Το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο, δημιουργήθηκε με στόχο να προβάλλει το έργο του διεθνούς καλλιτέχνη, και μέσα από αυτό, να φέρει σε επαφή το κοινό με την σύγχρονη Τέχνη. Στρατηγικά εξωστρεφές και σε ανοικτό διάλογο με άλλους χώρους πολιτισμού,αποτελεί έναν πολιτιστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα.

Το Μουσείο

Το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη δημιουργήθηκε το 2010 στο χωριό Κάμπος, της ενδοχώρας της Τήνου. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού που διατήρησε έτσι τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, ενώ διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει τη δουλειά του διεθνούς μας καλλιτέχνη. Ο Τσόκλης, που επέλεξε το νησί της Τήνου για να στεγάσει το έργο του, έχει δωρίσει στο Μουσείο έναν σημαντικό αριθμό έργων του, προκειμένου σταδιακά να παρουσιαστούν οι βασικές θεματικές της καλλιτεχνικής του πορείας. «Ο τόπος μου έδωσε πολλά, και θέλησα να επιστρέψω ότι μπορούσα.» λέει το ζωγράφος.

Καλοκαίρι 2016, στο Μουσείο παρουσιάζονται τα έργα «Καθημερινές εικόνες», δουλεμένα στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 60

Το Μουσείο αποτελεί έναν πολιτιστικό προορισμό για τους επισκέπτες της Τήνου και των Κυκλάδων γενικότερα. Στρατηγικά εξωστρεφές και σε ανοικτό διάλογο με άλλους χώρους πολιτισμού,  επιδιώκει τη συστηματική ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με δημόσιους φορείς όσο και με συλλόγους πολιτών που δρουν οργανωμένα στην περιφέρεια.

Τα έργα που εναλλάσσονται κάθε χρονιά γεννούν νέες ιδέες για σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων και συνοδευτικών εκδηλώσεων ώστε να μένει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών και προπάντων να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα παιδιά που παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Μουσείο μας, γιατί, ολοκληρώθηκε η διαδικασία νομικής σύστασής του σε Δημοτικό Ίδρυμα “Μουσείο Κώστα Τσόκλη”, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 46, με αριθμό φύλλου 73 στις 19 Μαΐου 2017. Τιμώντας την μέχρι σήμερα προσπάθειά μας, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, εγκαινίασε προσωπικά, την έβδομη κατά σειρά έκθεση μας, με τίτλο: “Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι”

Ο καλλιτέχνης, λέει χαρακτηριστικά:  «Επιθυμία μου είναι, να φέρω τη θάλασσα μέσα στο Μουσείο, αλλά μη μπορώντας, φέρνω την εικόνα της, όχι όμως την πραγματική της εικόνα, αλλά μια φανταστική εικόνα, όπως εγώ τη θυμάμαι…»

Και πραγματικά το κατορθώνει, δημιουργώντας πότε νέα έργα και πότε ξανασυνθέτοντας παλαιότερα, με το δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό ποιητικό τρόπο έκφρασης και δημιουργίας, και αυτό μέσα σε μια μεγάλη γενναιοδωρία του γαλάζιου.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κώστας Τσόκλης, απήγγειλε το ποίημα του Καβάφη “Απολλώνιος ο Τυανεύς εν Ρόδῳ”, τονίζοντας έτσι, ότι, σ’ ένα Mουσείο εικαστικής Tέχνης, είναι προπάντων το περιεχόμενο που έχει σημασία και όχι το μέγεθος του κτιρίου.

Παρά ταύτα, ανήγγειλε ότι: «Θα κάνω ότι είναι δυνατόν, για να δούμε αυτό το μικρό Μουσείο σύντομα να μεγαλώνει και να επιβάλει την παρουσία του, τόσο στην ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα όσο και πέρα από αυτήν, στο μέτρο φυσικά που το όνομα και η ποιότητα της Τέχνης και της σκέψης μου, το επιτρέπουν.»

 Η Ζωντανή Ζωγραφική

«Τα πέντε κινούμενα πορτραίτα» 1986 . Μάνος Περράκης, Ελένη Τσόκλη, Μάκης Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Ιόλας, Σπύρος Σακκάς.

Πράγματι ο καλλιτέχνης, προκειμένου το Μουσείο να μπορεί να φιλοξενήσει μια πληρέστερη παρουσίαση του τεράστιου έργου του σε αριθμό αλλά και σε διαστάσεις, προχώρησε στην αγορά του κτήματος που βρίσκεται δίπλα στο υπάρχον Μουσείο και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες ανέγερσης του νέου κτιρίου. Το νέο τμήμα του Μουσείου, θα φιλοξενεί βασικά την ενότητα των έργων του, «Η Ζωντανή Ζωγραφική» της οποίας τα πρώτα δείγματα, δηλαδή, το «Καμακωμένο Ψάρι» και τα «Πέντε Κινούμενα Πορτρέτα» που συντάραξαν την 42η Biennale της Βενετίας το 1986 πρωτοπορώντας διεθνώς, εκτίθενται φέτος το καλοκαίρι στο Κάσελ της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Documenta 14, ως μέρος της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Το καμακωμένο ψάρι, έργο ιστορικό της σύγχρονης Τέχνης. «Θέλησα να φτιάξω τη σπαράζουσα εικόνα ενός ψαριού που βρίσκεται συνεχώς στα όρια του θανάτου, ο οποίος όμως ποτέ δεν επέρχεται…» γράφει ο Τσόκλης.

Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύσουσα της Ευρώπης

Συγχρόνως ο Τσόκλης, οδηγώντας την εικαστική δημιουργία στα έσχατα όριά της, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις  «Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017», δημιουργεί, με τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου, το έργο, «Δέκα σημεία όρασης», μια επέμβαση που καταλαμβάνει 2.500 τετραγωνικά μέτρα.

Για την εικαστική επέμβαση στη Πάφο, ο Τσόκλης λέει:

Η Φύση δεν έχει ανάγκη την επέμβαση
επιδέξιων ή αδέξιων μεσαζόντων,
για να μετατραπεί σε Τέχνη.
Αρκούν οι σωστές συνθήκες
και η σωστή θέση του θεατή-φιλότεχνου.
Κ.Τ.

«Οι σχέσεις της Τέχνης με τη Φύση είναι, ήταν πάντα ανταγωνιστικές, όπως ανταγωνιστικές είναι οι σχέσεις του καλλιτέχνη με το Θεό. Από τα νεανικά μου χρόνια, μία από τις μεγάλες μου επιθυμίες ήταν, να συμφιλιώσω αυτά τα δύο φαινόμενα, αυτούς τους δύο δημιουργούς και το προσπάθησα με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν κάποιες αγωνίες μέσα μας, κάποιες ανεκπλήρωτες επιθυμίες, που υποβόσκουν για χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή να βγουν στο φως, να πραγματοποιηθούν και να διεκδικήσουν. Η ευκαιρία αυτή, έρχεται πάντα, από όπου και όταν  δεν το περιμένεις. Τέτοια ευκαιρία λοιπόν είναι για μένα, η πρόταση του Κώστα Σερέζη να μετάσχω στις εκδηλώσεις «Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017».   Το όραμά μου είναι, να απομονώσω δέκα κομμάτια φύσης, χωρίς όμως να τα αποκόψω από τη γενική εικόνα της (όπως κάνει η φωτογραφία ή ένα παράθυρο) και να τα ενώσω με κάποια γλυπτικά στοιχεία, ώστε να παραχθεί μια τρίτη πραγματικότητα. Είναι η φυσική συνέχεια της γνωστής δουλειάς μου «Η Ζωντανή Ζωγραφική». Κι αυτό, χωρίς να επέμβω στο παραμικρό πάνω στη φύση, όπως δυστυχώς κάνει η Land Art. Πολύτιμος συνεργάτης μου και σ’αυτή την προσπάθεια, είναι ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου.»


Έκκληση προς τους συλλέκτες έργων του Κώστα Τσόκλη

Έχουμε ξεκινήσει την έκδοση του Catalogue Raisonné του Κώστα Τσόκλη. Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο μόνο με τη δική σας βοήθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στους κατόχους έργων του Κώστα Τσόκλη να επικοινωνήσουν με την κυρία Χρυσάνθη Κουτσουράκη, Διευθύντρια του Μουσείο Κώστα Τσόκλη, ώστε να πραγματοποιηθεί μια όσο το δυνατό πληρέστερη καταγραφή και μελέτη των έργων του καλλιτέχνη.

Επικοινωνία:
Χρυσάνθη Κουτσουράκη, επιμέλεια του Catalogue Raisonné
τηλ. 6975124313, 2283051009
email: tsoclismuseum@gmail.com
Κάμπος Τήνου, Τ.Θ. 817, Τ.Κ. 84200. ΤΗΝΟΣ

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Το Μουσείο παραμένει ανοικτό για το κοινό από  1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 6-9μ.μ. Τρίτη κλειστά.
Από 1- 30 Σεπτεμβρίου: 10:00 – 18:00  Τηλ. +30 2283051009, email: tsoclismuseum@gmail.com

tsoclismuseum.gr

Εκδηλώσεις στο Μουσείο
Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών,
κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 6.30- 8.30μ.μ.

Ειδικές ξεναγήσεις στα γαλλικά κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 22830 51009

30 και 31 Ιουλίου 2017

Φιλοξενία του SIFF, Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με ένα διήμερο προβολών στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

17-18-19 Aυγούστου 2017
Φιλοξενία του Αthens Digital Arts Festival με ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακής εικόνας για παιδιά και ενήλικες και παράλληλες προβολές.

Author: Travelers Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here