Πάντα περαστικός ήμουν από τη Σκιάθο. Πάντα με ένα πλεούμενο ως το λιμάνι έφτανα, ποτέ πιο μέσα. Πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια με το θείο μου τον Κώστα ήρθαμε με το μεγάλο του καΐκι να αγοράσουμε μια άγκυρα. Κοιτούσα το χωριό,  το Μπούρτζι και προσπαθούσα να θυμηθώ αυτά που είχα διαβάσει. Γιατί το νησί το γνώριζα. Το ήξερα καλά μέσα από τα βιβλία. Είχα λοιπόν ταξιδέψει στη Σκιάθο μυριάδες φορές, σαράντα χρόνια τώρα, μέσα από τις σελίδες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αυτή είναι η πρώτη μου βόλτα στη Χώρα της Σκιάθου.

Η Χώρα της Σκιάθου, όπως φαίνεται από το νησάκι Μπούρτζι

Φτάσαμε νωρίς το πρωί στο νησί αλλά η ζέστη ήταν ήδη αρκετή. Ψάξαμε για έναν αξιοπρεπή φρέντο να δροσιστούμε. Δεν είναι δύσκολο να βρεις τέτοιον στη Σκιάθο. Αμέτρητα μοδάτα καφέ πλημμυρίζουν το Παλιό λιμάνι, μαζί με μαγαζιά ων ουκ έστι αριθμός, ντυμένα στα χρώματα του τουριστικού ελληνικού καλοκαιριού. Όλα στη Σκιάθο έχουν αναπτυχθεί γύρω από τον Τουρισμό, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα που στηρίζεται η οικονομία των 10.000 περίπου μονίμων κατοίκων του νησιού.  Μα είναι τόσο πολύ αναπτυγμένο το νησί; Μάλιστα! Στη Σκιάθο υπάρχει το 75% των κλινών του Νομού Μαγνησίας και το 55% των κλινών όλης της Θεσσαλίας! Το εύπορο σήμερα νησί σε τίποτε δεν θυμίζει βέβαια την αρχαία πάμφτωχη Σκιάθο. Η οποία από το 478 π.Χ.  ανήκε στην Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία αλλά πλήρωνε ελάχιστο φόρο λόγω απορίας των κατοίκων της…

Γειτονιά της Χώρας κοντά στις Πλάκες. Τα νερά ολόγυρα είναι μια χαρά για βουτιές.
Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Σκιάθου στο πρωινό φως.

Κάνοντας τον περίπατό μου στην προκυμαία παρατηρώ μερικές υπέρκομψες δεσποινίδες που επίσης απολαμβάνουν το δικό τους περίπατο στο παλιό λιμάνι μπαινοβγαίνοντας στα καλά μαγαζιά. Αναμφίβολα η Σκιάθος είναι το πιο κοσμοπολίτικο νησί από τις Σποράδες. Όμως – όπως έλεγε ένας φίλος δημοσιογράφος και λάτρης για χρόνια της Σκιάθου – ο κοσμοπολιτισμός του νησιού δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

«Στη Σκιάθο είναι πιο ήσυχα τα πράγματα, είναι ένα διακριτικό καταφύγιο εύπορων και επώνυμων ανθρώπων που εδώ μπορούν κινηθούν άνετα», μου έλεγε ο φίλος μου ο Πάνος, Σκιαθίτης στην καταγωγή, απαριθμώντας προσωπικότητες που περνούν τα καλοκαίρια τους στις βίλες στο Καλαμάκι και στις θαλαμηγούς που αγκυροβολούν στην Πούντα και το νησάκι Τσουγκριάς.

Άφησα τις νόστιμες δεσποινίδες της προκυμαίας και προχώρησα στα ενδότερα. Η πόλη της Σκιάθου είναι κι αυτή εξίσου νόστιμη. Τα δρομάκια της έχουν γραφικές γωνιές, οι αυλίτσες είναι γεμάτες μπουκαμβίλιες και γεράνια, οι κεραμιδένιες στέγες λάμπουν κοκκινωπές πάνω από τους ολόλευκους ασβεστωμένους τοίχους, τα μαρμάρινα φουρούσια στα μπαλκόνια έχουν διακοσμητικούς έλικες και ρόδακες. Όμως ο παλιός παραδοσιακός οικισμός έχει και λίγα τσιμεντένια αταίριαστα κουτιά, παραφωνίες της άναρχης «ανάπτυξης». Ανάμεσα τους, βρίσκω και το «διαμαντάκι» Σπίτι  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το σπίτι του πιο διάσημου Σκιαθίτη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Πορτραίτο του Παπαδιαμάντη, εμπνευσμένο από μια, από τις ελάχιστες φωτογραφίες, που είχε βγάλει.

Είναι ένα παπαδόσπιτο του 1860 λιτό και ταπεινό όπως ακριβώς ήταν και η ζωή του Σκιαθίτη λογοτέχνη. Έχει αντικείμενα της οικογένειας του και πολλά από αυτά που χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Στο σπίτι αυτό πέθανε ο Παπαδιαμάντης στις 3 Ιανουαρίού του 1911, μια μέρα μετά την βράβευσή του για το έργο του, περιμένοντας «….τον ουράνιον ιατρόν», ​όπως έλεγε στις στερνές του στιγμές.

Η βόλτα μας φέρνει στις Πλάκες, την πιο γραφική γειτονιά της Χώρας και πιο κάτω παίρνουμε μια δροσερή ανάσα στην παχιά σκιά των πεύκων στην πλατεία του Αηγιαννάκη. Το εικονοστάσι που βλέπουμε, τοποθετήθηκε ως ενθύμιο, στη θέση του κάποτε ωραιότατου ναού του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος κατέρρευσε μαζί με το αρχαίο τείχος κατά τη διάρκεια του σφοδρού κανονιοβολισμού που δέχτηκε η πόλη από τα καράβια του Τοπάλ Πασά στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Παλιό κανόνι στο Κάστρο

Εδώ, σε αυτή τη γωνιά της Χώρας, βρίσκεται το πιο παλιό κομμάτι του οικισμού. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στην θέση της αρχαίας Σκιάθου από την οποία όμως ελάχιστα σώθηκαν. Την είχαν φτιάξει Ίωνες άποικοι και στην κλασσική εποχή ήταν αξιόλογη πολιτεία η οποία πήρε το μέρος των ​Ελλήνων στους περσικούς πολέμους. Κοιτάζω τη θέα από τις Πλάκες. Άραγε να ήταν εδώ όπου ανάψαν τις φωτιές οι αρχαίοι Σκιαθίτες και ειδοποίησαν το στόλο του Θεμιστοκλή (που ναυλοχούσε απέναντι, στο Αρτ​εμίσιο της Ε​ύβοιας) για την έλευση του Περσικού στόλου? Φοβάμαι πως δεν θα το μάθω ποτέ…

 

Κάστρο, η πρωτεύουσα του νησιού στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από το 1829 σταδιακά εγκαταλείφθηκε, όταν ξανακατοικήθηκε η σημερινή Χώρα.
Το λιμάνι της Σκιάθου σε παλιά καρτ ποστάλ. Χωρίς πολυτελή γοτ τοτε…

Η παλαιά πόλη της Σκιάθου εγκαταλείφθηκε το μεσαίωνα όταν δημιουργήθηκε το Κάστρο, στα βόρεια του νησιού. Το 1790 ήρθαν εδώ πρόσφυγες από τη Λίμνη Ευβοίας με την εικόνα της Παναγίας τους και έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Λιμνιάς. Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Σκιάθο την περίοδο των Ορλωφικών για να γλιτώσουν τους διωγμούς των Τούρκων. Οι Λιμνιοί ξαναζωντάνεψαν τον εγκαταλειμμένο οικισμό αλλά όταν άρχισε η επανάσταση του 1821 τα μάζεψαν και πήγαν και κλείστηκαν και αυτοί στο Κάστρο να γλιτώσουν. Από το 1829 ξεκινάει η επιστροφή όλων των Σκιαθιτών στην παλιά τους, παραθαλάσσια πόλη, η οποία πλέον ακμάζει. Οι περισσότεροι θα γίνουν ναυτικοί και θα φέρουν αρκετά χρήματα στη γενέθλια γη τους.

Μια ηλικιωμένη  καπετάνισσα μας κερνάει παστοκύδωνο στο σπιτάκι της στις Πλάκες. «Τέτοιο κέρασε ο Παπαδιαμάντης τους προεστούς που ήρθαν να τον δουν κάποτε» μας λέει.

Κατηφορίζω προς το Μπούρτζι. Για τη βυζαντινή Σκιάθο δεν ξέ​ρουμε πολλά. Μ​ό​νο ότι ήταν αγ​κ​υροβόλιο του βυζαντινού στόλου το 758 και για αιώνες στόχος των φοβερών πειρατών που ρήμαζαν τις Σποράδες, έχοντας ορμητήριο τα Ερημόνησα της Αλονήσου. Το πευκοφυτεμένο νησάκι Μπούρτζι (ενωμένο σήμερα με την ακτή) ήταν βενετσιάνικο κάστρο. Ιδρύθηκε από τους Ενετούς αδελφούς Γκίζι που κατέλαβαν το νησί στα 1207. Το κατεδάφισε ο  Μοροζίνι το 1660 όταν έδιωξε τους Τούρκους από τη Σκιάθο.

Νεαροί κολυμβητές στο Μπούρτζι. Στα χρόνια του Παπαδιαμάντη το αγαπημένο τους στέκι για βουτιές ήταν οι Πλάκες.
Η Σκιάθος είναι το μοναδικό νησί των Σποράδων με αεροδρόμιο.

Ένα τσούρμο πιτσιρικάδες ρίχνει απανωτές βουτιές μπροστά από τα βράχια στο Μπούρτζι και πάνω από τα ελάχιστα λείψανα του παμπάλαιου ενετικού τείχους. Κοιτάζω μια αυτούς και μια τα αεροπλάνα. Τα οποία προσγειώνονται θαρρείς πάνω από το κεφάλι τους. Είναι το μοναδικό νησί των Σποράδων που έχει αεροδρόμιο. Το καλοκαίρι έχει πάνω από 50 πτήσεις την εβδομάδα και όλο το νότιο κομμάτι του νησιού είναι η Μέκκα της σκιάθιτικης τουριστικής ανάπτυξης. Μεγάλα ξενοδοχεία και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα του τουρισμού – ταβέρνες, μίνι μάρκετ, μαγαζάκια, ενοικιαζόμενα αμάξια και ​σκούτερ​– κατακλύζουν τον χώρο γύρω από τις μεγάλες δημοφιλείς αμμουδιές στην Αγία Παρασκευή, στον Βασιλιά, στις περιλάλητες Κουκουναριές.

Οι πρώτοι τουρίστες ήρθαν στη Σκιάθο γύρω στο 1954 και ήταν Γερμανοί. Από τα μέσα του ‘60 ξεκίνησε διακριτικά ανάπτυξη του νησιού. Σταθμός σε αυτή θεωρείται η δημιουργία, στα τέλη του ’60, δυο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Ήταν το «Σκιάθος Παλλάς» του Τάκη Δερβένη και το «Εσπερίδες» του Απόστολου Ξενάκη. «Είναι αυτοί που έστρωσαν το τραπέζι του τουρισμού για όλους» λένε εμφατικά και μεγαλόψυχα ως σήμερα, οι παλιότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί.

Μεγάλα παλιά καΐκια με πολύχρωμα σιρίτια αργοκουνιούνται δεμένα στο λιμάνι μπροστά στο Μπούρτζι. Όλα έχουν μετατραπεί σε τουριστικά σκάφη και κάνουν εκδρομές στις πολλές εξαιρετικές αμμουδιές της Σκιάθου. θαυμάζω τα καλοφτιαγμένα σκαριά και σκέφτομαι την σπουδαία παράδοση της σκιαθίτικης ναυπηγικής. Στο νησί υπήρχαν κάποτε μεγάλοι ταρσανάδες, εγκατεστημένοι στους υπήνεμους νότιους όρμους γύρω από τη πόλη: στο Γλυφονέρι, στου Σίφερι, στην Αμμουδιά, στην Ταλιάγρια. Εκεί οι Σκιαθίτες έχτιζαν καΐκια χρησιμοποιώντας το άφθονο ξύλο από τους μεγάλους πευκώνες του νησιού.

Στις εκκλησίες της Χώρας, οι ιερείς ακόμη σήμερα μιλάνε για τον Παπαδιαμάντη…

Σε ένα ταξίδι μου στο νησί είχα γνωρίσει και έναν χαριτωμ​ένο ιερέα,  τον παπά Γιώργη Σταματά που μου είχε δείξει μερικά μικρά καραβάκια που συνεχίζουν να φτιάχνουν οι παλιοί καραβομαραγκοί.  Ο παπά Γιώργης ήταν τότε ο εφημέριος των Τριών Ιεραρχών . «Αυτή ακριβώς ήταν η ενορία του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη» μου είπε και μου έδειξε τη συλλογή με τις εξαιρετικές εικόνες, φερμένες όλες από τις ερειπωμένες εκκλησίες του Κάστρου. Και πόσο συγκινητικό… «Ξέρεις σε ποιο διήγημα του Παπαδιαμάντη αναφέρεται κάθε μια εικόνα: η Παναγιά Μεγαλομάτα στα Κρούσματα, ο Τίμιος Πρόδρομος στον Λαμπριάτικο Ψάλτη»… «Υπάρχει ακόμη η σκιά του κυρ Αλέξανδρου στη Σκιάθο;» τον ρώτησα «Εγώ και πολλοί άλλοι νοιώθουμε την παρουσία του. Αν έρθει κάποιος στο νησί και ψάξει, θα τον βρει. Και τον Παπαδιαμάντη και τον Μωραϊτίδη…» μου απάντησε με χαμόγελο. Έτσι πιστεύω κι εγώ..

Που βρίσκεται

Η Σκιάθος είναι το κοντινότερο προς τις ακτές της Μαγνησίας νησί των Βόρειων Σποράδων. Θα φτάσετε από Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο με ferry boat και ταχύπλοα, και με αεροπλάνο από την Αθήνα.

Η Χώρα της Σκιάθου, το Μπούρτζι και στο βάθος τα νησιά Τσουγκριάς και Τσουγκριάκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

 • BourtziBoutique Hotel, Μωραϊτου 8, Τ/24270 21304
  Μία όαση ησυχίας και γαλήνης στο κέντρο της πόλης! Τριάντα επτά δωμάτια αναπτύσσονται γύρω από μία πισίνα. Σύγχρονης αισθητικής έχει αποφύγει με κομψότητα την παγίδα του «Νησιώτικου στυλ».
 • KivoArt & Gourmet Hotel, Παραλία Βασιλιάς, Τ/24270 22407, 24270 21842
  Πάνω στους λόφους, 3 χιλιόμετρα από την πόλη. Όμορφη θέα του Αιγαίου και μια μικρή παραλία με άμμο ακριβώς από κάτω. Δημιουργική Ελληνική κουζίνα με την επιμέλεια, του βραβευμένου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη στο ένα εστιατόριο και σύγχρονη Ασιατική στο δεύτερο.
 • Atrium Hotel, Αγία Παρασκευή, Πλατανιάς, Τ/24270 49345, 24270 49376
  Σε έναν καταπράσινο πευκόφυτο  λόφο, πάνω από την παραλία της Αγίας Παρασκευής. Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες του και χτισμένο από πέτρα και φυσικά υλικά. Λιτή διακόσμηση και χαλαρή ατμόσφαιρα!

ΦΑΓΗΤΟ

 • «Aμφυλίκη» (στις Πλάκες, 24270 22839). Κορυφαία ταβέρνα με θέα την αμμουδιά της Μεγάλης Άμμου. Ο κύριος Χρήστος Καλογιάννης φτιάχνει ονειρικές γαρίδες με μανιτάρια, μύδια με σπανάκι και κρέμα, καραβίδες και αστακό με κολοκύθια και ντομάτα (το λατρεμένο μας πιάτο!), καραβίδες με κουκιά, και αστακομακαρονάδα.
 • «Πλάτανος» (6932413539, στον προφήτη Ηλία, 2 χλμ. μετά την Ευαγγελίστρια).  Ψηλά στον λόφο του προφήτη Ηλία με ένα μπαλκόνι που σου κόβει την ανάσα θα δοκιμάσετε σκιαθίτικη κουζίνα φρέσκο ψάρι, γιαπράκια, πίτες, σουτζουκάκια και λαχανοντολμάδες. Τα κεφτεδάκια και τα γλυκά χαμαλιά τα θυμόμαστε ακόμη…
 • «Αγνάντιο» (24070 22016), στην Ευαγγελίστρια. Οι περισσότεροι Σκιαθίτες εδώ θα έστελναν τους φίλους τους για φαγητό. Έχει κορυφαία θέα, έχει εξαιρετική ελληνική κουζίνα και επώνυμους φίλους. Μας αρέσουν πολύ τα λαδερά του.
  ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
 •  Με οδηγό το χάρτη της Ανάβασης ανακαλύψτε τη μαγική ατμόσφαιρα των μοναστηριών, τα μονοπάτια που οδηγούν στα ξωκλήσια και τις αρχαιότητες, τις κρυφές κοιλάδες και τις απομακρυσμένες παραλίες. Στη νέα έκδοση΄έχουν γίνει μερικές προσθήκες στο δίκτυο των μονατιών. Στην πίσω όψη του χάρτη θα βρείτε ένα μικρό οδηγό με γενικές πληροφορίες και προτάσεις για οδικές και πεζοπορικές διαδρομές

Author: Antonis Iordanoglou

Ο Αντώνης ξεκίνησε το ταξίδι πηγαίνοντας στην Κρήτη να σπουδάσει μαθηματικά και ακόμη δεν το έχει σταματήσει. Μετά από μια μακρά πορεία, ποικίλες σπουδές και αμέτρητα χιλιόμετρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τις εκδόσεις Road ως επικεφαλής χαρτογράφος. Παράλληλα συνέχισε να μπερδεύει τα βιβλία που διαβάζουμε ταξιδεύοντας με αυτά που μας ταξιδεύουν και γι αυτό έγραψε τέσσερις μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς Road (για τη Μακεδονία, το Άγιο Όρος και τη Χίο) και ακόμη αρκετά ταξιδιωτικά βιβλία, στις εκδόσεις Φυτράκη, Αδάμ Πέργαμος , Λιβάνη και Ίνδικτος. Γνωρίζει όσο ελάχιστοι ταξιδιωτικοί συγγραφείς την Ελλάδα και συνεργάστηκε για χρόνια με ολες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά γράφοντας πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς και σχεδιάζοντας χάρτες για διάφορους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το περιοδικό «National Geographic». Μαζί με τη Μάγια Τσόκλη έφτιαξαν το ταξιδιωτικό περιοδικό “Passport”, της «Καθημερινής» όπου έγραφε για χρόνια ιστορίες από τις πιο άγνωστες γωνιές της Ελλάδας. Έχει φτιάξει ταξιδιωτικά apps και ήταν αρχισυντάκτης στο ταξιδιωτικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος». Ήταν διευθυντής προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό (έχει πολλές εκατοντάδες ώρες στο «ραδιοφωνικό αέρα») και γραφει για πολλά χρόνια σε περιοδικά για τη θάλασσα και τις καταδύσεις. Είναι δημιουργός του travel blog www.thegreektraveller.com και διευθύνει το αθηναϊκό γραφείο του ταξιδιωτικου οργανισμού My Odyssey Ltd, σχεδιάζοντας πολυτελή ταξίδια Κινέζων στην Ελλάδα. Όμως πέρα και πάνω απ όλα αυτά γράφει για να ταξιδεύει. Και ταξιδεύει για να γράφει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here