Το πρώτο μας ταξίδι στην Αλβανία, επιλέξαμε να το κάνουμε στο νότιο κομμάτι της, αυτό που συνορεύει με την Ήπειρο και την Μακεδονία, επιχειρώντας να ξαναπιάσουμε ένα νήμα που είχε κοπεί απότομα με την δημιουργία των εθνικών κρατών τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Η Αλβανία κηρύχτηκε επίσημα ανεξάρτητη 1913. Μέχρι τότε, έως και πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας, οι εμπορικοί δρόμοι και η μετακίνηση, και η επικοινωνία των ανθρώπων και των πληθυσμών ήταν παντελώς ελεύθεροι. Η βαλκανική χερσόνησος ήταν ένα κοινό πεδίο για όλους μας.
Ξεκινώντας έτσι το ταξίδι μας από τα Γιάννενα, μπαίνοντας στην Αλβανία και καταλήγοντας στην Καστοριά, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την πολιτισμική ενότητα του κομματιού αυτού της Βαλκανικής χερσονήσου.
Εάν ενδιαφέρεστε γι αυτό το ταξίδι, ενημερώστε μας στο info@travelsbytravelers.com ώστε να σας στείλουμε όλες τις λεπτομέρειες.
Το ταξίδι μας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Himalaya Travel.
Η Αλβανία που θα δούμε, είναι ένα μέρος που μας θυμίζει την παλιά Ελλάδα, χωρίς να είναι: σαγηνευτικής ομορφιάς τοπία, πετρόκτιστες πόλεις με μοναδική αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία και μεσαιωνικά χωριά, εθνικά πάρκα, εντυπωσιακά φαράγγια, αρχαιολογικοί χώροι – αρχαίες αποικίες των Ελλήνων- κάστρα, μοναδικές πόλεις UNESCO, μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θαυμάσια βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια και πολλά άλλα.

Ακόμη έχει διατηρηθεί αυτή ατμόσφαιρα της απίστευτα γοητευτικής πολυπολιτισμικότητας, πολιτιστικής και θρησκευτικής που την συναντούσαμε ακόμη στις Ελληνικές πόλεις, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Χριστιανοί και Μωαμεθανοί, Έλληνες και ξένοι, ζουν αρμονικά στις μικρές πόλεις και τα χωριά τους.
Όσοι επισκέπτες είναι πρόθυμοι να την ανακαλύψουν, αποζημιώνονται με ένα μωσαϊκό φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου: χάρη στο πληθωρικό μείγμα εμπειριών που προσφέρει, συνδυάζοντας σαγηνευτικά τοπία, εξαιρετική κουζίνα και σκηνικά που σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο.
Πρέπει να βιαστούμε: μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος και το άνοιγμα των συνόρων και την εντατική τουριστικοποίηση, τα πάντα αλλάζουν δραματικά . Τα παράλια ήδη έχουν παραδοθεί στους εργολάβους με τα γνωστά επακόλουθα, στην κεντρική όμως χώρα εξακολουθεί να χτυπάει η καρδιά του παλιού κόσμου.
Αυτόν θα προσπαθήσουμε να συναντήσουμε….
Συνοδεύουν (καλά να είμαστε) ο Δημήτρης Ξανθούλης και ο Σταύρος Κοτσακωστούδης νεαρός φοιτητής της αρχαιολογίας, μελετητής της κεραμικής της Βόρειας Ελλάδας και συλλέκτης, παθιασμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της Βαλκανικής χερσονήσου και της Αλβανίας ειδικότερα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
Η1. ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΙΟΥ 2025
Αναχώρηση με την πτήση, Α3 160 της Aegean στις 10.40 για Ιωάννινα. Άφιξη στις 11.55.
Στο αεροδρόμιο θα μας περιμένει για να μας παραλάβει με το πούλμαν ο πολύ έμπειρος Γιαννιώτης οδηγός και συνεργάτης του Travels by Travelers, Γιώργος Σιούλας. Θα κάνουμε όλο το ταξίδι μαζί του.
Πρώτη στάση το νησάκι της Παμβώτιδας, της λίμνης των Ιωαννίνων. Θα επισκεφτούμε την μονή του Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών. Βυζαντινό μοναστήρι με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Αμέσως μετά θα δούμε το νεοσύστατο μουσείο του Αλή Πασά. Ένα μουσείο με πολλά αντικείμενα της εποχής του, που περιγράφουν το γούστο που επικρατούσε στην αυλή του, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιστροφή στα Γιάννενα, μεσημεριανό και επίσκεψη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ.
Αμέσως μετά, αναχώρηση για το Αργυρόκαστρο, μια πόλη χαρακτηρισμένη από την UNESCO, σαν ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η διαδρομή είναι περίπου 2 ώρες. Θα καταλύσουμε στο ξενοδοχείο Argjiro 4* ένα πολύ ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Μετά το check in, ελεύθερος χρόνος, ίσως, ανάλογα με την ώρα που θα φτάσουμε, ένα μικρό walking tour, για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Προτάσεις για το βραδινό.
H2. ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ
Πρωινό στο ξενοδοχείο.
Μία μέρα αφιερωμένη στον προστατευόμενο μεσαιωνικό οικισμό του Αργυροκάστρου.

Θα ξεκινήσουμε περπατώντας για να επισκεφθούμε δύο από τα περίφημα αρχοντικά της πόλης. Το αρχοντικό Ζεκάτε, ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής: όψιμο οθωμανικό στυλ, με μοναδικές εσωτερικές μπαρόκ-ροκοκό νωπογραφίες. Θα δούμε επίσης την οικία ενός τοπικού φεουδάρχη του, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 1700, με απίθανες λεπτομέρειες και μικρές πολυτέλειες που αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Θα ιχνηλατήσουμε άλλα κοσμικά και θρησκευτικά οικοδομήματα, σοκάκια και προαιρετικά, το εμβληματικό Φρούριο της πόλης με το ομώνυμο μουσείο, το τούνελ του ψυχρού πολέμου.

Έπειτα χρόνος ελεύθερος για φαγητό και βόλτα στο μεγάλο παζάρι του Αργυρόκαστρου: μικρά εστιατόρια με τοπικά εδέσματα, παλαιοπωλεία και εργαστήρια που κρατάνε ζωντανή μια παράδοση αιώνων στις εφαρμοσμένες τέχνες.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ ελεύθερο με προτάσεις.
H3. ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΙΟΥ
Μετά το πρωινό, check out και αναχώρηση για το Μπεράτι, άλλη μια πόλη χαρακτηρισμένη από την UNESCO, σαν ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διαδρομή είναι περίπου μια ώρα.
Φτάνοντας, θα ανεβούμε πρώτα στο κάστρο Μπερατίου, για να θαυμάσουμε από ψηλά, την ανέγγιχτη μεσαιωνική πόλη και να αποκτήσουμε μία αίσθηση του πολεοδομικού της ιστού.


Στον περίβολο του κάστρου, βρίσκεται το Εθνικό Εικονογραφικό Μουσείο Onufri, ένα μουσείο που στεγάζεται σε μια εκκλησία του 18ου αιώνα, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι αφιερωμένο στο έργο του Ελληνικής καταγωγής Ονούφριο Αργίτη έναν ζωγράφο του 16ου αιώνα. Οι εικόνες του, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας, με ενετικές επιρροές, μια και ο ίδιος σπούδασε στην Βενετία και υπήρξε μέλος της εκεί Ελληνικής αδελφότητας. Εκτός από αυτές, έχουν συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέροντα λειτουργικά σκεύη, εικόνες και εξαιρετικά δείγματα αργυροχοΐας και ξυλογλυπτικής, από τον 14ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα από μοναστήρια και εκκλησίες της ευρύτερης περιφέρειας.
Θα δούμε επίσης τις εκκλησίες της Παναγίας των Βλαχερνών, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Γεώργιο.

Αμέσως μετά, θα κατεβούμε στην παλιά πόλη. Check in στο ξενοδοχείο μας.
Και συνεχίζουμε την περιήγηση: στο τζαμί των Μπεκιάρηδων – από τα ελάχιστα με διατηρημένο τον τοιχογραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του. Θα περάσουμε στην απέναντι όχθη, στην προστατευόμενη από την UNESCO συνοικία Gorica, γνωστή και ως “1000 παράθυρα”, για να περιπλανηθούμε στα γραφικά σοκάκια και τις γειτονιές της. Μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και σε ένα αρχοντικό που κατοικείται ακόμη από τους ιδιοκτήτες του, με εξαιρετικές νωπογραφίες ύστερου οθωμανικού μπαρόκ στυλ.
Ελεύθερος χρόνος για βόλτες και προτάσεις με εστιατόρια για το βράδι με τοπικά εδέσματα…
H4. ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΙΟΥ
Μετά το πρωινό, αναχωρούμε για μια ημερήσια εκδρομή ξεκινώντας από το Fieri: θα δούμε πρώτα τα ερείπια της αρχαίας Απολλωνίας , μια αποικία των Κορινθίων που ιδρύθηκε το 588 πχ., το αρχαιολογικό μουσείο με τα τοπικά ευρήματα και τα ερείπια της μονής της Παναγίας.

Συνεχίζουμε προς το μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας δέλτα του ποταμού Αώου, γνωστού και ως Vjosa στην Αλβανία. Είναι ένας από τους τελευταίους άγριους ποταμούς ελεύθερης ροής στην Ευρώπη, που πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου, στη Τύμφη και εκβάλει στην Αδριατική.
Θα πάμε στην Νάρτα και στις ροζ αλυκές της, στην μονή της Παναγίας που είναι χτισμένη σε ένα νησάκι στην λιμνοθάλασσα μέσα σε ένα κατάφυτο ειδυλλιακό τοπίο.
Ελεύθερος χρόνος και μεσημεριανό για όσους θέλουν, σε ένα εστιατόριο με ψάρια και θαλασσινά.
Επιστροφή στο Μπεράτι και βραδινό γεύμα στην συνοικία Gorica.
H5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΙΟΥ
Μετά το πρωινό ημερήσια εκδρομή στην επαρχία της Αρδενίτσας. Θα πάμε στην Μονή του Αγίου Κοσμά Του Αιτωλού, που βρίσκεται και ο τάφος του μεγάλου αυτού διδασκάλου του γένους, όπου και σώζεται και ένα τμήμα μιας Βυζαντινής Βασιλικής με τοιχογραφικό διάκοσμο. Και άλλο μοναστήρι αφιερωμένο στην γέννηση της Θεοτόκου με σπάνια ξυλόγλυπτα και τοιχογραφίες και τον ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το μεσημέρι θα μας βρει στο οινοποιείο Albanica wine με όμορφη θέα στους αμπελώνες και στην μπροστινή κοιλάδα, δοκιμές στα τοπικά κρασιά από βαλκανικές ποικιλίες σταφυλιών, λευκά και κόκκινα, με συνοδεία τοπικών ντελικατέσεν.
Επιστροφή στο Μπεράτι και ελεύθερο απόγευμα για τελευταίες βόλτες στην πόλη. Προαιρετικό γεύμα παραδοσιακής κουζίνας στην συνοικία Gorica με θέα την φωτισμένη πόλη, το κάστρο και το ποτάμι με τις γέφυρες.
H6. ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΙΟΥ
Πρωινό, check out και αναχώρηση για την Κορυτσά. Μικρή παράκαμψη καθ’ οδόν με μια μικρή στάση σε παραλήμνιο καφέ στην λίμνη Οχρίδα για να απολαύσουμε την θέα.

Φτάνοντας στην Κορυτσά, ξεκινάμε την ξενάγηση μας από το συγκλονιστικό μουσείο μεσαιωνικής τέχνης με την μεγαλύτερη συλλογή εικόνων στην Αλβανία. Στη συνέχεια θα δούμε τον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού, το εκπληκτικό ιστορικό Τζαμί Μιραχώρι, το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη, νυν Ελληνικό προξενείο, εάν προλάβουμε, προαιρετικά, το μουσείο φωτογραφίας Gjon Mili (Γιάννη Μίλη), το πρώτο σχολείο της Αλβανικής γλώσσας, γειτονιές με κτίρια ενός αρχιτεκτονικού συγκερασμού ευρωπαϊκής και βαλκανικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα και το παλιό παζάρι.

Check in στο ξενοδοχείο Kocibelli 4*, ενδιάμεσα, ή στο τέλος τηw ξενάγησης, ανάλογα με τις αντοχές μας…
Ελεύθερος χρόνος και βραδινή έξοδος στους δρόμους του παζαριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις γραφικές πάμπ.
Η7. ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΙΟΥ
heck out νωρίς για να προλάβουμε…
Ξεκινάμε για την Μοσχόπολη, την παλιά πρωτεύουσα των Βλάχων. Μια γοητευτική ορεινή μικρή πόλη με συγκλονιστικά μνημεία!
Την εποχή της μεγάλης ακμής της, τον 19ο αιώνα, υπήρξε ένα από τα κέντρα του νεοελληνικού διαφωτισμού.
θα επισκεφθούμε την Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, τον ναό του Αγίου Αθανασίου, τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, τον Άγιο Νικόλαο των Ελληνόβλαχων και την ακαδημία.

Γεύμα σε τοπική ταβέρνα με βλάχικη κουζίνα και σούβλες. Αναχώρηση για την Καστοριά.
Θα καταλύσουμε στο ξενοδοχείο Esperos Palace
Check in και ελεύθερος χρόνος…
Η8. ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ
Μετά το πρωινό, ξεκινάμε την ξενάγηση στην Καστοριά, από το Βυζαντινό και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό Νερατζή-Αιβαζή. Συνεχίζουμε στο μεγαλύτερο διατηρημένο αρχοντικό της παλαιάς πόλης, το αρχοντικό Τσιατσιαπά, χαρακτηριστικό δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με μοναδικές νωπογραφίες στο εσωτερικό.
Η Καστοριά διαθέτει εξαιρετικές βυζαντινές εκκλησίες: την Παναγία Κουμπελίδικη, τους Αγίους Αναργύρους, τους Ταξιάρχες γυμνασίου, τον Άγιο Νικόλαο Κασνίτζη, τους Αγίους Τρεις, την ιερά μητρόπολη Ταξιαρχών, τον Άγιο Στέφανο, τον Άγιο Γεώργιο της πολιτείας.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και check out (Θα ζητήσουμε late check out, αλλά είναι λιγάκι νωρίς ακόμη).
Χρόνος για μεσημεριανό και μέσω του παραλίμνιου δρόμου με τα πλατάνια και την εκπληκτική θέα, θα επισκεφθούμε το σπήλαιο και το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων για να πάρουμε την πτήση επιστροφής προς Αθήνα.
Αναχώρηση με την πτήση Α3 167 στις 21.50 για την Αθήνα. Άφιξη στην Αθήνα στις 23.05
Εφόσον ενδιαφέρεστε για το ταξίδι στην Αλβανία, στείλτε μας email στο info@travelsbytravelers.com για να λάβετε τις λεπτομερείς πληροφορίες.
Για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί η κράτηση 20 ατόμων.
Κόστος ταξίδιού €
€ μέχρι 1800, €€ μέχρι 2500, €€€ μέχρι 3500, €€€€ πάνω από 3500