Η γοητεία της όπερας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομορφιά των χώρων όπου στεγάζεται. Τα μεγαλοπρεπή αυτά κτίρια συνδυάζουν την υψηλή Τέχνη με την μνημειώδη αρχιτεκτονική αποτελώντας πλέον τα ίδια ένα πολιτιστικό αξιοθέατο. Επί σειρά αιώνων φιλοξένησαν την υψηλή κοινωνία, το πλήθος των φιλόμουσων αλλά και αμέτρητους καλλιτέχνες –συνθέτες, μουσικούς και λυρικούς τραγουδιστές- που εδώ ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους. Ακόμη όμως κι όταν λείπει το κοινό, ακόμη κι αν η μουσική σιωπά τα κτίρια της Όπερας δεν χάνουν τη λάμψη τους. Οι φωτογραφίες των άδειων χώρων αναδεικνύουν το μεγαλείο και την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους, είτε πρόκειται για τον πολυτελή διάκοσμο, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα και τους κρυστάλλινους πολυελαίους , είτε για τις σύγχρονες δυναμικές γραμμές και τους αρχιτεκτονικούς νεωτερισμούς.

Προφανώς κάποια από τα κτίρια που απεικονίζονται κατασκευάστηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια. Το Margravial Opera House στο Bayreuth της Γερμανίας χτίστηκε μεταξύ του 1746 και του 1750. H ξύλινη οροφή του έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου στο χέρι και σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Αντίθετα κάποιοι άλλοι χώροι, όπως η κινεζική Harbin Opera έχουν μια απολύτως μοντέρνα αρχιτεκτονική. Είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής δουλειάς του γραφείου MAD που έχει την έδρα του στο Πεκίνο. Οι οβάλ όγκοι που αντλούν από την παράδοση «αγκαλιάζουν»  και συνενώνουν τις δύο αίθουσες των κονσέρτων με τον κεντρικό δημόσιο χώρο για το κοινό. Αν και είναι εμφανής η μινιμαλιστική διάθεση του σχεδιασμού, το εσωτερικό του κτιρίου διατηρεί στοιχεία από τις παλαιότερες Οπερες, τα οποία είναι περισσότερο εμφανή στα θεωρεία που μοιάζουν να κυματίζουν μέσα στο χώρο.

Βεβαίως οι εποχές αλλάζουν, και το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση αυτών των μυθικών χώρων. Άλλωστε πλέον έχει αλλάξει σημαντικά και ο τρόπος που «ανεβαίνουν» ακόμη και οι πιο κλασικές όπερες. Είτε λοιπόν πρόκειται για πρωτοποριακά ανεβάσματα λυρικού θεάτρου, είτε για σύγχρονη μουσική και χορό η μοναδική αρχιτεκτονική αυτών των κτιρίων λειτουργεί συμπληρωματικά δημιουργώντας συνθέσεις ή αντιθέσεις που αποτελούν συστατικό στοιχείο του θεάματος.

Opéra Garnier, Παρίσι, Γαλλία

«Paris Opéra», ή απλώς «Opéra»: Με αυτήν την οικειότητα αναφέρονται οι Παριζιάνοι στο Palais Garnier που χτίστηκε το 1875 στην καρδιά της πόλης. Είναι σύμβολο και στολίδι του Παρισιού, κατά πολλούς η πιο διάσημη Όπερα στον κόσμο. Αρχιτεκτονικά αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του στυλ Belle Époque baroque. Το εντυπωσιακό εσωτερικό του κτιρίου είναι ένα πλέγμα από αλλεπάλληλους διαδρόμους, κόγχες και ανοίγματα όπου συναντιούνται οι πολυάριθμοι θεατές στα διαλείμματα μιας παράστασης. Η κεντρική σκάλα είναι πραγματικά μνημειώδης και το auditorium διαθέτει τη μεγαλύτερη σκηνή της Ευρώπης, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 450 ηθοποιούς.

 

La Fenice Theatre (Teatro La Fenice), Βενετία, Ιταλία

Προφανώς η όπερα του Φοίνικα (Fenice) είναι το πιο διάσημο θέατρο της Ιταλίας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της όπερας παγκοσμίως. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1790 και το θέατρο εγκαινιάστηκε δύο χρόνια αργότερα. Γρήγορα  οι mélomanes της εποχής  βρήκαν εδώ όχι μόνον ένα χώρο λαμπρό, ισάξιο της σπουδαίας μουσικής που παρουσίαζε, αλλά ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό κέντρο που έχαιρε εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη. Κατά τον 19ο αιώνα στην όπερα της Βενετίας «ανέβηκαν» σε παγκόσμια πρώτη μερικές από τις σημαντικότερες όπερες των Ροσίνι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι και Βέρντι.  

Θέατρο La Fenice, Photo Youflavio,  CC BY-SA 4.0


Palau de la Musica Catalana, Βαρκελώνη, Ισπανία

Αυτό το εντυπωσιακό Παλάτι της μουσικής που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης, εγκαινιάστηκε το 1908 και είναι χτισμένο στο στυλ του καταλανικού μοντερνισμού Το εξωτερικό του, σχεδιασμένο με καμπύλες αντί για αυστηρές ευθείες είναι πλούσια διακοσμημένο και κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της εποχής του. Όσο για την αίθουσα των συναυλιών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται μία από ομορφότερες στον κόσμο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με σπουδαία διακόσμηση και εξαιρετική ακουστική. Το Παλάτι της Καταλανικής Μουσικής έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO.


Oslo Opera House, Όσλο, Νορβηγία

Πολυβραβευμένη σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς η έδρα της νορβηγικής Εθνικής Οπερας και Μπαλέτου, άρχισε να χτίζεται το 2003 και εγκαινιάστηκε το 2008 με ένα μεγαλοπρεπές γκαλά. Ηδη τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της υποδέχτηκε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο του Οσλο, στην κορυφή του Oslofjord. Οι μεγάλες, κεκλιμένες εξωτερικές επιφάνειες είναι καλυμμένες με λευκό γρανίτη και ιταλικό μάρμαρο από την Carrara, ενώ τα έργα τέχνης που κοσμούν τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου είναι δημιουργίες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Harbin Opera House, Harbin, Κίνα

Χτίστηκε το 2015 σε μια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στην πόλη Harbin της Βόρειας Κίνας, μια περιοχή γνωστή για τις κακές καιρικές συνθήκες, το μεγάλο ψύχος και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο. Το κτίριο θεωρείται αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό επίτευγμα, και για τους δημιουργούς του αποτελεί, «Το πολιτιστικό κέντρο του μέλλοντος». Εξωτερικά μοιάζει να είναι σμιλεμένο από το νερό, τον άνεμο και τα στοιχεία της φύσης. Σε αντίθεση με αυτό, η ξύλινη οροφή και η ξύλινη επένδυση των τοίχων της τεράστιας κεντρικής αίθουσας δημιουργούν για τους επισκέπτες την ατμόσφαιρα ενός θερμού καλωσορίσματος .


Margravial Opera House, Bayreuth, Γερμανία

Τυπικό δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής, χτισμένo στα μέσα του 18ου αιώνα σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Joseph Saint-Pierre , το Margravial Opera House είναι ένα από τα λίγα στην Ευρώπη σωζόμενα και τόσο καλά διατηρημένα κτίρια αυτής της περιόδου. Εδώ ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διηύθυνε στις 22 Μαΐου 1872, ανήμερα των γενεθλίων του την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Ένα μέρος της κινηματογραφικής ταινίας Farinelli γυρίστηκε επίσης σε αυτόν το χώρο και εδώ ήταν η έδρα του Bayreuther Osterfestival μέχρι το 2009. Από το 2012 η Όπερα είναι κλειστή για το κοινό καθώς γίνονται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης.


Sydney Opera House, Σίντνεϊ, Αυστραλία

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά κτίρια του 20 αιώνα, ενώ από το 2007 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Κατασκευασμένη σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Jørn Utzon, η Όπερα εγκαινιάστηκε το 1973 καταλαμβάνοντας μια ολόκληρη περιοχή, το Bennelong Point , στο λιμάνι του Σίντνει. Η διάσημη οροφή με τα επάλληλα τσιμεντένια «κοχύλια» και τα εντυπωσιακά τριγωνικά ανοίγματα από γυαλί προσδίνει έναν εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα στο κτίριο και υπογραμμίζει τον μνημειακό χαρακτήρα του.


Mariinsky Theater, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Το Θέατρο Μαριίνσκι, που πήρε το όνομά του από την τσαρίνα Μαρία Αλεξαντρόβνα, αποτελεί ένα από τα στολίδια της Αγίας Πετρούπολης. Εγκαινιάστηκε στα 1860, και μολονότι από το 1920 μέχρι και το 1992 άλλαξε πολλά ονόματα ακολουθώντας τις πολιτικές επιταγές –υπήρξε για πολλά χρόνια γνωστό ως Θέατρο Κίροφ-, ποτέ δεν έχασε την αυτοκρατορική μεγαλοπρέπειά του. Στην εποχή του διέθετε την μεγαλύτερη σκηνή στον κόσμο. Υπήρξε, ειδικά κατά τα τέλη του 19ου αι. μία από τις περισσότερο διακεκριμένες Οπερες της Ευρώπης, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά έργα των Τσαϊκόφσκι, Μουσόρσγκι και Ρίμσκι-Κόρσακοφ.


Metropolitan Opera House, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, γνωστή και ως «The Met», βρίσκεται στο Μπρόντγουεϊ. Αποτελεί μέρος του Lincoln Center και εγκαινιάστηκε το 1966. Με χωρητικότητα περίπου 3800 καθημένων είναι η μεγαλύτερη Οπερα στον κόσμο, και η σκηνή της, βάθους 24 μέτρων, είναι μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το auditorium είναι χωρισμένο σε 6 επίπεδα για τους θεατές, και 4000 τετράγωνα φύλλα χρυσού καλύπτουν τη θολωτή οροφή από όπου κρέμονται 21 κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Επίσης η αίθουσα είναι ονομαστή για την ακουστική της – λένε ότι ακόμη κι ένας μικρός ψίθυρος μπορεί να ταράξει τη σιωπή μιας μουσικής παύσης.


Vienna State Opera, Βιέννη, Αυστρία

Είναι σήμερα μια από τις πιο δραστήριες Οπερες σε όλο τον κόσμο αφού εδώ ανεβαίνουν 50- 60 παραστάσεις λυρικού θεάτρου ετησίως. Η ιστορία της υπήρξε πολυτάραχη. Θεμελιώθηκε το 1863 και εγκαινιάστηκε το 1869 με την παράσταση Don Giovanni του Μότσαρτ. Βομβαρδίστηκε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους συμμάχους και από το αρχικό κτίριο διασώθηκαν το φουαγιέ με τα περίφημα φρέσκος (frescoes), η κεντρική σκάλα και η αίθουσα του τσαγιού. Ξαναχτίστηκε μετά τον Πόλεμο χάρη σε αμέτρητες δωρεές. Εκτός των μεγάλων χορηγών, όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του δημάρχου για την αναστύλωση της, δίνοντας ακόμη και κέρματα. Ετσι οι Βιεννέζοι έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τη Vienna State Opera «σπίτι» τους.

Author: Μάρω Βασιλειάδου

Αρθρογράφος - Επιμελήτρια ύλης Η Μάρω γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Έκανε τα πρώτα της ταξίδια πολύ μικρή διαβάζοντας με μανία, επειδή από την αρχή πίστευε ότι τα βιβλία είναι το καλύτερο όχημα για εσωτερικές και εξωτερικές μετακινήσεις. Έγινε δημοσιογράφος για να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και από τη φαντασία στη δράση. Εργάστηκε πολλά χρόνια στον περιοδικό Τύπο και υπήρξε αρχισυντάκτρια του περιοδικού PASSPORT. Συνεργάζεται με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αρθρογραφώντας στο πολιτιστικό ένθετο ΤΕΧΝΕΣ &ΓΡΑΜΜΑΤΑ και γράφει για λογοτεχνία, κινηματογράφο, θέατρο και τέχνη σε διάφορα sites. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά της από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βότση. Εξακολουθεί να διακατέχεται από την χαρά της γραφής, γι΄ αυτό κάνει τις επιμέλειες κειμένων με τη προσοχή και την ευχαρίστηση κάποιου που βαδίζει μέσα σε ένα πυκνό δάσος έτοιμος να ανακαλύψει σπάνια φυτά και ζώα. Γράφει στο ΤravelsΒyΤravelers για βιβλία. Είναι βέβαιη ότι οι χάρτες πραγματικών και φανταστικών τόπων που σχηματίζονται εντός μας με λέξεις και εικόνες, συμπληρώνουν ιδανικά την πραγματική γεωγραφία του κόσμου που ζούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here