Υπάρχει  μια χώρα στην καρδιά του Νότου της Αφρικής στο ύψος του Τροπικού του Αιγόκερω. Τη γη της, ποτίζει ένα από τα μεγαλύτερα εσωτερικά δέλτα του κόσμου και ένα θαυμαστό δίκτυο από ποτάμια και εποχικά ρυάκια. Αμέτρητα άγρια ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα στις αχανείς ρεζέρβες της και έχει επενδύσει σε έναν τουρισμό που βασίζεται στο παρθένο φυσικό περιβάλλον της. Είναι μια χώρα με ενδιαφέρουσα ιστορία, με δημοκρατικό πολίτευμα και μια  σοφά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική που βασίζεται στα άφθονα αποθέματα διαμαντιών. Είναι μια Αφρικανική χώρα χωρίς διαφθορά που κατάφερε το θαύμα. Ταξιδεύοντας, αυτή τη φορά, στη Μποτσουάνα.

Μία πρόσκληση

Πριν κάποια χρόνια, το τηλέφωνο κτύπησε και ο Νεκτάριος Πολυχρονίου, επίτιμος πρόξενος της Μποτσουάνα, ζήτησε να συναντηθούμε.  Στο δικηγορικό του γραφείο, με όλες τις τυπικές διαδικασίες, μας παρουσίασε την Αφρικανική χώρα που λόγω οικογενειακών δεσμών είχε υποσχεθεί να υποστηρίζει και μας κάλεσε –ως εκπομπή και ως περιοδικό Passport τότε- να την ανακαλύψουμε. Το γραφείο τουρισμού της Μποτσουάνα  (BTB) θα σχεδίαζε το ταξίδι μας, οι περιγραφές μας φάνηκαν ερεθιστικές και λίγο καιρό αργότερα καταφθάναμε με την Air Botswana, μαζί με τον Νεκτάριο και την σύντροφό του, – μέσω Γιοχάνεσμπουργκ-, στη πρωτεύουσα της χώρας, τη Gaborone που προφέρεται για κάποιο λόγο Χαμπρόν, ή χαϊδευτικά και Γκαπς εις την τοπικήν.

Το αμφιλεγόμενο μνημείο των Τριών «Dikgosi», των τριών αρχηγών, δεσπόζει στην επιχειρηματική ζώνη της Gabarone. Τα χάλκινα αγάλματα απεικονίζουν τους τρεις αρχηγούς φυλών, τον Khama III των Bangwato, τον Sebele I των Bakwena, και τον Bathoen I των Bangwaketse που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία της Μποτσουάνα.


Κάθε χώρα οφείλει να έχει πρωτεύουσα

Τις πρώτες δυο μέρες μείναμε στη Γκαπς, που σε τίποτε δεν θυμίζει Αφρικανική πρωτεύουσα: Είναι απλωμένη, ήσυχη και καθαρή, με κάποια σύγχρονα κυβερνητικά γυάλινα κτίρια,  φαρδύς δρόμους, και θεωρείται από τις πιο ασφαλείς (αν όχι η ασφαλέστερη) πόλεις της ηπείρου. Δεν έχει «townships», (αφρικανικές φαβέλες) αλλά ούτε και  ιστορικό κέντρο, κι αυτό γιατί οργανώθηκε πάρα πολύ πρόσφατα:  έγινε πρωτεύουσα το 1965, έναν χρόνο πριν από την ανεξαρτησία της Μποτσουάνα από τους Άγγλους. Από ένα χωριουδάκι που ήταν, –ιστορικό μεν, χωριουδάκι δε- , γνώρισε ξαφνική, αστικοποίηση. Σήμερα την κατοικούν περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι (το 10% του πληθυσμού), εξού και το ένα της μειονέκτημα –εκτός από την απουσία τοπικού χρώματος- είναι η κίνηση στους δρόμους τις ώρες αιχμής.

Στον κεντρικό σταθμό της πόλης, τα λεωφορεία γεμίζουν ασφυκτικά και συνδέουν τη πρωτεύουσα με το υπόλοιπο της χώρας.

Με την γλυκύτατη Mmammidi George που μας συνόδευε εκ μέρους τους Γραφείου Τουρισμού  ξεκινήσαμε από το πάρκο «Government Enclave» που περιέχει τα περισσότερα υπουργεία και όπου δεσπόζει το άγαλμα του πρώτου προέδρου της Μποτσουάνα (και πατέρα του σημερινού), του Sir Seretse Khama. Ο  Κάμα κυβέρνησε επί 14 συναπτά έτη, από την απελευθέρωση και μετά, μετατρέποντάς μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής σε ένα παράδεισο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, κράτησε ουδέτερη στάση απέναντι στους ισχυρούς γείτονες (Ροδεσία, Νότια Αφρική) και δεν δίστασε να καταδικάζει το Απαρτχάιντ διακόπτοντας τις  διπλωματικές σχέσεις με την Νότια Αφρική.

Ωραιότατες λιαστές κάμπιες (mashonja) στην υπαίθρια αγορά.

«Το Main Mall είναι ο εμπορικός δρόμος της πόλης» με πληροφόρησε η Mmammidi βουτώντας με αγκαζέ. Εδώ βρίσκονται κάποιες πρεσβείες, τράπεζες, γραφεία, τα περισσότερα μαγαζιά και διάφορα εστιατόρια». Εμένα βέβαια μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν οι λιαστές κάμπιες (mashonja) στα πανέρια των μικροπωλητών που λικνίζονταν κάτω από τους ρυθμούς της νοτιοαφρικάνικης χιπ χοπ. Με περίσσιο  ηρωισμό δοκίμασα  το έδεσμα που τρώγεται ως σνακ ή σε σούπα όμως όταν αισθάνθηκα τα ποδαράκια του ζώου να γαργαλάνε τον ουρανίσκο μου ομολογώ πως δυσκολεύτηκα στην κατάποση… Από γεύση, φανταστείτε μια ξερή, γενναιόδωρα αλατισμένη γαρίδα…

Παρά τον τεράστιο υπόγειο πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν επαναπαύεται στο γεγονός ότι είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός διαμαντιών σε αξία. Ψάχνει να υποστηρίξει, να προβάλει, να διαφοροποιήσει το προϊόν της και ένας από τους στόχους του νυν προέδρου Σερέτσε Κάμα Ίαν Κάμα είναι  η «οικονομική στροφή» της χώρας προς άλλες πηγές εσόδων, όπως ο τουρισμός. Μέχρι σήμερα, η Μποτσουάνα έχει καταφέρει τον ιδανικό συνδυασμό: Στο παρθένο της περιβάλλον, προσφέρει υψηλότατες υπηρεσίες, σε υψηλότατες τιμές.


Σαφάρι  με ελέφαντες στο Δέλτα του Οκαβάγκο

Το αεροπλανάκι της Moremi Air που μας πέταξε στο Δέλτα του Οκαβάγκο.

Η προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τις φυσικές χάρες της Μποτσουάνα –για να μη ζηλεύετε- είχε και την επίπονη  πλευρά της: το πολύ πρωινό ξύπνημα! Η πρώτη μας μετακίνηση μας οδήγησε στη πόλη Μaun που βρίσκεται στη βορειοδυτική μεριά της χώρας και έχει εξελιχθεί στην τουριστική πύλη του περίφημου Δέλτα του Οκαβάγκο. Προς το Δέλτα πετάξαμε κι εμείς με το μικρό  δικινητήριο αεροπλανάκι της  Moremi Air. Πιλότος μας, ο James,  από τη Νέα Ζηλανδία, που κοίταγε κι αυτός, μαγεμένος το μεγαλύτερο εσωτερικό δέλτα του κόσμου και έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους του πλανήτη μας να απλώνεται στα πόδια μας.

Προσγειωθήκαμε σε ένα αυτοσχέδιο αεροδρόμιο όπου μας περίμενε ο αμερικανός Ράνταλ Τζέι Μουρ, η ψυχή του Abu Camp, βιολόγος ειδικευμένος στην άγρια ζωή με ιδιαίτερη αγάπη στους ελέφαντες.

O Randal Moore, την εποχή που ακόμη επιτρεπόταν το σαφάρι πάνω στους ελέφαντες.

Η μεγάλη χαρά του Ράνταλ (που δεν δηλώνει πια ιδιοκτήτης αλλά σύμβουλος του camp ) είναι να μιλάει ασταμάτητα, εξού και οι πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις του σε μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές. Μπορεί να μονολογεί με τις ώρες στις όχθες του πλημμυρισμένου τοπίου  για όλα του τα επιτεύγματα, τις παραγωγές που χρησιμοποίησαν το χώρο του ως σκηνικό και τη πραγματικά ενδιαφέρουσα ζωή του. Γνώρισε (και εξοικειώθηκε με) τους ελέφαντες πολύ μακριά από την Αφρική, στις ΗΠΑ. Εκεί, φρόντιζε παχύδερμα που προορίζονταν για ζωολογικούς κήπους, πάρκα σαφάρι και τσίρκο, πλάι στον Μόργκαν Μπέρι. Όταν ο Μπέρι πέθανε, ο Μουρ κληρονόμησε τρεις ελέφαντες, (εκ των οποίων και ο Αμπού που έδωσε και το όνομά του στην κατασκήνωση), και έκρινε ότι τα ζώα  έπρεπε να γυρίσουν πίσω στην Αφρική.  Για να βγάλουν το ψωμί τους, εκπαιδευμένα καθώς ήταν, έπρεπε να εργαστούν, μεταφέροντας τρελούς τουρίστες στις πλάτες τους!  Έτσι, γεννήθηκε η Elephant Back Safaris  που λατρεύτηκε από  το διεθνές τζετ σετ.

Βέβαια, το τζετ σετ, εκτός από την εξωτική συνάντηση με τους υπέροχους ελέφαντες επιθυμούσε και αντίστοιχη φιλοξενία. Αφρικανική μεν, πολυτελείας δε. Έτσι διαμορφώθηκαν οι εντυπωσιακές σκηνές της «κατασκήνωσης» με όλα τα κομφόρ. Όταν επισκέφθηκα το Abu Camp, οι σκηνές ήταν όπως στις φωτό που ακολουθούν, «αφροβεδουίνικης» αισθητικής: ψηλές, πλατιές και ευάερες, έδεναν άριστα στο περιβάλλον, αποπνέοντας έναν αέρα αποικιοκρατικής πολυτέλειας στη μέση της σαβάνας:

Οι επόμενες μέρες ήταν απλά μαγευτικές. Ανεβήκαμε λοιπόν και μεις πάνω στα θηριώδη ζώα, και λικνιζόμενοι βουτήξαμε μέχρι τη κοιλιά (των ελεφάντων) μέσα στα νερά. Μαζί μας ήρθαν και δυο μωρά ελεφαντάκια που πλατσουρίζανε σα κουτάβια, απολαμβάνοντας  την αφέλεια της ηλικίας τους. «Η πλημμύρα είναι μια τρομερά αργή διαδικασία» μου είπε ο Ράνταλ.  «Ο Οκαβάνγκο αρχίζει να φουσκώνει στην Αγκόλα, την εποχή που στο Δέλτα επικρατεί απόλυτη ξηρασία. Το νερό κάνει έξι με επτά μήνες για να φτάσει ως εδώ και 10 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πλημμυρίζουν τη περιοχή μας. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των νερών εξατμίζεται, και ό’τι αντέξει της ζέστης θα πλημμυρίσει μικρότερα κανάλια, λιμνούλες και βάλτους για να καταλήξει εντέλει στην έρημο της Καλαχάρι και ακόμη νοτιότερα. «Φέτος, περιμένουμε τη μητέρα όλων των πλημμυρών.» ψιθύρισε ο Αμερικάνος. Οι ντόπιοι πιστεύουν σε έναν 80ετή κύκλο, και φοβάμαι πως οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί να  καταποντιστεί ολόκληρη η κατασκήνωση…»


Δημιουργώντας ένα οικοσύστημα

Το βραδάκι μας βρήκε στο ξύλινο ντεκ, μπροστά σε μια λαμπρή φωτιά να ακούμε όλων των ειδών του εξωτικούς θορύβους. Πουλιά, ιπποπόταμοι, βατράχια, υποστήριζαν τα λεγόμενα τω οδηγών, -των rangers-, καθώς μας μιλούσαν με πάθος για τη μοναδική βιοποικιλότητα του Δέλτα του Οκαβάνγκο. «Ας το φανταστούμε σαν έναν ζωντανό οργανισμό, με κανάλια αντί για αρτηρίες και  δέντρα αντί για νεφρά.» Τα δέντρα διατηρούν το νερό γλυκό και μεγαλώνοντας, αυξάνουν και το μέγεθος των νησιών όπου καλοπερνούν οι ιπποπόταμοι… που και αυτοί συμβάλουν παρασύροντας τους πάπυρους και τα νούφαρα στο πέρασμά τους κι αφήνοντας έτσι το νερό κυλά ελεύθερα. «Το Δέλτα του Οκαβάνγκο που προστατεύεται από το 1996 από τη  συνθήκη Ραμσάρ, είναι ένα υγιές οικοσύστημα» μας τόνισαν όλοι. Κινδυνεύει μόνο από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη απειλή βρίσκεται βόρεια, στην Αγκόλα και την Ναμίμπια, με τις οποίες η Μποτσουάνα μοιράζεται το ποτάμι.

Βέβαια από ψιλά, οι μαγευτικές εικόνες δεν μαρτυρούσαν την ευθραυστότητα του οικοσυστήματος…

Οι επόμενες δύο μέρες πέρασαν με σαφάρι πάνω σε Land Rovers και ελέφαντες, περπατήματα, και βαρκάδες με μοκόρο (τοπική πιρόγα) στα κανάλια,  έμαθα διάφορες –άχρηστες κατά τα άλλα- πληροφορίες για τη σεξουαλική ζωή των βουβαλιών, τις διατροφικές συνήθειες των καμηλοπαρδάλεων, το χαρακτήρα των ζέβρων και είδα από πολύ κοντά μπαμπουίνους και ύαινες, λεοπαρδάλεις και αγριόσκυλα και φυσικά λιοντάρια…


Abu Camp 2017

Όταν έψαξα πληροφορίες για να ενημερώσω το άρθρο, διαπίστωσα ότι τα νέα φιλοζωικά ήθη άλλαξαν -και ευτυχώς- τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες γνωρίζονται με τα υπέροχα παχύδερμα. Πλέον η επαφή ονομάζεται «εμπειρία», οι επισκέπτες δεν κάνουν πια «σαφάρι πάνω στους ελέφαντες» αλλά συνυπάρχουν μαζί τους. Όπως αναφέρει το σαιτ,  «Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, καλείστε να γίνετε μέλος του αγέλης των ελεφάντων. Η εξερεύνηση της αφρικανικής γης με το κοπάδι του Αμπού θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες και θα χαραχτεί στη μνήμη σας ως μια αξέχαστη εμπειρία. Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη προσωπικότητα κάθε μέλους της οικογένειας – από παιχνιδιάρικα μικρά  μέχρι  εφήβους και ενήλικες – και φυσικά τη σοφή γηραιά Cathy. Σύντομα, θα διαμορφώσετε μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με το κοπάδι – μια αίσθηση του «ανήκειν» που σε κάνει πιο ταπεινό αλλά ταυτόχρονα  σε ανυψώνει.»

Όμως και οι 6 σκηνές εκσυγχρονίστηκαν! Μεγάλωσαν, έγιναν ακόμη πιο πολυτελείας και αν μπορώ να κρίνω από τις φωτογραφίες, έχασαν λίγο από την ατμόσφαιρά τους. Φυσικά κάθε σκηνή έχει διατηρήσει τη δική της υπερυψωμένη «βεράντα» από ξύλο τικ, σμιλευμένη γύρω από κορμούς πανύψηλων δέντρων. Καλοφωτισμένα δρομάκια συνδέουν τις σκηνές με την κεντρική τραπεζαρία. Τα αμέτρητα πουλιά της περιοχής αλλά και τα σαλπίσματα των ελεφάντων αποτελούν τη μουσική υπόκρουση, ενώ τα βράδια κυριαρχεί το χαρακτηριστικό γρύλισμα των ιπποπόταμων, που καμιά φορά διακόπτεται από τους βρυχηθμούς των λιονταριών που κινούνται στις παρυφές του camp.

Η σημερινή εικόνα του Camp:


Στην έρημο Καλαχάρι

Ο πιλότος μας, James από τη Νέα Ζηλανδία

Επιστρέφουμε στο ταξίδι μας.

Ο James με το αεροπλανάκι του μας πέταξε γρήγορα και ασφαλώς προς το νότο. Καθώς το τοπίο άλλαζε δραματικά, και μεγάλες λευκές επιφάνειες εμφανίζονταν στο έδαφος, διάβαζα για τις  αλμυρές λεκάνες της Μποτσουάνα, τα Makgadikgadi Pans που είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αλμυρών λεκανών του κόσμου.  Πρόκειται για μια απέραντη, επίπεδη έκταση 16.000 τετραγωνικών χλμ που αποτελεί το βόρειο τμήμα της ερήμου Καλαχάρι. «Κάποτε, αυτή η τεράστια έκταση αλατιού ήταν ο πυθμένας μιας γιγάντιας, παναρχαίας λίμνης». μας είπε η Mmammidi.

Αξέχαστος μας έμεινε ο Super, με την κορμοστασιά και τις γνώσεις του.

Με το που προσγειωθήκαμε, εμφανίστηκε ο Super. Όνομα και πράγμα! Τεράστιος, πανέμορφος, πολύ σκουρόχρωμος και με το λευκότερο χαμόγελο του κόσμου. Με μεγάλη εμπειρία στη περιοχή, μας γοήτευσε αμέσως με τις ιστορίες του. Μας μίλησε για την περίοδο της ξηρασίας που συμπίπτει με το δικό μας καλοκαίρι και για τις οφθαλμαπάτες που δημιουργεί ο ορίζοντας του λευκού τοπίου.

Μας διηγήθηκε τον ερχομό των βροχών, στο τέλος της άνοιξης, και για τη μεταμόρφωση που ζει το τοπίο. Για τις εποχιακές μικρές λίμνες που σχηματίζονται, και που προσελκύουν κοπάδια ζέβρες, γκνου αλλά και αμέτρητα μεταναστευτικά πουλιά.

Σταματήσαμε για λίγο από τη «κατασκήνωση» μας,  από το Jack’s Camp με την ενδιαφέρουσα ιστορία, που στη κυριολεξία μας θάμπωσε από την υψηλή αισθητική, τις ευφάνταστες λύσεις,  τις παροχές και το εξαιρετικό φαγητό… στο μέσον του πουθενά!Φημισμένοι τόσο για τη φυσική ομορφιά τους όσο και τις επιστημονικές τους γνώσεις, οι rangers του Jack’s Camp είναι στη πλειοψηφία τους μεταπτυχιακοί φοιτητές φυσικών επιστημών που ήρθαν εδώ να κάνουν έρευνα… και έμειναν! Ετσι, οι περιγραφές τους ξεπερνούν κάθε φαντασία, και μπορούν να σε ενημερώνουν… μέχρι τελικής πτώσης!


Ο Jack

Ο περίφημος Jack Bousfield

ΤΟ 1960, ο Jack Bousfield βρέθηκε στις λεκάνες Μαγκαντιγκάντι, σε μια αποστολή αιχμαλωσίας άγριων ζώων. Συνάντησε έναν τόπο που τον συνεπήρε μονομιάς και αποφάσισε να στήσει εδώ ένα camp, κάτω από μια ακακία, ελπίζοντας ότι και άλλοι σαν αυτόν θα ένιωθαν το ίδιο. Δεν είναι περίεργο που διάλεξε ένα τόσο απομονωμένο και άγριο μέρος.
Ο Jack ήταν άνθρωπος της περιπέτειας: μέχρι το θάνατό του, το 1992, κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες, καθώς σκότωσε συνολικά 53.000 κροκόδειλους (αυτό δεν είναι και τόσο προς τιμήν του), ενώ επέζησε 7 αεροπορικών συντριβών – αλλά όχι και της 8ης που απέβη μοιραία… Ως φόρο τιμής στο όραμα του πατέρα του, ο (κούκλος) γιος του Ralph με τη σύντροφό του Catherine ίδρυσαν το 1993 την Uncharted Africa Safari. Το 2003, ανακαίνισαν το Jack’s Camp σε στυλ Ανατολικής Αφρικής, με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1940.

Η προσπάθειά τους υποστηρίζεται από μια τεράστια ομάδα βιολόγων, ζωολόγων και ερευνητών (οι οδηγοί των σαφάρι), εξαιρετικά ταλαντούχων σεφ και του πολύ φιλικού προσωπικού. Οι δέκα ευρύχωρες σκηνές του camp είναι διακοσμημένες σε κομψό κλασικό στυλ, ενώ διαθέτουν ντους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – για να νιώθει ο επισκέπτης το αεράκι της Καλαχάρι στο δέρμα του. Ο χώρος έχει φτιαχτεί με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και παραπέμπει φυσικά στις εποχές τις αγγλικής αποικιοκρατίας. Τα χαλιά είναι περσικά, τα έπιπλα ευρωπαϊκά και τα εκθέματα, ζωολογικά, γεωλογικά  και εθνολογικά, αφρικανικά. Όλα τα παραπάνω, στη φιλόξενη σκιά ενός φοινικώνα, στη μέση ενός από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη.

Ο επισκέπτης που θέλει να βιώσει τη συγκίνηση της ερήμου Καλαχάρι και των γύρω βιότοπων ξυπνάει νωρίς. Πολύ νωρίς δηλαδή, εξού και το μεσημερινό σερβίρεται στη κεντρική σκηνή στις 11 και μισή το πρωί.

Με τη χώνεψη ήμασταν και πάλι στο τετρακίνητο, διασχίζοντας πιο δασωμένες περιοχές αλλά και βοσκότοπους όπου η άγρια ζωή, συνυπάρχει με εξημερωμένες φυλές. Ο Super μας μίλησε για τους υγροτόπους, και για τον ερχομό των βροχών, στο τέλος της άνοιξης, όταν η περιοχή μεταμορφώνεται: φυτρώνουν χορτάρια σχηματίζονται εποχιακές λίμνες που προσελκύουν ζέβρες και γκνου αλλά και μεταναστευτικά πουλιά. Πίσω τους ακολουθούν θηρευτές όπως οι καφέ ύαινες, τα λιοντάρια και τα τσιτάχ. Ακολουθήσαμε τον παλιό δρόμο των εμπόρων που διέσχιζε τη λεκάνη Ntwetwe και συνέδεε τη Gweta και το Μοπίπι. Ο δρόμος είχε δύο σημεία αναφοράς,  δύο μοναχικά μπαομπάμπ, του Γκριν και του Τσάπμαν όπου και σταματήσαμε.

Σουρικάτα-σκοπός!

Λίγο αργότερα, συναντούσαμε τις σουρικάτες.

Ζουν σε ομάδες 2-50 ατόμων, τις οποίες οι επιστήμονες ονομάζουν «συμμορίες» Αρχηγός κάθε συμμορίας είναι το κυρίαρχο θηλυκό (αμ’ πως) το οποίο ζευγαρώνει με ένα κυρίαρχο αρσενικό. Το κυρίαρχο θηλυκό είναι το μόνο μέλος του φύλου τους που μπορεί να αναπαραχθεί. Τα μωρά της, τα μεγαλώνει όλη η συμμορία: όταν οι ενήλικοι λείπουν για κυνήγι, μένουν πίσω μπέιμπι-σίτερς που προσέχουν τα πιτσιρίκια. Προσοχή κανένα μα κανένα άλλο θηλυκό δεν έχει το δικαίωμα αναπαραχθεί.  η τιμωρία είναι ο εξοστρακισμός και καμιά φορά και η θανατική καταδίκη. Την προστασία της συμμορίας αναλαμβάνουν οι φρουροι: σε βάρδιες, στέκουν όρθιοι στο ψηλότερο σημείο που θα βρουν και ελέγχουν την περιοχή για πιθανές απειλές.

Λεπτομέρειες για τη ζωή των περίεργων αυτών τρωκτικών αλλά και όλης της γύρω φύσης γνωρίζουν καλά οι Βουσμάνοι, bushmen αγγλιστή που  υποστηρίζονται από το Τζακς Καμπ, σε μια προσπάθεια λεει, να ενδυναμωθούν οικονομικά. Κατά πολλούς ανθρωπολόγους οι Βουσμάνοι, κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που περιπλανούνταν επί χιλιετίες στη νοτιοδυτική Αφρική, με επίκεντρο πάντα την έρημο Καλαχάρι. θεωρούνται οι αρχαιότεροι άνθρωποι της Γης. Μέχρι να έρθουν οι λευκοί, οι φυλές αυτές ζούσαν σαν να μην είχε περάσει ούτε μια μέρα από τη λίθινη εποχή. Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά. Αιώνες διωγμών, η συρρίκνωση των εδαφών τους, η μείωση των θηραμάτων αλλά και η δημιουργία άλλων ειδών απασχόλησης συνέβαλαν στο να ξεθωριάσει σταδιακά ο τρόπος ζωής τους.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον πληθυσμό των Βουσμάνων, κάποιοι μιλούν για 100.000, οι μισοί εκ των οποίων κατοικούν στη Μποτσουάνα. Παρά τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή τους, οι Σαν συνεχίζουν να έχουν μυστικές γνώσεις για το περιβάλλον γύρω τους. Αναγνωρίζουν ίχνη, συμπεριφορές και προθέσεις των ζώων που κυκλοφορούν στην έρημο Καλαχάρι.

Ένα από τα  θέματα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ότι εκτός από τους λευκούς και τις γνωστές αποικιακές στους απόψεις, ούτε οι υπόλοιπες φυλές της Μποτσουάνα δεν βλέπουν με καλό μάτι τους Βουσμάνους και την κουλτούρα τους, και έχουν βαλθεί να τους… εκπολιτίσουν.

Με 5 διαφορετικά είδη «κλικ», πολλαπλές ηχητικές αποχρώσεις και τσιριχτά φωνήεντα, η γλώσσα των Taa, που μιλιέται από μερικές χιλιάδες ανθρώπους στη Μποτσουάνα και τη Ναμίμπια, πιστεύεται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ηχητική ποικιλία από οποιασδήποτε άλλη γλώσσα στον κόσμο.

Από το 1997 ως το 2005, οι Βουσμάνοι που ζούσαν στο Καταφύγιο Θηραμάτων της Κεντρικής Καλαχάρι αναγκάστηκαν να αλλάξουν ζωή. Το κράτος, με το πρόσχημα ότι τα θηράματα μειώνονται και ότι ο εκσυγχρονισμός της καθημερινότητάς τους θα τους έκανε ευτυχέστερους, τους ώθησε να μεταφερθούν σε νεόδμητους καταυλισμούς ενώ παρέδωσε τις γαίες τους στα μεγάλα τουριστικά γραφεία. Αυτό συντάραξε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Οι Βουσμάνοι πήγαν στα δικαστήρια, όπου και δικαιώθηκαν. Περιμένοντας λοιπόν την εφαρμογή της απόφασης, που ποιος ξέρει πότε θα γίνει, αναγκάζονται  να επιδοθούν στον τουρισμό πολυτελείας. Και αφού το πραγματικό κυνήγι απαγορεύεται, το έριξαν στο εικονικό που ενδιαφέρει και τους τουρίστες. «The Bushmen experience» διαλαλούν τα φυλλάδια…

Καθώς η ήλιος έδυε, ο Super μας οδήγησε στη λευκή αλήθεια της λίμνης Ntwentwe. Ο ουρανός είχε πιάσει φωτιά, και ο χρυσός ήλιος έκανε το τοπίο μεγαλειώδες. «Προσπαθήστε να ακούστε τη σιωπή» μας είπε ο Αφρικανός και λίγο αργότερα ο Νεκτάριος μας εκμυστηρευόταν πως του φάνηκε ότι άκουσε τον άνεμο να σπρώχνει να σύννεφα…

Πρακτικές πληροφορίες

Η Μποτσουάνα είναι ο παράδεισος του αειφόρου τουρισμού πολυτελείας, με περιορισμένες low budget επιλογές.

Παρότι κάθε περιοχή έχει το δικό της μικροκλίμα και την ιδανική της εποχή, γενικά η περίοδος Μάιος-Οκτώβριος (εποχή της ξηρασίας) προτείνονται από τα περισσότερα πρακτορεία. Προστασία ενάντια στην ελονοσία προτείνεται για τη κεντρική και βόρεια χώρα. Επίσης, είναι συνετό να είστε καλυμμένοι για τα βασικά εμβόλια (Τετάνου, διφθερίτιδας, κοκκύτη, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Α).

Η μεγαλύτερη επιλογή ταξιδιωτικών πρακτορείων που οργανώνουν σαφάρι στη Botswana, εδώ.

Author: Maya Tsoclis

Η Μάγια Τσόκλη ταυτίζεται με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία. Μετά από σπουδές κοινωνιολογίας στη Γαλλία και μια δεκαετία στο χώρο της Μόδας, μετακόμισε στον κόσμο της τηλεόρασης γράφοντας και παρουσιάζοντας τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας», μία από τις μακροβιώτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που ακόμη και σήμερα προβάλλεται σε επανάληψη. Αφού όργωσε όλο το κόσμο, δημιούργησε με μια ομάδα πραγματικών ταξιδευτών το περιοδικό Passport των εκδόσεων της Καθημερινής που καθιέρωσε το προσωποκεντρικό ταξίδι εμπειρίας . Μετά από ένα σύντομο και οδυνηρό πέρασμα από τη πολιτική, βούτηξε και στα άγνωστα νερά της Παραγωγής: Ιδρυτικό μέλος της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ, έφτιαξε το ετήσιο free press «ΤΑΜΑ η ελεύθερη έκδοση της Τήνου» και τελευταία, με τους παλιούς της συνεργάτες του Passport, το online ταξιδιωτικό περιοδικό www.travelsbytravelers.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here