Η επιθυμία της να αναδείξει στο εξωτερικό, την καλή Ελλάδα που καινοτομεί και παράγει, οδήγησε την Ιλιάδα Κοθρά στη δημιουργία της πλατφόρμας Living Postcards, μίας διαδικτυακής βάσης δεδομένων που ως άξιος πρεσβευτής της χώρας μας, προβάλει διεθνώς «Το Νέο Πρόσωπο της Ελλάδας». Οι λιγοστές διακοπές της, τη βρίσκουν στη πατρίδα της,  την Άνδρο.

Η  Άνδρος είναι…

Travels by Travelers Μικρός υποκειμενικός οδηγός: η Άνδρος της Ιλιάδας Κοθρά Ελλάδα Κυκλάδες HOME SLIDER Sponsored  Μικρά Αγγλία Waikiki Ο Νόνας Κτήμα Λεμονιές Ιλιάδα Κοθρά Άνδρος οδηγός   Για πολλούς είναι «η Άνδρος των εφοπλιστών». Για τους ρομαντικούς, είναι εκείνος ο απαγορευμένος έρωτας που μεταφέρθηκε στις σελίδες του βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη και στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Για μένα είναι τα καλοκαίρια μου, οι ρίζες μου, η θέα από το σπίτι του προ-προπάππου μου και τα οργιώδη οικογενειακά γεύματα κάθε φορά που ένας συγγενής ναυτικός «επέστρεφε στο σπίτι του». Η Άνδρος είναι ένα πολύ ξεχωριστό νησί. Κουβαλάει τα χαρακτηριστικά μιας κλειστής κοινωνίας, μιας κοινωνίας γεμάτης ακμή και πλούτο χάρη στη ναυτιλία, που γέννησε πολλούς «καραβοκύρηδες». Μια «Μικρή Αγγλία» με πανέμορφα αρχοντικά σπίτια και φόντο το Αιγαίο.

Που σ’αρέσει να ξυπνάς?

Καθώς οι ρυθμοί μου είναι αρκούντως εξοντωτικοί, το πρώτο πράγμα που αποζητώ όταν ξαναγυρνώ στο πατρικό μου, είναι η θέα του. Μπροστά μου απλώνονται κήποι γεμάτοι χρώματα και ήχοι που έχω στην πόλη ξεχάσει. Οι εικόνες της Χώρας, ξεκουράζουν το βλέμμα μου. Τίποτα δεν με αποζημιώνει τόσο, όσο το να σηκώνομαι το πρωί πριν βγει ο ήλιος και να τον περιμένω, καθώς αργά φωτίζει την αυλή μου.

Το καλύτερο πρωινό?

Το πρωινό που με περιμένει από την μητέρα μου είναι κι εκείνο που από παιδί θυμάμαι να συνοδεύει τα πρωινά μου. Πορτοκαλάδα, ψωμί με βούτυρο, ντόπια μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και τυρί «πετρωτή», που φτιάχνεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Και είναι αυτό το πρωινό που ενθουσιάζει όσους φιλοξενούνται στο σπίτι.

Και όσοι δεν χωρούν στο σπίτι?

Όσους δεν χωράνε -καθώς τα καλοκαίρια είναι κυρίως για να μαζευόμαστε πολλοί- τους στέλνω στο «Κτήμα Λεμονιές«, έναν χώρο 12 στρεμμάτων της οικογένειας Γρυπάρη στα πανέμορφα «Λάμυρα».

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι φυσικά οι λεμονιές, αλλά παράγει και δικό του κρασί και μέλι. Ιδανικό boutique hotel, ένας μικρός παράδεισος.

Σε ποια γειτονιά σου αρέσει να επιστρέφεις?

Το νησί έχει πολλές διαφορετικές πλευρές και συχνά με μαγεύει η πιο τραχιά του και όχι η κοσμοπολίτικη όψη που πλέον έχω συνηθίσει. Αλώστε μεγαλώνοντας, νομίζω πως  όλοι αποζητούμε την ποιότητα κι όχι την ποσότητα.

Το Κόρθι είχε τη φήμη του «φτωχού συγγενή» της Χώρας. Σήμερα, είναι ένα ψαροχώρι που διαθέτει εξαιρετικά μαγαζιά για φαγητό και ποτό, διατηρώντας ακόμα όμως εκείνη την γραφικότητα που με ξεκουράζει. Τίποτα «δήθεν» και επίπλαστο. Στην διαδρομή για το Κόρθι, συναντάς πραγματικούς οικιστικούς θησαυρούς, συχνά εγκαταλελειμμένους, και αυτό είναι που της δίνει μια ξεχωριστή σημασία. Σε κάθε επισκέπτη γενικά προτείνω χωριά όπως η Καπαριά και η  Κοχύλου, και θεωρώ πως το να κατέβει κανείς από το αυτοκίνητο και να τα περπατήσει, είναι μια μοναδική εμπειρία.

Travels by Travelers Μικρός υποκειμενικός οδηγός: η Άνδρος της Ιλιάδας Κοθρά Ελλάδα Κυκλάδες HOME SLIDER Sponsored  Μικρά Αγγλία Waikiki Ο Νόνας Κτήμα Λεμονιές Ιλιάδα Κοθρά Άνδρος οδηγός
Η φουρτάλια του Δημήτρη Γιγίνη

 

 

Στο Κόρθι αγαπάω πολύ το Sea Satin Nino, του σεφ Δημήτρη Γιγίνη, όπου  έχω γευτεί το καλύτερο καλαμάρι με χειροποίητο πέστο βασιλικού αλλά κι μια έξοχη φουρτάλια με πατάτες, λούζα και ντόπια λουκάνικα.

Ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα?

Για κάποιον που θα μείνει στην Χώρα και θα θέλει να δοκιμάσει τοπικές λιχουδιές δίπλα στο κύμα θα του πρότεινα το εστιατόριο «Ο Νόνας«, στο Νειμποριό με θέα την Αγία Θαλασσινή.

Δοκιμάστε τους κολοκυθοανθούς και τη  χωριάτικη σαλάτα με μαλακό τυρί ανδριώτικο αλλά και τα μύδια με σως κρασιού και φρέσκο δυόσμο.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάποιος στην Άνδρο?

Θα έλεγα να μυηθεί στις διαδρομές πεζοπορίας. Το νησί έχει αρκετές διαδρομές λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, συνολικού μήκους 85 χιλιόμετρων και δίνει τη δυνατότητα στον απαιτητικό περιηγητή της Άνδρου να γνωρίσει από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό της, διατρέχοντας ένα μοναδικό σε ποικιλομορφία φυσικό τοπίο, γεμάτο πλατάνια, ευκάλυπτους, καρυδιές, βελανιδιές, εσπεριδοειδή και αμπέλια.

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα Andros Routes

Αγαπημένη είναι η σηματοδοτημένη διαδρομή Νο 3: Χώρα – Συνετί – Διποτάματα – Επάνω Κάστρο- Κοχύλου – Ορμος Κορθίου. Η κοιλάδα των Διποταµάτων, με μονοπάτια, περιστεριώνες, γεφύρια και πολυάριθμους νερόμυλους, είναι μαγευτική (έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή).

Κατά τα άλλα, ο επισκέπτης του νησιού πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί το Μουσείο Γουλανδρή, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παλαιόπολη, τις πηγές στις Μαίνητες, το σπήλαιο »Φόρος» στα Αλαδινού και το Στρόφιλα, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, τον μεγαλύτερο οικισμό της νεώτερης Νεολιθικής εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο!

Οι δικές σου παραλίες?

Παραλίες που αγαπώ πολύ είναι »της Γριάς το Πήδημα» στο Κόρθι αλλά και τα »Πίσω Γυάλια» στην Βόρεια πλευρά του νησιού. Την πρώτη για την απομόνωση της, και την δεύτερη για τις μέρες που έχω μια »κοσμικότερη διάθεση». Τα Άχλα επίσης είναι μια υπέροχη παραλία που εμείς αγαπήσαμε και περπατήσαμε πολύ πριν γίνουν celebrity, αλλά αν κάποιος θέλει να πάει -είναι πράγματι μαγικά – καλό είναι να διαλέξει μια off season εποχή και να νιώσει την απόλυτη ηρεμία.

Ένα αγαπημένο μαγαζί?

Travels by Travelers Μικρός υποκειμενικός οδηγός: η Άνδρος της Ιλιάδας Κοθρά Ελλάδα Κυκλάδες HOME SLIDER Sponsored  Μικρά Αγγλία Waikiki Ο Νόνας Κτήμα Λεμονιές Ιλιάδα Κοθρά Άνδρος οδηγός   Αγαπημένο μαγαζί για shopping το «Waikiki» στην Χώρα, λατρεμένος προορισμός! Δεν είναι μόνο τα επιλεγμένα είδη που έχει μαζέψει μέσα η Κiki Sinteli, είναι κυρίως η «ζεν»ενέργεια του χώρου και το χαμόγελο το δικό της.

Τι θα έβαζες στο καλάθι με τα καλούδια του νησιού?

Travels by Travelers Μικρός υποκειμενικός οδηγός: η Άνδρος της Ιλιάδας Κοθρά Ελλάδα Κυκλάδες HOME SLIDER Sponsored  Μικρά Αγγλία Waikiki Ο Νόνας Κτήμα Λεμονιές Ιλιάδα Κοθρά Άνδρος οδηγός
Σε ένα μικρό μαγαζάκι στον πεζόδρομο της Χώρας χωράει ένα νησί ολόκληρο!

Σαν λάτρης του καλού φαγητού αναζητώ πάντα τα τοπικά καλούδια όπου κι αν βρεθώ. Στο »Ανδριώτικο καλάθι» μου, θα έβαζα τα αμυγδαλωτά της με ανθόνερο, τα καλισούνια, το παστέλι, χοιρινούς μεζέδες και τυριά όπως το βολάκι και την αρμεξιά.

Βρίσκω πολλά τοπικά προϊόντα στο «Παραδοσιακό Παντοπωλείο» στον πεζόδρομο στην Χώρα, και όσα και να πάρω ποτέ δεν είναι αρκετά!

Η ομορφότερη για σένα εποχή?

Η ομορφότερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το νησί είναι χειμώνας… Με χιόνι, 8 μποφόρ και έντονη βροχή. Νομίζω πως τότε βγαίνει όλη η αγριάδα και η φυσική ομορφιά του. Το καλοκαίρι, ο καλύτερος μήνας είναι ο Ιούνιος, για να μπορέσεις να ευχαριστηθείς την θάλασσα χωρίς τα -συχνά εκνευριστικά- μελτέμια.

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό?

Travels by Travelers Μικρός υποκειμενικός οδηγός: η Άνδρος της Ιλιάδας Κοθρά Ελλάδα Κυκλάδες HOME SLIDER Sponsored  Μικρά Αγγλία Waikiki Ο Νόνας Κτήμα Λεμονιές Ιλιάδα Κοθρά Άνδρος οδηγός   Νομίζω πως η Άνδρος έχει πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά.
Έχω την αίσθηση πως αν την επισκεφθεί κάποιος μια φορά, το νησί θα τον ξαναφέρει πίσω για να το ανακαλύψει βαθύτερα. Δεν είναι ένας »κοντινός» προορισμός. Είναι μια διαφορετική εμπειρία. Η δική μου Άνδρος έχει εικόνες από μια γιαγιά που κάθε απόγευμα βαφόταν με προϊόντα «Tokalon εξ Αμερικής» και στολιζόταν για να πάμε «βεγγέρα», έχει παιχνίδια ατελείωτα στην Λειβάδα των Λαμύρων, έχει τρελές μακαρονάδες με κιμά στην θεία Καλλιόπη, έχει γλέντια και χορούς στα τοπικά πανηγύρια, αλλά πάνω από όλα έχει αυτό που λέμε »οικογένεια».

(Ένα μυστικό?  Η »Μικρά Αγγλία» πραγματικά υπήρξε….Και οι γηραιότεροι το γνωρίζουν καλά…)

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here