρέπει να σταματάει όταν γινόμαστε γονείς.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here