Ελληνική, μικρή και παγκόσμια, η μπύρα ΝΗΣΟΣ γεννήθηκε πριν 4 χρόνια με όραμα να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας στις Κυκλάδες, να  γίνει μια μπύρα «διεθνούς επιπέδου με κυκλαδίτικη ψυχή», ένας περήφανος πρεσβευτής του γαστρονομικού πολιτισμού της πατρίδας μας. Με γευστικές και επιχειρηματικές διεθνείς βραβεύσεις, συμμετοχές σε σημαντικές εκθέσεις, καινοτόμες συνεργασίες και συνεχή ανάπτυξη, η ΝΗΣΟΣ εκφράζει την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί!

Το ξεκίνημα

Ο ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο Αλέξανδρος Κουρής με την δημσιογράφο Μάγια Τσόκλη, σύντροφο και συνοδοιπόρο του στη περιπέτεια της ΝΗΣΟΣ.

Για τον Αλέξανδρο Κουρή, όλα ξεκίνησαν από μια έντονη επιθυμία αλλαγής τρόπου -αλλά και τόπου- ζωής και επαγγελματικής κατεύθυνσης. Άνθρωπος της επικοινωνίας, του marketing και της στρατηγικής συμβουλευτικής με μεγάλη εμπειρία στους χώρους των τροφίμων, των ποτών και του τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα όταν γνώρισε την Τήνο μέσα από τα μάτια της συντρόφου του, της δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλη.

Φωτό Γιώργος Ρηγούτσος

Έτσι, το 2012, στην καρδιά της Ελληνικής οικονομικής κρίσης η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο ξεκίνησε από το μηδέν, από τον Αλέξανδρο και τη Μάγια.  Η κρίση, αντί να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, τους ώθησε στη δράση, αφού, όπως λέει ο ιδιοκτήτη της της ΝΗΣΟΣ,  «είμαστε πεπεισμένοι πως η διάρθρωση της εγχώριας Αγοράς στην μπύρα αποτελεί ένα από τα πολλά «μελανά παραδείγματα» που εξηγούν τα σημερινά δεινά της χώρας. Το γεγονός ότι 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται σήμερα στην Ελλάδα, είναι εισαγόμενες ή φτιάχνονται από 100% θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών -φέροντας συχνά και κάποιο εύηχο  ελληνικό όνομα – εξηγεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο την γενεσιουργό αιτία της κρίσης στη χώρα μας που δεν είναι άλλη απο το τεράστιο έλλειμμα επώνυμων, ελληνικής ιδιοκτησίας ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία προς όφελος όλων μας!»

Ο Αλέξανδρος Κουρής και η Μάγια Τσόκλη παραλαμβάνουν το Silver European Beer Star Award για τη κατηγορία Bohemian Pilsner. Το πρώτο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν σε τσέχικους ζύθους.

Οι επιτυχίες

Πολύ νωρίς στη ζωή της, η ΝΗΣΟΣ γνώρισε διεθνείς επιτυχίες. Η πρώτη μπύρα της μικροζυθοποιίας, η ΝΗΣΟΣ Pilsner βραβεύθηκε με το αργυρό αστέρι μπύρας, την υψηλότερη διάκριση που έχει πάρει ποτέ ελληνική μπύρα, στον κορυφαίο διαγωνισμό European Beer Star 2014, στη καρδιά της  Βαυαρίας. Ο ανταγωνισμός για την κυκλαδίτικη μπύρα ΝΗΣΟΣ ήταν εντυπωσιακός, αφού συμμετείχαν συνολικά 1.613 μπύρες από 42 χώρες! Το σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στο κύρος της διάκρισης, είναι το σύνολο των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία μία 105-μελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες μπύρας από όλο το κόσμο, λαμβάνει τις αποφάσεις της σε μια τυφλή γευσιγνωσία!

Φωτό Γιώργος Ρηγούτσος

Εκτός από γευστικές, η ΝΗΣΟΣ κατέκτησε και επιχειρηματικές διακρίσεις: Το 2015, ανακηρύχθηκε Εθνικός Πρωταθλητής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρηματικότητας (The European Business Awards). Πρόκειται για τον πλέον φημισμένο διεθνή διαγωνισμό που χορηγείται από την RSM International και υποστηρίζεται από κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς φορείς από όλη την Ευρώπη.

Οι 20 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Επιχειρηματική ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ»  θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες καθώς και σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό δίκτυο, που θα τις βοηθήσει να εξελιχθούν σε μεγάλες και επιτυχημένες επιχειρήσεις που καινοτομούν, εξάγουν, αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο τους και κατ’επέκταση δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν 24.000 εταιρίες από 33 Ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες επιλέχθηκαν 709 ως εθνικοί πρωταθλητές.

Την άνοιξη του 17, η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ» που σχεδιάστηκε ε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor με στόχο να ενδυναμώσει μερικές από  τις πιο υποσχόμενες αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας «τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσα σε αυτή τη “dream team” επιχειρήσεων,  μπήκε και η ΝΗΣΟΣ των Κυκλάδων.

Με διψήφια ετήσια ποσοστά ανάπτυξης, συνεχή επέκταση των υποδομών αλλά και  παραγωγή που δεν καταφέρνει να καλύψει τη ζήτηση, οι  μπύρες ΝΗΣΟΣ διατίθενται πλέον σε όλες στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής,   βρίσκονται στους καταλόγους των περισσότερων ποιοτικών εστιατορίων  της Ελλάδας όπως και στους χώρους εστίασης των εμβληματικών μας Μουσείων. Ως πρέσβειρες της ομορφιάς των Κυκλάδων και των Ελληνικών νησιών,  προσφέρονται  στα σημαντικότερα ξενοδοχεία της χώρας,  συνοδεύουν  τα περισσότερα επιβατικά πλοία του Αιγαίου και ταξιδεύουν μέχρι την μακρινή Αυστραλία!

Ακόμα η Κυκλαδίτικη ζυθοποιία πρωτοπορεί και στις διαδικασίες ποιότητας δημιουργώντας υποδομές που ελάχιστες μικροζυθοποιίες στον κόσμο, διαθέτουν. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε clean room (ειδικό αντιμικροβιακό περιβάλλον) με ειδικά φίλτρα και UV ακτινοβολία μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η διαδικασία της εμφιάλωσης καθώς και εργαστήριο με δυνατότητα μοριακού ελέγχου (DNA testing) για τον ποιοτικό έλεγχο που πραγματοποιείται σε κάθε παρτίδα της ΝΗΣΟΣ μεταξύ άλλων ελέγχων-μετρήσεων όπως πυκνότητας, διοξειδίου, οξυγόνου, τόσο στις δεξαμενές όσο και στα μπουκάλια!

Οι συνεργασίες

Η  ισχύς εν τη ενώσει: η πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» καλεί σε έναν υγιή καταναλωτικό πατριωτισμό

Το εχθρικό περιβάλλον που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, η ανάγκη τόσο της  ανάδειξης και προώθησης του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας όσο και της δημιουργίας ενός θεσμικού συνομιλητή για την Ελληνική μεταποίηση, οδήγησε με σλόγκαν «Είμαστε η Ελλάδα που παράγει» στη γέννηση της  πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Τα μέλη – επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην Ολομέλεια της Τήνου και οι εκπρόσωποι τους ήταν: AGRINO ο κος Άγις Πιστιόλας, ΕΨΑ ο κος Μιχάλης Τσαούτος και η κα Πένυ Τσαούτου, ΛΟΥΞ ο κος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ΖΑΓΟΡΙ ο κος Νίκος Χήτος & η κα Χριστίνα Δούμα, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ο κος Χρήστος Παπαδημητρίου , ΗΛΙΟΣ η κα Αθανασία Δάκου , ΝΗΣΟΣ ο κος Αλέξανδρος Κουρής και η κα Μάγια Τσόκλη, ΑΓΑΝ ο κος Αριστείδης Ευσταθίου και η κα Ιωάννα Πετροπούλου , ΒΙΚΟΣ ο κος Κωνσταντίνος Σεπετάς , BRAVA ο κος Απόστολος Σαλάκος , ΕΖΑ ο κος Αθανάσιος Συριανός , ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ ο κος Χαράλαμπος Κωνσταντάκης, ο κος Σωτήρης Βλάχος & η κυρία Στέβη Σμυρναίου , ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ο κος Γιάννης Βαρβαγιάννης , SKAG η κα Πόπυ Σκαγιά , KYKNOS η κα Μάρθα Μανουσάκη , HELLAS FROST ο κος Γιάννης Παυλούδης, EUROCERT ο κος Γιώργος Μπρισκόλας & η κα Άθη Χαλκιοπούλου καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κα Νόρα Άντερσον. Συμμετείχαν ακόμα και νέα υπό ένταξη μέλη ως παρατηρητές. Η Ολομέλεια, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Πόπης Διαμαντάκου, διεξήχθη στους χώρους του Δημοτικού Μουσείου Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο.

Στην ιστορική πρωτοβουλία – της οποίας εκ των ιδρυτών είναι η Κυκλαδίτικη ΝΗΣΟΣ- συμμετέχουν Ελληνικές παραγωγικές-μεταποιητικές εταιρίες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια «ελληνικότητας» πιστοποιημένα από τη Eurocert. Είναι εταιρίες που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες και τα συνεχώς αυξανόμενα αντικίνητρα, να διατηρούν το κέντρο των ανά τον κόσμο επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην χώρα μας και κατά πλειοψηφία ανήκουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες-παραγωγούς που και αυτοί, ως φυσικά πρόσωπα, έχουν την φορολογική και επιχειρηματική τους έδρα στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που επιμένουν να διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο: (1) Παραγωγή, (2) Έδρα και (3) Ιδιοκτησία, είναι σήμερα ισχνή μειοψηφία αν και ανά μονάδα κύκλου εργασιών, δημιουργούν, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας, υπερπολλαπλάσια Προστιθέμενη Αξία σε σύγκριση με άλλα γνωστά μοντέλα σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα τις «Εισαγωγικές – Εμπορικές Επιχειρήσεις» ή τις «Θυγατρικές Εξωχώριων Εταιριών».

«Οι Ελληνικές Μεταποιητικές/ Παραγωγικές Επιχειρήσεις δημιουργούμε έως και τέσσερις φορές περισσότερη αξία για την ελληνική οικονομία» τονίζει  ο Αλέξανδρος Κουρής, Γενικός Γραμματέας της πρωτοβουλίας.  «Δημιουργούμε αξία μέσω της ανάπτυξης  επώνυμων, υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης προϊόντων, που προβάλλουν την Ελλάδα σ’όλο το κόσμο. Φορολογούμαστε, επενδύουμε και επανεπενδύουμε τα κέρδη μας στην Ελλάδα».

Φωτό Έβελυν Φώσκολου

Οι στρατηγικές συνεργασίες με την ΕΨΑ και τη Yoleni’s

Για τις ανάγκες διεύρυνσης του δικτύου  και των τελικών της σημείων πώλησης, η ΝΗΣΟΣ ξεκίνησε στρατηγικές συνεργασίες με δύο κορυφαίες -η κάθε μια στο είδος της- Ελληνικές επιχειρήσεις που διέπονται από συγγενικές  επιχειρηματικές αλλά και ηθικές αξίες.

Με την ιστορική εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ από την Αγριά του Βόλου, ιδρυτικό και αυτή μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η ΝΗΣΟΣ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία σε θέματα εμπορίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Όσον αφορά στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, οι καταναλωτές,  μπορούν πλέον να παραγγείλουν τη βραβευμένη ΝΗΣΟΣ όπου κι αν βρίσκονται, στη Ελλάδα ή το εξωτερικό,  με ένα κλίκ στο www.yolenis.com, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό delicatessen στην χώρα μας, που εμπλουτίζει συνεχώς το ηλεκτρονικό της κατάστημα με νέα  υψηλής ποιότητας προϊόντα από την Ελλάδα!

Οι μπύρες ΝΗΣΟΣ

Μικρής παραγωγής , οι 4 ετικέτες ΝΗΣΟΣ παράγονται από κορυφαίες, προσεγμένα επιλεγμένες πρώτες ύλες και ζυθοποιούνται με αργή, παραδοσιακή, απόλυτα φυσική διαδικασία στο ζυθοποιείο της Τήνου. Έχουν πλούσια γεύση, άρωμα και σώμα, έχουν φυσική ενανθράκωση και προσφέρονται απαστερίωτες, «ζωντανές» και φρέσκιες, συμπληρώνοντας  περήφανα  την αυθεντικότητα της γαστρονομίας των νησιών μας.

Φωτό Γιώργος Ρηγούτσος

H κλασσική πλέον  ΝΗΣΟΣ Pilsner αποτελεί τη ναυαρχίδα της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, και τον μεγαλύτερο κωδικό μικροζυθοποιίας στη χώρα.  Αναζωογονητική, με όγκο και σπιρτάδα, μπορεί να υπερηφανευτεί ότι ανήκει στις καλύτερες Pilsner στον κόσμο αφού είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική μπύρα που έχει διακριθεί με το  Ευρωπαϊκό Αστέρι Μπύρας!

Η ΝΗΣΟΣ all Day Βιολογική για κάθε ώρα, δημιουργήθηκε για να δροσίσει το  ελληνικό καλοκαίρι.  Με πιστοποιημένες βιολογικές βύνες κριθαριού και 100% περισσότερους αρωματικούς λυκίσκους,  μεταδίδει μια αίσθηση φυσικής φρεσκάδας και ευφορίας και πίνεται ευχάριστα κάθε στιγμή.

Η ΝΗΣΟΣ 7 Μποφόρ, μια μπύρα με «σκοτεινό χαρακτήρα  γεννημένη στο τρίγωνο των ανέμων μεταξύ Τήνου, Δήλου και Μυκόνου εκεί όπου βρίσκεται η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων» όπως παρουσιάζεται από τους εμπνευστές της,  είναι η πρώτη και μοναδική μαυρη  Pilsner στην Ελλάδα.

Η νέα ΝΗΣΟΣ ΘΟΛΗ είναι η πρώτη αφιλτράριστη μπύρα ΝΗΣΟΣ και παρουσιάζεται με τη χαρακτηριστική φυσική θολότητα που επιβάλει η ιστορική κατηγορία της Κέλερ, που προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη και τον Μεσαίωνα. Διακινείται και διατηρείται εντός ψυγείου και προσφέρει τη μοναδική εμπειρία να απολαμβάνεις φρέσκια μπύρα κατευθείαν από το κελάρι και τις Κυκλάδες. Εμφιαλώνεται από τη μέση της δεξαμενής, μετά από μακρά ωρίμανση σε χαμηλή θερμοκρασία. Δεν υπόκειται σε καμία απολύτως επεξεργασία, ενώ περιέχει μόνο το  φυσικό ανθρακικό που δημιουργείται κατά το στάδιο της ζύμωσης. Όση μαγιά συνεχίζει να αιωρείται μέσα στη παγωμένη δεξαμενή, ακολουθεί τη ΝΗΣΟΣ ΘΟΛΗ και στο μπουκάλι, παρασύροντας τα αρώματα της πολύ μεγάλης ποσότητας αρωματικών λυκίσκων που προβλέπει η συνταγή της.


Επισκέψεις στη ζυθοποιία

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, ανοικτή για επισκέψεις, είναι κατά το tripadvisor από τους βασικούς πόλους έλξης επισκεπτών στην Τήνο. Στον χώρο γευσιγνωσίας, με θέα θάλασσα, Μύκονο και Δήλες θα ενημερωθείτε για τη διαδικασία της ζυθοποίησης, θα γευτείτε φρέσκια και θολή μπύρα ΝΗΣΟΣ από τη δεξαμενή και θα μπορέσετε να προμηθευτείτε συλλεκτικά αναμνηστικά της Κυκλαδίτικης μπύρας. Αν η παραγωγή το επιτρέπει, θα ξεναγηθείτε και στις εγκαταστάσεις.

Τους χειμωνιάτικους μήνες, για ξεναγήσεις μικρών ή μεγαλύτερων γκρουπ χρειάζεται συνεννόηση με τη ζυθοποιία.

Μικροζυθοποιία Κυκλάδων

Επαρχιακή Οδός Τήνου-Όρμου Αγίου Ιωάννη, Βαγιά, 84200, Ελλάδα
Email: info@nissos.beer | Τηλέφωνο: +30 22830 26333

Save

Author: Nana Darioti

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here