Πολιτιστικός Αύγουστος στο Πυθαγόρειο της Σάμου με “Summer of Love” και “Samos Young Artists Festival”: δύο μεγάλες διοργανώσεις του δραστήριου ιδρύματος Schwarz.

SUMMER OF LOVE,  4 Αυγούστου με 15 Οκτωβρίου στο Art Space Pythagorion

 

H πρώτη έκθεση «Summer of Love», εγκαινιάζεται στο Art Space Pythagorion στις 3 Αυγούστου και είναι αφιερωμένη στο ιστορικό καλοκαίρι του 1967. Την επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου και παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο που συνέβη πριν από πενήντα χρόνια.

«Ήταν  η χρονιά»,  όπως μας λέει η Κατερίνα Γρέγου, «του Πολέμου των Έξι Ημερών, που άλλαξε οριστικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή με συνέπειες που είναι αισθητές ακόμη και σήμερα. Στην Ελλάδα, αυτή ήταν η πρώτη χρονιά της επταετούς δικτατορίας.

Από μια ειρωνεία  της τύχης  ήταν  επίσης  η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον κόσμο, το 1967 έγιναν οι πρώτες μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες των νέων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εκρηκτική άνθηση της μουσικής ποπ και των διαφόρων μορφών υποκουλτούρας υπήρξε άλλο ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του «Καλοκαιριού της Aγάπης».

Η έκθεση προτείνει  μια  σύγχρονη θεώρηση  της  σημαδιακής  αυτής  χρονιάς  με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων της και φωτίζει εκ νέου μια εποχή που η έννοια της πολιτικής αλλά και της Aγάπης είχαν μια πραγματική αίσθηση του επείγοντος.

Το «Καλοκαίρι της Aγάπης» υπήρξε μία από τις πολλές εκφράσεις της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 και των αρχών της δεκαετίας του 1970. Ήταν μια περίοδος πολιτικής ανυπακοής, αντι-αυταρχισμού, πολιτικής διαμαρτυρίας. Ήταν η εποχή των «παιδιών των λουλουδιών» και του «flower power». Ο πολιτικός ακτιβισμός διευρύνθηκε για να περιλάβει τον κοινωνικό και πολιτιστικό ακτιβισμό και τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής (σεξουαλική ελευθερία, κοινοβιακή ζωή, κοινοκτημοσύνη). Πολλοί νέοι που μεγάλωσαν μετρημένα στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, δεν ενδιαφέρονταν τόσο για το χρήμα, την ιδιοκτησία και την οικονομική επιτυχία. Αντίθετα, ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι και έτρεφαν ζωντανή την ελπίδα για έναν καινούργιο, διαφορετικό κόσμο, γεμάτο Αγάπη και αμοιβαία κατανόηση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης «Summer of Love», Κατερίνα Γρέγου. Photos elculture.gr Α: David Plas, Δ: Τanja Boukal

Η έκθεση «Summer of Love» ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας σχέσης μεταξύ Αγάπης  και  πολιτικής  συνδέοντας  το  καλοκαίρι  του 1967 με  τον κόσμο  του 2017. Μια εποχή, στην οποία η  έννοια  της Αγάπης  –τουλάχιστον στους πνευματικούς αλλά και στους πολιτικούς κύκλους– απορρίπτεται ως αφελής και υπερβολικά συναισθηματική.
Μήπως όμως είναι η Αγάπη αυτή η δύναμη που θα μας εμπνεύσει να οραματιστούμε μια διέξοδο από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο;

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: MELANIE BONAJO / JOHAN GRIMONPREZ / INTERNATIONAL INSTITUTE OF SOCIAL HISTORY / TOMOMI ITAKURA / ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΙΚΗΣ / ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΖΑΚΗΣ & RAOUL VANEIGEM /MARKO MÄETAMM / MARGE MONKO / URIEL ORLOW

«Summer of Love»
04/08-15/10/2017 (Επίσημα εγκαίνια: 3 Αυγούστου)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 και 19:00-00:00
Πυθαγόρειο, Σάμος
Εισιτήρια: 2€ /  Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους
Όλα τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στον πολιτιστικό οργανισμό «Ειρήνη» με έδρα τη Χώρα της Σάμου.


SAMOS YOUNG ARTISTS FESTIVAL, 7 με 13 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγόρειου

Η δεύτερη μεγάλη διοργάνωση του ιδρύματος, είναι το Samos Young Artists Festival. Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ που ιδρύθηκε το 2010 και έχει σαν σκοπό την αναβίωση της μεγάλης πολιτιστικής παράδοσης του νησιού και την υποστήριξη των νέων μουσικών. Επίσης, αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή μουσικούς με διαφορετικές καλλιτεχνικές καταβολές με το φιλόμουσο κοινό και τους επισκέπτες του νησιού, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργοποίηση ενός πολύ γόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Samos young artists Festival, Daniel Nodel.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Daniel Nodel που μας λέει σχετικά: «Για μία ακόμη χρονιά φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να συγκεράσουμε διαφορές και αντιθέσεις. Να απολαύσουμε κλασική μουσική και τζαζ, όπερα και φολκλόρ. Να γνωρίσουμε από κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες καθώς και νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα. Εδώ στη Σάμο, στη μεθόριο Ανατολής και Δύσης, θα υπερβούμε τα σύνορα και θα χτίσουμε μουσικές γέφυρες, συνδυάζοντας καθιερωμένες αξίες και φρέσκους ήχους».

Το μουσικό αυτό φεστιβάλ λαμβάνει χώρα από τις 7 ως τις 13 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγόρειου, στον  τόπο όπου ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας έθεσε τα θεμέλια του τονικού συστήματος στη μουσική.

Photo: Diazoma

Το θέατρο που κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στους πρόποδες του βουνού Καστρί, κοντά στο Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής. Βλέπει από ψηλά το λιμάνι του Πυθαγορείου και τη θάλασσα.

Οι συναυλίες από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου ξεκινούν καθημερινά στις 20.30. Εισιτήρια διατίθενται στο ταμείο του αρχαίου  θεάτρου και κοστίζουν 5 ευρώ.

Για το πρόγραμμα δείτε εδώ


Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Schwarz

Το Ίδρυμα Schwarz που ιδρύθηκε το 2010 από την Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz και τον δόκτορα Kurt Schwarz, είναι ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου με βασικό λειτουργικό του στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο διάλογος μέσω της τέχνης και της μουσικής επιτρέπει την αποδοχή και αντανάκλαση απέναντι στον «ξένο».

Μέσω των προγραμμάτων του, το Ίδρυμα Schwarz επιθυμεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην δημιουργία μιας νέας Ευρώπης. Είναι ένα από τα λίγα ιδρύματα εκτός κέντρου και δη σε παραμεθόριο περιοχή, που προσφέρει τόσο μεγάλο πολιτιστικό έργο με μια ρομαντική σχεδόν εμμονή και με ανυστεροβουλία.
Έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να εισαγάγει την Σάμο στον χάρτη του διεθνούς πολιτιστικού γίγνεσθαι και ταυτόχρονα την γνώρισε σε ένα διαφορετικό κοινό: αυτό που έρχεται για να παρακολουθήσει τις διαφορετικές δράσεις και εκδηλώσεις του ιδρύματος.
Όλες οι εκδηλώσεις του, διατηρούν την οικονομική ανεξαρτησία τους καθώς αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία μαζί με την υποστήριξη τοπικών οργανισμών και φορέων.
www.schwarzfoundation.com
www.facebook.com/ArtSpacePythagorion

Art space Pythagorion

To Art space Pythagorion, o χώρος δηλαδή που θα φιλοξενήσει την έκθεση “Summer of Love”  βρίσκεται στο Πυθαγόρειο και στεγάζεται στους χώρους ενός ξενοδοχείου της δεκαετίας του ’70. Χτισμένο σε κομβικό σημείο του λιμανιού, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα: ένας λευκός κύβος πάνω στην θάλασσα που αντικρίζει την κοντινή τουρκική ενδοχώρα στα σύνορα ακριβώς της Δύσης με την Ανατολή.

Ανήκει στο ‘Ιδρυμα Schwarz  που ξεκίνησε να ενεργοποιείται στα πολιτιστικά του νησιού με το Samos Young Artists Festival από το 2010. Το ίδρυμα νοίκιασε το ακίνητο από το Ελληνικό Δημόσιο και το ανακαίνισε εκ βάθρων με την επιμέλεια των αρχιτεκτόνων Πένυς Πετράκου και Στέλιου Λουλουργά μετατρέποντας το σε έναν σύγχρονο  εκθεσιακό χώρο, που περιλαμβάνει επιπλέον χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνών και υποτρόφων επιμελητών.

To κτήριο, αρχιτεκτονικό δείγμα του ύστερου Ελληνικού μοντερνισμού, κτίστηκε ως ξενοδοχείο στις αρχές της δεκαετίας του ’70  σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κανακάκη για να εγκαταλειφθεί στην πορεία και να χρησιμεύσει κατά καιρούς σαν αποθήκη, σαν καταφύγιο περιθωριακών, ή και σαν τόπος ερωτικών συναντήσεων.

Εγκαινιάστηκε το 2012 με μία έκθεση του πρωτοπόρου εικαστικού και κινηματογραφιστή Harun Farocki  και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με μία πραγματικά εντυπωσιακή σειρά εκθέσεων με σύγχρονους διεθνείς καλλιτέχνες, βάζοντας έτσι την Σάμο στον χάρτη του διεθνούς γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης.

Άλλες δράσεις του Art Space Pythagorion

Πέρα από τη χρήση του για τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος, το κτίριο παραχωρείται καθόλη την διάρκεια του χρόνου στους κατοίκους της Σάμου για δικά τους εγχειρήματα. Αυτά περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ή άλλες εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος.

Τον χειμώνα που μας πέρασε λόγου χάριν, σαν συνέχεια της πολύ σημαντικής ομαδικής έκθεσης με τίτλο “A World Not Ours”  -και πάλι με την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου- που αναφερόταν στην κρίση του προσφυγικού, η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου επιμελήθηκε μια σειρά δράσεων και διαλέξεων που τις παρακολούθησαν εκτός των άλλων 1200 μαθητές, 200 προσφυγόπουλα και πολλοί εκπαιδευτικοί από την μέση και στοιχειώδη εκπαίδευση.

Να σημειώσω ότι η έκθεση “A World Not Ours”, ταξίδεψε φέτος στην Kunsthalle στην πόλη Mulhouse στη Γαλλία. Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε και θα διαρκέσει μέχρι και την 27/8/2017. Περισσότερα, εδώ.

Και άλλες μουσικές δράσεις

Οι μουσικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ υποστηρίζονται  από τα «Μουσικά Δωμάτια»: δύο χώρους στην Χώρα της Σάμου, ένα στούντιο ηχογραφήσεων και έναν μεγαλύτερο χώρο, κατάλληλο για πρόβες, ή μουσικά σεμινάρια.

Στο πλαίσιο της ιδέας του Ιδρύματος Schwarz να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν τα «Μουσικά Δωμάτια», ο συνθέτης και τραγουδοποιός Νίκος Ξυδάκης με τους συνεργάτες του οργάνωσαν από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2017, εργαστήρια δημιουργικής μουσικής.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους τους, ντόπιοι μουσικοί παραδοσιακών και κλασσικών οργάνων είχαν τη δυνατότητα να ασκούνται και να μελετούν μουσική, αλλά και να συνθέτουν οι ίδιοι με σκοπό να συνεισφέρουν στα εργαστήρια λαμβάνοντας μέρος στην τελική παρουσίαση. Οι συμμετοχές ανήλθαν στις 48, ενώ μέσω των συζητήσεων και των ακουσμάτων, όσοι έλαβαν μέρος μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες που παρουσίασαν σε μικρής κλίμακας συναυλίες στη Χώρα της Σάμου.

 

Author: Δημήτρης Ξανθούλης

Ο Δημήτρης ήταν συντάκτης στο περιοδικό Passport από το πρώτο έως και το τελευταίο τεύχος. Πρώην συνεργάτης του «Φουγάρου» στο Ναύπλιο, επιμελείται εκθέσεις κυρίως εφαρμοσμένων τεχνών και πρώην έμπορος (κατεστραμμένος) είχε για πολλά χρόνια ένα παλαιοπωλείο - γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας, τον «Εξερευνητή» προσπαθώντας να συνδυάσει το traveling & shopping που εξακολουθεί να είναι και η αγαπημένη του ασχολία..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here