Καλοκαιράκι στην Ελλάδα. Γαλάζιες θάλασσες, ήλιος, ζέστη, καράβια της γραμμής και κορμιά στον ήλιο. Και γιορτές «στη Xάρη της» σ’όλο το Αιγαίο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο! Στη Φολέγανδρο, η Παναγία γιορτάζεται με την ωραιότερη θέα στο Πέλαγος!

Η μικρή Φολέγανδρος είναι το νοτιότερο από τα νησιά των κάποτε μακρινών, Δυτικών Κυκλάδων. Ήδη από το 1891 περιλαμβάνεται στο δρομολόγιο του ατμόπλοιου «Πανελλήνιο» των άγονων νησιών που εκτελείται μια φορά της βδομάδα. Το ταξίδι είναι εξαντλητικό και οι ηρωικοί επιβάτες μεταφέρονται στη στεριά με λάντζες. Τα πράγματα αλλάζουν το 1984 όταν το νησί αποκτά, επιτέλους,  λιμάνι, τον Καραβοστάση. Το λιμάνι φέρνει και τον τουρισμό, πράγμα πρωτόγνωρο στο νησί, αφού από τα μέσα της δεκαετίας του 20 και μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών οι μόνοι ξένοι που έρχονταν στη Φολέγανδρο ήταν οι εξόριστοι ποινικοί αλλά κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι.

Σήμερα, τίποτε δεν θυμίζει τις εικόνες του παρελθόντος, αφού με τα νέα δρομολόγια οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν και η αίσθηση της Απομόνωσης, το καλοκαίρι τουλάχιστον δεν υφίσταται. Φυσικά το νησί διατηρεί τον άγονο χαρακτήρα του, που πολύ μας γοητεύει εμάς τους σύγχρονους, σε αντίθεση με τους ξένους περιηγητές που δεν θα κολακέψουν τη Φολέγανδρο ιδιαιτέρως στις περιγραφές τους. Για το τραχύ του εδάφους της, ο Άρατος, ένας ποιητής της αλεξανδρινής εποχής, θα την ονομάσει «Σιδηρείην», σιδερένια δηλαδή. Τον ίδιο χαρακτηρισμό θα χρησιμοποιήσει και ο γεωγράφος Στράβωνας, χαρακτηρισμός που θα ακολουθεί τη μικρή Φολέγανδρο για πολλούς αιώνες.

Να όμως που τα έργα των ανθρώπων μπορούν να διορθώσουν -κάποιες φορές- τα έργα της Φύσης! Και μιλώ για την ομορφιά του Κάστρου της Φολεγάνδρου, που οργανώθηκε τον Μεσαίωνα. Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους ομορφότερους οικισμούς των Κυκλάδων που προστατεύεται από τη δική του -αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου- Παναγιά, την Παναγιά του Παλαιόκαστρου.

Παραμονή της γιορτής της, καθώς η ένταση του ήλιου υποχωρεί, όλο και περισσότερος κόσμος ανεβαίνει τα «στρατάκια» για τη λειτουργία. Με τα καλά τους ρούχα όλοι, συχνά ακατάλληλα για την ανηφόρα μεν, πλην όμως γιορτινά!

Στο προαύλιο όλοι σταματούν για να απολαύσουν τη μεγαλειώδη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Όσοι «βασανίζονται» από τα τερτίπια της Ιστορίας, βρίσκουν πιθανή την εκδοχή που θέλει τον ναό της Παναγίας να κτίστηκε στη θέση του ιερού της  Σελασφόρου Αρτέμιδος και του Προστατηρίου Απόλλωνος. Έτσι θα μπορούσαν να εξηγηθούν οι διάσπαρτες αρχαίες επιγραφές και τα εντοιχισμένα στο καμπαναριό ακέφαλα αγάλματα.

Από τους περιηγητές που αυτή τη φορά μελέτησαν καλύτερα τα πράγματα μαθαίνουμε ότι ο ναός υπήρξε κάποτε καθολικό γυναικείας μονής. Η μαρμάρινη επιγραφή δίπλα στην είσοδο μας μιλά για μία ανακαίνιση το 1687 όμως μας παραπληροφορεί λένε οι ειδικοί. Η σημερινή μονόκλιτη βασιλική οικοδομήθηκε γύρω στο 1820 και η επιγραφή τοποθετήθηκε εκεί για συναισθηματικούς και διακοσμητικούς λόγους.

Κάποια στιγμή, η δεσποτική εικόνα της Οδηγήτριας κάνει την εμφάνισή της. Αρπάχθηκε, λέει, από αυτόν το αντιπαθή Τζανούμ Χότζα στις 12 Οκτωβρίου του 1715 όμως, όπως συχνά συμβαίνει στη χώρα μας, η εικόνα βρήκε με θαυματουργό τρόπο το δρόμο της πίσω για το νησί, όπου και επέστρεψε χωρίς όμως την ασημένια της επένδυση! Έκτοτε λατρεύεται  στη Φολέγανδρο και περιφέρεται με ευλάβεια στις μεγάλες γιορτές.

Η γιορτή κρατά ώρες πολλές, και συνοδεύεται, (όπως βλέπετε και στις εικόνες) μετά το πέρας της τελετής, από χορούς και μουσικές στη Πούντα! Άντε, με το καλό, και του χρόνου πάλι, να τη ζήσουμε από κοντά!

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here