Ένα χάνι εκατό ετών, μια μαγευτική διαδρομή στα Πομάκικα χωριά, μια εμπειρία από εκείνες που αξίζει να κάνεις μπόλικα χιλιόμετρα για να δοκιμάσεις.

Νόμιζα ότι την Ελλάδα την ήξερα καλά. Ή μάλλον ότι είχε να κάνει με το φαγητό της… Από τα καφενεία που τηγανίζουν τα πιο απίθανα αυγά μάτια που σερβίρουν με μοσχοβολιστή ντομάτα σε ένα μικρό χωριουδάκι στην ορεινή Εύβοια και την καλύτερη στραπατσάδα του Αιγαίου, μέχρι τα γαστρονομικά κατατόπια ανά την επικράτεια. Έως ότου ένας φίλος βορειοελλαδίτης, μέγας λάτρης της γαστρονομίας και του φαγητού, μου είπε «Θα σε πάω σε ένα μέρος, που ελάχιστοι γνωρίζουν». «Και πόση ώρα απέχει από Αλεξανδρούπολη» τον ρώτησα. «Σε ένα δίωρο θα είμαστε εκεί». Μουρμούραγα εγώ. «Το να φάω σε μια αδιάφορη- και συχνά βρομερή- ταβέρνα στην μέση του τίποτα δεν μου λέει και πολλά. Έχουμε πάμπολλες στην Ελλάδα με ελενίτ, καρβουνιασμένες μπριζόλες και …σπιτικό φαγητό.» σκεπτόμουν.

Η Κοττάνη, ίσως το πιο απομονωμένο πομάκικο χωριό του Νομού Ξάνθης, βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Μετά την μία ώρα, ο δρόμος άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον, όπως και η ξενάγηση του Μανώλη.  Βουνά με έλατα και πεύκα,  σε μια  διαδρομή  δίπλα σε ένα ποταμάκι.
Μπήκαμε στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και όλα άρχισαν να μοιάζουν με ένα ταξίδι στον χρόνο…. Γυναίκες με  μαντίλες και πολύχρωμα ρούχα κουβαλούσα ψώνια και σταματούσαν να ρίξουν ντροπαλά μια ματιά,  καστανόξανθα παιδιά με ανοιχτόχρωμα μάτια έπαιζαν στον δρόμο, και άλλες φιγούρες βγαλμένες σαν σε από λεύκωμα μας κοίταζαν με περιέργεια. Τα χωριά πάλι, ήταν όπως φαντάζομαι ότι θα ήταν η Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια.  Έβλεπες, το σιδηρουργείο, το μικρό μπακάλικο, τον φούρνο, το γαλακτοπωλείο. Μα αν ξαφνιάστηκα με κάτι περισσότερο,  είναι  όταν  βλέποντάς τους, συνειδητοποίησα ότι ένας πληθυσμός  (ελληνικός)  -οι Πομάκοι- που η Ελλάδα  έχει τελείως παραμελημένο είναι μια φυλή πολύ ομορφότερη  και πιθανότατα –από την εμπειρία μου εκεί- ευγενέστερη από την δική μας με  πρόσωπα ευγενικά και συμπεριφορά χωρίς δόλο.

Στο δίωρο επάνω φτάσαμε στην «Παραδοσιακή Ταβέρνα Κοττάνη» που βρισκόταν κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά  πολύ κοντά στα Βουλγαρικά σύνορα. Ο Τζεμήλ Χαλήλογλου, ο ιδιοκτήτης ανακαίνισε ένα χάνι 100 ετών και το έκανε κούκλα.  Πετρόχτιστο με ένα νερόμυλο και πλακόστρωτη αυλή. Μέσα το τζάκι και οι στόφες έκαιγαν ενώ  τα κιλίμια και τα τεντζερέδια που κρέμονταν από τα δοκάρια του ταβανιού δημιουργούσαν ατμόσφαιρα υπέροχα χειμωνιάτικη.  Με το που έμπαινες σε τύλιγε η θαλπωρή του χώρου και οι υπέροχες μυρωδιές.

Στην  ανοιχτή κουζίνα  ο ιδιοκτήτης μαγείρευε με την γυναίκα του, τη Μουτζέν. Γελαστοί, γλυκομίλητοι.

Πολύ σύντομα το χάνι γέμισε με αρκετούς ντόπιους Πομάκους και κόσμο από την Ξάνθη που έρχονταν για μεσημεριανό. Νέα παιδιά, παρέες, ζωντανή ατμόσφαιρα.  Δεν είχα προλάβει να εξερευνήσω καλά τον χώρο όταν άρχισαν να καταφτάνουν στο τραπέζι οι μεζέδες- σπεσιαλιτέ της πομάκικης κουζίνας- από τις παλιότερες των Βαλκανίων. Πατατόπιτα με ρύζι  υπέροχο σπιτικό φύλλο, κατσαμάκι, μια σπεσιαλιτέ με τυρί, βούτυρο, και τριμμένο κρεμμύδι, μια καταπληκτική βουτυράτη μυζήθρα που φτιάχνεται μέσα σε δέρμα ζώου  και είναι η ντόπια εκδοχή της στάκας, μελιτζάνα στην φλόγα, μια καυτερή χυλωμένη φασολάδα, και μετά μια ποικιλία από κεμπάπ, κιοφτέ και παϊδάκια που θα έκαναν πολλά εστιατόρια να κλαίνε. Ο Τζεμίλ μας έφερε και κάτι μικρά ψαράκια τηγανιτά μούρλια, που τα είχε ψαρέψει από ένα κοντινό ποτάμι! Στο τέλος ο ελληνικός καφές ψήθηκε στην χόβολη και ήρθε σε χάλκινα ατομικά μπρίκια.

Ότι προσφέρει το μαγαζί, σε κοινή θέα για να ανοίγει η όρεξη!
Ο χώρος του εστιατορίου μοιάζει λίγο με την προέκταση του σπιτιού τους.

Ανέβηκα στον επάνω όροφο και νόμισα ότι βρισκόμουν στο σπίτι από το παραμύθι  η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις Αρκούδες. Δωμάτια με κεντήματα, κιλίμια και χρώματα , χρώματα! Μου ήρθε στο μυαλό ο guide Michelin και o χαρακτηρισμός «αξίζει την διαδρομή για να το δοκιμάσεις».

Φύγαμε με  γλύκα από μια αίσθηση φιλοξενίας, αυθεντικότητας  και ανθρωπιάς που  σχεδόν έχω ξεχάσει. Ανατρέχω συχνά σε εκείνο το μεσημέρι στην Κοττάνη. Στις γεύσεις, στους ανθρώπους και βγάζω το καπέλο στον φίλο μου, που το ανακάλυψε!

Παραδοσιακή Ταβέρνα Κοττάνη

9ο χλμ Θερμών- Κοττάνης, Ξάνθη. 25440 23520.

 

Author: Denny Kallivoka

Denny is a Partner of the Difford’s Guide Greece, biggest cocktail’s & spirits sites in the world. Since 18 she has been traveling around the world (55 countries) experiencing & tasting! She studied Marketing and completed a Master in Arts in Media Communications in City University in London. Until 2002 she worked as a project manager in the Congress Department of Labrakis Press, being in charge of the account of the Ministry of Foreign Affairs , organizing Summit Meetings held in Greece. In 2003 she challenged herself by leaving her career for her passion. Food & Drinks and became active in journalism, writing about Food, Wine & Spirits cooperating as a freelancer journalist and/ or editor in chief with the most important publications in Greece (newspapers: Eleftherotypia, Kathimerini, Eleftheros Typos, Ethnos and magazines: TimeOut London, Timeout Athens, Passport, Athinorama, EY ZHN, Fooding, Oinoxoos, Umami, Foodie, Vogue, Status, Esquire, Timeout Athens Visitors Guide). She is also a restaurant critic (8 years member in the judging Committee of the Greek Restaurant Awards Toques d’Or) and a judge at the finals of various cocktail competitions in Greece and international wine competitions. She has a long portfolio of interviews with international top professionals in the areas of Food, Wine and Spirits. Likes: her son, travelling, cloudy weather, eating, the sea, jazz, opera, whisky and gin Dislikes: heat, traffic jam, capital controls!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here