Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στο νησί της Τήνου. Η μεγάλη ζήτηση για ανανεωμένους χώρους φιλοξενίας κινητοποίησε νέους επιχειρηματίες όπως την οικογένεια της Καλλιόπης Θυμαρά, που υποδέχεται παραδειγματικά τους φιλοξενούμενούς της, στον μικρό και άγνωστο οικισμό της Μέσης. 

Εικόνες Ναταλία Τσουκαλά

Ένα σπίτι του 18ου αιώνα, στην πλατεία του άγνωστου στους περισσότερους οικισμού της Μέσης, που αποτελεούσε κατά την διάρκεια των αιώνων κεντρικό σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής του χωριού και των κατοίκων του (μελών της ευρύτερης ίδιας οικογένειας). Στη σάλα του, λάμβαναν χώρα όλων των ειδών οι κοινωνικές συνάξεις και εκδηλώσεις: γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κλπ…

Προσεκτικά αποκατεστημένο, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα στοιχεία της τηνιακής κατασκευής (θυρίδες, υπέρθυρα, βόλτα, τράβες με τηνιακές πλάκες και τσιμεντοκονίες, με υλικά και τεχνίτες τοπικούς), έχει διαμορφωθεί σε 4 ανεξάρτητα διαμερίσματα: το υποστατικό, το κατώι, το νέο κτίριο έκει όπου έστεκε ο παλιός σταύλος, και το κυρίως σπίτι.

Ανάλαφροι χώροι, κομψοί, με μια σχεδόν σπαρτιάτικη απλότητα στη διακόσμηση, μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 6 άτομα ο καθένας. Ιδανικό για μια μεγάλη παρέα, ή για μια οικογένεια όπου ο κάθε ένας μπορεί να είναι ανεξάρτητος και ταυτόχρονα όλοι μαζί.

Η ιδιοκτήτρια Καλλιόπη Θυμαρά που έχει κληρονομήσει το σπίτι από τους προπάππους της, μου έλεγε ότι έψαχνε να βρει έναν τρόπο να εκθέσει στους τοίχους κεντήματα, υφαντά και patchwork που βρέθηκαν στα μπαούλα του σπιτιού -οικογενειακά κειμήλια- που κεντήθηκαν ή υφάνθηκαν μέσα σε αυτό, ως μία εξιστόριση της διαδρομής του κτιρίου αλλά και της οικογένειας. Μέχρι τη δεκαετία του 80, λειτουργούσε σαν μια μικρή οικοτεχνία-υφαντήριο. Πιο παλιά, την εποχή που η σηροτροφία ήταν ζωντανή στην Τήνο, σαν κουκουλόσπιτο. Ακόμη πιο παλιά, τη μικρή περίοδο της Τουρκοκρατία, σαν σχολείο για τα παιδιά των γύρω χωριών.

Τι μας αρέσει

Δεν είναι τυχαίο ότι η Καλλιόπη και ο Μιλτιάδης, που πλέον υποστηρίζονται ενεργά από τη κόρη τους Μελίτη αποχαιρετούν τους επισκέπτες τους με δάκρυα στα μάτια! Σ’αυτό το μίνιμαλ περιβάλλον, η ατμόσφαιρα είναι απόλυτα οικογενειακή και οι πληροφορίες για την ανακάλυψη του νησιού προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε επισκέπτη. Εξαιρετικό ορμητήριο για τους λάτρεις της πεζοπορίας των εξαίσιων μονοπατιων του Τσικνιά.

Έχετε υπόψιν σας

Η Μέση είναι ένα μικρό χωριό, στην αγκαλιά του κάμπου του Φαλατάδου. Δεν βλέπει θάλασσα και δεν διαθέτει καταστήματα και εστιατόρια. Βρίσκεται όμως σε μικρή απόσταση από δύο κεφαλοχώρια, τη Στενή και τον Φαλατάδο.

Tutti Blu living space

http://tuttiblu.gr/

Author: Δημήτρης Ξανθούλης

Ο Δημήτρης ήταν συντάκτης στο περιοδικό Passport από το πρώτο έως και το τελευταίο τεύχος. Πρώην συνεργάτης του «Φουγάρου» στο Ναύπλιο, επιμελείται εκθέσεις κυρίως εφαρμοσμένων τεχνών και πρώην έμπορος (κατεστραμμένος) είχε για πολλά χρόνια ένα παλαιοπωλείο - γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας, τον «Εξερευνητή» προσπαθώντας να συνδυάσει το traveling & shopping που εξακολουθεί να είναι και η αγαπημένη του ασχολία..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here