Now Reading
Η χειμωνιάτικη Ηρακλειά του Γιάννη Γαβαλά

Η χειμωνιάτικη Ηρακλειά του Γιάννη Γαβαλά

+18
View Gallery

O chef Γιάννης Γαβαλάς, με καταγωγή από την Ηρακλειά, φωτογραφίζει και περιγράφει απνευστί την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Χειμώνας στην Άγονη, Χειμώνας στην Ηρακλειά.
Ανάμεσα στην Νάξο, την Πάρο, την Ίο και την Αμοργό, η Ηρακλειά είναι το μεγαλύτερο, ψηλότερο και πιο πράσινο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων με σημαντικό τμήμα του να ανήκει στο Natura. Βιότοπος, καταφύγιο-πέρασμα άγριων πουλιών, αξιόλογος ψαρότοπος που φιλοξενεί φώκιες και χελώνες, με οκτώ περιπατητικά μονοπάτια και το μοναδικό και αναξιοποίητο Σπήλαιο του Αη Γιάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων και  έβδομο σε μέγεθος στην Ελλάδα. Με τον Αη Γιώργη, το λιμάνι με το πιο συμπαγή οικισμό, την Παναγιά – Χώρα 3,5 χλμ από το λιμάνι, τον Άγιο Αθανάσιο, παλιό οικισμό όπου μένουν δυο οικογένειες το καλοκαίρι και το Λιβάδι, την κεντρική παραλία που έχει κάποιες επιχειρήσεις και λιγοστά σπίτια.

“Μια στάλα  γης περιτριγυρισμένη από Αιγαίο…  Κυκλαδίτικο φως, βασανισμένη γη, ανεμοδαρμένα βράχια και Ψυχές που υπάρχουν και ζουν για να την φροντίζουν και να την αγαπούν. Το ησυχαστήριο μου, οι ανάσες μου…” 

Συνηθισμένοι οι περισσότεροι από το καλοκαίρι, μας ξαφνιάζει ευχάριστα το χρώμα και το άρωμα του Χειμώνα. Λιγοστοί οι κάτοικοι που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την οικοδομική δραστηριότητα στην μικροκλίμακα που ο τόπος υποστηρίζει. Πινελιές που εμπλουτίζουν και διευρύνουν την Ανθρώπινη παλέτα, οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου καθώς και η ιατρός κι η νοσηλεύτρια που υπηρετούν στο νησί. Ο Γυμνασιάρχης, μόνιμος κάτοικος, συνονόματος και συνεπώνυμος, με πολύ έντονη δράση σε ότι έχει σχέση με την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού. Λάτρης, προστάτης, καταγραφέας…

Το Χειμώνα, και οι λιγοστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται το καλοκαίρι έχουν πια κλείσει, τα πράγματα είναι δύσκολα κι οι επιλογές πολύ περιορισμένες. Το νησί δεν έχει συγκροτημένη οικονομική-κοινωνική  δομή με την ευρύτερη έννοια που όλοι μας γνωρίζουμε και θεωρούμε αυτονόητη. Δεν θα βρεις κρεοπωλείο, μανάβικο, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ, τράπεζα ή αστυνομικό τμήμα με την μορφή που γνωρίζουμε. Φέτος στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική δομή προστέθηκε και η παύση λειτουργίας του μοναδικού ξυλόφουρνου που λειτουργούσε στο νησί και εξυπηρετούσε Χειμώνα – Καλοκαίρι τις ανάγκες των κατοίκων. Λύση;; Οι εξής δυο…  Ή ζυμώνεις μόνος σου, ή ψωμί από την Νάξο ή την Αμοργό με την πνοή των νησιών μας, τον Σκοπελίτη.

Σταθερή Αξία , εγγύηση κι ασφάλεια για το νησί ολοχρονικά, το μοναδικό οινοπαντοπωλείο “Η Μέλισσα” του Βαγγέλη και της Γεωργίας Γαβαλά. Είναι ένα παραδοσιακό καφενείο που συστεγάζει και μανάβικο, μινι μάρκετ, πρακτορείο, ταχυδρομείο, τηλεφωνείο (πάλαι ποτέ) και πρατήριο φούρνου πια για την εξυπηρέτηση και μόνο.  Σημείο συνάντησης, ενημέρωσης και επικοινωνίας…σημείο Ζωής.

Ο επισκέπτης το χειμώνα δεν θα δυσκολευτεί να βρει δωμάτιο σε κάποια από τα συγκροτήματα που διαθέτουν οι μόνιμοι κάτοικοι που είναι φιλόξενοι και πάντα διαθέσιμοι να εξυπηρετήσουν. Με τιμές και υπηρεσίες σωστές, καθαρό, με θέρμανση, internet, με τα βασικά δηλαδή που ζητά κάποιος που επισκέπτεται τέτοια εποχή την Ηρακλειά. Έτσι κι αλλιώς θα είναι επι το πλείστον συνειδητοποιημένος, θα γνωρίζει που πάει αφού σπάνια θα βρεθεί κάποιος χειμώνα στο νησί, έτσι, τυχαία. Ανοικτά το χειμώνα είναι τα καταλύματα Ταξιάρχης, Studios Venetiko, Αίολος, Bίλα Mελτέμι, Νηρηίδες, Ορίζοντες, Αγνάντεμα.

Ένα θέμα που μπορεί να αιφνιδιάσει τον χειμερινό επισκέπτη αν δεν το έχει ψάξει λίγο παραπάνω, είναι αυτό του φαγητού. Εκεί οι επιλογές δεν είναι πολλές και χρειάζεται και λίγο τύχη!  Φαγητό το χειμώνα έβρισκες συνήθως σε δυο ταβερνάκια: την Ακαθή (κυρίως ψαροταβέρνα) και στο Μαϊστράλι. Φέτος όμως κανένα από τα δυο δεν παρέμεινε ανοιχτό λόγω χώρου και ανακαίνισης αντίστοιχα. Οπότε υπάρχει δυσκολία. Ανοικτό έχει μείνει το ‘’Εν Λευκώ ‘’ καφέ-μπαρ με λίγα σνακ που καλύπτει έμμεσα κάποια ανάγκη σε φαγητό, σε συνδυασμό με καμιά κονσέρβα από την ‘’Μέλισσα’’ ή το ‘’Στέκι’’ !!!  Για καφέ οι επιλογές είναι σαφώς πιο πολλές!!! Παραδοσιακά με κλασσικές επιλογές στη ‘’Μέλισσα’’ στον Αη Γιώργη  και στο ‘’Στέκι’’  στη Παναγιά, στο ‘’Εν Λευκώ’’  με ποικιλία και σε πιο σύγχρονους καφέδες- τσάι  και στο ‘’Πέρα πάντα’’ στο Λιβάδι. Τα δυο τελευταία είναι κι οι επιλογές για κάποιο ποτό με μουσική απόγευμα-βράδυ.

See Also

Η Ηρακλειά διαθέτει ATM της τράπεζας Πειραιώς (που δυστυχώς δεν λειτουργεί πάντα) και ΚΕΠ.  Η πρόσβαση στο νησί γίνεται από τον Πειραιά: Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή με πλοίο της Blue Star Ferries καθώς και καθημερινά εκτός Κυριακής με τον ‘’Σκοπελίτη’’ που συνδέει το νησί με την Νάξο, την Αμοργό και τα μικροκυκλαδονήσια.

Μία τελευταία σκέψη

Ηρακλειά ένας τόπος που αξίζει να επισκεφτείς για να αξιολογήσεις και να εκτιμήσεις πολλά πράγματα που έχεις στη ζωή σου. Θα σου δώσει την ευκαιρία όχι μόνο να  σκεφτείς και να επαναπροσδιορίσεις την ιεραρχία των αξιών σου, αλλά και την ουσία τους.

Ο Γιάννης Γαβαλάς είναι ένας από τους πιο αξιαγάπητους και πολυτάλαντους chefs της γενιάς του. Κυκλαδίτης στη ψυχή και με πάθος για τις τοπικές πρώτες ύλες και τις καθαρές γεύσεις, αναζωογόνησε τις παραδοσιακές  συνταγές προτείνοντας μία σύγχρονη Κυκλαδίτικη κουζίνα. Τα τελευταία 6 χρόνια τον βρίσκουμε στο εστιατόριο Bakalo της Μυκόνου, αλλά και ως πρεσβευτή της Ελλάδας και των Κυκλάδων σε κάθε συλλογική προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της αυθεντικής γαστρονομίας της χώρας μας. Επίσης, τον συναντάμε ως αρθρογράφο σε θέματα γαστρονομίας, με πρόσφατη συνεργασία αυτή με το ένθετο “Γευστιγνώστης” του νέου Βήματος. Ως πραγματικό παιδί της θάλασσας, μας εξέπληξε πέρσι το καλοκαίρι με τις υποβρύχιες φωτογραφίες του, ένα καινούριο ταλέντο που στο TravelsByTravelers, φροντίσαμε να “εκμεταλλευτούμε”. Γιάννη, σε ευχαριστούμε πολύ!!!

© 2020 Travels by Travelers - All Rights Reserved

Scroll To Top